Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@lejaky
...šla som dneska okolo banky Prima...zašla som dnu že reku skúsim zriadiť svoj osobný účet...
Som 15 mesiacov od OB a banka mi nepovolí ešte ďalších 5 rokov si u nich zriadiť osobný účet....takéto majú vnútorné nariadenie...banka ľuďom po OB nepovoľuje zriadenie účtu...podotýkam - nemala som žiadne dlhy voči bankám keď som šla do OB, ani nebankovkám ani operátorom....
@nellydick to isté som počula aj o mobilných operátoroch....
...ja mám detský účet čo mi vyhovuje lebo ma nič mesačne nestojí....ale zo zvedavosti som skúsila...a teda tiež mi nedala myšlienka, že ak JA som nemala dlhy voči bankám (nebankovkám) a riadne som si vždy voči nim splatila, prečo sa to vzťahuje aj na mňa...NO lebo mám status človeka po OB a to je paušálne u nich vedené....
😃 zo zvedavosti skúsim aj iné banky 😃
a teda - v Prime dneska ona mala snahu - ale systém ju automaticky vyblokoval že nie je možné zriadiť účet...
@mawka no konečne niekto,kto to tu potvrdil,že GDPR funguje,lebo ani TOP právnici sú si neni istý,či zoznam dlžníkov,ak ste v ňom vedený a dáte bankrot,je na hrane zákona,lebo máte tam Vaše osobné údaje,meno ,priezvisko,adresa,totižto na zverejnenie osobných údajov je potrebný súhlas a ten od platnosti GDPR nedostali,ani mne neprišiel,omietajú sa tam nejakým dodatkom z roku 2004 a preto,ten kto požiada po bankrote o výmaz,tak ho radšej vymažú,nebudú riskovať mega pokutu a musíte mať hned aj plnú zdravotnú starostlivosť.
@muut ano pani,urobte tak,ako Vám radí pani nellydick a uvidíte,čo budú robiť veritelia.Má pravdu akurát v tom,že z výhier a nadobudnutia dedičstva polovica ide veriteľom.A to,ako tvrdí,že veci si môžete po začatí bankrotu kupovať halabala,tak to skúste.Ako som tam vysvetľoval,právnici neodporúčajú si napríklad po roku kúpiť auto za 15000 eur,alebo chatu a podobne,ved to skúste,nebudete to dediť,ale si to kúpite ako vám ta pani radí a máte po bankrote,veritelia Vás budú sledovať 6 rokov,ako žijete,čo si kupujete atd.A ak nemáte druhého exekútora,že čakáte na túto exekúciu,aby ste išli do bankrotu,tak to ľahko obídete tak,že poproste napríklad niekoho z rodiny,že akože mu dlžíte 500 eur už rok,tak nech on pošle na Vás platobný rozkaz,na ktorý sa neodvoláte,čiže priznáte dlh a on na Vás dá exekútora hned,nemusíte čakať na tohoto Vášho veriteľa 10 rokov,ako tvrdí pani,ale ten Váš veriteľ podá exekúciu na 99 % hned.
A ešte jeden komentár,že ako tu jedna pani tvrdí,že si môžete po začatí bankrotu kupovať čo chcete,že počas tých 6 rokov majú veritelia nárok len z dedenia a výhry ide polovica pre veriteľov,neni pravda,vysvetlím.Ja som veriteľ a mne dlží osoba 10 litrov a tá osoba podala bankrot.OK.Ak za dobu 6 rokov niečo zdedí,alebo vyhrá,polovicu musí nacvakať veriteľom.A teraz,dlžníka sledujem a po roku zistím,že si kúpil auto za 5000 eur.Ako tu opisuje pani jedna ,podľa nej je toto OK,ale neni,lebo ja ako veriteľ mám právo podať na súd o zrušenie bankrotu dlžníka ak zistím,že mal nepoctivý zámer a podám toto na súd,že si môj dlžník kúpil auto za 5000 eur,tak žiadam o zrušenie bankrotu,čiže v prípade zrušenia bankrotu príde dlžník aj o toto auto.A ja súdu preukážem ako dôkaz,že dlžník sa zamestnal napr. 3 mesiace po bankrote,kde zarába 600 eur a o 9 mesiacov nato si už kúpil auto za 5 litrov v hotovosti,čiže po roku bankrotu.Ja súdu vypočítam,že 600 eur výplata,z toho 30 eur minie dlžník na cestu,150 eur na energie v byte,170 eur na živobytie,100 eur deťom do školy,spolu 450 eur,ostáva jej 150 eur,pracuje 9 mesiacov,tak mohla našporiť 150 x 9 maximálne 1350 eur a ona si kúpila auto za 5000 eur ,to znamená,že súdu oznámim,že dlžník pred bankrotom zatajil peniaze,ktoré mali ísť veriteľom .a teraz sa dlžník bude brániť dôkazmi,že napríklad jej požičal brat ostatok sumy,alebo niekto,čo ja ako veriteľ znovu napadnem,lebo ľahko niečo nájdem,že napríklad brat by sa musel preukázať na súde,že mal na účte toľko penazí,no bolo by to pre dlžníka mimoriadne zložité a verte,ak budete v bankrote,nikto sa nebude chcieť za Vás naťahovať na súde a klamať súdu a garantujem,súdu stačí iba môj takýto podnet,ten výpočet,čo som uviedol,a máte po bankrote,takže takto to treba počítať,ked niečo nadobudnete,lebo ja ako veriteľ si dlžníka kontrolujem,po dobu 6 rokov,súd,ani nik to robiť nebude,tak sa nedajte dobehnúť,ved je veľ možností,ako si kúpiť auto,stačí ho napísať na rodinu a pod.
