Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@nellydick som mzdárka a preto viem čo píšem.. aj preto som tu v tejto diskusii opísala už aj postoj mzdárky a obraňovala postupy iných (neznalých osobn. bankrotu) mzdárok...ale ak mi zamestnanec predloží Uznesenie o OB, tak v tom prípade komunikujem s exekútorom a zrážky neposielam...V tejto pozícii je zákon o KaR vyšší ako exekúčny príkaz...lebo zákon o KaR hovorí aj o týchto zrážkach....a to musí akceptovať každý a vysvetľovali to aj v televízii už, takže viem, že je to inak ako sa prezentuje....
...isteže je na každom ako sa k tomu postaví a ako si to v našom "právnom" systéme vybojuje....
...ako postupovať, aby sa niekto domohol svojho práva - už som tu opísala viackrát - už nech si len každý vyberie ten svoj postup...
...aj keď mi už bolo vytknuté, že čo sa má dlžník domáhať nejakých práv...stojím si za tým , že ak raz máme zákon, ktorý umožňuje dlžníkovi aby sa tie dlhy od neho nevymáhali, musí ten zákon (rozhodnutie súdu je nad rozhodnutím exekútora) rešpektovať aj exekútor a dlžník má právo domáhať sa jeho dodržiavania....
@kaja30 spravca by nemal zistovat majetok ako sedacka, bicykel..., iba ak dostanete nejakeho akcneho a ak by aj, tak stale mozete prehlasit, ze je to dar druheho z manzelov, teda nie je sucastou bezpodieloveho spoluvlastnictva, resp. v pripade bicyklov, ze to dostali deti. Spravca ani nejako neskuma nepoctivy zamer, jeho ulohou je upozornit na to, co moze byt povazovane za nepoctivy zamer, ale to je uvedene aj v uzneseni o oddlzeni.
@lubaka
Pohľadávku je potrebné uplatniť prihláškou v základnej prihlasovacej lehote 45 dní od vyhlásenia konkurzu.
Prihláška musí byť podaná v základnej prihlasovacej lehote u správcu. Za účelom posúdenia, či je dodržaná základná prihlasovacia lehota, je dôležité doručenie prihlášky správcovi, nie súdu. Je potrebné uviesť, že najneskôr posledný deň lehoty musí byť prihláška správcovi doručená, nestačí podanie prihlášky na poštovú prepravu.
Ak veriteľ doručí správcovi prihlášku neskôr, na prihlášku sa prihliada. Sankciou za oneskorené doručenie je však nemožnosť vykonávania hlasovacieho práva a ďalších práv spojených s prihlásenou pohľadávkou.
Bavíme sa tu o Osobnom bankrote a to vo väčšine prípadov z dôvodu nemajetnosti, tak sa snažíme rátať tú základnú 45 dňovú lehotu, nakoľko o žiadne prerozdeľovanie výťažkov nejde....ak sa budeme v tejto diskusii baviť o možnosti aj ďalšieho prihlasovania, tak diskutujúci budú mať ďalší guľáš v informáciach....všetci vstupujúci do OB na začiatku veria, že OB budú mať ukončený za 60 dní od podania CPP na súd 😉 , pritom len správcovi zisťovanie konkurznej podstaty trvá priemerne 3 mesiace ....
@ivka0412 k tomuto:
Ukončenie prieskumu pohľadávok Správca ukončil prieskum pohľadávok Ukončenie prihlasovania pohľadávok Správca ukončil prihlasovanie pohľadávok
ak Správca nemá žiaden tvoj majetok na speňaženie, tak následuje jeho podanie na súd, na ukončenie OB z dôvodu nemajetnosti a tým je pre teba už OB ukončený (čo sa týka procesu spojeného sú súdom)
@kicilanka k 45-dnovej lehote na prihlasenie pohladavok....tak na co ludi zavadzat aby verili, ze sa im konkurz ukonci do 45 resp.60 dni....to je nerealne aj ked vychadzame zo zakladnej doby na prihlasenie pohladavok, lebo po jej uplynutí majú veritelia moznost v 30 dnovej lehote popriet prihlasenu pohladavku ineho veriteela, takze tam uz je 75 dni.
