Odpis daní na manželku od januára 2013
Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂
pardon,mam v tych uradoch zmatok,este raz dakujem
@evita68 Tak som sa viac pytala, lebo logika mi stale hovorila ze moze, pokial deti nebudu mat 3 roky. A aj sa mi to potvrdilo. Odpovedal mi kompetentny Ing. Mihal: "Môj názor v takomto prípade je, že môže do mája. Rozhodujúci je vek detí, nie to, že namiesto rodičovského príspevku ste si zvolili jasličkovné." Spolocne sme vsetci mudrejsi🙂
Ahojky, chcem sa vas len spytat, ked som bola 1-3 mesiaca PN, dostavala som PN z maxima a potom , 4 -10. Mesiaca dostavala matersku tiez z maxima....PN+materska presiahla tu sumu 3735,94, tak si manzel nemoze nic na mna odpisat?... Zrejme. DAkujem
@evita68 ahoj, na predchadzajucej stranke pises, ze suma, ktoru vratia pri uplatneni NCZD na manzelku je 3735,94 x 19%= 709,83 a ze zalezi od prijmu manzela, kolko to bude v skutocnosti.
1. Priblizne aka mesacna hruba mzda je potrebna na dosiahnutie tohto maxima?
2. Z hrubej mzdy mesacnej okolo 600EUR by to bolo kolko? (pri predpokladanom nulovom prijme manzelky, ktora splna podmienky pre odpocet NCZD)
@leelyanah
1. načo ti to je?
2. pri príjme 600 eur /poberal každý mesiac v roku / je výpočet :
600 x 12 = 7200
mínus odvody 13,4 % = 965
nezd, časť = 3735,94
7200-965-3735,94= 2500
2500 x 19 % = 475 eur bolo strhnutých preddavkov na daň
a kedď si chceš uplatniť nčzd aj na manželku, tak by bol výpočet 7200 - 3735,94 na teba - 3735,94 na manželku, takže zdaniteľných je u manžela 0, to znamená, že celých 475 eur sa vráti..
Postup som ti dala,
no a teraz si prepočítaj, koľko by bolo treba hrubý príjem, aby sa vrátilo celých 709,83 eur 🙂
@evita68 dakujem za objasnenie problemu.
1. Znama sa ma pytala, ci dostanu naspat max.sumu z preddavkov na dan, ak si jej manzel uplatni nzcd na nu, kedze splna podmienky na odpocet. Nakolko ta suma vratenej dane zavisi od objemu zaplatenej dane (minus zapocitatelne prijmy manzelky) , a vypocet si mi dala, tak viem vydedukovat, z akej mesacnej hrubej mzdy vyjde maximum.
2. pochopene, moc dakujem.
Ahojte baby, chcela by som sa opýtať, ako je to v prípade ak si chce uplatniť manzel úľavu na dani na manzelku za rok 2013, ale manzelmi su len od 10.5.2013? A ako je to pri úľave na dieta ktoré sa narodilo 7.7.2013. Dakujem
Ahojte🙂 mohli by ste mi poradit? Moj manzel bude mat nczd 3735,94. máme dve deti do troch rokov ja som cely rok na rd, nemala som narok na materske. Kolko si moze manzel odratat na mna plus na obe deti. priblizne kolko eur by sa nam mohlo vratit? Dakujem velmi pekne🙂
@lipiancanka na teba tolko co na seba (za predpokladu, ze tolko ma danovy zaklad po odpocitani nczd na seba). na deti sa neodratava nic, tam je danovy bonus. max. co mozu vratit je 19% z nczd
@lipiancanka mesačne si daňový bonus na deti neuplatnoval?
@evita68 zatial si nic neuplatnoval a to sa potom nejako spocita, ze danovy bonus na obe deti kazdy mesiac + odpocita mna? dakujem🙂
@lipiancanka to si nikdy na dieťa bonus neuplaťňoval?? veď máte takmer 3-ročné dieťa..
@evita68 on si uplatnoval ale nie mesacne, ale raz za rok, len vtedy si na mna nemohol zobrat, lebo som mala PN a vysoku matersku. A teraz uz mame deti dve tak neviem ako je to ked by si mohol aj mna odpisat aj bonus na dve deti zobrat...
@lipiancanka no tak potom si bonus vyžiada teraz, buď cez ročné zúčtovanie u zamestnávateľa, alebo podaním DP.. treba pridať kopiu rodných listov detí..
ak mal vyšší príjem, tak na teba si môže uplatniť 3735,94

@cat rado sa stalo