Odpis daní na manželku od januára 2013
Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂
@marianna2468 pokial si bola iba na RD a nemala si ine prijmy tak ano a to v ciastke 19,2 x životné minimum = 3 735,94 EUR
vrattili by vam cca 747eur
@eeffka A je to jedno kolko manzel zaraba?
@marianna2468 jezis prepaaac...ja,som tam videla 74€!!🙂🙂🙂
pocuj a preco nam tak malo vratili ja nechapeem..zalezi to odcoho?
@marianna2468 je to danova ulava, takze tych 747 musi najprv zaplatit, tak snad nema minimalnu mzdu, tu do kalkulacky si nahod jeho plat, vypocita ti tam mesacnu dan co odviedol , vynasob si 12 a ak zaplatil dan viac ako 747 vratia vam ju celu ulavu, cize 747 a ak menej tak vratia co poplatil.
https://ekonomika.sme.sk/kalkulacky/kalkulator-...
ak ma plat 600 dan je 39.57*12= 474 tak vam vratia iba toto
ak ma plat 1200 dan je 138,29*12=1659,48 vratia vam 747
@janicka11 no to by som aj ja rada vedela,ze z coho sa to vypocitava a od coho to zalezi,ze kolko vracaju.
@eeffka aha takze takto to je,dakujem za opoved.
Mile zienky, mohlo by vas zaujimat:
Sprísňujú sa podmienky na uplatňovanie nezdaniteľnej časti základu dane na manželku (manžela). Túto položku si bude môcť uplatniť manžel na manželku (resp. opačne) žijúcu s daňovníkom v domácnosti v prípade:
ak sa stará o vyživované maloleté dieťa žijúce s daňovníkom v domácnosti alebo
poberá peňažný príspevok na opatrovanie alebo
je zaradená do evidencie uchádzačov o zamestnanie alebo
sa považuje za občana so zdravotným postihnutím alebo sa považuje za občana s ťažkým zdravotným postihnutím.
Okrem týchto podmienok je pre uplatnenie nezdaniteľnej časti na manželku (manžela) rozhodujúca výška príjmu daňovníka, ako aj vlastný príjem manželky (manžela). Vlastným príjmom manželky (manžela) je príjem manželky (manžela) znížený o zaplatené poistné a príspevky, ktoré manželka (manžel) v príslušnom zdaňovacom období bola (bol) povinná z tohto príjmu zaplatiť; do vlastného príjmu manželky (manžela) sa nezahŕňa zamestnanecká prémia, daňový bonus, zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť, štátne sociálne dávky a štipendium poskytované študentovi, ktorý sa sústavne pripravuje na budúce povolanie.
@evita68 ahoj.prosim ta pekne vedela by si mi teda pomoct ci poradit s tymi danami..Uz som si dnes vybavila vsetky papierovacky.Teda o tom ako som poberala 4 mesiace rodicak+cerpala dovolenku zprace+matersku.Mozem tie sumy spolu pocitat..Na danovom urade mi dnes povedali ze si manzel ma namna uplatnit a vsetko sa pocita...diky

Ahojte baby, ked som cely rok na RD, moze si na mna manzel v praci uplatnit nezd.zlozku na manzelku?A kolko by to tak mohlo byt?