Mňa by to nenapadlo ani, hneď po bankrote kupovať niečo väčšej hodnoty, ako vravíte dá sa to aj inak. No ja mám svedomie čo sa bankrotu týka čisté, nemám žiadne nepoctivé úmysly, som šťastná že táto možnosť existuje, takže aké podmienky majú, také splním. Veď koľko ľudí sa už zabilo, kôli dlhom...Má to byť šanca na nový život, a nie že človek sa bojí si niekoho zobrať, lebo ho nechce namočiť do nejakej minulosti 🤔 Aj keď za tú minulosť si môžme každý sám😊
@hugo333 to neviem či s tým súvisí. Nenakupujem nič. Ale žijem normálne. Vždy sa dá niečo poriešiť. Známa si kúpila po ob auto, staršiu šunku, volala a zisťovala a že nižšej hodnoty môže kľudne na seba písať, aj účet si môže zriadiť, že jedna sa o majetok vyššej hodnoty po ktorom by "pátrali". Ale že 500€ auto ee. Okrem toho stále pracuje na živnosť, bola aj na živnostenskom a nezavreli jej živnosť pretože sa tým už 20 rokov ako kaderníčka živí.
@nellydick práveže mne tam ostal visieť dlh, ako som už spomínala aj dávnejšie na SP. Lenže hneď po oddlzeni mi dlh klesol o dosť zaujímavú sumu, co som si vysvetlila tak, že buď poslal nejaký exe to, čo mal posielať do SP vymožene sumy alebo si SP urobila poriadok. Lebo mne sa zdalo aj predtým divné že teda pravidelne zrážku zo mzdy a nehybalo sa to nijak. No a zvyšok čo tam.ostal svietil v zozname nejaký čas a po roku nie je nič. A nevidela ho ani pracovníčka sp, keď som vybavovala tieto veci. Takže áno, podmienky som.splnila, ale ak by mi dlh svietil u nich, tak by som nedostala nič, hoci som dávno bola zamestnaná a mala hradené odvody.
@majka1324 vybrala som si 365 banku čo je vlastne Poštová banka. Ale mala som.na výber aj Tatru čo má prekvapilo, lebo myslím že u nich je problém po ob otvoriť účet. Lenže zdvihli poplatky, tak som šla inde. VÚB úplne bez problémov tiež, ale nakoniec som sa rozhodla pre 365.
@stefania100 mzdu si.mozete dať posielať na akýkoľvek účet, ja som s tým teda nikdy problém nemala. Len som.uviedla, že koho to je účet (syn) a podpísala.
@nellydick podľa.mna by sa to darilo viacerým ľuďom, keby po zverejnení v ov robili aj ďalšie kroky k tomu, ale o Tom sme sa už bavili. Treba byť aktívny aj po ob a komunikovať s týmito inštitúciami. Lebo ľudia, ktorí nezaspali na vavrínoch, tak nemajú problém a ktorí nechali všetkom plávať, tak sa čudujú a sťažujú.
@hugo333 Tá vaša teória že si ľudia po bankrote budú kupovať obrovské majetky na ktoré si nezarobili, predpokladá, že zatajili peniaze ktoré už mali pred konkurzom. Tu je zrejmý nepoctivý zámer dlžníka. Toto všetci vieme 😁
Ale ja tvrdím že ak si dlžník po bankrote kúpi vec z normálne zarobených peňazí (nie z utajených) tak sa nemá čoho obávať, veriteľ by nepreukázal nepoctivý zámer dlžníka.
Zmyslom novej právnej úpravy OB bolo aj to aby sa ľudia normálne zamestnali, nadobúdali veci a žili, nie zivorili ako pred OB. Kúpa veci zo zarobených peňazí nie je nepoctivý zámer dlžníka.
Skontrolovala som si všetky registre...po viac ako 14mesiacoch nie som nikde vedená ako dlžník...vrátane sociálnej poisťovne....
@deeena ja ich sledujem v rámci "srandy"...nezapájam sa tam do diskusie...ak tam človek niekedy vyjadrí názor a dokonca teraz tam bol človek po OB podľa starého zákona a už 2 roky má po tom tak ešte aj jeho presviedčali, že exekúcie sa do 10 rokov znova obnovia...nonsens...
Ak tam niekedy niekto napíše niečo na obhajobu OB aj z vlastnej skúsenosti - vždy dostáva padáka zo skupiny.... ako som povedala - sektárske správanie....vlastné výklady zákonov...a nehovoriac o tom, že berú peniaze od chudákov v rámci členského....ja osobne som len zvedavá aký koniec toto tam bude mať....

@tibor448 v KE to teraz trvá mesiac od právoplatnosti rozhodnutia CPP.