icon

Oplatí sa znížiť úrok na hypotéke o 0,4%?

27. máj 2025

Ahojte vlani jám stúpla úroková sadzba z 0,4 na 4 percenta splátka išla hore z 293€ na 453€. Dostávame príspevok od UPSVaR vo výške 121€. Otázka znie: prišla nám ponúka z banky že nám vedia znížiť úrok na 3,6% obávam sa toho že ak to zoberieme tak príde s o príspevok. Sú moje obavy opodstatnené alebo len sa zníži príspevok a bude pokracovat ďalej. Čo by ste robili vy ?

margotka17
28. máj 2025

Veď predaj byt a výplat dlh. To fakt štát takto platí časť splatok?

andreakotesova
28. máj 2025
@margotka17

Veď predaj byt a výplat dlh. To fakt štát takto platí časť splatok?

@margotka17 áno, žiaľ.

margotka17
28. máj 2025
@andreakotesova

@margotka17 áno, žiaľ.

@andreakotesova ale veď ten človek nie je v hmotnej núdzi, aby mu štát platil hypo. Má čo predať, aby vyplatil dlh, prečo sa mu spoločnosť skladá na jeho majetok?

maya2023
28. máj 2025

Aktuálne riešim podobnú situáciu. Nechala som si poradiť agentom. Môžem dať kontakt, po mnohých skúsenostiach som natrafila na veľmi dobrú slečnu, venujú sa tomu ako akadémia. Presne mi prepočítala koľko by som v ktorej banke platila a porovnala s príspevkom a ukázala výhody a nevýhody.

andreakotesova
28. máj 2025
@margotka17

@andreakotesova ale veď ten človek nie je v hmotnej núdzi, aby mu štát platil hypo. Má čo predať, aby vyplatil dlh, prečo sa mu spoločnosť skladá na jeho majetok?

@margotka17 a podaktorí sú v hmotnej núdzi dobrovoľne.

vendel1800
28. máj 2025

Tak tu niekto vlastní 5 nehnuteľnosti a ide si pre radu do modrého koníka ako si zachrániť sociálnu pomoc na hypo. Ja verím že to je iba zlý vtip inak je tento štát v riti. Úplnej riti.

keman7
28. máj 2025
@maya2023

Aktuálne riešim podobnú situáciu. Nechala som si poradiť agentom. Môžem dať kontakt, po mnohých skúsenostiach som natrafila na veľmi dobrú slečnu, venujú sa tomu ako akadémia. Presne mi prepočítala koľko by som v ktorej banke platila a porovnala s príspevkom a ukázala výhody a nevýhody.

@maya2023 Nie je velmi co porovnavat. Najvyhodnejsie je cerpat statny priapevok tak dlho ako to bude len mozne. Refinanc / resp
dodatok ku znizeniu urovekovej sadzby by sa oplatit iba v pripade, ak by sadzba isla vyrazne dole....napr. zo 4% na 2,5 %. Tento rok to este nie je realne.

autor
28. máj 2025
@vendel1800

Tak tu niekto vlastní 5 nehnuteľnosti a ide si pre radu do modrého koníka ako si zachrániť sociálnu pomoc na hypo. Ja verím že to je iba zlý vtip inak je tento štát v riti. Úplnej riti.

@vendel1800 prepáčte že vás moja situácia o počte nehnuteľnosti rozrušila.

andrejko2019
28. máj 2025

Ja si myslim, ze budete dostavat aj ked poziadate o bizsiu urok.sadzbu.

ruza76
28. máj 2025

Vôbec si nevšímajte komentáre. Štát dáva tak berte. Ako náhle si zmeníte sadzbu dodatkom tak príspevok vám prestanú dávať. Banka bude reportovat nižšiu splátku. Ja by som počkala. Ak štát prestane dávať od januára potom by som to riešila. Čo sa týka refinancovania, tak tiež stratíte nárok.

natalka13
28. máj 2025
@ruza76

Vôbec si nevšímajte komentáre. Štát dáva tak berte. Ako náhle si zmeníte sadzbu dodatkom tak príspevok vám prestanú dávať. Banka bude reportovat nižšiu splátku. Ja by som počkala. Ak štát prestane dávať od januára potom by som to riešila. Čo sa týka refinancovania, tak tiež stratíte nárok.

