icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

campeador
20. sep 2018

@mishellka111 tak to je pekne dlha doba. Ratal som tak 3 mesiace od rozhodnutia o zastupovania CPP.

mishellka111
20. sep 2018

@campeador no to je... už som si myslela, že sa ani nedočkáme🙏

mawka
20. sep 2018

Ozaj a ked zmenim adresu trvaleho bydliska, treba to oznamit spravcovi a na sud? Napadlo ma teraz, ze som ju zmenila vsade, len u spravkyne a sudu nie. Mne zatial kazdu exe zastavil sud a sami exekutori od seba posielaju zastavovacky. JUDr. Stano aj vyuctovacky pekne jednu od druhej. Zatial nikto nerobi problemy.

marusia12
20. sep 2018

@vivi78 čítajte od začiatku tu diskusiu? Reagujem na otázky odpoveďou.

laurentsaint
20. sep 2018

@wapman Dík, som ju poprosila o vysvetlenie, tak uvidím či odpíše...

laurentsaint
20. sep 2018

ja som brala exekuciu ako zastavenú zo zákona, budem sa musieť zobudiť zo sna a podniknúť potrebné kroky...
https://www.ta3.com/clanok/1134951/vyuzil-osobn...

katkaba1
20. sep 2018

@marusia12 Pokial viem tak zatial neplatila. Lamentuje či kontaktovať CPP o zmenu spravcu ale hovorila že to už chce mať z krku tak neviem ako sa rozhodne.. či zaplatí alebo sa ide motať s CPP.

katkaba1
20. sep 2018

@marusia12 Poslala mi ten odsek, kopirujem sem :
Podľa ust. § 166j ods. 5 veta prvá zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii a o zmene
a doplnení niektorých zákonov v znení nesk. predpisov (ďalej len ako ,,ZKR“): ,,V konkurze má
správca nárok na paušálnu odmenu, odmenu z výťažku a náhradu nevyhnutných výdavkov spojených
s vedením konania.“
zmysle vyššie citovaného ustanovenia v spojení s ust. § 7a Vyhlášky Ministerstva spravodlivosti
Slovenskej republiky č. 665/2005 Z. z. v platnom znení, ktorou sa vykonávajú niektoré ustanovenia
zákona č. 7/2005 Z. z. o konkurze a reštrukturalizácii (ZKR) (ďalej len ako ,,Vyhláška“): ,,Preddavok
na úhradu paušálnej odmeny a náhrada nevyhnutných nákladov spojených s výkonom správcovskej
činnosti správcu v konaniach o oddlžení je 500 eur.“
Dňa 25.06.2018 bola na účet správcu pripísaná Okresným súdom Bratislava I odmena v zmysle § 7a
vyhlášky vo výške 500,00 Eur.
Správca je počnúc dňom 13.04.2012, platca dane z pridanej hodnoty. V zmysle tejto skutočnosti
v spojení s ust. § 10 Vyhlášky: ,,Ak je správca alebo predbežný správca platiteľom dane z pridanej
hodnoty, jeho odmena podľa tejto vyhlášky sa zvyšuje o daň z pridanej hodnoty.“
V zmysle vyššie uvedených skutočností Správcovi teda vznikol nárok na paušálnu odmenu vo
výške 500,- Eur, spolu s DPH vo výške 100,- Eur (20%)

Tak ja neviem či tam je vynimka ak je spravca platca dane či čo. Nevedela som jej poradiť, povedala som nech ona zváži čo spraví.

petrapetra33
Autor odpoveď zmazal
11mirka22
20. sep 2018

@petrapetra33 mrzí ťa, že už nemusíš nič splácať? Alebo čo?

nellydick
20. sep 2018

@katkaba1 súd v tomto prípade rozhodoval o zmene správcu na návrh dlžníka tak, že žalobu zamietol, zmenu nepovolil. Odôvodnil to tým, že správca len žiadal DPH a to mu umožňuje zákon. Naopak MSSR tvrdí že správca nemá žiadať od dlžníka DPH, pretože zo zákona má nárok len na 500 eur. Takže sú to dve protichodné stanoviská 😀

nellydick
20. sep 2018

@petrapetra33 stretla som sa s tým a je to tak. Kurz nepovolia práve z tohto dôvodu ako ste písali. Ale nie je pravda že na nič teraz nemáte nárok. Len nemôžete čerpať niektoré výhody ako osoby ktoré nie sú dlžníkmi. Považujem to za pochopiteľné. A netýka sa to len úradu práce. Ale aj zdravotnej starostlivosti, dôchodku a pod. Sú isté dlhy ktoré sa oplatí postupne splatiť aby v budúcnosti ste s tým nemali problém.

