Odpis daní na manželku od januára 2013
Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂
@evita68 Dobrý deň, aj ja sa Vám chcem opýtať - vidím, že sa vyznáte v problematike 🙂
Za 01-02/2013 som poberala matersku cca. 900 eur, zvysok do konca roka som na RD.
Manzel si chce uplatnit na mna odp. polozku. Bola som uz v Soc. poistovni po potvrdenie o vyske materskej, ale treba aj potvrdenie z UPSVaR o poberani rod. prispevku? (viem, ze sa do prijmu nezaratava, ale ci treba zdokladovat,ze som stale na RD alebo staci len to tlacivo zo Soc. poistovne pre zamestnavatela ako doklad o mojom prijme). Dakujem velmi pekne.
Ahoj chcem sa spytat ci musim manželovi dokladovat na vyrovnavku dani opatkovatelsky prispevok..dakujem
Dobry den, poprosila by som vas tiez o radu, som na materskej dovolenke, poberam rodicovsky prispevok od decembra 2012, zatial som este nepracovala, studujem na vysokej skole- externe.moze si na mna nieco manzel uplatnit? (dufam ze to nie je hlupa otazka) dakujem za radu.
@kristinkab môže, ak ste manželmi celý rok, tak celú nezd. časť
ano, manzelmi sme od roku 2011...a co je potrebne dolozit v praci?
@kristinkab len doklad, že si celý rok na rodičovskej
a ten si treba pytat na UPSVaR-e? dakujem krasne za radu, pomohli ste mi velmi 🙂
@evita68 ahoj, vedela by si nám povedať,kde zistím kolko vrátia manželovi ako odpočet na manželku....Celý rok 2013 som bola na RD, okrem toho som nemala žiadny príjem............Manžel pracuje...... Ďakujem..
@anetkaadamko podľa toho, koľko manžel zarába..
ale najviac 3735,94 x 19%= 709,83
Mozem sa aj ja poradit @evita68 ? Moze si manzel odpocitat pomernu cast na mna, ak deti dovrsili 3.roky v maji. Ja som do maja nepoberala nic, ziadny rodicovsky prispevok, lebo manzel od januara pobera na deti tzv. jaslickove - prispevok na starostlivost o dieta - chodili do skolky na pol dna. (Ja som ho nemohla poberat lebo podmienkou je aby rodic pracoval-to splnal manzel, tak jemu ho dali. Ja som stale zamestnanec, ale na neplatenom volne, platim si sama odvody do zdravotnej poistovne. Nikde tento pripad nie je uvedeny.
Ahojte,potrebovala by som poradit.Do maja 2013 som poberala rodicovsky prispevok,od juna som vedena v soc.poistovni ako osoba starajuca sa o dieta do 6 rokov,cize stat za mna plati zdravotne odvody.Moja otazka znie,ci ma manzel narok na vratenie dane na mna aj za to obdobie od juna??? A ak ano,potrebujem na to nejake potvrdenie?To do maja viem-potrebujem potrvdenie z UPSVAR o vyske rodicovskeho,ale dalej?
Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či má manžel nárok na odpočet dani na mňa, ak som celý rok 2013 na opatrovateľskom s 10-ročnou dcérou, a od júna 2013 poberám rodičovský príspevok /narodila sa nám ďalšia dcéra/. dakujem
@evita68 fúha ale ako to teraz rátam, za min. rok mi bolo vyplatené ID 4560,- e /380,- ID x 12 mes./, to sa mi zdá tak vysoká suma, že manželovi asi nie že dačo navrch vyplatia,ale skôr zoberú / žartujem 😀 /. Ale vidím to dosť blede.. existuje nejaký vzorec, podla kt. si vie tú sumu vyrátať i totálny laik? Ďakujem.

Ahoj, prosim o radu, poberam invalidny dochodok, som ztp a zaroven sa staram o dieta pre dlhodobo nepriaznivy zdr.stav a poberam rodicovsky prispevok, moze si na mna manzel uplatnit nezdanitelnu cast ? Dakujem.