Odpis daní na manželku od januára 2013
Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂
@aurora88 podľa zákona u nás je nárok len do 3 rokov dieťaťa.. takže mohli by ste len za mesiace1,2, 10?/ak si 1.10. bola evidovaná/ , 11,12.. české príjmy sa aj tak v našom DP vyjmú z príjmov, takže podľa mňa by mu zo slovenských príjmov aj tak u nás nič nevyšlo /záleží od ich výšky/
@evita68 mam otazocku aj ja, som na MD od roku 2011 nejak v polke novembra som nastupila, teraz mame jedno dieta a cakame druhe, manzel je zivnostik a platca dph a svokra mu robi uctovnictvo, pytala som sa ci si uplatnil a ona ze nie ze je minusovy a to nejde.... Naozaj je to tak? Lebo ani na malu nic nema
@moncaninca no ak je manžel v strate, tak si nemá čo uplatniť
Ahoj chcela by som sa opýtať, či si môže manžel na mňa uplatniť odpočítateľnú položku na dani ak poberám rodičovský príspevok aj opatrovateľský....teda či sa aj príspevok za opatrovanie do toho počít alebo nie???? Ďakujem
@zuzuzuzu13 Ahoj,rodicovsky sa urcite nezapocitava,a ten opatrovatelsky neviem presne ale ak je to socialna davka,ak by sa tiez nemal.
@zuzuzuzu13 opatrovateľský príspevok sa do príjmu manželky započítava
@evita68 Ďakujeeeeeeeeeeem
Chcel by som sa informovať. Manželka 9 mesiacov bola na PN .Potom 3 mesiace brala podporu .Môžem ja ako SZČO si uplatniť na ňu odpis?
Aj ja sa chcem informovat ci ma manzel narok.Manzel je zamestnany. Do 15 januara 2014 som bola zamestnana cize iba 15 dni zaciatkom roka. Potom som vlastne bola na UP ako na predlzenej neplatenej RD. Od 19 oktobra mi znova vznikol narok na rod. prispevok.
@majkuska bola si v evidencii UP? alebo nie? ...
ak áno tak si môže uplatniť 11 mesiacov z tvojej NCZD .. teda NCZD - príjem = čiastočné NCZD deleno 12 mesiacov a krát 11 mesiacov .. túto sumu môže uplatniť.
ak si na UP v evidencii nebola tak si môže uplatniť len 2 mesiace z tvojej NCZD, lebo sa skúma status k prvému v mesiaci.
@zalka u mna to bolo takto, ked som skoncila 15 januara v zamestnani isla som sa priblasit na UP, pracovnicka mi povedala ze ked mam doma 3rocne dieta tak mozem poziadat o neplatenu predlzenu RD, vraj sa vtedy nemusim chodit podpisovat.Tak ja sama neviem ako to je ani zhruba o akej sume hovoris ja som v tychto veciach absolutny antitalent, ak dobre tomu rozumiem tak si moze uplatnit aj manzel aj ja mam narok nejaky?
Ahoj,od 8.8.-30.9.2014 som bola PN,od 1.10.-31.12.2014 som evidovaná na ÚP. Za ktorè mesiace si môže manžel SZČO na mňa uplatniť odpisy.Ďakujem
@albion1970 nezdanit. časť za 10-12/14
@evita68 Dobrý deň,
chcela by som Vás poprosiť o info. Som evidovaná na úrade práce celý rok 2014, robila som na dohodu dva mesiace, zárobok okolo 150E, bez vyradenia z evidencie. Máme dve deti jedno 5 rokov a druhé 8 rokov.Manžel si ide uplatniť nárok na nezdaniteľnú položku na mňa.Na úrade práce mi pani niečo vravela ešte o nejakej uľave že sa dá uplatniť, ale musím ísť na sociálnu poisťovňu. Nevedeli by ste mi poradiť či niečo také existuje?

zdravim vas zienky, poprosila by som o radu, ako spravne vycislit odpocitatelnu polozku na manzelku(na mna), ak manzel minuly rok pracoval do septembra v CR (teda 9 mesiacov) a odtial sme poberali aj rodicovsky prispevok na syna, ktory mal sice 3 roky uz vo februari, ale podla ceskeho zakona sme mohli poberat RP dlhsie (moze sa az do 4 rokov dietata), potom manzel zmenil zamestnanie za slovenske a ja som sa v oktobri zahlasila na UPSVaR az doteraz....dakujem