icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

marusia12
8. aug 2017

@iveska urcite 🙂

bejo111
8. aug 2017

@emer1 čakame a dúfame že to vyjde. 😭

loginexistuje
8. aug 2017

@majulino nie nedaju manzel je automaticky v tomto pripade spoludlznik a posudzuju sa spolu ak by chceli hypoteku ale teda skor ako o pat rokov sa neda rozmyslat a ani potom to nebude jednoduche treba skor podnajmon to riesit

majulino
8. aug 2017

@loginexistuje dakujem, oni sú teraz v podnájme, no tým že si našiel lepšiu prácu tak uvažovali týmto smerom. Bohužiaľ nepotešila som ich týmito správami.

vespos
9. aug 2017

Ak tu niekto píše , že po oddlžení konkurzom , mu zanikne živnosť , alebo si nemôže založiť po dobu troch mesiacov , tak píše somariny a mal by si tiež preštudovať lepšie zákon , zbytočne sa tu potom šíria klamlivé informácie ...

vespos
9. aug 2017

troch rokov

romana19861986
9. aug 2017

@vespos noo neviem neviem... zivost mozes mat ale musíš požiadat komoru živnostníkov o výnimku. sro mozes mat ale zo živnostou je to iné bez tej výnimky nemožeš podnikat

loginexistuje
9. aug 2017

@vespos -
Prekážky prevádzkovania živnosti definuje § 8 živnostenského zákona: živnosť nemôže prevádzkovať fyzická osoba ani právnická osoba, na ktorej majetok bol ukončený konkurz, po dobu troch rokov po ukončení konkurzu alebo po opätovnom potvrdení núteného vyrovnania, nie však skôr ako po jednom roku od vyporiadania jej záväzkov, ktoré sa viažu ku konkurzu podľa právoplatného rozvrhového uznesenia súdu. Ak podnikateľ spôsobil konkurz alebo nútené vyrovnanie úmyselne, môže prevádzkovať živnosť najskôr po piatich rokoch od úplného vyporiadania jeho záväzkov, ktoré sa viažu ku konkurzu podľa právoplatného rozvrhového uznesenia súdu.

romana19861986
9. aug 2017

@vespos my sme to riešili v júny

luna303
9. aug 2017

@romana19861986 o tú výnimku žiada živnostenský úrad samotný úpadca ktorý prešiel konkurzom? neviete čo k tomu úrad potrebuje a ako vlastne prebieha to dokazovanie tých hospodárskych pomerov, že by bol ten človek schopný riadne plniť svoje záväzky? je to dosť zvláštne... raz má človek dlhy, je oddlžený, na majetok vyhlásený konkurz a neviem si predstaviť ako by mohol ŽÚ dokázať, že nech mu živnosť ponechajú a svoje povinnosti bude plniť zodpovedne... už to riešil niekto cez úrad?

mawka
9. aug 2017

@luna303 asi tak že napr. Moja kamoška je živnostníčka lebo je kaderníčka a bývalý jej pregambloval neskutočné peniaze. Jej živnosť ju živí doslova.už 20 rokov.akurát posledných pár rokov nestíha riešiť tie srajdy po exovi.

mawka
9. aug 2017

A kadernicky sú väčšinou na živnosť. Máloktorý salón zamestná na tpp. Jej by podľa mňa výnimku udelili. Alebo takýmto podobným pripadom

tina172
9. aug 2017

Ahojte chcem sa opýtať kto má skúsenosti s osobným bankrotom. Prišlo mi zo súdu že ma zbavuje všetkých dlhou. Ale aj tak mi prišlo z aukčnej spoločnosti na obhliadku a na dražbu domu.Vie mi niekto povedať čo bude ďalej. A ešte niečo keď mám už ten osobný bankrot môžem si otvoriť živnosť.Už som zúfala s toho čo bude ďalej.

10081987
9. aug 2017

@tina172 no , keďže sa skupina volá osobný bankrot, tak asi väčšina zúčastnených má takúto skúsenosť 😉 no a správca tvoj sa ti už ozval? kedy si bola oddlžená?
čo sa týka živnosti asi posledné 4 strany je o tom tak len študuj, už sa to tu opakuje hádam stokrát...

tina172
9. aug 2017

Oddlžená som bola 27.6.2017 mi prišlo zo súdu uznesenie ale správca kým poslať oznámenie banke, tak banka medzi tím to dala aukčnej spoločnosti nie je bankrot o tom že žiadna dražba by nemala byť .Zo správcom mám dohodnuté osobné stretnutie o týždeň.Nemám žiadny majetok ale banke platím každý mesiac 200€ tak mi vysvetli o čom to všetko je.

nifido
9. aug 2017

@tina172 mas hypo na dom? a kolko €?

