Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@wapman znenie je jedna vec a výklad je druhá vec...a tento bod nikde nie je dôsledne vysvetlený a teda tak ako väčšina zákonov sa dá rôzne vyložiť...
stále platí, že ak zrazíš chodca - a ak máš dobrého advokáta, tak bol na vine chodec že na ten prechod vstúpil, ak máš neschopného - tak si sa nevenoval dostatočne vedeniu vozidla....
doslovne som sa na to pýtala v diskusii k tomuto zákonu a bolo inak povedané ako teraz povedala v správach....takže je to asi u každého vec pohľadu na ten daný paragraf, ktorý sa bez výkladu dá vysvetľovať dvoma spôsobmi....
v každom prípade, ak sa neviem do budúcna brániť, tak je potrebné to preventívne vopred ošetriť vydedením......
Bankrot mi bol schválený v auguste , konanie so správcom stále prebieha a dnes som si bez problémov otvoril živnosť !!!
Pri mojej zvedavosti som sa pani na úrade na túto problematiku opýtal a jej odpoveď bola že ju môj bankrot vonkoncom nezaujíma ak nemám zápis v registri trestov živnosť mi bez problémov otvorí .
Ste pre mňa veľkou inšpiráciou, ja to spravím pre iného človeka, pretože s papierami viem robiť a na úradoch sa pohybovať. Potom už je dôležité, nemať žiadne dlhy a byť čistý ako lalia. Resp. nespraviť znova tú istú chybu. Je to super, že sa to takto dá.
Chcem sa spýtať, ten človek je zťp má hmotnú núdzu zatial. Keby sme spravili ten bankrot a potom by sme vybavili invalidný, ktorý by bol zhruba v sume 350 euro, považovalo by sa to ako nepoctivý zámer ? Alebo je to jedno ?
@vil311 mal si to odkomunikovane so svojim správcom a mal si od neho pisomne ze nie je problem si otvorit zivnost pocas trvania konkurzu ?
Ono jedna vec je pravne povedomie tety na OU a druha, ze toto moze byt dôvodom na napadnutie OB zo strany veritelov pre nepoctivy zamer...
Zakony su totiz pomerne jasné
§ 8
Prekážky prevádzkovania živnosti
(1) Živnosť nemôže prevádzkovať fyzická osoba ani právnická osoba, na ktorej majetok bol ukončený konkurz, po dobu troch rokov po ukončení konkurzu alebo po opätovnom potvrdení núteného vyrovnania, nie však skôr ako po jednom roku od vyporiadania jej záväzkov, ktoré sa viažu ku konkurzu podľa právoplatného rozvrhového uznesenia súdu. 26) Ak podnikateľ spôsobil konkurz alebo nútené vyrovnanie úmyselne, môže prevádzkovať živnosť najskôr po piatich rokoch od úplného vyporiadania jeho záväzkov, ktoré sa viažu ku konkurzu podľa právoplatného rozvrhového uznesenia súdu.
(2) Ustanovenie odseku 1 sa vzťahuje aj na fyzickú alebo právnickú osobu, voči ktorej sa v uvedenej dobe navrhlo vyhlásenie konkurzu, návrh sa však zamietol pre nedostatok majetku dostačujúceho aspoň na úhradu trov konania. 27)
(3) Na prekážku podľa odsekov 1 a 2 sa neprihliada, ak došlo ku konkurzu alebo k nútenému vyrovnaniu v dôsledku úpadku alebo trestného činu tretej osoby.
(4) Živnostenský úrad môže odpustiť prekážku uvedenú v odsekoch 1 a 2, ak hospodárske pomery osoby a jej správanie nasvedčujú, že pri prevádzkovaní živnosti bude riadne plniť svoje záväzky; pred rozhodnutím si vyžiada vyjadrenie Slovenskej živnostenskej komory. Prekážku uvedenú v odsekoch 1 a 2 nemožno odpustiť, ak na podnikateľov majetok vyhlásil súd počas piatich rokov dvakrát konkurz alebo ak konkurz bol vyvolaný úmyselne.
@loginexistuje
stále si kladiem otázku:
veritelia môžu napadnúť pre nepoctivý zámer....