A aj ked sa ziadny veritel neprihlasi tak spravca moze z konkurz ukoncit ak zistí,ze sa do 90 dni od vyhlasenia konkurzu neprihlasil ziadny verritel...takze treba ratat aspon s tými 90dnami....aj ked netvrdim, ze niektory spravca sa nemoze poponahlat a ukoncit to po 60dnoch, skor by urcite nemal.
@lubaka nepamätám si v tejto diskusii aby mal niekto v tej lehote 15+45 ukončený konkurz 😝, zväčša sú to cca tie 3 mesiace v prípade, že úpadca nemá žiaden majetok...ale boli tu už prípady, keď správca "zhabal" nový mobil...a na to nemal žiadne právo...čím viac informácii sa niektorým ľuďom dostane, tým menej sa vedia brániť, tým menej tomu rozumejú....
je veľa spoločných vecí medzi "obchodným konkurzom" a tzv. osobným ...ale niektoré veci z obchodného sú vlastne nereálne pre OB...a je tam pár rozdielov, ako napr. že pri obchodnom sa dňom vyhlásenia "rušia" všetky exekúčne konania a pri OB sa majú zo zákona ZASTAVIŤ...
Tiež je pravda, že pri obchodnom konkurze správca sa môže realizovať aj tak, že zastupuje veriteľa a napadne v jeho mene poctivý zámer...ale aby sa takto šiel realizovať v OB niektorý??? myslím že táto možnosť sa rovná 0....
@kicilanka vo velkom konkurze sa ziadny pocivy zamer neskuma a nenapisala som ani, ze pri oddlzeni ho spravca napadne...to je moznostou veritela, len som pisala, ze spravca pouci dlznika o jeho povinnostiach a nasledkoch nesplnenia, co v niektorch pripadoch by mohlo viest k napadnutiu podctiveho zameru, ale zo strany veritela nie spravcu...ale pokial dlznik spolupracuje a nezataji podstatne informacie, majetok tak nie je dovod sa obavat. Klasickí veritelia ako fin.institucie, spp, vodarne, elelktrarne...to nejako riesit nebudu, skor mozno ak ma dlznik nejakeho veritela s ktorym vedie osobnejsie spory tak by sa mohol chciet do toho obut.
@lubaka myslím, že jedine ak by sa niekto aj reálne púšťal do napadnutia OB z dôvodu nepoctivého zámeru, tak je to nejaká FO, ktorej úpadca niečo dlhuje...a preto je dôležité do zoznamu veriteľov napísať najmä tie FO...
Správca by "mal" robiť veľa vecí, ale ktorý za tých 500€ aj reálne robí niečo viac ako nevyhnutne musí?? Jedine ak zistí (a je bez chrbtovej kosti) že má proti sebe "slabého" človeka, tak sa ešte "zrealizuje"...ale sú aj "slušný a poctivý" správcovia 😉
Dobrý deň, prosím vás môžte mi niekto vysvetliť ako to bude celé prebiehať?
Dnes som sa zaregistrovala na CPP v Bratislave,dostala som termín 2.1.2019.
Tlačivá na vyplnenie už ludom domov nedávajú,lebo to vraj zle vypisovali,takže na tej konzultácii to so mnou vypisu a potom to už ide na súd?A čo sa bude diať ďalej?
Ďakujem za odpoveď.
@pablito555 vypiš si doma tie papiere sama a pošli im to. Hádam nebudeš čakať na január... takto sama to máš za dva mesiace v suchu.

@marusia12 aký zákon podľa vás porušuje Sociálna poisťovňa že ponechá dlžníka v zozname dlžníkov? Veď dlh predsa nezanikol.