icon

Odpis daní na manželku od januára 2013

merylla
17. dec 2012

Ahojte, zajtra mi konci RD a povodne som mala v plane dat sa na predlzenu RD (dobrovolnu do 6rokov dietata/......jednak preto ze nemam pracu a druha vec je ze cakame v maji prirastok a aj tak by ma nikto nezamestnal. Ibaze manzel je zivnostnik a podla zmien na rok 2013 si moze odpisat dane na manzelku ktora je nezamestana, alebo sa stara o dieta do 6rokov koli jeho nepriaznivemu zdravotnemu stavu a pobera opatrovatelsky prispevok.....ale nikde som nenasla co ked chcem zostat s malym na predlzenej RD dobrovolne. Podla mna je byt nezamestnana alebo na predlzenej (neplatenej/ RD to iste bo stat na mna aj tak nic neplati, v oboch pripadoch len zdravotne. Kedze na urade mi k tomu nic nepovedali....tak sa snazim zistit co sa da. No a zajtra sa chystam na urad opat....myslim sice ze opat z toho ziadne vyuzlenie nebude, ale na ten urad prace sa mi teda moc hlasit nechce. A este mi napadlo ci sa to vobec bude na nas vztahovat kedze sa to vsetko udeje este v roku 2012...ale co potom s danovym zuctovanim za rok 2013? Tak keby ste o tom nieco vedeli, prosim napiste. Vdaka 🙂

petrina82
5. jan 2014

@zalka A ak som bola nezamestnana cca 8,5 mesiaca a evidovana na UP tak ako si bude moct uplatnit nezdanitelnu cast na manzelku? Celu tych vyse 3700 € alebo iba pomernu cast za dane mesiace?

zalka
5. jan 2014

@petrina82 a zvyšné mesiace čo? si pracovala? alebo bola na RD alebo čo bolo zvyšné mesiace?

petrina82
5. jan 2014

@zalka pracovala na tpp

petrina82
5. jan 2014

@petrina82 a 1 mesiac som bola dobrovolne nezamestnana

zalka
5. jan 2014

@petrina82 môže si za teba uplatiť NCZD krátenú ... teda mínus tvoj príjem zo zamestnania a - 1/12tina z NCZD lebo za čas kedy si bola dobrovolne nezamestnaná si nemôže uplatniť tvoju NCZD.

petrina82
5. jan 2014

@zalka takze vlastne moja nezdanitelna cast bude za tych 8,5 mesiaca ci sa to rata 9 mesiacov ked ten jeden mesiac na UP som nebola cely? minus moj prijem alebo bude moja NC aj za mesiace, ktore som robila, cize 2 mesiace praca + 8,5/9 mesiacov urad prace? Vobec tejto novele nerozumie, teda tomu ako sa to bude pocitat takze som vdacna za rady 🙂 Chapem, ze ked som bola dobrovolne nezamestnana, tak vtedy si tu NC nemoze uplatnit

zalka
5. jan 2014

@petrina82 11/12tin NCZD si môže uplatniť a od toho odráta ešte tvoj príjem ...
NCZD je 3735,94 eur za rok ....
11/12tin je 3424,61 eur - ak si zarobila 500 v hrubom + 80 eur odvody = výsledná suma čo si môže uplatniť tvoj mng.

saallen
5. jan 2014

Ahojte chcem sa opytat zopar veci,kedze som ani len nevedela,ze sa daco takeda. V prvom rade,tuto dan na mna si moze odpocitat aj ked je v TPP a nie je zivnostnik? Ak ano rata sa to z jeho hrubeho prijmu? A ako by to bolo,ked v januari som bola este na RD,potom do septembra ako osoba dobrovolne starajuca sa o dieta do 6rokov,cize ndzamestnana a od septembra opat na RD kedze sa nam narodila dcerka. Dakujem za odpoved.

petrina82
5. jan 2014

@zalka velmi pekne dakujem

saallen
5. jan 2014

@zalka ak by si mi odpovedala na vyssie uvedenu otazku,budem ti vdacna,dakujem

zalka
5. jan 2014

@saallen premýšlala som .. neviem ti odpovedať na tvoju otázku, myslím že bude treba napísať na DR SR aby podali vysvetlenie, lebo si bola na neplatenej rodičovskej a toto neviem ako vyložia zákon, či máš za ten čas nárok na NCZD ( teda ty áno, ale či má nárok na tvoju NCZD za ten čas tvoj mng.) alebo nemáš nárok.

saallen
5. jan 2014

@zalka aha dakujem,asi najlepsie by bolo ked sa opyta na danovom urade,,ale dakujem aj tak si pomohla,lebo na tuto temu som narazila nahodou a ani len nevedela ze daco takd existuje.. A este ked ta tu mam,danovy bonus na dieta,da sa to tak ze tn nebude mat nahlaseme u zamestnavatela ale kazdy rok by si o to yiadal na danovom,lebo on ma takeho zamestnavatela,ze nevedno ci mu to vobec dava 😒 a este dcera sa narodila 9.9.a u zamestnavatela si este nenahĺasil danovu bonus na nu,tak moze si on zaziadat na danovom? Teda ak sa vyplaca na kazde dieta? Dakujem,snad som to napisala aspon trochu zrozumitelne? A este k te minule otazce ta dan sa pocita z hrubeho prijmu?

