Oplatí sa dávať mimoriadne splátky?

3. jan 2024

Ahojte, mám dilemu ohľadom platenia hypotéky. Rozmýšľam, že by som začala mesačne dávať aspoň 100-200€ mimoriadne splátky na hypotéku, samozrejme to bude na úkor že budem o niečo menej sporiť mesačne.
Tu prichádza na rad dilema, pár ľudí mi radí vkladať mimoriadne € do hypo a znižovať istinu a ďalšia skupina ľudí radi, aby som nevladala a sporila si radšej, že infláciou sa mení hodnota toho úveru.
Čo myslíte vy? Za každý postreh ďakujem

zmrzlinka2021
3. jan 2024

Ja si myslím, ze úvery sú zataz a urcité otroctvo a preto, ak mám moznosť, cím skôr sa ho zbavi alebo aspon znížiť výšku uveru. Cím skor je človek slobodnejší, tým lepšie.

egonsk
3. jan 2024

neviem aku mas ty hypoteku, ale mimoriadnu splatku bolo vacsinou vhodne vkladat ku dnu fixacie, kedy je bez pokuty. Ak by si ju vkladala pravidelne, oni by si pravidelne z nej brali zrejme aj "pokutu" (t.j. poplatok za mimoriadny vklad).

surrender
3. jan 2024

Ja viem tak, že úver je najlepšie natiahnuť na čo najdlhšiu dobu a popritom si radšej výhodne sporiť.

hugger
3. jan 2024

To zalezi od toho aku mas urokovu mieru na hypoteke a s akym zhodnotenim by si tie prostriedky vedela investovat.

Ak mas hypoteku na 3% a investujes do terminovaneho vkladu za 4% tak mimoriadne splatky hypoteky sa neoplatia

stanislavicenka
3. jan 2024

@zmrzlinka2021 to je co za stredoveku nqzor? Ze otroctvo🤦
Keby si teda nechcela byt tym "otrokom", prestahuj sa do less, do jaskyne, ci na luku, vyrabaj si vodu, elektrinu, zi z toho, co zasejes, ci vychovas. To sa dnes uz da, a nemusis nikomu platit mesacne poplatky, ktore urcite mas aj bez hypoteky.
Keby nebolo uverov, moznosti pozicat si, kopa biznzisu/sveta ako ho dnes pozname, by neexistovala.
@autorka mimoriadne splatky budu mat vzdy zmysel. Zase pchat mesacne usetrene peniaze sem, nevytvarat rezervu, nie je rozumne. Ale to nie je tvoj pripad, iba znizis ciastku sporenia o kazdomesacnu mimoriadnu splatku. Je to fajn

stanislavicenka
3. jan 2024

@egonsk CSOB ma moznost mimoriadnej splatky cez smartbanking kazdych 31dni, minimalne 50 eur, maximamum ma kazdy inak

autor
3. jan 2024

@stanislavicenka máme práve ČSOB, čiže tieto sumy čo ja rozmýšľam by som mala bez poplatku 😊

jarka_black
3. jan 2024

Záleží, aké je % na uvere a aké % na investícii. Ak mám 100 € zainvestovanych so 7% úrokom a hypo mám na 4%, tak radšej investujem = o to skôr môžem splatiť naraz, ak budem chcieť byť bez úveru. Resp. keď by vyletela hypo na 6%, tak by som úsporami splatila väčšiu časť naraz.

zmrzlinka2021
3. jan 2024

@stanislavicenka
Ved my sme mali hypo, ale hned ako sa dalo, zbavili sme sa ich. Proste niet nad tu slobodu, kedy nie si niecim a niekym viazana. A ja sa nebavim o uveroch v biznis sektore, ale o uveroch pre beznych ludí. Ked prisla covid pandemia, vela ludí doslova "plakalo", ako to látali. O co je lepšie, ked más povine mesacne platby nastavene tak, ze vies vykryt aj tazke obdoiba? Jasne, ked potrebujes byvat, a neda sa inak, beres hypo, to sme spravili aj my. Ale ak mám priestor, zbavujem sa jej.