@ruza76 statny prispevok je aj pre ludi co vlastnia 3-4 nehnutelnosti? Kde to konkretne pisu?

autor
28. máj 2025
@natalka13

@ruza76 statny prispevok je aj pre ludi co vlastnia 3-4 nehnutelnosti? Kde to konkretne pisu?

@natalka13 áno štátny príspevok je ak pre ľudí ktorí majú aj 10 nehnuteľnosti

jockey
29. máj 2025

Nie tak úplne, podmienky:
Úver na bývanie alebo pôvodný úver na bývanie bol poskytnutý na tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie, slúžiacu výlučne k vlastnému trvalému bývaniu:
oprávnenej osoby,
oprávnenej osoby spolu s blízkymi osobami, alebo
fyzickej osoby, ktorá je manželom, dieťaťom alebo rodičom oprávnenej osoby.

Ide o zákonnú podmienku na poskytnutie príspevku podľa § 5 ods. 1 písm. b) zákona o pomoci pri splácaní úveru na bývanie, ktorú žiadateľ v žiadosti o príspevok potvrdzuje čestným vyhlásením.

Nárok na príspevok vzniká iba na jednu zmluvu o úvere na bývanie a na jednu tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie.

Čiže, ak to zhrniem, musíte v tej-konkretnej nehnuteľnosti bývať.

autor
29. máj 2025
@jockey

Nie tak úplne, podmienky:
Úver na bývanie alebo pôvodný úver na bývanie bol poskytnutý na tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie, slúžiacu výlučne k vlastnému trvalému bývaniu:
oprávnenej osoby,
oprávnenej osoby spolu s blízkymi osobami, alebo
fyzickej osoby, ktorá je manželom, dieťaťom alebo rodičom oprávnenej osoby.

Ide o zákonnú podmienku na poskytnutie príspevku podľa § 5 ods. 1 písm. b) zákona o pomoci pri splácaní úveru na bývanie, ktorú žiadateľ v žiadosti o príspevok potvrdzuje čestným vyhlásením.

Nárok na príspevok vzniká iba na jednu zmluvu o úvere na bývanie a na jednu tuzemskú nehnuteľnosť určenú na bývanie.

Čiže, ak to zhrniem, musíte v tej-konkretnej nehnuteľnosti bývať.

@jockey a ? Nikde sa nepíše že nemôžem vlastniť 5 alebo 10 nehnuteľnosti. To že v nej bývam je samozrejmosť.

vendel1800
29. máj 2025

Mne je jedno koľko máte nehnuteľnosti. Mna rozrušilo vaše mentálne nastavenie.

autor
29. máj 2025
@vendel1800

@vendel1800 mentálne nastavenie mám také že keď štát dáva tak beriem a robím všetko preto aby som v 55 uz nemusel byť závislý na nikom . Chápete ?

autor
29. máj 2025
@vendel1800

@vendel1800 samozrejme v rámci zákona

autor
29. máj 2025

Ak by som nemal také nastavenie ani zďaleka by som nemal to čo mám v takom relatívne nízkom veku

ruza76
30. máj 2025
@natalka13

@natalka13 vlastniť môžeš ale príspevok dajú len na jednu hypotéku.

jozoraz
31. máj 2025
@ruza76

@natalka13 vlastniť môžeš ale príspevok dajú len na jednu hypotéku.

@ruza76 ale v jednej hypoteke mozes mat aj 2 byty 😀 ak je tou nehnutelnostou drahsi dom, tak nie je problem to pospajat do jednej hypo...

jozoraz
31. máj 2025

my sme refinancli a zobrali nam prispevok, takze si to treba preratat, co sa vam oplati

michelle567
31. máj 2025

Ide o dva pojmy ktoré sa tu pletu refinancovanie a refixacia. Pri refinancovaní sa príde aj o štátny príspevok pri refixacii nie lebo zmluva sa nemení. Môžete prejsť na nižší úrok aj predčasne kým vám skončí fixácia - poplatok býva cca 0,5% zo zostatkovej časti hypotéky ktorú vám treba ešte splatiť. Išla by som do banky poriadne sa popýtať...

