icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

sedmolinka
28. nov 2019

Ahojte, chcem sa spýtať či sa dá vyhlásiť osobný bankrot ako súkromná osoba aj keď som vedená ako majitel s. r. o.,nie konateľ... čakám na exekúciu z banky, nemám žiadny príjem, som dobrovoľne nezamestnaná, nevlastním nič...

kicilanka
28. nov 2019

@sedmolinka máte majetok...máte predsa sročku a tá má hodnotu vedenú v OR...to je váš majetok...mali by ste mať hodnotu vedenú ako imanie buď ako financie na účte, alebo ako majetok v inej forme...je veľa možností z účtovného hľadiska...preto ste aj dobrovoľne nezamestnaná, lebo vlastníte PO a ako majiteľ nemôžete byť vedená ako uchádzač o zamestnanie...je jedno či ste konateľom...to je v tejto chvíli nepodstatné...podstatné je, komu patrí majetok sročky....ten patrí Vám....

nellydick
29. nov 2019

@sedmolinka Máte dlhy ako sro alebo ako fyzická osoba? Sro zodpovedá za dlhy svojim majetkom, od dlhov sro sa preto nemôžete oddlzit.
A podstatné je že okrem dlhov na vaše meno, musíte mať aj exekúciu.

kicilanka
29. nov 2019

@nellydick ale aj tak podstatné to, že ak je jediná majiteľka sročky, tak má ona majetok ...ten by speňažoval správca v jej konkurze...alebo to tak nie je? Ak sa budeme baviť na úrovni: dlhy ako FO...teda "OB" a nie konkurz na PO....lebo ak dlhy FO rieši exe, tak považujete imanie jednoosobovej sročky za majetok a vie ho aj speňažiť....

nellydick
29. nov 2019

@kicilanka Ak je dlžník FO, ktorý ide do konkurzu spoločníkom obchodnej spoločnosti,, speňažuje sa jeho obchodný podiel v sro. Nespenazuje sa majetok sro. Spoločnosť nezaniká, len dlžník prestane byť spoločníkom tejto sro, ale konateľom byť môže.
Samozrejme sa v konkurze speňažuje súkromný majetok dlžníka....

kicilanka
29. nov 2019

@nellydick jj v tomto smere som myslela ...

chucko3
29. nov 2019

V utorok som bol podať žiadosť na cpp, povedali mi že sa pokúsia do 2 týždňov mi doručiť, že ma budú zastupovať a do konca roka to pošlú aj na súd. Dúfam, že sa im to podarí, vzhľadom na novelu zákona 2020.exe mam od začiatku novembra. To len pre info ako by to mohlo ísť pre všetkých, ktorý to chcu stihnúť do konca roka 2019. Inak mi v cpp povedali, že to bude tesné, ale dá sa to stihnúť.

sedmolinka
30. nov 2019

@kicilanka
@nellydick ja figurujem ako jediný majiteľ a vo firme sú ešte dvaja konatelia...dlh mam voči Tatrabanke ako fyzická osoba...aký dopad to môže mať na firmu? Exekútor môže siahnuť aj na majetok firmy?

nellydick
30. nov 2019

@sedmolinka Ak dlh máte ako fyzická osoba, tak na majetok firmy exekútor nesiaha. Ak by ste išli do konkurzu ako FO, tak správca bude predávať váš obchodný podiel vo firme, čiže prestanete byť spoločníkom firmy.
Vysvetlila som vám to už vyššie.

nellydick
30. nov 2019

@chucko3 záleží aj pod ktorú kanceláriu CPP patríte a kedy ste žiadosť podali.
Ak patríte pod menšiu kanceláriu, je teoretická šanca že to môžu stihnúť. Ak pod veľkú kanceláriu, tak je to málo pravdepodobné, ide sa totiž podľa poradia.

janet24
1. dec 2019

A ako.je to z dedenim.po.osobnom.bankrore vie.niekto

kicilanka
1. dec 2019

@janet24 áno...v diskusii sa to už opakovane preberalo.....

88888888888
3. dec 2019

Dobrý deň chcela by som radu môj kamarát ma ukončený bankrot a chce sa opýtať ohľadom živnosť čí môže mať živnosť ..bankrot ma uz ukonceny resp.je obdlzeny dakujem za rady

kicilanka
3. dec 2019

@88888888888 aj téma živnosti sa tu opakovane preberala aj s popísaním daných miest kde to ako je...moje odporúčanie -nech ide na živnostenský presne kam patrí a tam mu to povedia...

kaja30
4. dec 2019

@kicilanka môjmu mužovi povedala správkyňa že má normálne pokračovať ďalej, nikam ho neposlala ohľadom živnosti

nellydick
4. dec 2019

@kaja30 pokiaľ mu živnostenský úrad nezrušil živnosť, čo podľa zákona má urobiť, tak nech pokračuje ďalej v živnosti

kicilanka
4. dec 2019

@kaja30 ako som povedala, písalo sa tu o tom viackrát...sú rôzne názory a rôzne skúsenosti...

ciara2011
Autor odpoveď zmazal
kaja30
5. dec 2019

@nellydick tak ak podľa zákona mali zrušiť tak dúfam že nebude mať z toho problémy že ju stále má. Známy je po OB o pol roka dlhšie a tiež má stále živnosť... Ak by mu ju zrušili tak by mu prišiel zrejme o tom domov papier že?

