Odpis daní na manželku od januára 2013
Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂
Pekne ranko prajem,potrebujem radu,ak chcem odpis na manželku,musi mať rovnaku adresu ako ja?
Dobry vecer, rada by som sa spytala ci si moze moj manzel uplatnit danovy bonus na mna ak som poberala v roku 2012 matersku a nemocensku z Rakuska? Vdaka
dobry den ,mozno mi poradite dievcata .Minuly rok som odpracovala 5 mesiacov ,potom som bola na marodke tehotna a od oktobra na materskej.Deti sa mi narodili koncom novembra.Viem ,ze manzel bude ziadat o danovy bonus na deti (chceli odomna papiere od byvaleho zamestnavatela ,ze kolko som zarobila a kopiu sobasneho listu a rodne listy deti ..aby sa to mohlo uplatnit,ale netreba im aj papier zo socialky ,ze kolko som mala matersku za minuly rok?alebo marodku?)Kolko by sme podla vas dostali db na kazde dieta? a este jedna vec.moze si muz uplatnit aj bonus na mna? ak ano ake doklady treba dolozit ,nieje uz neskoro? hadam som to zrozumitelne napisala 😝
Pekny den. Prosim Vas, verim, ze mi pomozete. Po cely rok 2011 som poberala rodicovsky prispevok 217 EUR. Manzel pracoval v robote, kde mu priznavali minimalku, tak ma aj na potvrdeni- 1826eur uhrn vyplatenych prijmov, poistne a prispevky 244 EUR a vyplateny bonus 123 eur.v uhrne preddavkov na dan ma nulu.Po nehode bol na PN. Takze od juna 2011 pracoval a dalsich 6 mesiacov bol na PN., kedy dostaval cca 177 euro. Moze sa mu z toho vsetkeho nieco vratit?ja sa v tom absolutne nevyznam a neviem, ci by mu vratili z dani nieco.dakujeeem 🙂
po cely rok 2012 som poberala prispevok, pomylila som sa 🙂
@sheringhamka nič mu nestrhávali, nič mu nevrátia ... a ani nemá nárok na doplatenie DB za ostatné mesiace lebo jeho ročný príjem nedosiahol 1963,20 eur ... škoda.
aj osm myslela, fakt skoda, tak malo tomu chybalo, nevaid vdakaaa.
@sheringhamka naozaj škoda, mohli mu dať v práci nejakú odmenu ... fakt je to malinký rozdiel škoda.
Ahojte,prosim vas tiez potrebujem poradit-manzel pracuje v Nemecku-jeho hruby prijem bol 15.000 e ja som na materskej ,mozeme si nieco uplatnit -napr DB na deti?Pripadne na mna?
@miruska320 manžel si môže uplatniť DB na deti..
ak bol manžel zamestaný, tak na teba nie, pretože príjmy z Nemecka vyjme v daňovom priznaní, čiže sa mu nebudú tu zdaňovať /zdanili sa mu v Nemecku/
@evita68 aha dakujem pekne,aj som si myslela ale preistotu sa treba obratit na zienky co sa v tom vyznaju-pekny vecer 🙂
Ahojte baby, poprosim o radu... rozmyslame s frajerom dopredu... nad financiami ... naša situacia:
januar-marec 2013 pracujem, hruba mzda cca 680 €/ mes.
april-november - materska z max. vysky, ratam 750 €/mes.
april-oktober - budem pracovat na dohodu, prijem spolu 2500 €
December - rodičovský prispevok.
Priatel pracuje, hruba mzda cca 800 €.
Kym som na materskej, sa nechceme zobrat aby som mala dlhsiu matersku o 3 tyzdne.
Ale, zvazujeme ako je to z daňou... ale predpokladam, že za rok 2013 by si asi nezdaniteľnú časť na manželku uplatniť uplatniť nemohol, kedže budem mat prijem aj matersku dost vysoku... Spravne ??
V roku 2014 a 2015 budem poberat rodičovský príspevok 199 € ... ked sa vezmeme dovtedy, bude si moct na manželku uplatniť nezdaniteľnú časť ... a vratia mu 19% z 3644 €, teda 692,50 € ? (mesačne plati daň cca 90 €)
DAkujem za odpoved 🙂
@miamoja2012 ano správna úvaha ... o príjme . a aby si za rok 2014 mohol uplatniť na teba celú NCZD tak odporúčam svadbu v roku 2013 napríklad v decembri
Ahojte, neviem ci mi tu bude vediet niekto odpovedat 😉 ale otazka je: Od aprila som nastupila do prace povodnej, ale cely mesiac som cerpala dovolenku. Teraz mi dosla vyplatna paska, a nebola mi zohladnena odpocitatelna polozka na danovnika (tych 300 nieco eur) t.j. neznizil sa zaklad dane. Myslite, ze mi to teraz nebudu cely rok uplatnovat ci to len teraz koli celomesacnej dovolenke?
Ahoj. Chcem sa opýtať či v ročnom daňovom zúčtovaní za rok 2013 si môžem uplatniť odpočítateľnú položku na manžela, ktorý bol od 01.01.2013 do 25.12.2013 dobrovoľne nezamestnaný, nemal žiaden príjem, sám si platil zdravotné. Má odpracované v roku 2013 len 6 dní od 26.12.2013 do 31.12.2013. Ja som v riadnom zamestnaneckom pomere. Počula som, že sa to už v roku 2014 za rok 2013 uplatniť nedá. Ďakujem za odpoveď.
@marcela2509 nie nemôžeš si za mng. uplatniť jeho NCZD . Keby bol evidovaný na UP tak by si mohla, ale on bol dobrovolne nezamestnaný tak nemôžeš.