icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

marusia12
18. máj 2018

@dankagirl 3 mesiace???? To čo v tom CPP preboha s tým robia???? Veď minulý rok to bolo mesiac.

dankagirl
18. máj 2018

@marusia12 bohuzial Ba je najvyťaženejšie cpp

marusia12
18. máj 2018

@dankagirl a prekvapivo majú najmenej hotových bankrotov

kicilanka
18. máj 2018

@dankagirl no super!! stále vravím že sa netreba dať!!!

lulia
18. máj 2018

@dankagirl moja mamka už dala

kicilanka
18. máj 2018

@katkaba1 to nie ja som písala že bude musieť doplatiť...to písala tá pani čo je tu novo registrovaná...neviem odkiaľ niečo také má ona, viac nenapísala k tomu...

ja viem tak, že do OB spadajú aj pohľadávky ZP, teda sa na ne vzťahuje nevymáhateľnosť....ale nie je to priamo prepojené so zdravotnou starostlivosťou...teda ako bude potvrdený OB, staré pohľadávky si ZP prihlási do konkurzu a odo dňa vyhlásenia OB sa ráta akoby nemal dlhy, ak bude si teda po tomto dni platiť ďalej dobrovoľne, alebo cez zamestnávateľa....ale opakujem, že dlhy ostanú v registri, ale nebudú sa zohľadňovať pri tom, či má alebo nemá nárok 🙂
JA to viem takto....

marusia12
18. máj 2018

@kicilanka je to s tou zdravotkou tak, ale z tých registrov by to mali vymazať... riešim to, aj s tou sociálkou. Ak si raz po bankrote, tak nikde nemáš svietiť ako dlžník, lebo reálne ním už nie si.

katkaba1
18. máj 2018

@kicilanka Ups, ospravedlňujem sa. Ďakujem za dovysvetlenie 🙂
Nuž, tak, uvidime, škoda, že s tým nema ešte nikto skúsenosť reálnu. Lebo jedna vec je, že prideš k Dr a už Ťa ošetri a ina vec je ozaj pripad napr. operacie, tehotenstvo-pôrod, pripad važnejšej diagnostiky a liečby..boh vie ako to bude. Myslim, že v týchto pripadoch aby to schvalili, bude treba aby dlh uhradila.. Zatial nič take snaď nepotrebuje.
Odvody plati riadne, je už aj riadne zamestnana od začiatku roka ako podala OB.

Zaujimave ale je, že predtym chúďa nemohla TPP, resp mohla ale nič jej kvoli exe neostalo a teraz už je tam 5.mesiac a vraj exe neprišlo žiadne.. Že by hneď mali exe echo že si zažiadala o OB?

katkaba1
18. máj 2018

@kicilanka Takže dnes ak sme ju našli v tom zozname čo ma Dovera ako dlžničku tak ju tam najdeme aj po OB len rozdiel ten, že teraz ju neošetria ale po OB už ano? Neviem či som to spravne pochopila..

dankagirl
18. máj 2018

@kicilanka nedáme sa bojujem ako levica za maminu a Radim aj ostatným nebojte sa a nenechajte sa odradit dristami ktoré tu v poslednom čase čítam a preto nemám chuť zapájať sa do diskusie ...v mojom okolo je veľa ľudí ktorý absolvovalo Ob a všetci bez problémov až na drobne banality ale netreba sa dať ...ci už ide o účtovníčku,spravkynu alebo exekútorov ...nečinnosť Vám nepomôže

marusia12
18. máj 2018

@katkaba1 Inak ja som skúšala zistiť dlh v zdravotke v lekárni... asi tri dni po bankrote som už v lekárni ako dlžník nesvietila a dlh zmizol aj u obvoďáčky.

kicilanka
18. máj 2018

@katkaba1 nie, teraz s exekúciami je to ťažšie po zmenách čo prebehli v rámci zákona o Exe...

písala som tu pár strán dozadu - treba ísť na stránku zdravotky a ísť na kolonku nárok na ZS a tam zadať r.č. a hneď ste v obraze ako na tom ste z poskytnutím starostlivosti....je rozlíšenie len že je nárok, alebo nie je...nič iné sa nerieši, žiadne plánované...

Upresňujem - treba ísť nie na zoznam dlžníkov, ale zistenie nároku na zdravotnú starostlivosť...tam je okienko, kde sa zadáva r.č. (!!!) to je tá správna informácia ktorú potrebujete vedieť a nie či ste v zozname 🙂

katkaba1
18. máj 2018

@marusia12 Vieš čo je na tom celom pre mňa najzaražajucejsie? Poznam ju celý zivot, okrem nejakej chripky nikdy u dr nebola. Za poslednych 7 rokov nebola ani raz u Dr a platila odvody a nič ich nestála..ale teraz, menši problem s dlhom a zrazu 7 rokov čo platila a nečerpala od nich už nehra rolu lebo ju teraz zrovna ked to potrebuje, neošetria..
Ja tomu nerozumiem..viem, že platiť treba ale ...mali by brat do uvahy aj to, že roky platiš a nečerpaš..

