Oplatí sa kúpiť starý dom?
Oplati sa podla vas kupit stary dom ak je naozaj vyhodna cena a vieme si ho prerobit ? Podpivniceny, dobra lokalita, obytna plocha 100m2
Myslite, ze budu stupat aj ceny starsich nehnutelnosti alebo uz ludia chcu len bungalovy?
Financne na novostavbu momentalne nemame, aj pozemky su tu v okoli v cene toho starsieho domu.
My sme tiez tak kupili stary dom s obrovskou zahradou. Keby sme kupovali pozemok,tak len za pozemok dame raz taku sumu. Mne sa pozemok pacil a dom tiez. Menili sme komplet vsetko ostali len hole mury a aj tak nas to vyslo lacnejsie ako stavba noveho domu. Velka vyhoda,ze nemusis riesis siete,tie uz mas. Mame zateplene stropy,podlahy,strechu,takze naklady na kurenie minimalne. Pozri si modrastrecha. Tam by si ani poznala tie domy,co prerabali. Vyzeraju ako nove. A ked ma dom dobre zaklady,palenu tehlu a nevlhne,tak sa oplati opravit.
My sme chceli aj plyn zrušiť v kuchyni, no odhovárali nás plynár, lebo keby sme chceli zaviesť plyn, je to riadna pálka, takže postaviť riešiť siete a podobne vychádza oveľaaaa drahšie.
Akákoľvek barabizňa znižuje hodnotu pozemku. Pretože náklady na minimálne čiastočne odstránenie nie sú najnižšie a stavba limituje možnosti.
Vy ste už rozhodnutá a len čakáte utvrdenie v názore. Potrebujete nezávislý pohľad.
@draik nie som rozhodnuta ale chcela by som pocut opodstatnene nazory lebo nazory typu “stare nikdy nebude nove” mi nedavaju zmysel. Ja za “staru barabiznu” povazujem nieco co sa rozpadava a nie dom, ktory je sice stary ale aj ihned obyvatelny.
Co mi vadi na novostavbach je to, ze su vacsinou uplne od ruky v lokalitach kde nie je ani kanalizacia nie to este nejaka skola/skolka. Bungalovy jeden ako druhy, male pozemky, pivnica ziadna, susedia z kazdej strany a obce na vela miestach ani nevybudovali cestu este takze sa tam bude prasit este roky rokuce. Preto by som chcela pocut nejake nazory lebo mozno som sa nezamyslela nad niecim inym podstatnym.
uplne s tebou suhlasim.stavaju sa kralikarne, s nedoriesenou kanalizaciou, infraštruktúrou , skolkami...sup sup sup
Autorka toto je naša barabizna v krajskom meste (ešte treba dorobiť plot) na 1100 m2. Pôvodný dom snáď ani nebol zapocitany v cene. Potom foto zmažem.
@andreakotesova stary dom nebol dobry? kus prace, pekne
@andreakotesova stary dom nebol dobry? kus prace, pekne
@balerina2025 vyššie som písala, že z pôvodného domu zostali len 3 múry. Manžel je statik, tak si nechal len tie 🙂
Autorka, pivnice nemáme, lebo na konci záhrady mame potok.
@balerina2025 vyššie som písala, že z pôvodného domu zostali len 3 múry. Manžel je statik, tak si nechal len tie 🙂
Autorka, pivnice nemáme, lebo na konci záhrady mame potok.
@andreakotesova ok tak to je celkom vhodne mat muza statika ktory vie co robi, to ste sa uz potom mohli hrat so stenami, super
@andreakotesova ok tak to je celkom vhodne mat muza statika ktory vie co robi, to ste sa uz potom mohli hrat so stenami, super
@balerina2025 to áno.
Mám veľmi dobrú kamošku ktorá kúpila starý dom. Tiež mala veľké plány. Tiež rovnaký materiál ako váš. A nie neľutuje ale stálo to veľa peňazí. Neskôr zistili že jedna stena je na prd. Zistili až po kúpe. A kopec iných vecí.
