Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@optimistka999 ďakujem velmi pekne
Ahojte- pre par dnami som napísala otázku a teraz som zistila že som ju nepoložila správne.. takže idem opraviť.. ide o to, že mi volal správca, že v zákonnej lehote, ktorá uplynula pred 2 týždňami, sa neprihlásil ani jeden z mojich veriteľov .. a tým pádom ide zrušiť konkurz.. povedal, že to zverejní v obchodom vestníku ale zatiaľ tak neurobil.. čo to znamená? že konkurz stále trvá napriek tomu že sa nikto neprihlásil? napriek tomu, že zákonná lehota už vypršala? mám ho urgovať, aby to zverejnil alebo to mám nechať tak .. neviem ako mám dalej postupovat.. chcela by som si napr. zrusit bankovy ucet v banke ktora je zaroven mojim veritelom, a kedze sa neprihlasili na konkurz tak neviem ci ich vobec mám oslovit a informovat o tom ze som uz presla OB a ze konkurz je ukonceny ked na to nemam ziaden doklad a ani v tom vestniku nic nie je zverejnene.. teda je tam zverejnene len to uznesenie sudu o OB..ale nie to ze zakonna lehota uz vyprsala a ze konkurz je ukonceny. dakujem za kazdu info.
@optimistka999 správca nie je povinný ponúknuť vykúpenie majetku a už vôbec nie dlžníkovi...blízka osoba má právo vykúpiť majetok a to aj keď na neho už vyhlásil ponukové konanie a aj do 10 dní od jeho skončenia za najvyššiu ponúknutú sumu.
@ondrej111ko ak sa majetok nepredá ani v treťom kole ponukového konania má byť vrátený dlžníkovi a vlastne ste mali právo auto používať až kým sa nepredá, ale keď ho už správca odobral tak nemohli ste si splniť povinnosť STK...preberací protokol si dobre uchovajte aby ste sa tým vedeli preukázať, že ste auto v čase uplynutia lehoty nemohli uzivat
@listicka67 ano, ak dlh kvôli ktorému je blokacia spadá pod OB tak požiadajte exekútora o zrušenie blokacie
@lubaka dakujem
@lubaka prave mi volal spravca ze predsa len jeden veritel sa prihlasil ale az po skonceni lehoty ked som sa ho na to spytala povedal ze sice ano po lehote ale ze podla noveho zakona sa mozu prihlasit aj po lehote.. je to pravda?????? tak potom naco je zakonna lehota ak sa veritel moze prihlasit hocikedy??? tomu nerozumiem... prosim poradte co mam robit?? je toto pravne v poriadku?
@lubaka tak som si to precitala v tom zakone, ano je to tak ze sa moze veritel prihlasit aj po uplnynuti lehoty akurat nema hlasovacie pravo.. co vobec neviem co znamena.. ale aj tak ma zaujima ze preco ten spravca nedodrzal zakonnu lehotu a neuzavrel ten konkurz podla zakonnej lehoty!! mozem ja toto namietat? lebo vlastne on nedodrzal zakon. ma predsa nejake lehoty ... nechapem...
@simsim ako napísala @nellydick vy ste oddlzena či tam veriteľ je alebo nie. Dva týždne nie je dlhá doba aby bol dôvod na spochybňovanie postupu správcu. Veriteľ sa môže prihlásiť až do momentu ukončenia konkurzu. Pre správcu tam nie je striktne na deň daná lehota do kedy musí ukončiť konkurz. Keď tam nie je majetok, ukončí konkurz správca z tohto dôvodu namiesto dôvodu že sa neprihlásil žiadny vetitel.
@lubaka ano dakujem za vysvetlenie.. len som nerozumela tomu postupu.. a kedy sa teda povazuje konkurz za ukonceny? ked to spravca zverejni v OV? a teda mam este jednu otazku, tyka sa to Bezpodielového spoluvlastníctva manželov, ak som to spravne pochopila, tym ze som presla OB tak toto skoncilo.. je to uz akoby na trvalo alebo iba docasne na dobu trvania konkurzu?
