Oplatí sa investovať 35 000 EUR do ETF fondov?
Na deň? Na mesiac? Na rok? Na 10 rokov? Na dôchodok? :D
Tak s takouto sumou uz by som si vyhladala odbornika, ktory tomu rozumie. Lebo 35 tisic uz je dost penazi na "hranie sa a ucenie sam".
@anonym_autor Oplatí iba ak s tým vieš obchodovať sama. V opačnom prípade neoplatí. Deťom sme založili ucty, ake už 4roky čakáme a cakame a sú stále v strate. Ešte tak rok a asi ich zrušíme definitívne. Ale jeden známy s tým robiť vie, sleduje politické dianie, ekonomické vo svete, podľa toho si sám nakupuje a ma zárobok, ale ako som písala, iba ak s tým vieš obchodovať sama.
My sa hrame na xtb,ale tak zo 100vkou a vidime ako to klesa a stupa,no pri tejto sume by to klesanie bolo v tisicoch ale aj stupanie.Toto uz ozaj treba riadneho odbornika a rozlozit tu sumu do viac fondov,nech to hlavne zaraba.
Dal by som.
@anonym_autor vsetky volne prostriedky sa oplatia (na dochodok / dlhodobo) investovat do etf. Mozno to jedine rozvrhnut dajme tomu na 3 casti a po 2/3 mesiacoch to nakupit... aby pri pripadnom prepade si to ustal(a)
Ja by som investovala, ale určite nie naraz celú sumu, možno by som išla do postupného vkladania, cca 1000€ mesačne s tým, že nejakú časť z toho by som dala len na nejaký sporiaci účet, aby som v prípade potreby mala peniaze hneď.
@anonym_autor Oplatí iba ak s tým vieš obchodovať sama. V opačnom prípade neoplatí. Deťom sme založili ucty, ake už 4roky čakáme a cakame a sú stále v strate. Ešte tak rok a asi ich zrušíme definitívne. Ale jeden známy s tým robiť vie, sleduje politické dianie, ekonomické vo svete, podľa toho si sám nakupuje a ma zárobok, ale ako som písala, iba ak s tým vieš obchodovať sama.
@anonym_8fa04d nechápem do čoho to investujete ale predpokládam že určite zas a znova cez nejakých darmožráčov pretože za 4 roky byť stále v strate a pritom akcie a fondy išli neskutočne hore tú dobu je riadny paradox...
@binarypete stale patriaci do skupiny darmozraci 🙂 🙂 🙂
@anonym_autor samozrejme, ale venujte patričnú pozornosť štúdiu a dôkladnému výberu fondu. Potrebujete poznať svoju toleranciu k riziku a časový horizont. Záleží či mate ešte nejaké peniaze bokom alebo nie. Ak nie, rozdelil by som si tu čiastku na krátky horizont (konzervatívne ETF typu XEON a pod.), potom strednodobý horizont (dlhopisové ETF typu EUNA) a potom zvyšok do akcií (jedine široký svetový index typu EUNL, VWCE a podobne). Takto by som to urobil ja-a takto to mam aj nastavené. ľudia častokrát nahadžu všetko len do akciových indexov ale treba mysliet na to, že nie všetky ciele mam až za 10,15 rokov. možno ma čaka vymena auta za 5r, kuchyňa, kupelna, čo ja viem čo. Rozdelenie teda ma vyznam. Investovat 35k eur chce už trošku odvahu (a najmä rozvahu). Ak viem ,čo robím ,nebojím sa. Rodičom som investoval 15k "na šupu", naraz hneď,lebo špekulovať sa neoplatí. samozrejme tak, aby som rešpektoval ich ciele a nižšiu toleranciu k riziku. zaklad su vedomosti, nech neurobite nejaku hlupost a nekupite zbytočne nevyhodny či drahy produkt. Osobne investujem už roky a cez platformy, ktore su overene, XTB, interactive brokers, finax-kazdy mam z nejakeho dôvodu. Držím palce s výberom!
@binarypete tak si si zle nastavila asi etf, mam Finax a poplatok okolo 0.85% s dph a som v pluse, obidve ste sa nechali obalamutit ked ste to nechapali. Vtedy sa to stava - skoro kazdemu. Iste vam nedali etf ale nejake ine fondy s mastnejsimi poplatkami ako je u Partners zname, alebo vam tam hodili vela dlhopisov. A ked sa pripocita ešte to ich fee-čko zo zhodnotenia, no cele zle.
@anonym_8fa04d trhy su na rekordnych urovniach. To ste ake ucty prosim zalozili, a do co investovali, ze ste stale v strate ?
@binarypete esg, aaach mna tiez lanarili. Vy ste urobili chybu, ze ste sli do toho, mali ste si to trosku prejst. Esg je vybrana cast firiem. Nikdy, nikdy sa etf nedavaju na vybrane typy esg su udrzatelbe a k prirode ok ( ak ste obycajny priemerny investor bez toho, ze chcete sa vzdelavat a riesit to neskôr napr. stock pickingom, ci vyberat etf podla zamerania, ci opcie, paka). Etf mate mat ak viac etf -iek, tak pokryte velke, stredne a male firmy USA, Europske firmy, rozvojove trhy- cina, india atd., ci Japonsko, .Ale vsetko. Tam nema nik vam prehadzovat a stuchat do toho, akurat raz za cas urobit rebalans medzi nimi zmenit pomer percent. Od partners som spokojny s dividendovou zlozkou, tu som chcel tam mi neslo o nasobenie zisku a o zlozene urocenie, ale prilepsenie na dovolenky ( BA Aupark zisk z prenajmu priestorov, ake trebalo minimalne 50 k v 2020)
@binarypete chcel som nieco ine este ku etf. a prenajmu bytu a nie zlato. Dal som ešte toto. Uz sa viac do "tehal" netrepem😀 Zvažujem ale ak by sa vyrazne čosi udialo vo vojne na vychode ( myslim zleho, ze sa fronta posunie vyznamnejsie ku nam) odpredaj. Uvidime
Ale dosť som od nich preniesol ku finaxu.

@anonym_autor tak snáď nechceš tu na MK kvalifikovanú odpoveď? K takej sume jednoznačne vyhľadať odbornika