zalka
5. jan 2014

@saallen áno DB sa vypláca na každé dieťa, musí mng. požiadať zamestnávateľa o potvrdenie o príjme za rok 2013 tam uvidíte či mu bol priznávaný DB alebo nie ... a potom ak podá DP tak v DP požiada o DB na dcéru od 9/2013

saallen
5. jan 2014

@zalka si velmi zlata,dakujem 🙂

zalka
5. jan 2014

@saallen rado sa stalo ... a výplatné pásky dostáva mng. ... lebo aj tam je napísané či mu dávajú DB alebo nie ...
ale ak nemá istotu, tak naozaj treba zrušiť u zamestnávateľa poberanie DB ak ho uplatnuje a nevypláca .. a dať si ho vyplatiť ročne pri podaní DP.

tetkabetka
5. jan 2014

@zalka Ahojky. Môžem poprosiť o radu aj ja? Už minulé daňové obdobie som ťa s nejakými otázkami otravovala, ale tento rok to mám zložitejšie.
JA: 1.1.13-30.6.13 poberateľ rodičovského príspevku, 1.7.13-31.12.13 riadne zamestnanie bez uplatnenia daňového bonusu na deti.
MANŽEL: 1.1.13-31.7.13 riadne zamestnaný s uplatnením daňového bonusu na 2 deti, 1.8.13-31.12.13 poberateľ materského ako iný poistenec. Materská mu končí 13.2.14. Potom ešte bude žiadať na mesiac o rodičovský.
Predpokladám vzhľadom na príjmy, asi nemá ani jeden z nás nárok na uplatnenie si úľavy na dani na manžela/manželku?
On si bude žiadať o vypracovanie ročného zúčtovania daní z príjmu u jeho zamestnávateľa. On si má doklad o príjme počas materskej žiadať na sociálnej poisťovni alebo na úrade práce, soc. vecí a rodiny? (tipujem tú poisťovňu)
Ja asi na úrade práce, soc. vecí a rodiny, že ano? A asi si ja mám žiadať spätne o daňový bonus od toho augusta, že? A to svojmu zamestnávateľovi dokážem ako, že manžel si ho odvtedy neuplatňoval? Aj na to si má manžel pýtať nejaký doklad?
No ja neviem, možno sa pýtam ako de.ment, ale nerada by som niečo opomenula.

zalka
5. jan 2014

@tetkabetka kolko si zarobila v hrubom za rok 2013 za tých 6 mesiacov,
a koľko zarobil mng. v hrubom za tých prvých 6 mesiacov?

rakywanda
5. jan 2014

@zalka ahoj ja mám takúto otázku: bola som evidovaná na ÚP, potom som robila na HPP marec, apríl, máj, znova evidovaná na ÚP, teraz robím na HPP od polovice novembra. Ide mi o to, či si mám ja urobiť za seba daňové priznanie a žiadať preplatok dane /i keď pri tej hrubej mzde čo som mala a mám to bude pár drobných/, alebo si môže manžel uplatniť nezdaniteľnú čiastku mínus moje príjmy. Môžem sa rozhodnúť podľa toho, čo bude pre nás výhodnejšie? Vďaka.

zalka
5. jan 2014

@rakywanda no v prvom rade ak je tvoj sumár príjmov vyšší ako 1867,97 eur si povinná zo zákona urobiť DP , ináč ťa pokuta neminie ... takže ty si DP urobíš a dan ti vrátia ...
a tvoj manžel si môže uplatniť rozdiel NCZD - tvoj hrubý príjem + odvody = to čo si môže mng. uplatniť za teba.

rakywanda
5. jan 2014

@zalka chápem to tak, že DP si podám ja /mám to nad tú sumu/ a ešte aj mng. si môže na mňa uplatniť čiastku? a tie odvody, to sú aké? moje ako zamestnanca z hrubej mzdy?

zalka
5. jan 2014

@rakywanda áno dobre to chápeš aj ty podávaš DP aj mng. si môže uplatniť rozdiel NCZD a tvojho príjmu ... a áno odvody tvoje ako zamestnanca z hrubej mzdy ...

rakywanda
5. jan 2014

@zalka díky

zalka
5. jan 2014

@rakywanda rado sa stalo

tetkabetka
6. jan 2014

@zalka Ja ti to radšej hodím do IP. 😉

janka0276
6. jan 2014

kočky takže sa bude dať tento rok pri daňovom uplatniť ten odpis na manželku ked jej te príjem nepresahuje, tak ako po minulé roky? Lebo už minulý rok sa hovorilo že to idu zrušiť, že už si nebude môť manžel uplatniť na manželku

marcela2509
7. jan 2014

@zalka - Ahoj, presne toto som sa pýtala pred rokom účtovníčky či musí byť evidovaný na UP a povedala, že nie, len že musím doniesť potvrdenie, že má uhradené zdravotné poistenie.

zalka
7. jan 2014

@marcela2509 minulý rok bol iný zákon tento rok sa zmenil .. preto musí byť evidovaný na UP, aby si si mohla uplatniť jeho NCZD .

polyana
7. jan 2014

@zalka ahoj, chcem sa opýtať, ak som bola časť roka na neplatenej rodičovskej dovolenke a pol roka na úrade práce, môže si manžel uplatniť aspon pomernú časť odpočtu -za to obdobie čo som bola evidovaná?

zalka
7. jan 2014

@polyana na toto ti neviem odpovedať, ako to zakonodarci mysleli zákonom .. kedže si sa starala o dieťa ... treba vydržať ešte ... hádam sa vyňadria ...

adinam
7. jan 2014

@polyana,áno môže si to uplatniť,môj manžel si to uplatnil minulý rok na mňa. 😉 Donesieš len potvrdenie z ÚP odkedy-dokedy si bola v evidencii.