icon

Odkladáte si peniaze do budúcnosti?

dettinadetta
25. dec 2024

Mladšie ročníky , chcela by som sa spýtať.

Ako rozmýšľate do budúcnosti?
Odkladáte si peniaze?
Šetríte ? Alebo si radšej doprajete ?

Strana
z4
janskyr
28. dec 2024

@lenkakravcova preco by to mal robit len stat alebo developer?
ved ja som ten developer. Kupil som prvy byt bez úroku v hotovosti. Najom som nastavil trochu vyššie ako ked som v druhom prípade za byt platil úver a platil aj úrok. Nájomca si odo mna byt dobrovoľne prenajal avsak plati vyššie nájomné ako plati moj druhy nájomca za skoro rovanky byt, ktory som prikúpil a ktory financujem úverom.
Prvy nájomca plati viac druhy plati menej, pretože cudzie zdroje na nakup nehnuteľnosti boli pre mna lacnejšie a cením si ich menej.
Ktory nájomca je na tom lepsie a preco?

romino
28. dec 2024

@lenkakravcova tak super, nakoniec spravnejsie to je ako robia islamske banky.
Len mi potom nejde do hlavy, preco aj tolko Slovakov po generacie odchadza zit do zapadnych krajin, dobrovolne vystavit seba a svoje rodiny "uzere"..., ked je pritom lepsi, spravnejsi, moralnejsi, spravodlivejsi zivot v krajinach s islamskymi bankami 🙂

hellwant
28. dec 2024

@lenkakravcova ja ta nezosmiesnujem- okrem vyrazu prosta, ale to znamena jednoducha, to som vsak nevedel, ze tu ide o vieru. Za to sa ti ale ospravedlnujem, ale bolo to nevedomostou.
Ostatne komenty nie su zosmiesnujuce, pisem, ze sa riadis ultraortodoxnym vykladom. Ja nezosmiesnujem Islam, pisem podla coho sa riadis.
Lebo priemerny moslim sa takto nesprava.

janskyr
28. dec 2024

@romino v islam bankovníctve úrok skutočne neplatia lebo ho premenovali na poplatok ;) a ten platia. Jednoducho vynašli sa. Aj koran dodržujú aj ten úrok ehm poplatok prijímajú..

romino
28. dec 2024

@janskyr to fakt ? A ja som uz zacal zhanat info, do ktorej islamskej krajiny by sme emigrovali za lepsim zivotom... z tohto prostredia krajin fungujucich na uzere...hmm, tak nic, nemenime.

ondrisek
30. dec 2024

25 rokov - od 22r ETF S&P 500, bitcoin, ethereum, litecoin. Cca dokopy 15% z výplaty. To isté priateľka. Zvyšok hypotéka, energie, jedlo, výlety a koníčky.

pieksamaki
30. dec 2024
lenkakravcova
30. dec 2024

@romino áno, to máš pravdu, niektoré islamské banky to len obchádzajú.
Vždy je to o ľuďoch. Mne sa osobne taký prístup veľmi nepáči. Celkovo máš xyz rôznych výkladov. Asi teda idem v tomto ohľade podľa dosť prísneho, ale dáva mi to tak viac zmysel. Než si v tom vyberať alebo špekulovať.
@hellwant ok 🙂

pieksamaki
30. dec 2024

@lenkakravcova pozri si Adam Smith neviditeľná ruka trhu....

lenkakravcova
30. dec 2024

@pieksamaki skúsim dohľadať. Vďaka.

pieksamaki
31. dec 2024

@ondrisek tým 2 skratkam nerozumiem

diablikovci
31. dec 2024

Ja šetrím tak že mám obyčajne sporiace účty asi 5. Na účet príde suma a n druhý deň sa to rozrata. Tie sporiace účty sú bežne ročne výdavky ako smeti a daň , PZP, poistenie za byt, servis autá, nedopaltky. Napr na jeden ide 33€ na druhý ide 12€ aby vo “výročný” mesiac som mala sumu ktoru vyberiem a zaplatím. A zase od znova.

romino
31. dec 2024

@pieksamaki ktorym ? Etf ....a s&p 500 ? Co tak google ... vsetko je popisane , hoci aj slovensky.
Etf ...je moderna forma investovania, v tomto pripade do fondu S&p 500, co je zmes top firiem v Usa

pieksamaki
31. dec 2024

@romino Google som ešte nehládala....etf som počula....a všeobecne poznám...ten pojem S&P 500 je pre mňa nový....nie je to o tom ze každých 5 rokov to premenu ju...?
Jasne ze chápem..ze dnes sa inak zarába....rôzne formy podnikania .

Strana
z4