icon

Oplatí sa zriadiť 2. pilier v tomto veku?

23. jan 2025

Ahoj. Mam 35 r, pracujem od 19 r a bola som v tom, ze mam 2.pilier. zistila som, ze nie :/ oplati sa este teraz si ho zriadit? Ak ano, tak v ktorej spolocnosti? Vdaka.

Strana
z5
arasidka123
23. jan 2025

Keď nechceš sponzorovať fickove výstrelky tak ho ani nezakladaj...to radšej 3. Ak si zamestnaná a zamestnávateľ by ti prispel

zic
23. jan 2025

Teoreticky sa to as ieste oplati... Mas minimalne 30 rokov pred sebou... ak zarabas viac ako priemer, asi by som to zvazil...

carrot_apple
23. jan 2025

@arasidka123 ja si odkladám na internetový účet,kt. mám zadarmo peniaze a vyslovene iba na dôchodok, keď budem mať cez 64r, budem mať hotovosť 20 000E a nik mi ich nevezme a budem si mesačne vyberať, starej mi bude stačiť platiť nájom a jest, občas niečo obliecť, a vnúčatám ak vôbec dáke budem mať, myslím, že na 10 r OK, ak sa 74 dožijem😂 napríklad

kikushaa
23. jan 2025

Urcite si daj a kde neporadim, ale za rok 2024 mali celkom dobre vynosy vsetky

alenamihal
23. jan 2025

POcas Ficovej vlady urcite nie ...ja som vsetko zrusila a mzdy som si dala na minimum..mna tu nikto nebude okradat ..radsej budem pchat na sporiaci ucet a ma to lepsi vynos ako Ficove kradnutie a potom ked Fico zmizne z politiky,budem zase nieco riesit...

rooskoliv
23. jan 2025

Určite áno. Spoločnosť je jedno ktorá. Ale nepouži predvolený stratégiu, ale všetko do akcií 👍

sweet20
23. jan 2025

Samozrejme, ja este stale mladym davam do nn indexovy...

chrobak7
23. jan 2025

@arasidka123 Neviem, aké výstrelky máš na mysli, ale 2. a 3. pilier sú diametrálne odlišná vec.

Neexistuje jednoznačné áno alebo nie. Ale ak zarábaš viac, ako je priemer v NH, tak ešte stále má zmysel založiť si 2. pilier.

Nemá zmysel to tu detailne rozpisovať - nájdi si odborné články ohľadne druhého piliera a tam si zistíš všetky informácie.

balerina2025
23. jan 2025

@sweet20 si v NN? mozem ti napisat?

sweet20
23. jan 2025

@balerina2025 kludne napis, ale nepracujem v nn

hellwant
23. jan 2025

Divna otazka ak ma clovek 20 a viac rokov do dôchodku. Ved v prvom prispievas sucasnym dôchodcom. Nechapem ako mas 2 pilierom sponzorovat Fica. Zatial ten bas...d iba znizil( ci oblbol ludi a dostali sa do dlhopisovych etf) ale nezrusil ho. Ak by ho chcel zrusit. Skoncil by a on to vie. To by mu najpravdepodobnejsie ani u koalicnych pattnerov partnerov nepreslo. A kedze je ustavou chraneny ani vsetci koalicny nemaju dostatok hlasov.

pacica
Odpoveď bola odstránená
ekira1
23. jan 2025

Ja by som do toho šla, plus ešte nejaký sporiaci. Neverím, že až pôjdem do dôchodku, dostanem niečo od štátu a kto vie koľko volebných období sa tu bude Fico zas držať, či vôbec niečo pre nás na dôchodok ostane..

janka286
23. jan 2025

2 pilier sa oplatí, veď zaň neplatis a spori sa ti tam. A nie je jedno v akej to máš spoločnosti a tiež nie je jedno v akom fonde to máš.

carrot_apple
24. jan 2025

@janka286 a aký fond zvoliť teda? a akú spoločnosť?

carrot_apple
24. jan 2025

@hellwant v Poľsku 2 pilier zanikol..znižovali z roka na rok percentá a nakoniec...zanikol...

carrot_apple
24. jan 2025

@chrobak7 ak by som vzala do úvahy, že teda budem mať z druhého piliera dôchodok keď dovŕšim 65r. , tak je to úbohá suma, minulý rok v novembri som to pozerala, sú tam tri dôchodky vyrátané z tvojich odvodov a veru maximálny optimistický bol cca 95eúr...reálny 54e a ten tretí som ani nepozerala, úplne smiešna suma, podľa mňa sa tie spoločnosti na nás priživujú, nepríde mi, že 2.pilier sa oplatí....
ja si sporím úplne mimo všetkého a z toho v 65r budem mať mesačne určite cez 153eúr.
Však aj naši susedia, Poľsko, skončilo tak, že ak bol dôchodca, kt. mal malý dôchodok=pod život.minimum alebo pod priemerný dôchodok,ale mal nehnuteľnosť, štát mu doplácal do výšky priemerného dôchodku mesačne k dôchodku,ale vlastníkom domu bol štát=musel prepísať dom, nechápem ako to niekto mohol podpísať,ale tu krásne vidieť ako sa štát dostane k peniazom od ľudí z akejkoľvek strany si len viete predstaviť...