@lubaka dakujem pekne za odpoved!! dnes som bola so spravcom a tvrdil nieco uplne ine!!! to je neuveritelne... ja neviem ci ti spravcovia vobec poznaju zakon na zaklade ktoreho pracuju!!! mne tvrdil, ze to je iba v pripade, ak vlastnime nejaku nehnutelnost a ze to by sme museli si o to poziadat aby sa zrusilo to BSM a ze to je iba docasne..a splietal dve na tri... nedavalo to vobec zmysel to co hovoril.. potom zase zacal s tym, ze sice lehota na prihlasovanie veritelov uz uplynula ale ze ked uz sa teda jeden prihlasil aj po lehote tak uz sa s tym nic neda robit.. pritom aj v zakone sa pise ze do ukoncenia konkurzu sa veritelia mozu hlasit stale.. ale je pravda ze sa tam piseaj o nejakej 45 dnovej lehote.. ktora teda ubehla uz pradavno (v polovicke marca) a po spravnosti on mal ten konkurz ukoncit ale neukoncil ho.. sa mi ozval az koncom aprila ze teda lehota sa skoncila a ze sa nikto neprihasil a ze ide ukoncit konkurz a mam mu poslat naskenovany obciansky.. a potom preslo cca 10 dni a zrazu mi zase volal, ze predsa sa len niekto prihlasil.. nie je to cele divne?? ten jeho postup?? akoby to zamerne natahoval..
Ahojte, potrebujem poradiť, dnes mi prišiel mail z Registra úpadcov, že 13.05.2020 bol výhlásený konkurz, po prečítaní rád z tohoto fóra, by som mal z pbchodného vestníka stiahnuť a vytlačiť rozhodnutie súdu a poslať exekútorom a prípadne aj účtovníčke. Problém je, že ho neviem na obchodnom vestníku nájsť a odkaz naň už nieje ani na stránkach CPP. Vopred ďakujem všetkým za rady.
PS: vyhlásenie konkurzu ešte nieje oddĺženie, chápem to správne?
@mmiroo mne bolo povedane ze praveze uz rozhodnutim sudu je clovek oddlzeny avsak nez neskonci konkurz tak ste stale vedeny v tom vestniku .. ale nie som si ista ci to naozaj tak je. a v tom vestniku to hladajte v casti "konkurzy a restrukturalizacie" tam si date svoje meno a to vam vyhodi..
@mmiroo Vyhlásením konkurzu ste oddlzeny. Od januára tohto roka nie je potrebné zasielať exekútorom a súdu návrh na zastavenie exekúcie. Robi to exekútor automaticky po zverejnení v obchodnom vestníku. Nič ale nepokazíte, ak exekútorom pošlete výpis z obchodného vestníka, len urýchite veci 😉.
Pár ludí sa tu pýtalo na možnosť dostať hypotéku po osobnom bankrote.Píšem z vlastnej skúsenosti že sa to dá,treba si nájsť dobrého finančného poradcu,samozrejme bude trošku väčší úrok,ale dá sa po polroku znížiť keď bude banka vidieť že splácate ako treba.Samozrejme si treba všetko zvážiť aby ste sa nedostali zase tam kde ste boli
@timka1978 zaujímavé... Ale zrejme si nebol dlžníkom voči žiadnej banke... A čo sociálna poisťovňa, pripadne zdravotná, tam si mal podlžnosti pred bankrotom? Napíš viac, prosím... Ako dlho si po bankrote? Čím si zabezpečoval hypotéku? Vlastnou nehnuteľnosťou, alebo cudzou, máš aj spoluziadatela?

@listicka67 ano posli im Uznesenie o vyhlásení konkurzu a žiadaj o zastavenie exkúcie