Odpis daní na manželku od januára 2013
Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂
Prajem pekný deň...
Aj ja by som chcel poprosiť o radu.. 🙂 tento týždeň som v práci požiadal o RZD a účtovníčka mi povedala, že tento rok sú iné podmienky a nemôžem si uplatniť odpočítateľnú položku na manželku, takže tento rok mi strhnutú daň nevrátia tak ako rok predtým.
Situácia manželky bola nasledovná:
zamestnana 1.1. - 28.2 a 26.3 - 5.4. ,
dohoda : 1.3. - 31.10
okrem času, kedy bola zamestnaná, je evidovaná na úrade práce, od decembra je z úradu práce na dobrovoľníckej činnosti.
Učtovníčka mi povedala, že kedže mala príjem z dohody, nie je možné si na nu uplatniť odpočet. Iba v prípade, že by príjem z dohody nemala. Príjem z dohôd bol 106, 24 eur a zo zamestnania 469,07 a 120, 77 eur
Z uradu práce nepoberala nič, keďže predtym študovala.
Veľmi pekne dakujem za radu.... 🙂
@yojinko137 kedy presne bola evidovaná na úrade práce? presné dátumy.. 696,08 je jej celkový príjem za rok?
@yojinko137 kedze bola evidovana na urade prace, tak splna podmienku, kedy si mozes na nu uplatnit NČZD ... narok mas na pomernu cast (pocet mesiacov X/12) kedy bola evidovana vzdy k 1. v mesiaci .... musis k tomu doniest potvrdenie o prijme + z uradu prace tiez
@evita68
Ano, je to jej celkový príjem. Od 1.3 - 25.3 bola v evidencii a následne od 6.4 až doteraz. Takže len v období, ako bola zamestnaná sa odhlasila a hned potom prihlásila.
@yojinko137 tak potom jej nezd. časť u teba bude 3735,94 - jej hrubý príjem + odvody : 12 x 9
to, že pracovala na dohodu nemá nič s tým, či máš alebo nemáš nárok na jej nčzd
@tajomna21
Dakujem za odpoved. Trošku som sa potešil, potvrdenia som dal účtovníčke, ale ked mi povedala, že to už nie je možné, tak ma to poriadne sklamalo... Takže ak som to správne pochopil 🙂 nepočítaju sa mesiace januar, februar, marec a ani apríl, pretože evidovaná od prvého dňa bola až v máji?
@yojinko137 ešte ma napadlo, prečo má tak malý príjem za 1+2/13? nemala náhodou pn?
@yojinko137 marec sa počíta... a veď ty si v žiadosti o ročné zúčt, uved ten jej príjem, čo vypočítaš podľa toho, čo som ti napísala, čo ti má ona do toho čo kecať? ty to predsa čestne prehlasuješ v tom tlačive
@evita68
Ďakujem ešte raz, trošku ma naša účtovníčka šokovala... ale tak aj ona nemôže vedieť všetko.. 🙂
Super, že sú osôbky, ktoré vedia a poradia... 🙂
Krásny zvyšok dňa...
@evita68
ten marec som prehliadol.. 🙂 urobím to takto, len práve ide o to, že ked mi to povedala, tak som vôbec netušil, či sa medzičasom zasa niečo nezmenilo..
@evita68
Nie PN nemala... Takto platia v právnickej kancelárii koncipientom, ktorí skončia právo a natrapia sa na JUDr. 🙂
dobrý večer, chcela by som vás poprosiť o radu - môže si ma manžel odpísať z daní, ak som mala minulý rok príjem 2743.98 eur (január -apríl MD, september - december zamestnanie)? po skončení MD aj počas práce poberám RP. ĎAKUJEM 🙂
@yojinko137 marec sa pocita, lebo k 1.3. bola evidovana na urade .... april nie, lebo tam bola az od 6.4., nie od 1.4. ...
@yojinko137 ok, tak nech to dobre dopadne 🙂
áno, v apríli mi skončila materská a odvtedy beriem rodičovský príspevok no a v septembri som začala pracovať.materská bola 1498.7 a plat zo zamestnania zvyšok
ďakujem 🙂
Ahojte . Veľmi ma prekvapilo, keď som si v zamestnaní podala žiadosť o ročné zúčtovanie príjmov za rok 2013 .Chcela som požiadať o úľavu na manžela je nezamestnaný stará sa o dieťa do 6 rokov .Bolo mi oznámené ,že nestačí ,,Potvrdenie zo soc. poisťovne ale aj že je vedený v evidencii uchádzačov o zamestnanie. Keďže nebol zaevidovaný na Úrade práce nárok nemám. Neviem ale keď som sa teraz pýtala v sociálnej poisťovni či bola aj možnost byť zaevidovaný na sociálke aj na úrade práce tak to nebolo možné. A keď bol vedený v sociálnej poisťovni mal to ,,jednoduchšie´´lebo na úrad práce sa nemusel hlásiť a úrad práce mal potom menej nezamestnaných? Aspoň tak som to pochopila po rozhovore so zamestnankyňou sociálnej poisťovne. Ako mám postupovať aby som pre svoju ,,neznalosť predpisov, noviel a zákonov znova niečo nepreśvihla ? 😉 Asi čím skor sa zaevidovať na úrade práce a dúfať, že zase sa niečo nezmení 😕Ďakujem
Nepoberá rod.príspevok. Syn mal v januári 5 rokov je zdravý. Dostávam na malého daňový bonus 21,41eur.
V pondelok som si vyplnila žiadosť o roćné zúčtovaie z príjmov bez úľavy na manžela a poslala zamestnávateľovi. Čo ešte možem urobiť? 😕Vďaka
Ďakujem za radu a pekný deň 🙂
Zdravim!Vie mi niekto poradit aky doklad mam dolozit manzelovi k danovemu priznaniu ak som dobrovolne nezamestnana?nejake cestne prehlasenie alebo co?

@evita68 dakujem🙂