10081987
9. aug 2017

@tina172 prečo platíš stále aj napriek tomu, že už máš vyše mesiaca vyhlásený bankrot? aj, keď to poslal neskoro platiť by si už nemala nič... to bola hypotéka na dom? ešte možno podstatná otázka išla si do "toho" konkurzom alebo splátkovým kalendárom?

luna303
9. aug 2017

@mawka tak to áno, v takýchto prípadoch by tá výnimka mala byť opodstatnená... Tam by tú živnosť mali ponechať. Kamoš ju má 10 rokov, ale on mal problém s platením odvodov, takže tam nepredpokladám, že by bol dôveryhodný na ponechanie živnosti. Ale ani ju nechce už, lebo sa ide zodrať aby niečo zarobil, všetko dá aj tak na dlhy a čím vyšší príjem, tak tým vyššie sú zas odvody a dane... jeho práca je sezónna, v lete viac a v zime suchoty... hľadá si už riadne zamestnanie, aby po oddlžení mohol nastúpiť.

iveska
9. aug 2017

@tina172 aj nás čaká budúci týždeň obhliadka pýtali sme sa dnes v cpp a máme sa obrátiť na správcu. Ale že ťa aukcia aj tak bude normálne prebiehať. Tak tiež musíme volať.

romana19861986
9. aug 2017

@luna303 priznám sa ze neviem ako to je v cpp nam povedali ze tú živnost zruší sám spravca a po konkurze si ju nebude mozné urobit po dobu 3rokov. ale dalej sme to neriešili manzel ju zrušil sám este pred konkurzom a neviem ako by to bolo dalej

bebemaly
9. aug 2017

@marusia12 mna zastupovať budú, aj požičajú, nevydržím už takto žiť 🙂 ale dúfam, v to najlepšie pre mna a môjho syna

unitedmt
9. aug 2017

Ahojte,
včera som bol podať žiadosť na osobný bankrot v cpp Žilina, mal som to už vyplnené takže všetko prebehlo dosť rýchlo, neviem prečo tu niektorý ľudia strašia že potrebuješ to a to, nie je to vôbec pravda, donesiete tlačivá + výpis aspoň jednej exekúcií a všetko je ok. Inak pýtal som sa tam na tých správcov a vravel som im tam, že aké majú ľudia skúsenosti na nete, že im chce správca strhávať splátky a pod. Tak aj v cpp mi jasne povedali, že žiadne splátky po oddlžení nie sú, proste správcovia nemajú naštudovaný zákon a keby bol nejaký problém tak hneď mám volať do cpp.

bebedobrerano
9. aug 2017

Zdravím, dá sa podať osobný bankrot bez toho, aby sa tým uškodilo ručitelovi na pôžičke ktorú mama nezvláda platiť?

draik
9. aug 2017

@bebedobrerano
Ak ručiteľ už bol veriteľom vyzvaný na plnenie, lebo neplnil dlh za dlžníka, tak sa dostáva do pozície dlžníka.

iveska
9. aug 2017

@bebedobrerano pokial si ty ručiteľ tvojej mame tak keď ona podá os.bankrot budú pýtať peniaze od teba. Takze buď budeš platiť ty alebo dáš tiež os.ban. a potom sa už k pôžičke tak skoro nedostanes

bebedobrerano
9. aug 2017

@iveska ručiteľ je jej brat, ale nechce mu tým nejako ublížiť aby to musel platiť. zatiaľ platíme všetko ale za mesiac ide mama na invalidný a pôžičku nemá pripoistenú, čiže to nebude mať z čoho platiť. Neviete poradiť čo má robiť?

amarilka26
10. aug 2017

@fefe123 vela ludi sa dostane do problemu nie vlastnou vinou....takze Tvoj nazor na to, ze by nemal mat uz viac narok brat si clovek pozicku po bankrote je pekna hlupost.

ivica3
10. aug 2017

Ja mám tiež problem,sud vyhlásil 4.7.2017osobny bankrot konkurzom.Teraz mi prišlo dalšie rozhodnutie zo sudu vo veci čo som mala pred konkurzom,len som ešte nemala z toho exekuciu.Správkyňa mi povedala,že konkurzom sa všetky exekucie zastavuju aj sudne konania,ale po 45 dňoch sa dudne konania obnovuju,čiže aj hrozia dalšie exekucie.Ja som toho veritela uviedla v dlžnikoch a bolo to pred bankrotom,tak vobec nechápem k čomu je dobry bankrot, prideme o všetok majetok a ešte znova hrozia exekucie?V dlžnikoch som uviedla všetkych od ktorych by mi hrozili exekucie.Ale čo ked sa začnu sudne konania po konkurze?Že vraj iba v tom obdobi 45 dni je ochrana ,potom už nie.Tak sa pytam o čom bakrot je,ked sa nezbavim všetkych dlhov.Správkyňa povedala ,že bankrotom sa zastavuju iba exekucie,ale sudne konania sa iba prerušuju.Vraj tak je to v zákone.

luna303
10. aug 2017

@ivica3 tak toto by som si overila v CPP a nie u správcu. Laicky viem, že po oddlžení a konkurze majú zaniknúť všetky dlhy ktoré vznikli pred vyhlásením bankrotu. Exekúcie a súdne konania sa majú zastaviť, ale nie len na dobu určitú... to sa neuvádzalo. Určite by som sa obrátila na centrum. Správcovia robia bububu...

ivica3
10. aug 2017

@luna303
Ďakujem,trošku ste ma uspokojili,volala som do cpp,právnik je na školeni,že sa mi ozve.Stáke mám problem so správkyňou.Som oddlžená,tak neviem prečo by potom mali sudne konania pokračovat,ona chcela aj splátky znova napriek tomu že mám konkurz.Uvidim čo mi povie právnik v cpp.Predtym som volala s nim o tie splátky,čudoval sa že čo tá správkyňa nemá naštudovany zákon a teraz toto.