Odvody do zdravotnej poisťovne počas materskej dovolenky

kocka26
28. máj 2014

ahojte. ak niektorá viete poradiť budem veľmi vďačná. ide o to, že k 30.06.2014 mi končí pracovný pomer u zamestnávateľa a k tomuto dňu mám aj predpokladaný nástup na materskú dovolenku. potrebujem len vedieť ako to bude potom s odvodmi do zdravotnej poisťovni, kto bude za mňa platiť, keď už nebudem zamestnaná? Ďakujem za každú radu. pekný deň. 🙂

stefka33
28. máj 2014

@kocka26 Štát.

havana_frost
28. máj 2014

@kocka26 Ak pominieme všetko okolo materskej, to už máš asi vybavené, nasleduje toto: pôjdeš na Sociálnu poisťovňu a prihlásiš sa na dôchodkové poistenie, ako osoba na materskej. Bude za teba platiť štát. To isté aj na zdravotnej, pôjdeš sa sama prihlásiť. Potom pri prechode z materskej na rodičovskú už nemusíš. Včera som to zisťovala priamo u týchto inštitúcií.

kocka26
autor
28. máj 2014

@havana_frost vieš mi prosím napísať aj taký skrátený postup, ako mám postupovať od začiatku. teraz som ešte do 30.6.2014 zamestnaná. len od 01.07.2014 budem nezamestnaná a zároveň mi začne materská. aký je postup okrem toho že gynekológ mi dá papier na materskú, ktorú mi ešte dúfam potvrdí terajší zamestnávateľ a odovzdám ho v sociálnej poisťovni?
Moc ďakujem, ako prvorodička som z toho úplne mimo 😒

havana_frost
28. máj 2014

@kocka26 Od 1.7. si nezamestnaná, ale na materskú nastupuješ 30.6., je tak? Lebo to je rozdiel. Ak by si nastupovala až 1.7. tak už si budeš uplatňovať materskú z ochrannej lehoty. Nie je v tom (v tvojom prípade) finančný rozdiel, ale trochu papierovací rozdiel. Napíš čo je tvoj prípad a budeme pokračovať 🙂

havana_frost
28. máj 2014

@kocka26 Už som si vyrátala, že 8 tt pred tvojim termínom je 30.6., takže si asi na rizikovom. Tvoj gyn ti vypíše žiadosť o materské, ty zanesieš zamestnávateľovi, ten ti to potvrdí a odošle do SP. Termín nástupu budeš mať 30.6. Následne pôjdeš do SP a vyplníš registračný formulár pre fyzickú osobu na dôchodkové poistenie od 1.7. Neviem, či je k tomu potrebné rozhodnutie o materskom alebo dokonca aj rodný list dieťaťa, ale preventívne by som tam išla hneď, aby si nezmeškala lehoty. Totižto dôchodkové poistenie ti nebude pokračovať automaticky, ale musíš sa prihlásiť sama, ako osoba, ktorá sa stará o dieťa.
Do 8 dní by si sa mala aj prihlásiť do zdravotnej poisťovne, ako osoba, ktorá poberá materské. Ale keďže ešte nebudeš mať rozhodnutie o materskom, zatiaľ len vyplníš formulár (zase - aby si stihla lehotu) a rozhodnutie o materskom pošleš, keď ho budeš mať.

kocka26
autor
28. máj 2014

@havana_frost no moja, je toho dosť. Ďakujem ti veľmi pekne za postup. nie som na rizikovom. ešte stále robím. pracovný pomer mi končí 30.6.2014. len neviem či je lepšie aby ma gyneológ poslal na materskú 30.6.2014 (alebo aj skôr) alebo až k tomu 01.07.2014. len vtedy už nebudem zamestnaná.
do tej zdravotnej a sociálnej mám ísť hneď ako nastúpim na materskú, že? nie až po narodení dieťaťa. 😒

havana_frost
28. máj 2014

@kocka26 Ale nie, to sa ti len zdá, nie je to také strašné. Ak nie si na rizikovom, tak môžeš nastúpiť na materskú až 14.7., či mýlim sa? Jedine že by ti doktor vypísal termín pôrodu podľa želania 🙂 Nemôžeš ísť skôr ako 8 týždňov pri rizikovom a 6 týždňom pri normálnom tehotenstve.
V podstate je to asi jedno, či ešte v zamestnaní alebo až ako nezamestnaná, veľa sa pre teba nezmení. Ak pôjdeš na materskú až ako nezamestnaná, tak síce vyplníš zamestnávateľa v žiadosti o materské, ale nedáš mu to potvrdiť a rovno zanesieš do SP podľa sídla posledného zamestnávateľa. A ešte vypĺňaš jedno tlačivo že ti nevzniklo žiadné iné nemocenské poistenie od zániku tohto.
Do zdravotnej treba všetky zmeny hlásiť do 8 dní, takže áno hneď. V SP sa mi tam pletú lehoty, ale radšej sa prihlás hneď.

kocka26
autor
29. máj 2014

@havana_frost takže do Sociálnej poisťovni podľa miesta sídla zamestnávateľa, v mojom prípade v Nitre a do zdravotnej podľa bydliska, čiže Topoľčany. no snáď to nejak zvládnem. moc ti ďakujem za rady a trpezlivosť. si zlatá 🙂

havana_frost
29. máj 2014

@kocka26 Áno presne tak 🙂 hocikedy.