icon

Odpis daní na manželku od januára 2013

merylla
17. dec 2012

Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂

irak13
8. jan 2014

kolko to je v eurách v cistom ?

polyana
8. jan 2014

@adinam - dakujem- ja viem, že uplatniť sa to môže, išlo mi o to, či si môže uplatniť aj vtedy ak nie som celý rok evidovaná. Ci to uznajú aj v prípade, že pôjde len o pomernú časť. Ci nie je podmienka , že musím byť evidovaná celý rok. Logicky by to malo byť tak- ale tie dnešné zákony sú tak poprekrúcané, že človek si už nie je ničím istý. 🙂

andrea_galova
8. jan 2014

Baby mohli by ste mi poradiť? jedna známa mi hovorila že ak manžel zarába minimálnu mzdu že mu na daňovom nevrátia nič ani keď si na mňa uplatní tú nezdaniteľnú časť či čo to je.... ako to s tým vlastne je? ja budem celý rok len na RP a on podľa papierov zarába len minimálnu mzdu

adinam
8. jan 2014

@polyana,ja som bola v evidencii iba 6 mesiacov a vrátili 😉 .

polyana
8. jan 2014

@adinam tak ste ma potešili 😉

etella01
9. jan 2014

@andrea_galova tak toto by aj mna zaujimalo lebo moj muž ma tiez na papieri min.mzdu..... a od marca minulého roka som na rodicaku.....

zalka
9. jan 2014

@andrea_galova ak má tvoj muž minimálnu mzdu na papieri, tak to znamená, že neplatí daň ak neplatí daň tak mu nemajú čo vrátiť.
Ak by tvoj muž zarábal 500 e na papieri stiahli by mu nejakú daň, tak vtedy by vedel využiť tvoju N CZD aby sa daň vrátila @etella01

etella01
9. jan 2014

@zalka práve som pozerala výplatné pásky a hrubú mzdu ma mesačne písanu 406,27 ;( takzea si nic

zalka
9. jan 2014

@etella01 http://openiazoch.zoznam.sk/kalkulacky/vypocet-... no zdá sa že nejakú daň platil, takže môže využiť tvoju NCZD pri splnení podmienok ,,, PN , MD , je tvojím príjmom a tiež aj príjem zo zamestnania ...

andrea_galova
9. jan 2014

@zalka no a aká je vlastne výška minimálnej mzdy, som teraz v nemocnici, tak som písala mužovi nech kukne na páske koľko má presne napísané

andrea_galova
9. jan 2014

@zalka hmm škoda, tak nič, že má písané nejakých 290 - 300 euro....škoda že nezapíšu skutočnosť... no čo už :(

petronelak
9. jan 2014

A aké doklady je potrebné doložiť zamestnávateľovi manžela k danovému priznaniu aby si mohol uplatniť vlastne odpis daní za manželku starajúcu sa o maloleté dieťa. A môže vlastne ked som v roku 2013 8 mesiacov pracovala a 4 mesiace bola na materskej dovolenke?

zalka
9. jan 2014

@andrea_galova minimálna mzda za tento rok je 352 eur min. rok bola 337,70 eur mesačne v hrubom

polyana
10. jan 2014

@zalka ešte by som sa opýtala. Na tlačive - Žiadosť o vykonanie ročného zúčtovania a vypočtu dane- je na druhej strane tá časť ohladom nezdanitelnej časti základu dane na manželku. Je tam vlastne taká malá tabulka ,ktorú treba vyplniť. Zdanovanie obdobie bude rok 2013, Uhrn vlastného príjmu doplníme tiež, len tá kolonka Počet mesiacov mi nie je jasná. Tam sa dáva aký počet mesiacov??? Kolko sme žili v spoločnej domácnosti, alebo počet mesiacov, za ktoré si chce uplatniť ten odpočet na mna?? Alebo hádam počet mesiacov, za ktoré som dosiahla príjem???

zalka
10. jan 2014

@polyana priznám sa ešte som tú tabulku nevidela takže neviem asi koľko mesiacov boli splnené podmienky .. lebo ak sa niekto vydá počas roka tak neni nárok na celú NCZD za mng. alebo ak časť roka je dobrovolne nezamestnaný ...

mirka92
11. jan 2014

Dobry vecer,chcela som sa opytat,ak manzel pracuje v Nemecku,tam aj plati dane,ja som bola cely rok 2013
na RP,moze si tu na Slovensku uplatnit danovy bonus na dieta?dakujem za odpoved

aaddeell
13. jan 2014

dobry den v novembri 2013 som nastupila do prace dovtedy som bola na rodicovskej dovolenke doma so synom, syn bude mat v juni 2014 3 roky takze este stale poberam rodicovsky prispevok a pracujem. Moze si manzel za rok 2013 za 10 mesiacov uplatnit odpis dani??? dakujem

strakana
15. jan 2014

@angua27 ahoj, prosím ťa a može sa uplatniť odpočet na manželku aj ked si manžel robí paušálne výdavky? Alebo je to len pri skutočn´ých výdavkoch?Ďakujem 🙂

angua27
15. jan 2014

@strakana, odpočet na manželku môže uplatniť aj pri pausalnych vydajoch. 😉

tatalin
15. jan 2014

@petronelak aj ja by som to chcela vediet! Teda u nas je to tak ze 27.3 sa narodil syn a som na MD ale poberamm len RP to je tych 222e. Manzel mi tvrdil vraj sme ulavu na daniach za maleho zobrali ale to je blud ne? Lebo sa minuly rok narodil.. joj som z toho jelen…

evita68
15. jan 2014

@tatalin na malého sa neuplatnuje úlava, ale daňový bonus, ktorý zrejme manžel poberá mesačne

strakana
16. jan 2014

@angua27 ďakujem 🙂

yvetabj
16. jan 2014

Ahojte, svadbu sme mali 18. maja 2013, chcem sa opytat ci ma manzel ziadat vratenie dani na manzelku uz od maja alebo az od juna? Dik za info 🙂

evita68
16. jan 2014

@yvetabj nárok je od júna, ak sú splnené ostatné podmienky

anjelik87
16. jan 2014

Ahojte aj mne viete poradit? Moze si manzel na mna nieco uplatnit ked do aprila 2013 som poberala maximalnu matetsku a potom uz len rodicak az doteraz..? Dakujem pekne a ako sa to vypocita vlastne? Kolko by mu mohli vratit?

anjelik87
16. jan 2014

@evita68 vies aj mne poradit? Vid vyssie

evita68
16. jan 2014

@anjelik87 môže, 3735,94 mínus materská

anjelik87
16. jan 2014

@evita68 dakujem. A teda kolko potom sa mu vrati?

anjelik87
16. jan 2014

@evita68 a to ratam aj december 2012? Lebo za december som dostala v januari 2013. Alebo ratam prijem len od toho januara 2013?

evita68
16. jan 2014

@anjelik87 rátaš to, čo ti bolo vyplatené v roku 2013