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
stanislavicenka
3. jan 2024

@stastnamanzelka mimoriadne splatky cez apku ma len CSOB.
ale ano, v septembri minuleho roka sa zmenilo zakon, mozes kazdy rok spravit mimoriadnu splatku max. 30% z uveru, a nemusi to byt naraz. To, co ma CSOB je aj mimo tohto. Teda k tomu este mozes spravit+tych 30%. Ked chces a mozes🙂

stastnamanzelka
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ja_mama
3. jan 2024

Ak mas este "staru" hypo s vyhodnejsou urokovou sadzbou (1%-2%) urcite by som sa ju nesnazila splatit skor 🙂 su to lacno pozicane peniaze.....az ked bude koncit obdobie fixacie a budes vidiet aky urok ti dalej ponuknu tak si rozmyslis kolko navyse vyplatis. Zatial by som tie peniazky investovala, tam zarobia za to obdobie urcite viac. Otazne je aky ten urok na hypo mas, kedy ti konci fixacia, kde by si investovala a ake budu poplatky spojene s vyberom investovanych penazi (ked ich budes chciet pouzit na konci fixu na splatenie hypo). Treba si porovnat + a -, prepocitat si to.

arasidka123
3. jan 2024

@stanislavicenka a platí to aj na spotrebaky?

oliviakatka
3. jan 2024

áno, pracujem s hypo a úvermi - nič ti tak neušetrí peniaze ako mimoriadne splátky, my osobne odporúčame klientom investičný produkt - kde sa peniaze zhodnocujú vo fondoch - až potom mimoriadný vklad k dňu fixácie

babulkomale
3. jan 2024

@stanislavicenka aj TB ma, nie?

jarka_black
3. jan 2024

@arasidka123 Čo máte v zmluve? Ja môžem kedykoľvek dať mimoriadnu splátku, alebo to splatiť celé naraz.

tanapeta
3. jan 2024

@stanislavicenka slsp to ma už cez 2 roky

stanislavicenka
3. jan 2024

@arasidka123 zial, CSOB nema taku moznost z apky. Ked mimoriadnu splatku na spotrebaku, tak to treba navstivit pobocku

maranta_leuconeura
3. jan 2024

Ak sa chces zbavit dlhu skor, tak mimoriadne splatky. Ak chces aby sa to cele vyslo v konecnom dosledku co najlacnejsie, tak v spravnom obdobi fixovat nizky urob a splacat co najdlhsie. Dnes 600€ na splatku bude o 10 rokov akoby si teraz platila 300€, ani to nepocitis.

simca06022011
3. jan 2024

zalezi od toho aku mas zmluvu a moznosti, ja som mala v TB povolene mimoriadne splatky aj mesacne do vysky 3nasobku beznej splatky, a islo to priamo z istiny (cela suma, cize uplne sa usetril urok), a vedela som si tak riadne usetrit a velmi rychlo sa ten uver splacal.
ALE ak mas uspory na tesno, pripadne ziadne, nesla by som do toho, lebo hypoteka je stale ten najlacnejsi "peniaz". Je zbytocne rychlo platit hypoteku ak o dva/pat rokov si budes musiet brat napr. spotrebne uvery, na opravu, na bezne veci... lebo nieco sa stane a ty nebudes mat rezervu. Lebo rychlo sa splacala hypoteka.

hradnapani
3. jan 2024

my mame v csob bez pokut, takze to aj vyuzivame, ale nie kazdy mesiac.

kristiii
3. jan 2024

Ja dávam mimoriadne a ušetrila som tým už pekných pár tisíc. Investovaním by som síce zarobila viac, ale ja na to nemám gule 🤷. Ale určite je to výhodnejšie než len tak šetriť. Ale teda vždy si nechávam aj rezervu.

jakoma
3. jan 2024

Ano, mimoriadna splatka sa uz da vlozit nesacne bez poplatku, zakon plati od septembra. Ja si odkladam mesacne sumu a raz za polrok to budeme vyplacat (za predpokladu ze napr. neostanem tehotna a bude zamestnani)

mk1111111111
3. jan 2024

My mozeme vkladat mesacne do vysky 8-nasobku, ale fix mame do konca uveru, tak sa nam neoplati platit skor, inflacia je vacsia

sheanorie
3. jan 2024

@stastnamanzelka mimoriadne splatky mozete nahlasovat vo VUB aj cez call centrum, ak mate od nich hypo napr.z roku 2014 (ja taku mam, a nahlasujem iba telefonicky - zadam poziadavku cez banking, nech mi zavolaju, den + cas pre nahlasenie splatky). Nasledne sa staci overit a zahlasit splatku. Dodatok pride do schranky internet bankingu.
Pre hypo VUB cerpane v 2018 uz treba ist osobne splatku nahlasit a podpisat dodatok. Neviem presne, od ktoreho roku plati tato uprava, ze musite ist osobne. To by bolo vhodne sa spytat priamo v banke.

andaluzia12
4. jan 2024

Od 1.9.2023 je zákonom stanovené že môžete raz mesačne urobiť mimoriadnu splátku hypotéky, ktorá je bezúročná, to znamená že splácate priamo istinu, nie úrok. Je jedno či máte na hypotéke 1% alebo 4,5 % úrok, istina sa vám zníži o sumu ktorú pošlete navyše, takže sa to určite oplatí.