Odkladáte si peniaze do budúcnosti?
Mladšie ročníky , chcela by som sa spýtať.
Ako rozmýšľate do budúcnosti?
Odkladáte si peniaze?
Šetríte ? Alebo si radšej doprajete ?
@hellwant možno preto, lebo je kopa ľudí, ktorí majú viac peňazí a môžu si dovoliť zobrať si vyššiu hypotéku. Proste tým sa trh v tomto ohľade pre týchto ľudí len zhoršuje.
Neviem aké úroky boli pred 10 rokmi. Ale pri dnešných 4-5% úrokoch je to úžera, ak to niekto prevádzkuje v zmysle že mu to spláca s tým daným úrokom ten podnájomník.
Skús sa na to pozrieť z opačnej strany. Máš 10 ľudí, ktorí hľadajú byt. A máš ponuku 3 bytov v hodnote 100.000. Ti desiati, z nich 9 má na to aby si túto hypotéku vzalo pri 4% úroku. Ale v tom príde na trh tzv investor. Čiže ďalší záujemca, ktorý nemá problém s hypotékou, má dosť peňazí.. jedna rýchlo. Jeden byt je predaný. Zvyšní dvaja predávajúci automaticky teda dvihnú cenu, veď zarobia.. Príde ďalší takýto tzv investor. Cena posledného bytu bude 150.000. Na ten posledný budú mať šancu možno už len dvaja z tých 10 ľudí čo byt ozaj hľadajú na bývanie. Lebo ti tzv investori nafúkli ceny. A následne byty prenajali tým, čo si ich teraz už dovoliť nemôžu.. a nechajú ich splácať ich úroky. Je toto morálne?
@lenkakravcova tym padom ani na dovolenku by sme nemohli chodit, ved platime za izbu, to nie je uzera? Je to ponuka byvania na kratky cas, ti co prenajimaji izby na penzionoch, ci hotelove izby. Navrhujes aby sme si kupovali cele penziony a potom predavali po dovolenke?
Ja ponukam tiez sluzbu byvania na dlhsi cas. Je to rozvoj, rozvoj oblasti-mesta, byva tam clovek, ktory tam pracuje a vytvara hodnoty.
@hellwant pozri si ten príklad vyššie. Ja nemám problém s prenajimanim nehnuteľnosti.
Mám problém len s tým, ak niekto si necháva svoje úroky splácať inými ľuďmi. Bral si hypotéku, tak nech si ju spláca sám. A nájomcom nech necháva platiť to čo má - teda spotrebovanie bytu a energie.
@lenkakravcova Prosim ta davam to pod trhovu cenu, vies citat, 3 krat to pisem. Mam 0.99% a zostatok nieco pod 33900 hypo. Aka uzera .
Preco si ti ludia nezoberu hypo potom. Je to ich chyba. Ved logicky musi to mat lacnejsie, ak neplati aj prenajimatelovi? Platil by on tych- nie 5 ale uz pod 4 %.
20% vies ziskat dalsim uverom takze to, ze nemaju tie potrebne percenta neobstoji.
@lenkakravcova ty si ok inak? Ved keby si ju zobral podnajomnik musi aj tak ten urok platit. Neplati len istinu, ak on bude vlastnik bytu, plati aj urok banke, ten co mne, co to pises za hlupost. Musim to takto napisat,ved pises nezmysel.
@hellwant ja si myslím že pani Lenka iba závidí
@hellwant áno, inak som OK. Ak by si ju vzal podnájomník, mal by predsa aj ten zisk - nehnuteľnosť. 🙂 takto spláca inému. Podobný princíp ako keď niekto predáva za veľké peniaze nejaké výrobky, a zamestnancovi platí minimalku. Obohacuje sa na ňom.
Asi sa nezhodneme v otázke morálky. Nema zmysel pokračovať v tejto diskusii.
@dettinadetta presne
@lenkakravcova ako toto myslíš úplne vážne co tu píšeš? Véd ty ideš úplne z cesty ako nezarobiť aby som sa mala lepšie 🙉
Píšeš ze si mala byt na úver potom ze si ho predala lebo by ti boli blbé sa na ňom obohatiť lebo "uzera " prepáč ale čo si spravila s tými peniazmi?????????
U teba úverím ak si ich vložila na termiňak...🤣🤣🤣
Prepáč toto si robím srandu čítala som všetky tvoje komentáre vyplatila si úver čiže....úplná výhra👏👏👏👏 dievca moje dnes sa musíš vedieť obracať...bohužiaľ je to tak a nie tu moralizovat co je pre koho správne.
@dettinadetta mame to zadelenie tak, že žijeme z jedného platu, 2.plat odkladáme. Mame ale dobru mzdu. Z toho sa nám dari ist aj na letné aj zimné dovolenky + kratke vylety. Z toho, čo sme dosetrili teraz plánujeme kúpiť 2.nehnutelnost. Ja mám iba 2.pilier, moj ma aj niečo zainvestovane. Nemíňame na spotrebné veci (značkové oblečenie, drahe auta,…) - na tom si nepotrpime a som rada - ma to aj výchovný aspekt, že si nemôžeme všetko dovolit (aj ked by sme mohli viac, ak by sme žili z 2 výplat). Žije sa nám dobre, myslim, že stale “nad pomery”. Som rada, že sme si to takto nastavili.
