icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

anicka260
2. jún 2018

Upokojili ste. Uz som nevedela ani jest od toho strachu z toho co bude. Dalsia spolocnost sa mi ozvala emailom Platit sa oplati. Neviete nieco aj o nich? Taktiez mi vznikol dlh v komercnej poistovni do ktorej ma zlanarili. A teraz ziadaju cez 2400 naspat. Kym som mohla zaplatila som im 4x100 eur no odvtedy sa neozvali. Moj prijem je s dvoma detmi 280eur. Nezadlzovala som sa bezhlavo ale po rozvode som musela posplacat dlhy a v poistovni sľubovali zarobok. Zarobila som ale teraz chcu vsetko nazad.

katkaba1
3. jún 2018

Ahojte, kamaratka ma učet v ČSOB, kde mala aj menší spotrebný úver, ktorý zahrnula do OB. Konkurz má vyhlásený ku koncu mája. Musí si ten účet zrušiť alebo po zistení banky, že prešla OB jej ten účet zrušia automaticky? Nepouživa učet vraj už roky, mala tam len ten spotrebák. Prip. môže zrušiť učet aj mailom/telefonicky? Aby nenabiehal minus za vedenie učtu..Ďakujeme

blue_eyes
3. jún 2018

Zeny....poprosim Vas o nazor...nemenovany sused ma vysmial ze vsetko platim, svoje zavazky, dlhy po ex atd atd....ze on ide poziadat o bankrot...ma dlhy na odvodoch, v bankach, operatori, spp, elektrika vsade...a ze haha sak vsetko mu.oddlzia.....to ako fakt???? Samozrejme pracuje na dohodu, zbytok mu ide na ruku a nie maaaalo....a vysmiaty jak lečo...

nellydick
3. jún 2018

@blue_eyes bohužiaľ áno. ak má exekúciu, tak bude oddlzeny. Ale nespokojní veritelia ho môžu do 6 rokov žalovať že nemal poctivý zámer.

blue_eyes
3. jún 2018

@nellydick on ma 36 exekutorov...cize ja poctivo splacam..vsetko...fasa...take hovada by mali utratit

nellydick
3. jún 2018

@blue_eyes možno mu sliapne na krk niektorý z veriteľov. 😁 Keď je taký nepoctivy tak je pravdepodobné že to jeho veritelia tak nenechajú. Ale keď nemá žiaden majetok, tak aj tak nič nedostanú. Je to aj chyba tých veriteľov keď požičiavajú tajej osobe.

blue_eyes
3. jún 2018

@nellydick byt ma na hypoteku inak vsetko popisane na kade koho....toto neni normalne...to mam aj ja vyhlasit? Jemu ked toto prejde ty kokos

blue_eyes
3. jún 2018

@nellydick uz mal.sud ohladom spotrebaku , dali mu zaplatit zostatok do 14tich dni...uz presiel rok a smeje sa im do ksichtu

nellydick
3. jún 2018

@blue_eyes asi mu niekto dáva rozumy ako vybabrať s veriteľmi

kicilanka
3. jún 2018

@nellydick a podľa nového teda nemusí sa už vyjadrovať k tomu aj veriteľ? (?!)

blue_eyes
3. jún 2018

@nellydick ze v tej oddlzovacej mu to vraveli...ale ked sa mu to podari tak volam jojku markizu vsetkych svatych...neni to fer

nellydick
4. jún 2018

@blue_eyes na oddlženie nie je potrebný súhlas veriteľa. Veriteľ má akurát možnosť napadnúť bankrot v lehote 5 rokov od oddlženia, ale len pre nepoctivy zámer dlžníka.

kicilanka
4. jún 2018

@nellydick lehota je správne 6 rokov 😉

nellydick
4. jún 2018

@kicilanka ospravedlňujem sa, to je preklep 😁

jaro_slavik
4. jún 2018

Žiadne info?,
chcem sa spýtať ak budete vedieť poradiť, po tom ako banka posunie nezaplatený dlh na vymahanie vymahacskej spolocnosti alebo pripadne po zacati exekucie, pride niekto aj osobne na adresu trvaleho pobytu ohladom tychto dlhov? alebo sa to riesi vylucne cez postu telefon a sms? Vopred vďaka za vaše skúsenosti.
A ešte jedna otázočka aj keď nesúvisí priamo s OB. Dokáže si exekútor, banka alebo vymáhačské spoločnosti zistiť, ak sa dotyčný nezdržiava na adrese trvalého pobytu (ale poštu preberá a komunikuje), a dokážu vystopovať ak dotyčný medzičasom začne pracovať v zahraničí (nie načierno)? napr. za oceánom

Vopred vďaka za akékoľvek info od skúsenejších 🙂

nifido
4. jún 2018

@jaro_slavik u nas bol pravnik z cetelemu 2 x hodil dopis do schranky pravo vojst do bytu na pozemok nema nik z vymahacskej spolocnosti zvyknu sa pytat susedov atd a tí mozu povedat ak sa na adrese nezdrziavate atd

vejoe
5. jún 2018

Citam tu vela vasuch skusenosti a chcem sa aj ja opytat poradit dostala som sa do dlhov ktore som sa aj snazila platit ale zastihla ma pred tyzdnom exekucia ktora sa vysplhala na 22 000 co sa splatit neda nakolko exekutor to chce za 10 mesiacov mat spatene rozmyslame nad bankrom ale mam dilemu tiez pravujem sice nie na zmluvu som dobrovolne nezamestnana makolko mam zamestnanie ktore vyzaduhje cestovanie prijem mam ale kazdy mesiac iny mam hypoteku na byt ktory som pred 6 rokmi kupila pre dceru o ten nechceme prist celkove mije dlhy mozu byt do 30000 ale nestiham spkacat vsetko mam moznost ist do bankrotu s tym ze by som chcela splatkovy kalendar neviete mam muza a jednu dceru takze sme traja