katkaba1
20. sep 2018

@nellydick Fajn, čiže má aj nemá nárok na daň lebo majú chaos, áno? Hm, tak jej poviem aby to uhradila. Môže aj v dvoch splátkach vraj.
A k tej zdr.starostlivosti.. na čo nemá nárok? Ona mala niečo aj v zdravotke. Ale bola u doktora, aj na RTG a pod. a nemala problem. Nebude mat narok na operacie a pod? Kde najde ake obmedzenia má v poskytovani zdr.starostlivosti?

petrapetra33
20. sep 2018

@11mirka22 tak to si každý myslí, že nemusí nič splácať. Nevieviem, ako ty, ale každý kto mal živnosť, resp. kto dĺži sociálke, tak má smolu. Lebo kým si dlh neuhradí, tak nemá nárok na PNku, dôchodok, invalidný dôchodok atď. Jednoducho kým si dlh nevyrovná, soc. poisťovňa mu nič nedá. Tak asi takto...

petrapetra33
20. sep 2018

@nellydick ste v tom zbehlejšia, ako vidím...prosím Vás a na čo mám nárok ? Myslím úrad práce... ďakujem

miamia04
21. sep 2018

@nellydick chcem ťa poprosiť o informáciu 25.7.2018 sme prevzali rozhodnutie z CPP
Keďže už som písala že mi boli zastavene 2 exek. po priznaní nároku z cpp, chcem sa spýtať keď to pôjde na súd a exekúcie teda nebudem mať v tom čase zrejme žiadne oznámi mi to nejaká zamestnankyňa cpp dopredu?
Alebo dostanem nejaké vyrozumenie že na súd to nepôjde lebo nemám exe?
Dokedy sa mi niekto ozve? Rozhodnutie sme prevzali 25.7.2018
Daju mi vedieť že na súd to nepôjde?
Ďakujem za vysvetlenie

mawka
21. sep 2018

@petrapetra33 no pokial viem, tak na to, aby si od upsvar mala na nieco narok, musis odvadzat dva roky. Aj mne svieti v soc poist dkzna suma, ale ako dlznika ma nevedu. Bola som teraz na pn dlhsej a nebol ziadny problem. Keby ma viedli ako dlznika, tak mi pn nebudu vyplacat. Keby sa mi stalo, ze budem nezamestnana, tak u mna este tusim pol roka aby som mala narok. Ja dom sa totiz zamestnala uz pocas bankrotu. A kym to vsetko prebehlo, tak som mala zrazky exe. No a co, niekde som zacat musela. Ale teraz to stoji za to. A ta ulava, ze som neprisla o pn ked som bola na operacii a musela ostat doma. Narok teda mas, ale treba socialke vysvetlit, napisat a x krat sme tu pusali, ze po bankrote nic nekonci, treba riesit kopec papierov este. Ty v podstate chces zadarmo nieco, ale tak to nefunguje. Zamestnsj sa, pojdu odvody a budes mat narok.

jarmilar
21. sep 2018

Dobrý deň, chcem sa spýtať prišlo mi uznesenie o konkurze oddlžení a som aj v obchodnom vestniku. V robote mam vysoké zrážky zo mzdy treba to nahlásiť správcovi ? Kto môže zrážky zastaviť alebo mi môžu stale strhávať ?

dankagirl
21. sep 2018

@jarmilar uznesenie dajte mzdárka a žiadajte o pozastavenie zrážok zo mzdy nakoľko máte právoplatne uznesenie zo súdu a prefetone uznesenia doporucene prepošlite aj exekútorom aby Vám pozastaviki exekúcie...účtovnícka je povinná Vám pozastaviť veskere zrážky

jarmilar
21. sep 2018

@dankagirl Dakujem za odpoveď, chcem sa ešte spýtať či to môžem ja takto urobiť nemusí o tom vedieť aj môj správca?

nellydick
21. sep 2018

@katkaba1 zdravotné poisťovne sa zdráhajú poskytovať plnú zdravotnú starostlivosť oddlzenym a poskytujú len základnú starostlivosť - čiže len zákroky ktoré zachraňujú život pacienta. Nechcú preplácať plánované operácie a pod. Viac info vám dajú v konkrétnej zdravotnej poisťovni.

nellydick
21. sep 2018

@miamia04 v prípade že v čase keď bude CPP podávať návrh na súd už nebudete mať exekúciu, CPP vás vyzve a návrh nepodá. Nie je mozne sa oddlzit bez exekúcie alebo iného vykonávacieho konania.