OB by mala mat do konca mesiaca už aj ona..tak snaď to bude OK s tou zdravotkou. To bolo pre ňu najpodstatnejšie..

@kicilanka Tak to sme veru zle hladali. My sme zadavali do zoznamu dlznikov. Ale tam to bolo uverejnene tak, že ak svietiš v červenom tak maš narok len na bezodkladnu lek.starostlivosť. OB bude mat do konca mesiaca. Keď jej pride Uznesenie poviem nech im to tam pošle, počkame na vyjadrenie a až potom pozrieme znova zoznam ktorý spominaš Ty. Teraz ešte narok určite nemá.

kicilanka
18. máj 2018

@katkaba1 žiaľ v našom štáte to tak funguje...sú ľudia čo ani cent neodviedli a majú nárok na všetko a sú ľudia že nezaplatili jeden mesačný preddavok po obdobie dlhšie ako 2 mesiace, nemusia o tom ani tušiť, lebo proste sa stane že zabudnú, alebo platba z účtu jednoducho neodíde a zrazu u lekára dostanú šok....alebo potom o pár dní keď im lekár zavolá, aby si prišli vyplatiť vyšetrenie, lebo ZP odmietla mu výkon preplatiť....žiaľ...

radosko1
18. máj 2018

Mne tu asi neviete poradiť 😉

kicilanka
18. máj 2018

@radosko1 prečítala si si diskusiu cca od strany 100 a nenašla si odpoveď??

radosko1
18. máj 2018

Sledujem túto diskusiu od úplného začiatku, prešiel som bankrotom pred rokom, ale toto som tu konkrétne nenašiel

lubaka
18. máj 2018

@radosko1 ak tam nebol ziadny majetok a neriesia sa ziadne spory nie je dovod to takto natahovat, najlepsie bude sa informovat u spravcu v com je problem,preco to neukoncuje. Bol to konkurz uz podla noveho zakona,ano? Vyhlaseny po 1.3.2017?

radosko1
18. máj 2018

Zo začiatku si tu ľudia zväčša riadili a vymieňali skúsenosti ale teraz....sa zväčša len osočuju.

radosko1
18. máj 2018

Áno po novom

radosko1
18. máj 2018
radosko1
18. máj 2018

Tak vážne neviem aký je ďalší postup ☹

lubaka
18. máj 2018

@radosko1 no pan spravca ma divny postoj k veci, lebo nema ukoncene ziadne oddlzenie a ma ich na konte asi 30kusov...urcite sa mu ozvi, ze z akeho dovodu to neukoncuje, uz na prvy pohlad robi zbytocne prietahy v konaniach

radosko1
18. máj 2018

Odbil ma že si robí len svoju prácu

radosko1
18. máj 2018

@lubaka preto neviem ako ďalej, čo vlastne robiť?

lubaka
18. máj 2018

@radosko1 no to si ju teda robi ked po takmer roku zverejnil kde a kedy mozno nahliadat do spisu a pozabudol, ze do 60 dni mal zverejnit supis majetku.

radosko1
19. máj 2018

@lubaka no moc na výber asi nemám, len čakať čo za ďalší postup zvolí...

kicilanka
19. máj 2018

@radosko1 posledných cca 50 strán tu nikto nikoho neosočuje, naopak, ide pekne celá diskusia a k veci...

nevšimla som si tvoju otázku predtým, takže odpovedám teraz...máš možnosť sa sťažovať na správcu a to by som JA na tvojom mieste určite urobila...prikladám link, kde tak môžeš urobiť...

https://www.justice.gov.sk/Stranky/Nase-sluzby/...

radosko1
19. máj 2018

@kicilanka dobré ránko, ďakujem za radu, len sa trochu obávam či si tým neuškodim a či sa to zmenou správcu zas len časovo nepredĺži?!

kicilanka
19. máj 2018

@radosko1 no akože čo sa predĺži?? však ak nič neurobíš, takto sa to môže ťahať a ťahať....máš to 50/50...podaj sťažnosť a buď sa správca pohne, alebo ho vymenia...

Pokiaľ si správca neplní povinnosti platí okrem iných aj ust. § 41 a nasl. zák. o konkurze :
Súd počas konkurzného konania vykonáva dohľad nad činnosťou správcu. Súd je pri výkone dohľadu oprávnený požadovať od správcu vysvetlenia alebo správy o priebehu konkurzného konania, ktoré je správca povinný súdu v určenej lehote poskytnúť.
§ 42 Odvolanie a výmena správcu
Súd aj bez návrhu odvolá správcu, ak opakovane alebo závažne porušil povinnosti ustanovené týmto zákonom alebo osobitným predpisom9) alebo mu vo výkone funkcie bráni zákonná prekážka; zákonnou prekážkou sa rozumie aj vylúčenie správcu podľa osobitného predpisu.