Už by do toho nešla podľa nej.
Záleží koľko máte peňazí na rekonštrukciu, lebo vždy to je viac ako človek predpokladá.
Ak sú suché múry, tehla a za cenu pozemku tak sa oplatí. Koľko nervov, času , peňazí by ste takto ušetrili, lebo nemusíte vybavovať povolenia
Píšete, že ste spokojní s lokalitou, takže ja by som neváhala. Staré domy sú skvelé kvôli tým úžasným pozemkom, na ktorých stoja. Väčšinou sú to krásne veľké pozemky a najbližší sused Vám nevidí do hrncov na sporáku. To je obrovská výhoda starých domov. Dnešné novostavby bungalovov, ktoré všetky vyzerajú ako cez kopirák, už na takých pozemkoch nestoja. Ďalšou výhodou je za mňa podpivničenie Vášho domu. Pivnice sa dnes už vôbec v domoch nestavajú, a to je podľa mňa veľká škoda. Áno, prerábka Vás bude stáť viac peňazí, ale prerobiť sa dá všetko. Podľa mňa to bude stáť za to.
Autorka toto je naša barabizna v krajskom meste (ešte treba dorobiť plot) na 1100 m2. Pôvodný dom snáď ani nebol zapocitany v cene. Potom foto zmažem.
@andreakotesova waaaau to je super ! 🙂 a robila vam prerabku firma alebo sami nejak? Mozem sa spytat aj na cca cenu a v akom roku ste robili? 🙂 my az taku velku zmenu neplanujeme, ale vam to vypalilo krajsie ako novostavby!
Starý dom budete stale opravovať. Aj ked to tak teraz mozno nevyzerá, vždy sa vyskytne niečo, čo bude treba opraviť. A uz keď tam budete bývať, či dispozícia, či iné, potom je to dosť obmedzujúce opravovať. Radšej zbúrať a na novo postaviť. Volakedy neboli také možnosti, izolácie či materialy ako sú teraz, aj podnebie sa mení. Ono to tak nevyzerá, ale tie opravy vás budú stáť konieckoncov viac ako postaviť nový dom.
Na kľúč. September 2015 začali buracimi prácami, v júli 2016 sme sa sťahovali. Vtedy nás to spolu s kúpou pozemku s barabiznou + s materiálom a prácou vyšlo do cca 190 tis. Eur.
Takže kúpte starý dom, pozemok a pod. je super. Ale ho hned riadne poopravujte. A neponáhlajte sa, treba to urobiť kvalitne.
Ja by som do toho nesla. Mame dom z roku 1990 a bol totalne odflaknuty, teraz z toho vyplyvaju same problemy. Nema vodorovnu izolaciu, prevlhol, praskol mur. O elektrine robenej na kolene ani nehovorim, rovnako je zle vyspadovany odpad.
Ak by som isla do stareho domu (nesla), dala by som ho riadne pozriet odbornikovi, aj viacerym. To, ze materialy boli kedysi kvalitne, nie je vseobecne pravidlo, skor stastie, ak clovek na take natrafi.
Mam kamaratku, ktora roky zdielala prispevky o tom, aki su ludia hlupi, ked stavaju a neprerabaju stare stavby. Po par rokoch v prerobenom dome prave stavia novy.
Ked sa bude robit komplet instalacia nanovo, plus strecha, zateplenie...predpokladam ze aj okna a dvere sa budu menit, nova podlaha, stierky...tak co si vlastne kupujete? Zaklady a steny? Su zaklady dobre odizolovane, resp su vobec odizolovane? Je mozne ich dodatocne zateplit? Steny su z coho? Je potrebne vela uprav v podoryse? Bude mozne burat priecky, robit otvory do nosnych stien? Je svetla vyska miestnosti dostatocna? Je mozne dorobit podlahove kurenie?
Z mojho okolia sa viaceri po kompletnej rekonstrukcii vyjadrili, ze do toho slo viac penazi, ako keby kupili novostavbu. Lebo vzdy bolo potrebne urobit viac ako si mysleli.
