icon

Odpis daní na manželku od januára 2013

merylla
17. dec 2012

Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂

zalka
14. feb 2014

@bassenkask žiaden, nemá nárok na tvoju NCZD kedže si dobrovolne nezamestnaná

tixi
14. feb 2014

@bassenkask ja som volala priamo do muzovej roboty cloveku, ktory to ma na starosti a potrebny je papier z UPSVR, ze som v urcitych mesiacoch poberala, ci nepoberala nejake davky ( v mojom pripade to bol rodicovsky prispevok) a z uradu prace, od kedy som tam vedena ( podporu vsak ziadnu nepoberam ) len teraz neviem, ci je to potrebne dolozit do buduceho pondelka, alebo staci do konca marca

zalka
14. feb 2014

@tixi do budúceho pondelka, v práci u tvojho mng. zrejme sa chystajú na RZD ... a bez tvojich potvrdení čo ťa žiadali ho nevykonajú správne.

bassenkask
14. feb 2014

@zalka dakujem!takze neodovzda nic....

bassenkask
14. feb 2014

@bassenkask ??????????

zalka
14. feb 2014

@bassenkask áno presne tak.

wewe1
16. feb 2014

Ahojte, viete mi niekto poradiť? V minulom roku som bola od januára PN na rizikovom a platila som si DNP, no čerpala som PN len zo zamestnania. Od apríla som bola na materskej, ktorú som už čerpala aj s DNP a od novembra som na rodičovskej. V práci mi učtovníčka povedala, nech si vyžiadam doklady a manžel si môže na mňa niečo odpočítať. Mne sa to nejak nezdá. Dá sa to ?

majusqa77
16. feb 2014

@wewe1 da. Zalezi na vyske tvojej pn a materskej

zalka
16. feb 2014

@wewe1 jedine ak tvoj príjem + MD +PN - odvody boli nižšie ako NCZD ... a ešte krátené o mesiace kedy si na MD nebola ...

wewe1
16. feb 2014

zalka, majusqa77 tak asi neboli nižšie, lebo PN som mala okolo 350 € a MD okolo 670 €, aj som si myslela, že mi asi zle poradila tá účtovníčka, ju pomýlilo to, že rok predtým mi vrátili dane kvôli tomu, že som si platila DNP

majusqa77
16. feb 2014

@wewe1 potom ti to nevyjde podla mna..

zalka
16. feb 2014

@majusqa77 bez presných súm sa to určiť nedá .. a dátumov ...

wewe1
16. feb 2014

zalka takže mám pre istotu obehať úrady nech mám doklady a uvidím to čierne na bielom?

evita68
16. feb 2014

@wewe1 ak si mala materské 670 mesačne, tak len to vysoko prevyšuje nčzd.. takže nemusíš nikde behať, nárok nebude

zalka
16. feb 2014

@wewe1 no na SP ti dajú na požiadanie potvrdenie o vyplatenej MD a PN ... na jednom papieri , urobia za okamih ...

majusqa77
16. feb 2014

@zalka pri polrocnej md a 670€ mesacne asi viac netreba 🙂

zalka
16. feb 2014

@majusqa77 veru nie, možno niekedy niekto si to bude aj čítať iný ... a zistí, že má ísť na SP pýtať potvrdenia ... aj ked tu ludia nečítajú ani to čo je v príspevku nad ich písané ... 😔

wewe1
17. feb 2014

@zalka
@majusqa77 Ďakujem dievčatá, aj som si myslela, že mi nemajú čo vrátiť, to má len tá naša účtovníčka pomýlila. Ju že pomýlilo to, že som si platila to DNP. Tak vďaka.

zalka
17. feb 2014

@wewe1 rado sa stalo

wewe1
17. feb 2014

Ďakujem dievčatá, ja som si to aj tak myslela, len ma pomýlila naša účtovníčka.

nika2
19. feb 2014

Ahojte,chcem sa spytat. Minuly rok som poberala prijem do aprila . Potom do konca roka som ostala doma na RD zo zdravotnych dovodov co je do 6 rokov. Ale stale zamestnana. Prijem za rok mam 1660,45eur. Manzel si bude na mna uplatnovat nezdanitelnu ciastku./3735,94-moj prijem/. Mozem aj ja si podat danove priznanie a uplatnit si nezdanitelnu ciastku za cely rok? Teda tych 3735,94eur?

zalka
19. feb 2014

@nika2 áno môžeš. ak ti bola stiahnutá daň tak ti ju vrátia

nika2
19. feb 2014

@zalka dakujem

valmo
19. feb 2014

dobry den, chcela by som sa opytat. Ak som od januara do novembra poberala rodicovsky prispevok, pricom som mala do tohto datumu otvorenu aj zivnost a z nej prijem cca 2600 eur (preddavky neplatim) a od 6.12 som evidovana na urade prace, kolko si moze na mna uplatnit manzel nezdanitelnu cast?Myslim, ci je to len za ten jeden mesiac co som na UP 🙂 dufam, ze som to napisala zrozumitelne Dakujem pekne 🙂

monika998
19. feb 2014

ahoj chcela by som sa spytat ked som na predlzenej materskej a nepoberam nic ci ma moj manzel narok na vyrovnavku dani dakujem

evita68
19. feb 2014

@monika998 nie, ak nie si evidovaná na úrade práce

evita68
19. feb 2014

@valmo môže si uplatniť za dobu poberania RP, čiže za 11 mesiacov.. výpočet: 3735,94 - príjem zo živnosti - prípadná podpora : 12 x 11

valmo
19. feb 2014

@evita68 trosku teraz nechapem 😅 , cize NZ si moze uplatnit len za obdobie co som poberala rodicovsky a za ten mesiac na urade uz nie? a zivnost nieje prekazkou? Dakujem pekne za odpoved, trosku mam z toho gulas 🙂

evita68
19. feb 2014

@valmo čo bolo k 1.12.? ak ani úrad práce, ani RP, tak za ten mesiac nie.. živnosť nie je prekážkou, len príjem z nej si odrátaš z nčzd, ako som písala

valmo
19. feb 2014

@evita68 jaj, cize ked som od 1.12 do 5.12 mala len zivnost a nastup na UP bol az 6.12 tak za tento mesiac si uz pomernu cast na NZ zaratat nemozem. 🙂