chrobak7
24. jan 2025

@carrot_apple To chceš povedať, že si nesporíš na dôchodok ani v prvom, ani v druhom pilieri? Aký máš potom príjem, že nedovádzaš odvody? A dôchodok budeš mať len 153 € mesačne? Nie je to málo?

hiro
24. jan 2025

@carrot_apple "tak je to úbohá suma" - ale vies preco? 1. Lebo tam ide prtava suma ktoru Fico este aj vzdy ked moze tak dalej znizuje 2. Lebo Fico ludi dal nasilu ludi do fondov ktore nic nezarabaju namiesto toho aby tam mali aspon zo 10% vynos rocne

hellwant
24. jan 2025

@carrot_apple Myslis asi, ze ho vlada zrusila, sam nema ako zaniknit, ked tam idu odvody na ktore nemas vplyv ohladom vyberu, iba strategiu si zvolis a spolocnost( teda ak fungoval ako u nas). Cize tam stale pritekaju peniaze. A nemôže zaniknuť ani vyberom kedze ludia tam maju peniaze a vybrat ich nemôźes, cize tam ostanu. Ak by nejak zrusili odvody, stale tam budu pôvodne odvody a budu sa zhodnocovať. A take nieco , ze sa ti napr 90 a % sporitelov rozhodnu presunut to naraz do 1 pliiera🤣, zeby zanikol, to asi tazko, plno ludi je v pluse a aj ked niektorí su malo( kvôli Ficiakovi), vedia, ze peniaze su dedicne.
Co sa môze stat, ze by ho vlada zrusila, ale potrebuje ustavnu väcsinu, na toto asi zabudas, toto sa len tak lahko neda dosiahnut. V Polsku asi nebol naviazany na ustavu u nas je.
Pripadne neviem ci je mozne, ze by urobili to - ako myslim v HU- ze ak ostanu v 2 pilieri, nebudu mat statny. Tam padol preto( za Orbana myslim) Ale neviem, ci toto by u nas nejak politicky preslo.

balerina2025
24. jan 2025

@hellwant a ked ho zrusi, verim ze peniaze pojdu do 1 piliera, akoze nemozeme o o peniaze prist nie?

hellwant
24. jan 2025

@carrot_apple Skoda, vidno, ze sa tomu nerozumies( nemyslim to v zlom) a asi si ty alebo tvoji blizky skoncili v dlhopisoch za Fica. Praveze v 3 pilieri sa prizivuju, tam su vysoke poplatky. V druhom su uz ok, male. Môj stav a to mam este 23 rokov do dôchodku( ak sa to nezmeni) A je vyssi uz tera ako tvojich 20000co chces mat v 64- nemas tam preklep, nemalo byt 200000? Lebo 20000 ti dlho nevydrzi ak mas daleko do dôchodku( inflacia) aj ked priratas statny.

hellwant
24. jan 2025

@balerina2025 lenze v 1 pilieri ich dostanu sucasny dôchodcovia, ty a ja nebudeme mat nič. Ale ziskat ustavnu väčšinu, to chce ineho vodcu.

balerina2025
24. jan 2025

@hellwant ale nepridem o peniaze nie?

hellwant
24. jan 2025

@balerina2025 prides, daju ich sucasnym dôchodcom Ked budes ty na dôchodku, dôchodok budes mat z aktivne pracujucich vtedy co platia odvody. A tych klesa- starneme, preto je problem statny dôchodok.

simca06022011
24. jan 2025

Ja vam dam jeden velmi pekny priklad, moj rodinny prislusnik si ho platil, aj vo vyssom veku... odisiel do dochodku a bohuzail zomrel. Vsetky tie peniaze dostali dedici. A bol to pekny peniaz, islo o desattisice eur. Cize uz len z toho dovodu, ze 2 pilier sa dedi, neostane socialke, by som do toho isla.

carrot_apple
24. jan 2025

@chrobak7 normálne pracujem a mám ten sprostý 2 pilier,ale čo som pozerala čisto iba z neho ako 65 ročná budem dostávať 94 e...to je žalobne málo teraz tobôž o 23 rokov...a sporím si extra sama na svoj účet mimo všetkého a z toho budem mať 153e, a áno aj to je žalostne málo ale viac ako z 2 piliera...čiže ako 65r budem mať 94+153e... ak to vôbec tak bude...a aj to je málo

carrot_apple
24. jan 2025

@hiro presne, preto je ten 2 pilier nanič,ale to som pred 20timi rokmi nevedela

carrot_apple
24. jan 2025

@hellwant no nerozumiem ako môžeš mať takú sumu ak máš cca 42rokov...ja už 21 rokov plne pracujem a aj som si sama platila z zahraničia, nie síce veľa...ale ani zďaleka nemám 40971,81 eúr na IBA 2.PILIERI a ani môj muž a on zarába 3x viac ako ja (v hrubom=on má aj 3tí pilier) proste málo zarábam teda🙈🙉🙊

mesačne ti ide okolo 140e do 2.piliera?
(keď som rátala že ja mám 23r do dôchodku)waw teda, klobúk dolu.

carrot_apple
24. jan 2025

@balerina2025 raz prídeme o všetko, FIca trápi, že vidí, že máme úspory a toto.

Strana
z5