@zltalienka ano, lenze v case, ked sme kupovali napriklad my, pred 5 rokmi, by sme nedostali hypo na 300 tisic a to bol holodom a maly pre nas aj tak s pidi pozemkom.
Ja by som radsej teda novostavbu, v tichej ulicke niekde, aj s rozmiestnenim izieb, ako potrebujem a nie ako dovoli dom, s lepsimi svetelnymi podmienkami, ale v case, v ktorom sme ho nutne potrebovali, sme brali, co bolo pre nas dostupne. Robili sme ho cca 4 roky, s tym, ze sme postupne dosetrili, navysili hypo a tak, ze sme nemuseli predat byt, aby sme ho dokoncili. Takto mame 2 nehnutelnosti. Casom by som rada predala 1 aj druhu a radsej jeden poriadny dom. Ale to je moj sen len. My mame lokalitu ok, ale dom by mohol byt v tichsej casti a dalej od susedov, zla orientacia na svetove strany. Takze, ak maju toto v pohode, dostupnost do prace, skolky, skoly, nevlhne ten dom, tak aj napriek vsetkemu, co sme prezili s prerabkou, by som do toho sla. Na novostavbu nie kazdy dostane hypo, alebo tu v okoli pozemky okolo 200-300 tisic, ak maju siete a kde je este dom...
Píšete, že ste spokojní s lokalitou, takže ja by som neváhala. Staré domy sú skvelé kvôli tým úžasným pozemkom, na ktorých stoja. Väčšinou sú to krásne veľké pozemky a najbližší sused Vám nevidí do hrncov na sporáku. To je obrovská výhoda starých domov. Dnešné novostavby bungalovov, ktoré všetky vyzerajú ako cez kopirák, už na takých pozemkoch nestoja. Ďalšou výhodou je za mňa podpivničenie Vášho domu. Pivnice sa dnes už vôbec v domoch nestavajú, a to je podľa mňa veľká škoda. Áno, prerábka Vás bude stáť viac peňazí, ale prerobiť sa dá všetko. Podľa mňa to bude stáť za to.
@andreakotesova to teraz ani pozemok v okoli BB za to nekupis ☹. A to nehovorim o centre. Proste my sme aj chceli stavat, ale pred 5 rokmi sme predali pozemok, lebo sa tam nic nedialo, mali sme ho uz 2 roky a este stale sa tam nic nedeje. Cakali by sme donekonecna. Na hotovy so sietami proste nemame.
@simona_307 no ako kde...my sme v dedine, kde je dom na dome a hranice pozemkov tvoria steny domov, pidi zahradky, z kazdej strany sused, takze nic moc so sukromim. No ale sme na skok od BB teda.
Starý dom budete stale opravovať. Aj ked to tak teraz mozno nevyzerá, vždy sa vyskytne niečo, čo bude treba opraviť. A uz keď tam budete bývať, či dispozícia, či iné, potom je to dosť obmedzujúce opravovať. Radšej zbúrať a na novo postaviť. Volakedy neboli také možnosti, izolácie či materialy ako sú teraz, aj podnebie sa mení. Ono to tak nevyzerá, ale tie opravy vás budú stáť konieckoncov viac ako postaviť nový dom.
@stankadu Vôôôôôbec nie je to takto
@zltalienka ano, lenze v case, ked sme kupovali napriklad my, pred 5 rokmi, by sme nedostali hypo na 300 tisic a to bol holodom a maly pre nas aj tak s pidi pozemkom.