kaja30
7. jún 2018

Ahojte - prosím vás po pol roku sa včera manžel konečne dostal do centra na tých 30 minút. Pani mu tam vraj rozprávala , ale pýtať sa vraj skoro nič nestihol nakoľko mu vraj vravela že teraz len nech počúva :-/ chcem sa preto informovať - chce podať OB a momentálne pracuje na živnosť. Ako to bude s tou živnosťou? Zrušia mu ju a ak ano tak kedy ? Až keď bude oddĺžený , alebo hneď ako podá papiere do centra, či počas akej lehoty? A ak ho neoddĺžia tak mu môžu živnosť aj tak zrušiť ? Jediné čo mu povedala že mu ju zrušia , ale či to bude hneď , alebo až ho oddĺžia to sa už nedozvedel no ale že keď mu ju zrušia môže potom požiadať cez dáku výnimku o ňu znova .... Prosím má tu nejaký živnostník čo si prešiel OB o tom dáke info ? Ďskujem krásne za odpoveď

amarilka26
7. jún 2018

@kaja30 preco by mu mali rusit zivnost ? ved predsa pracovat musi. Ja som mala pozastavenu, kedze pracujem aj na hlavny prac.pomer a ked som ju chcela zrusit tak mi spravkyna hned povedala ze to nemam robit, ze musi byt vidiet snaha zarabat peniaze.

kaja30
7. jún 2018

@amarilka26 Na pohovore včera mu to vraj povedala že živnosť mu zrušia. No on je vlastne s tou živnosťou živiteľ rodiny ( nezamestnáva ľudí, len pracuje u jednej firmy na živnosť ) keďže ja som so ZŤP chlapcom na opatrovateľskom doma ...

kicilanka
7. jún 2018

@kaja30 ak si pozrieš diskusiu niekoľkokrát tu boli uvedené rozdielne názory...aj rôzne skúsenosti...

kaja30
7. jún 2018

@kicilanka no veď práve :( tak ako mu vraj aj včera povedali že ten správca nechodí do domácnosti , ale vraj dotyčný chodí k nu. Viem že sa to tu píše všetko dookola , preto som chcela odpoveď toho čo tým prešiel ako živnostník ... V centre mu nič nepovedala len mal počuvat a potom skade sa ma clovek dostat k informaciam :-/

kicilanka
7. jún 2018

@kaja30 tu ženy dali citácie zákonov, podľa ktorých sa živnosť zruší a na čo sa vzťahuje výnimka...ale tiež tu bol niekto, kto písal, že mu na živnostenskom povedali, že nič rušiť nemusí....
asi najlepšie by bolo, keby sa šiel opýtať na živnostenský priamo u Vás a bude vedieť aký názor na toto majú...

Neviem odborný výklad k tomu, avšak som toho názoru, že ak nespôsobil bankrot z dôvodu svojho podnikania, tak sa na neho ten odstavec o zrušení nevzťahuje...

kaja30
7. jún 2018

@kicilanka nie on má síce dlhy , ale netýka sa to podnikania .... Dlhy má z iných vecí . A asi ano , zrejme to bude najrozumnejšie informovať sa priamo tam , lebo tu sa niekedy dosť názor na rovnaké veci rozchádza :-/

kicilanka
7. jún 2018

@kaja30 tak myslím že práve v tomto bode sme sa tu najviac "nezhodli", ale inak sú názory aspoň tie základné otázky naozaj rovnaké 😉 a skúsenosti už súvisia podľa jednotlivých CPP a správcov 😉

nellydick
9. jún 2018

@kaja30 v zmysle zákona o živnostenskom podnikaní má živnostenský úrad zrušit živnosť osobe ktorá prešla konkurzom. Zákon umožňuje výnimku ktorá ale nie je presne špecifikovana. preto vám CPP ani správca nevie zaručiť či vás manžel tu výnimku dostane. Samotný živnostenský úrad nevie ako má postupovať pretože nie je instruovany zhora. Podľa doterajších postupov úradov živnosť nerušia tým pre ktorých je to jediný zdroj obživy a dlhy nevznikli prevažne jeho podnikateľskou činnosťou. Ale je to len na úvahe živnostenského úradu či výnimku udelí alebo nie.

zani75
10. jún 2018

Dobry deň.Som tu nova .Rozmyšlam nad osobnym bankrotom tiež.Ale neviem či to bude možne.Som pol roka rozvedena a nemame vysporiadane BSM.Ja nemam na to aby som podala a moj ex tiež nie a neda sa snim ani dohodnuť.Dlhy ktore mam vlastne zapričinil on .Vlastnim nehnutelnost spolu s ex .Hypoteka je na moje meno zatial platim pravidelne.No ja v dome už vyše roka nežijem.Zijem v podmajme aj s detmi.Chcem to riešit lebo velmi ma to vsetko zatažuje.No neviem kde začat.

nellydick
10. jún 2018

@zani75 obráťte sa na Centrum právnej pomoci. Oni riešia aj osobný bankrot a poradia vám aké máte možnosti.

zani75
10. jún 2018

@nellydick Dakujem pekne asi to je jedina moznost.

kaja30
Autor odpoveď zmazal