mawka
5. dec 2019

@kaja30 aj okolo mňa ľudia majú ďalej živnosť, pokiaľ nezrušila sami, nerypat do toho. A určite by poslali nejaké avízo. Alebo teda sem tam nech skontroluje živnostenský register a vybavené.

kaja30
5. dec 2019

@mawka nie nerýpe 🙂

chucko3
5. dec 2019

dnes mi prislo z CPP ze ma budu zastupovat...uz len nech to poslu na sud do konca roka...

kicilanka
5. dec 2019

@mawka
@kaja30
aj môj muž má dalej...právne oddelenie ŽU v KE nám povedali že kým nebude mať OB ukončený nemáme nič riešiť so živnosťou...a že aj ked bude mať ukončený, máme počkať až nám dajú vedieť že je (ak vôbec bude) v riešení jeho živnosť 🙂

janet24
7. dec 2019

@kicilanka tato stranka.ma 277stran.Ak.mi.niekto.povie ako.mam.naist diskusiu.budem vdacna

deeena
7. dec 2019

@janet24 ja som hladala cez Google dám čo potrebujem a ktomu modrý koník a nájde mi to v diskusii,ušetrený čas na všetkých stránkach v diskusii

kicilanka
7. dec 2019

@janet24 ja ked som zacínala v tejto diskusii - prečítala som viac ako 150 strán...lebo som chcela informácie....už som tu čítala viackrát že NEMAM čas listovať...čudujem sa, že si vôbec nájdete čas napísať vôbec otázku, ak nemáte čas a ochotu listovať v diskusii, kde je všetko na jednom mieste...zakladateľka diskusie a ďalší následujúci častý prispievatelia si museli všetkým prejsť sami, hľadať v zákonoch...a všetko to dali do tejto diskusie...

Venované všetkým diskutujúcim:
OB nie je len proces vybavenia podania na súd...OB nekončí vyhlásením bankrotu súdom, ale pokračuje....vznikajú situácie potrebné ďalej riešiť...
V tejto diskusii sa posledných 200 strán opakujú otázky ktoré tu boli zodpovedané XYkrát...ak napíšem že čítajte v diskusii - dozviete sa čo potrebujete - stále ma niekto ide ukameňovať, že nedoprajem dotazujúcemu sa rovno hned odpoved...
A TO JE DOVOD prečo je tu toľko strán....TO JE DOVOD prečo z diskusie "zmizli" ludia, ktori prešli procesom a mali skúsenosti s problémami a ich riesenia z praxe...
Stále sa v tejto diskusii ešte nájdu ludia ochotní zodpovedať (je ich už máličko) na už XYkrát zodpovedané otázky...a tým sa diskusia zahlcuje...a potom je problém ludí (aj z dovodu neochoty venovať čas hľadaniu) na tých stranách hľadať...

Diskutujúci z tejto skupiny by si mali uvedomiť že to VY potrebujete informácie...nie MY čo odpovedáme...je to vo VAŠOM záujme si to prerolovať....lebo v tejto diskusii nie sú suché zákony...tu sú reálne skúsenosti z celého SK....

@janet24 - a inak som na to čiastočne aj tak odpovedala - 5.12.2019....2 príspevky nad týmto Vaším....hovorím že čiastočne - lebo len v diskusii zistíte ako sú reálne skúsenosti roznych ľudí...u roznych správcov... u roznych živnostenských úradoch...a s tm priamo súvisí otázka SZČO + OB + Daňové priznanie........všetko sa tu už spomínalo...skúsenosti zo zivota.....

@deeena dala ste si námahu a hľadala cez google...tu mnohí nehľadajú...čakajú odpovede rovno a hneď.......

campeador
7. dec 2019

Chcem sa spytat informaciu.Mam sudom zverejnene oddlzenie, ale konkurz mi spravca este neukoncil.Kedy je mozne si kupit za nasetrene napriklad auto,byt.. aby z toho nebol problem?Uz po ukonceni konkurzu alebo najlepsie az po tej “skusobnej dobe” co je 5 alebo 6 rokov. Dakujem za odpoved.

evinku
7. dec 2019

@campeador po ukončení konkurzu u správcu sa nič nekončí... Spravca Vám mal vysvetliť po dobu 6 rokov ste povinný z nadobudnutia majetku ci. Kupov, výhrou alebo dedenim ponúknuť časť veriteľom.. Ak tak neurobíte, môže sa konkurz prehodnotiť za podvod a budete spať na tom, čo. Ste boli pred konkurzom... Určite by som to nepokusala...

kovka78
7. dec 2019

@evinku Za našetrené peniaze, nie za zdedené ani vyhraté. Či počítajú sa do toho aj zárobky? Toto nikto nikde nespomína. Mne sa napr. po bankrote začalo dariť v podnikaní. Teraz to mám rozdeliť medzi veriteľov? Blbosť.

mawka
7. dec 2019

@kovka78 zdedene alebo vyhraté. Mne ešte v cpp hovorili, že potom si môžem zarábať ako chcem a koľko chcem, môžem si kúpiť aj auto keď si naň zarobím, ale keď zdedim, vyhrám tak polovicu ponúknuť veriteľom. To by bola jaká blbosť, keby si človek našiel po bankrote super flek, zarábal by 3000 netto a 1500 by mal každý mesiac ponúkať veriteľom? Veď ob je o Tom, dostať sa z dlhovej pasce a začať znovu žiť ako človek a nie aby ešte polku výplaty človek odvádzal veriteľom. Akurát mne furt nie je jasné, či dedenie/výhra kedykoľvek do konca života alebo v Tom 6 ročnom období.