Ja by som radsej teda novostavbu, v tichej ulicke niekde, aj s rozmiestnenim izieb, ako potrebujem a nie ako dovoli dom, s lepsimi svetelnymi podmienkami, ale v case, v ktorom sme ho nutne potrebovali, sme brali, co bolo pre nas dostupne. Robili sme ho cca 4 roky, s tym, ze sme postupne dosetrili, navysili hypo a tak, ze sme nemuseli predat byt, aby sme ho dokoncili. Takto mame 2 nehnutelnosti. Casom by som rada predala 1 aj druhu a radsej jeden poriadny dom. Ale to je moj sen len. My mame lokalitu ok, ale dom by mohol byt v tichsej casti a dalej od susedov, zla orientacia na svetove strany. Takze, ak maju toto v pohode, dostupnost do prace, skolky, skoly, nevlhne ten dom, tak aj napriek vsetkemu, co sme prezili s prerabkou, by som do toho sla. Na novostavbu nie kazdy dostane hypo, alebo tu v okoli pozemky okolo 200-300 tisic, ak maju siete a kde je este dom...
@nevenka ale vy sa nemozete porovnavat s autorkou. Ona planuje komplet rekonstrukciu a to hned po kupe. To ich vyjde mozno rovnako ako novostavba.
Samozrejme kupa obyvatelneho starsieho domu s minimalnymi zasahmi je lacnejsia volba. Velka vyhoda moze byt vynikajuca poloha
Nam sa podarilo presne tak ako pises: "novostavba, v tichej ulicke niekde, aj s rozmiestnenim izieb, ako potrebujem a nie ako dovoli dom, s lepsimi svetelnymi podmienkami" akurat ze to nie je bungalov a stavali sme, nekupovali hotove.
@andreakotesova to teraz ani pozemok v okoli BB za to nekupis ☹. A to nehovorim o centre. Proste my sme aj chceli stavat, ale pred 5 rokmi sme predali pozemok, lebo sa tam nic nedialo, mali sme ho uz 2 roky a este stale sa tam nic nedeje. Cakali by sme donekonecna. Na hotovy so sietami proste nemame.
@simona_307 no ako kde...my sme v dedine, kde je dom na dome a hranice pozemkov tvoria steny domov, pidi zahradky, z kazdej strany sused, takze nic moc so sukromim. No ale sme na skok od BB teda.
@nevenka "my sme v dedine, kde je dom na dome a hranice pozemkov tvoria steny domov, pidi zahradky, z kazdej strany sused, takze nic moc so sukromim" presne takto byva nas kamarat...a to byva v tej istej dedine ako my. Takze aj v ramci jednej obce mozu byt rozdielne situacie.
Ja si myslím, že ty si už rozhodnutá, že ho kúpiť chcete a teraz čakáš len odobrenie. Ja osobne by som starý dom nechcela. Píšeš, že je dobrá lokalita a výhodná cena. Nebude tam nejaký zadrhel? Pri starých domoch treba dávať pozor aj na izoláciu. Nevlhne? A často krát keď začne človek prerábať tak zistí, že treba ešte aj kopu iných vecí, ktoré sa spočiatku zdali fajn a nakoniec sa toho nazbera. Nehovoriac o tom, že staré domy mali odveci dispozície. Prechodné miestnosti, ignorovanie orientácie slnka a pod. Plus ešte rataj s odvozom bordelu, ktorého sa ti nazbiera pozehnane. Radšej sa opýtaj na modrej streche. Inak my máme postavenú novostavbu a kompletne podpivničenu na rovinatom pozemku. Takže stávajú sa aj teraz občas podpivnicene domy 😝
Nám sa oplatilo..len to pretabanie trvá keďže si to robíme sami 😀 ale záleží od toho v akom je stave a tak.
@cafelatte No nie nemáš pravdu, náš už má oveľa väčšiu hodnotu. Tie nové bungalovi už pár ročné majú popraskané steny a kopec všelijaké vady. Jedna známa chcela zavesiť obraz a v stene boli prázdne miesta, normálne im ostala diera.... 2ročný bungalov
@sisska96 staré domy majú väčšiu hodnotu len ale kvôli pozemku ktorý je často v centre. Samotný dom je skôr to co znižuje celkovú hodnotu.

Nikdy by som to nespravila. Jedine strhnúť a postaviť nový. Radšej montovaný, ako prerábať starinu