Odvody do zdravotnej a sociálnej poisťovne
Som SZCO a PN (prvykrat v zivote), viem, ze pocas PN by som nemala platit odvody, ale chcem sa spytat, ake mate skusenosti. Je lepsie zaplatit a nechat si to vratit po zuctovani, alebo neplatit? Kedze viem, ze v tychto poistovniach nemaju bohvieaky poriadok v dokumentacii a nechce sa mi riskovat, ze ma zacnu viest ako dlznika.
Akym dokladom oznamit ZP praceneschopnost?
Velmi pekne dakujem za kazdu radu a skusenost.
@evittam O ZP som hovorila v pripade manzela, SP bola moj pripad...cize dva rozne pripady 😉
Manzel ma zivnost 10 rokov a vzdy platil minimum
@katarinka289 Tak ak plati minimum tak sa mu to vlastne vyrovna ale to nikdy poistovna nemoze vediet a ako tu uz bolo napisane-je povinny ten preddavok zaplatit.😉
@katarinka289 A zase nemas pravdu. Pokial SZCO nedosiahne urcitu vysku prijmu nemusi platit SP aj dalsie roky.😉
@katarinka289 Pre r.2017 je to suma 5298Eur-ak v r.2016 SZCO nedosiahla tento prijem nie je povinna platit odvody od 1.7.2017 resp.1.10.😉
No to ma nenapadlo.Asi preto, ze ziadneho takeho SZCO nepoznam.Ale ono to nie je ziadna vyhoda. Neplati odvody - nema narok na nic.To ako keby bol nezamestnany
Ja uz by som zivnost nechcela ani za svet. Same nevyhody. Aj manzelovi hovorim, nech s tym prasti a normalne sa zamestna
@katarinka289 No neviem ake vyhody-napriklad? Ta biedna PN z minimalnych odvodov?😉
@katarinka289 Tak ak ma takú malú moznost tak ano. Ale niekedy nemas😉. A zase si panom svojho casu.....
@evittam Aspon nieco. A byt cely zivot SZCO a dokonca bez odvodov...no nic moc do dochodu. Ja nehajim ani jedno ani druhe. Hovorim, ze by som zivnost uz nechcela ani za svet
@katarinka289 Ved ani ja neobhajujem ani jedno aj druhe....Kazde ma svoje pre a proti...😉. No a nikde netvrdim,ze cely zivot bez odvodov. No a co sa tyka dochodku-ci sa ho vobec dozijeme a bohvie ci nam ho bude mat kto vyplatit a z tych min.odvodov to tiez nebude ziadna slava.😉
@evittam Aj to hovorim, ze by som si tie odvody radsej platila na svoj ucet s vedomim, ze co si nasetrim, to aj mam a anie, ze to platim pre asocialov, ktori nikdy robit nebudu, cize na moj dochod nikto nezarobi
@evittam
@katarinka289 dievčatá , neplatíte len na asociálov ale aj na ťažko postihnutých ľudí, ktorí nikdy nepracovali lebo nemohli ( ID z mladosti ) alebo na ľudí ktorí pracovali krátko , ochoreli , mali úraz a zostali invalidný .
@maminuska no ja mozem napisat len z vlastnej skusenosti. Mamina ma take bolesti chrbtice, ze uz berie opiove lieky, stale chodi k Dr, aj do kupelov. Bez pravidelneho uzivanie tych "drog" Uz nedokaze fungovat....a invalidny? Zabudnite.Tabulky nepustia...Otec po porazke...mali sme sa co nabehat, aby mu dali aspon polovicny
@katarinka289 aj ja mám osobné skúsenosti .. dcéra od 4 rokov postihnutá , ID bez problémov, kamarátka po ťažkej chemoterapii , bez prsníka ID bez problémov .
Moje skúsenosti , platím vysoké odvody , mala som najvyššiu materskú , áno odvody idú aj na asociálov ktorí sú poistencami štátu , ale aj na ľudí ktorí sa do invalidného stavu dostali nie vlastným pričinením .
Takže každá minca má dve strany. A nemysli si že ja som nadšená keď mi každý mesiac odíde do poisťovne výška minimálnej mzdy 🙂

@persica SP neplat-nemusis.