@belle_vie az na tu skin care moje slova...
@lenkakravcova no tiez cumim.
Takze uznavas ze clovek by si mohol byt aj sam kupit na hypoteku.
Uznavas ze mnohi uprednostnia radsej podnajom pred kupou podobneho (mozno taky clovek rovno vie ze o rok sa stahuje do ineho mesta, mozno nechce mat starosti s opravami ...).
Ale v tej chvili nastava moralne zlo, uzera ? 😁
Ja nemám žiadne investície. Neverím tomu..odkladám si a aj užívam..peniaze boli aj budú. Dôchodku sa nedožijeme ,tak si treba dopriať a užiť túto krátku životnú jazdu
@hrasocek12 😁 a preco by sme sa nemali dozit dochodku ? to je zas ktora z tych mnozstva katastrofickych teorii ?
Ved niektori extra sikovni idu aj v 40tke do "dochodku", maju uz tolko zarobene a poinvestovane.
@lenkakravcova nechapete vy, ste prostý človek pani Kravcova.
@lenkakravcova uf, dala som si namahu a precitala som si tvoje komenty...strasne divne nazory máš...netusim odkial pramenia. Ak si mala hypo na byt a prenajimala si, tak si mohla znizit cenu najmu a hned by to bolo moralnejsie...
@hellwant ak vám toto konštatovanie zlepšilo deň, tak gratulujem.
@katkaseiner nechali sme tam chvíľu rodinu len za náklady na bývanie a potom sme hneď predali.
@lenkakravcova dufam, ze chapete, ze prosty= jednoduchy. Lebo u vas by som sa necudoval, keby ste si to vylozila po svojom.
@hellwant nevylozila. Myslíte si, čo chcete. Pekný zvyšok dňa. 🙂
@lenkakravcova prerobili ste a predali, cize cenu ste prerabkou zdvihli, akoby sa predal v pôvodnom stave nic to nemeni, ze ste si iba prerabku nechali preplatit. Kupujuci si mohol urobit lacnejsie a po svojom. Cize toto uz nie je amoralne? 🤣
@hellwant nepochopil ste. Prerobili sme, bývali sme tam x rokov, priratali sme cenu prerábky a tak za toľko predali 🙂
@lenkakravcova Ale tu cenu ste nemali priratavat, kedze to uz bolo trochu pouzivane. Holt otacate si to aby ste si to ospravedlnili pred sebou a nami.😅
@lenkakravcova problém je, že ta “uzera” čaká o pár rokov tvoje deti, keďže doživotne nebudú bývať s vami na dedine a mohli mať v Ke bývanie počas štúdia, prace.
@hellwant čo? 😀 Akože keď ti nesúhlasím s tvojim názorom, tak budeš útočiť ako malý chlapec? Podľa veku som si myslela, že odpíšeš pekný zvyšok dňa a necháš to tak..
Je normálne prirátať cenu rekonštrukcie. Dokonca aj cenu inflacie (ktorú sme tam asi ani celú nepriratali). Ale úrok čo sme platili hypotéku, to už je naša vec.
@slniecko5 uvidíme. 🙂 všetko sa môže zmeniť o pár rokov. Počas štúdia sme aj my boli na internátoch, takže v tom nevidím problém. A po škole sme si vzali vlastnú hypotéku na svoje bývanie. Myslím, že o naše deti mať starosti nemusíš.

@lenkakravcova Uzera pani znamena extremne obohacovanie. Napr. 30% uroky pri pôzicke. Ponukol som sluzbu, za ktoru chcem menej ako trh a nik ju nemusel zobrat a mohli ludia pockat, kym mi to nepadne, aj inym. Preco ten najomnik si nezobral hypoteku, ked je to podla vas vyhodne pre neho? A tak jednoduche sa jej zbavit a splatit hypo? Je tam10 rokov,nebral ani pri 0.6 % urokoch. A mal peniaze,bavili sme sa o tom. On si môze zato. Lebo nie je jednoduche sa zbavit bytu, hlavne ked to byva ( aki vy tvrdite, keby cosi), ked sa vam nedari a potrebujete to hned, inak by ho asi nepredaval, ze? Musite ho predat, co stoji cas, komunikacia s bankou- ta si musi overit kupcu, ak to je do 5 rokov , zo zisku platite dan. Ak sam, musite odbavovat obhliadky a chodit tam- nie necaka kazdy na vas byt, ludia vyberaju- ak cez realitku zhrabne vam prachy. Lahke je byt v podnajme a odist ked zmluva vyprsi, ci po dohode skôr, ziadne zaväzky. To je viditelne, co neviete.