petrapetra33
21. sep 2018

@mawka zjavne si ma nepochopila - čo už. Ja nechcem od nikoho milióny, ani nič také. Ide o to, že sa bavím len o jednom kurze. Zadarmo tu na sk dostávajú len cigáni, to si uvedomujem a veľmi dobre. Si si vedomá, že ak by si chcela ísť teraz do dôchodku ( akéhokoľvek ) tak ti ho nevyplatia, kým ty nevyplatíš tvoj dlh. ? Viem, že nejdeš, ale jednoducho to budeš musieť časom zaplatiť, ak budeš chcieť dôchodok. To aj ja. Ja si vyplatím určite aj soc., aj zdrav.pois. s tým rátam, aj som s tým rátala pred bankrotom. Inak divím sa, že ti vyplácajú péenku. To je jasné, že len pozitív, lebo pn-ku ti vypláca po 3 dňoch sociálna poisťovňa.Mimochodom je tiež divné, že po vyrobených 23 rokov nemám na nič nárok...tak som to myslela, nie ako ty si myslíš, že len doma ležím a urad daj mi prachy. 😊 Vôbec tým napádaním mojej osoby nie si zaujímava😁. Takže posledné dve uštipačné vety si si mohla odpustiť. A kopec papierovačiek po bankrote??? To myslíš to, že si odnesieš zastavenie na súd??? Veď to bolo to najmenej. Ostatné za teba urobil správca.

dankagirl
21. sep 2018

@jarmilar nečakajte na správcu nám sa osvedčilo ...netreba čakať ale ihneď jednať

laurentsaint
21. sep 2018

- bola Vám vyúčtovaná paušálna náhrada za vedenie kancelárie, ktorá nemá žiaden súvis s odmenou správcu z výťažku za speňaženie majetku.
S pozdravom
- správca

nellydick
21. sep 2018

@laurentsaint odporúčam kontaktovať MSSR.

kicilanka
21. sep 2018

@nellydick nemáte náhodou nejaký priamy link, alebo nejaké foto vyjadrenia MSSR k tejto veci? Vyššie ste písala, že v nejakom prípade dali vyjadrenie.....

mawka
21. sep 2018

@petrapetra33 velmi sa mylis, ja som po bankrote rok a mam absolutny klud. Ano, hradenu mam plnu zdrav.starostlivost a pn mi bola vyplacana od 22.7. do 10.9. zo soc.poistovne. tak ma tu nepresviedcaj o inom. Asi to bude tym, ze rok a pol som v tpp a odvadzam a som oddlzena. A kurz idem tiez absolvovat akurat si ho hradim sama a nepotrebujem na to upsvar. Staci sa zamestnat a zit normalne alebo byt trebars szco a odvadzat. Mne sa bankrotom zmenil zivot uplne. A co sa tyka papierovaciek po bankrote, tak viem, co to obnasa.

petrapetra33
21. sep 2018

@mawka sa čítaš??? Ty pracuješ len rok a pol a machruješ??? Veď si roky bola nezamestnaná pred bankrotom, troška popracuješ a už máš reči, ako rambo😂. Ach...podľa mňa si len krava, čo konečne začala pracovať. Tvoj intelekt je fakt úbohý. Nepìš už na mňa hlúpaňa. Ja aj keď som momentálne chvíľu na upsvar, aj tak mi neplatia ani cent, tak nevyskakuj. Rozoberaš to, ako keby si mi každý mesiac dávala mzdu krava!!! Strč sa, na tvoje primitívne odpovede nie som vôbec zvedavá!! A neodvádzaš ty, ale tvoj zamestnávareľ. Ty by si si isto mesačne odvádzala cca 180 eur😂 to by som chcela vidieť. A mimochodom ty si roky predtým na upsvar vyciciavala štát a brala si všetky možné príspevky aj na bývanie atď., tak nevyskakuj a hlavne vôbec ma nesúď podľa seba, lebo mi nesiahaš ani po členky krava!

dadka232
21. sep 2018

@petrapetra33 ulavilo sa ti? Ako si mozes dovolit vyjadrovat sa takto o cloveku, ktoreho ani nepoznas? Len preto, ze ma na nieco iny nazor ako ty? Haloo, toto je diskusia. Ludia maju rozne nazory a rozne skusenosti s bankrotom. Mas nejaky komplex, alebo co si si sem prisla ventilovat?Lebo svojim prejavom si akurat ty ukazala podpriemernu inteligenciu. Ja citam tuto diskusiu od zaciatku a pomohla aj mne ked som aj ja pred rokom prechadzala bankrotom. Mawka tu bola ako jedna z prvych diskutujucich a jej nazory a rady boli vzdy rozumne a k veci.A hlavne vzdy diskutovala slusne a bez urazok.