...takže ktorý môj veriteľ toto bude robiť? vedia všetci že som už chudobná ako kostolná myš, lebo exe mi vzali všetko čo malo hodnotu...nepredala (nepreviedla) som žiadne majetky na rodinných príslušníkov a nemám už ani tú "korzičku"...takže ktorý veriteľ čo bude napádať?? nemám po ukončení bankrotu čo na seba nazad previesť....
zároveň jednou z podmienok (pri skúmaní nepoctivého zámeru) je aj to, že sa riadne zaradím do spoločnosti a začnem pracovať...čo ak mám vek, kedy ma nikto už nezamestná a teda potrebujem mať otvorené szčo?...bude dôvodom na uznanie nepoctivého zámeru to, že som si otvorila živnosť?
tie § zákona čo si dal - tie sa vzťahujú podľa mňa na pôvodný (nenovelizovaný) zákon o bankrote...nachádzajú sa v ňom v tomto znení aj po novele? neboli menené, alebo vymazané? lebo je to také dvojsečné...
ja osobne v každom prípade hľadám najmenej komplikované riešenie (keďže zákon je dosť deravý) a teda - ak podnikať, tak len ako PO, ak hrozí dedičstvo - tak riešim s rodinou vydedenie, ak sa zapájam do výherných súťaží - tak len na meno rodinných príslušníkov 😀 😀
@loginexistuje už len v tomto bode zákona je rozpor:
Prekážku uvedenú v odsekoch 1 a 2 nemožno odpustiť, ak na podnikateľov majetok vyhlásil súd počas piatich rokov dvakrát konkurz alebo ak konkurz bol vyvolaný úmyselne.
podľa novelizácie zákona - osobný bankrot môžeš mať len 1x za 10 rokov....dá sa teda na tebou citový zákon pozerať ako na priamo vzťahujúci sa na podnikajúcu FO ktorá šla do konkurzu ako podnikateľ?? a nevzťahuje sa na FO nepodnikajúcu pred bankrotom?
myslím že na toto nedá poriadnu odpoveď asi nikto....a v prípade súdneho konania by si to asi každý sudca vysvetlil po svojom a vydal iné rozhodnutie - zas by to záležalo od právnika ktorý ako pri obhajobe roztočí ten paragraf.....
situacii moze byt viacero a hoci v sucasnosti je miera ochrany veritelov pomerne nizka predsa len sa aspon cosi zachovalo ..
ak ide osoba ktorá má dlhy zo zivnosti (a zivnost sa ukonci) do konkurzu a su voci nej vedene exekúcie napr. zo sociálnej, zdravotnej poistovne, dlzí dodávatelom sluzieb alebo materiálu a prejde konkurzom resp. este pocas toho nez je konanie uzavrete správcom si otvorí novú zivnost a znovu roztoci spiralu zaloh neplatenia odvodov a pod.... a odkial ma prostriedky na zacatie podnikania ? Nemali byt poskytnute na uspokojenie veritelov ...
Nový zaciatok by nemal znamenat zaciatok tvorby novych dlhov ... a uz vôbec nie bez vedomia správcu ak este nebolo konanie ukoncene
@loginexistuje na situáciu ktorú opisuješ existuje práve tá lehota niekoľkých rokov, kedy "bankrotára špekulanta" môže na súde napadnúť veriteľ. Nevidím problém.
BTW.. práve preto sa čoskoro objaví novelizácia toho nešťastne zlepeného zákona o oddĺžení
@loginexistuje áno - v tomto s tebou súhlasím...
ale čo ak je situácia, že do dlhov sa nedostal kvôli podnikaniu...pre vek ho nikto nezamestná, alebo požadujú na zamestnanie aby mal živnosť (neriešim problematiku, že je to vlastne protizákonné už...) a teda na podnikanie nepotrebuje žiaden kapitál...
Ludkovia aký je postup ak sa chcem nájst v tom obchodnom vestníku?
a ešte aj takto môžeš:
https://ru.justice.sk/ru-verejnost-web/pages/se...
do vyhľadávača (hore lupa) si daj namiesto Jana svoje celé meno v tvare Meno a Priezvisko
Prišlo už niekomu domov list zo Súdu o oddlžený? Vďaka
Ak by niekoho zaujímali aktuálne čísla ....