jozoraz
31. máj 2025
@vendel1800

@vendel1800 viete, ze ked budete vlastnit aj 20 bytov, ktore budu zarabat povedzme 10 000 mesacne, tak vam to nejde do prijmu a mozete sa prihlasit o prispevok na byvanie? Vlastne na hociaky socialny balicek, lebo prijem z prenajmu sa nebere ako prijem.

ruza76
1. jún 2025
@michelle567

Ide o dva pojmy ktoré sa tu pletu refinancovanie a refixacia. Pri refinancovaní sa príde aj o štátny príspevok pri refixacii nie lebo zmluva sa nemení. Môžete prejsť na nižší úrok aj predčasne kým vám skončí fixácia - poplatok býva cca 0,5% zo zostatkovej časti hypotéky ktorú vám treba ešte splatiť. Išla by som do banky poriadne sa popýtať...

@michelle567 toto nie je pravda. Pri refinanci prídete určite o príspevok. Pri refixi či už končiaca fixácia bez vášho zásahu ale aj pri zmene úroku dodatkom k zmluve prídete tiež o príspevok. Je to postavené na Tom že banka posiela každý mesiac úradu report so splátkami. Ak je v reporte iná splátka ako pri schvaľovaní príspevku tak vám ho vezmú. To znamená ak ste mali napríklad ročný fix a teraz vám príde že idete mať nižší úrok tak príspevok skončí.

ruza76
1. jún 2025
@jozoraz

@ruza76 ale v jednej hypoteke mozes mat aj 2 byty 😀 ak je tou nehnutelnostou drahsi dom, tak nie je problem to pospajat do jednej hypo...

@jozoraz tomuto nerozumiem. Hovorila som že príspevok je na jednu hypotéku, účelovú. Že máte tam dve nehnuteľnosti to nevadi. Účel bol nadobudnutie jednej z nich. Vždy vravím, že sa treba ísť opýtať. Nič to nestojí a oni povedia áno alebo nie.

vendel1800
1. jún 2025
@jozoraz

@vendel1800 viete, ze ked budete vlastnit aj 20 bytov, ktore budu zarabat povedzme 10 000 mesacne, tak vam to nejde do prijmu a mozete sa prihlasit o prispevok na byvanie? Vlastne na hociaky socialny balicek, lebo prijem z prenajmu sa nebere ako prijem.

@jozoraz srandujete však? Sociálna pomoc je pre ľudí v núdzi. To že tento štát riadia mantaci je jedna vec. To že ľudia chcú viac aj keď majú dosť a berú si to z daní nás všetkých aj keď to nepotrebujú je vec druha. Dokopy to ale znamená že je tento štát v úplnej riti. Keby som vlastnil 10 nehnuteľnosti cítil by som sa trápne sám pred sebou žiadať o štátnu pomoc. Aj to je znak vyspelosti v krajine.

jozoraz
2. jún 2025
@vendel1800

@jozoraz srandujete však? Sociálna pomoc je pre ľudí v núdzi. To že tento štát riadia mantaci je jedna vec. To že ľudia chcú viac aj keď majú dosť a berú si to z daní nás všetkých aj keď to nepotrebujú je vec druha. Dokopy to ale znamená že je tento štát v úplnej riti. Keby som vlastnil 10 nehnuteľnosti cítil by som sa trápne sám pred sebou žiadať o štátnu pomoc. Aj to je znak vyspelosti v krajine.

@vendel1800 ja som len povedal ako to je, nie ako by to malo byt. Proste je to tak 🤷

autor
2. jún 2025
@vendel1800

@vendel1800 ja by som sa necítil trápne. Vlastne ani sa necítim

vendel1800
2. jún 2025

To som už pochopil.

ruza76
3. jún 2025
@natalka13

@natalka13 čo nie je zakázané je dovolené. Na žiadosti o príspevok sa nič také nepýtajú. Pýtajú sa na konkrétnu hypotéku. Že to majú blbo nadstavene by mňa určite netrápilo. Hľadela by som na moju rodinu. Aj kvôli tomuto štátu sú tie úroky také vysoké. Rozhodne vám nedajú pokutu ak vám to neschvália.