Dostupnejší osobný bankrot (účinnosť od 1.3.2017)
Vďaka zmenám zákona o konkurze a reštrukturalizácii sa osobný bankrot stal oveľa dostupnejším. Pre ľudí je jednoduchšie vymaniť sa z tzv. „dlhovej pasce“ a prejsť procesom osobného bankrotu formou konkurzu alebo splátkového kalendára. Nezáleží pritom, či ich dlh vznikol voči štátu, samospráve, nebankovke alebo obchodnej spoločnosti.
Riešiť svoju situáciu môžu jednou z dvoch alternatív: konkurzom alebo splátkovým kalendárom.
Lepšiu dostupnosť osobného bankrotu dokazujú aj štatistiky Centra právnej pomoci, ktoré sprevádza dlžníkov celým procesom oddlženia.
Od účinnosti zmien do konca novembra centrum zaevidovalo takmer 63-tis. konzultácií s klientmi, ktorí sa informovali o osobnom bankrote.
Za toto obdobie bolo zároveň podaných celkovo 7 802 žiadostí o konkurz, ďalších 207 podaných žiadostí bolo o splátkový kalendár.
Nárok na konkurz bol do konca novembra priznaný 6 454 osobám, na splátkový kalendár 117 osobám.
Vyhlásený konkurz bol v 3 208 prípadoch, vyhlásený splátkový kalendár v 40 prípadoch.
No konečne sa to lachšie hlada, Dakujem 🙂
@loginexistuje
(3) Na prekážku podľa odsekov 1 a 2 sa neprihliada, ak došlo ku konkurzu alebo k nútenému vyrovnaniu v dôsledku úpadku...
To by malo platiť pre tých, ktorí absolvovali osobný bankrot...máme označenie aj ako "úpadca"...Tiež mám živnosť a práve to riešim, uznesením súdu som bola oddlžená dňa 21.12.2017. Teraz čakám na kontaktovanie správcu. V tomto období sa mi začalo dariť, tak uvidím či to nebude "pjúsej" 🙂
@ivka0412
Zatial nie,zachvilu sa to bude tahat štvrtý mesiac a žiadna odpoved 😠 Dva dni po sviatkách sa pokušame dovolat do CPP, pani ktorá nás ma na starost ma mobil OFF. 😔 takže netušime vobec čo sa deje 😨
@lenkaadodik Mne správkyňa povedala, že mi to má prísť poštou. A nič neprišlo.
@lenkaadodik
Vy už ste vo vestníku?
@ivka0412 No nam povedali že nám budu volat, neviem v ktorom si meste ale aspoň v KE nám povedali že žiadosti ktoré boli podané v novembri, budú zaslané na súd v decembri a stále žiadna spätna odozva 😒 tak dúfam že sa každý dočka rýchlej, hlavne dobrej správy 🙂 No pozerame každy pracovný deň, ale ak pozeráme dobre tak zatial nie :(
@lenkaadodik Tebe ešte len mali dať na súd?
Par dni vo vestnikoch nic..zle kukam, alebo nikoho tam nepridavaju?
@lenkaadodik Košice vraj mali podať všetko do Vianoc...a majú pravdepodobne celozávodnú dovolenku 😀 preto neberú vôbec od 22.12.
@monikapetrzalka
registrer úpadcov - posledné zmeny 22.12.
finstat 28.12.
@ivka0412
No naposledy keď sme tam volali tak nám pani povedala,že veľa ľudí bolo pred nami že musíme počkať ešte aspoň mesiac spolu so súdom. No na OV pozeráme každý deň a zatiaľ nič, alebo možno pozeráme zle :D
No ale ako vravím voláme teraz posledné dva dni a stále je správkyňa vypnutá,tak nevieme či majú dovolenku ešte a začnú až po novom roku alebo sa nato vykašlala:D :D
a vy ste ako natom? už ste mali posielané na súd ? alebo vlastne ako ste vedeli že už ste mali posielané na súd papiere?
No takže potom už aspoň vieme že prečo nedvíhajú a vôbec sa nič nedeje .... a podľa nás to ani ešte na ten súd nepodali .
takže znova môžme len čakať kto sa nám ozve. Luxus

@kicilanka veď keď som vám vravel že keď zdedíte alebo vyhráte tak polovicu treba dať veriteľom ste sa tu všetky handrkovali že to nieje pravda,to platí len počas konkurzu! Aktuálne znenie zákona máš aj na zakonypreludi.sk