icon

Osobný bankrot 2017 - skúsenosti

paulina111
17. mar 2017

Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.

vespos
29. sep 2017

@dankagirl ale ved vám len jasne povedala , možno trošku emotívne , že to zvládne vypísať úplne obýčajný jednoduchý človek a ked tvrdíte ,že ste niečo v živote dosiahla , tak si myslím , že by ste to mali mať vypísané hned , ja mam 23 rokov a všetko ohľadom osobného bankrotu som si zisťoval sám a žiadného právnika som nepotreboval .... Jej príspevkami vám len chcela povedať ,že váš právnik možno nemá s vami až taký poctivý úmysel , ked mu musíte platiť za nič .

mawka
29. sep 2017

@marusia12
hej, maju 6 rokov a mna by zaujimalo, aky zadrhel chcu hladat. viem, ze preveruju kataster, rozne registre, atd., dopravny inspektorat, danovy urad, ale ze co ine este chcu preverovat neviem... a dokazovat ako sa clovek dostal do sraciek a hladat zadrhel.. ono je to take diskutabilne. co si veritelia pomozu, ked o 5 rokov najdu "zadrhel", oddlzenie sa zrusi a vdaka tomu sa opat clovek dostane do platobnej neschopnosti. pretoze sa zrusi v celom rozsahu. sak v podstate pride k tomu istemu a clovek si o par rokov potom moze zaziadat o bankrot znovu kvoli tym istym veciam. nie je to troska šiši?
inak, spravkyna mi hovorila, ze po vsetkom, ked sa to uzavrie ja mozem dobrovolne plnit veritelovi ktoremu chcem, kolko chcem, ale samozrejme, nemusim, nebudem povinna, bude to len na mne, ci chcem dobrovolne plnit. a to som pisala kdesi na zaciatku, ze niektorym by som aj chcela. lebo furt akosi vdaka socialke a tym ich nekonecnym exekuciam, penalom, dalsim exekuciam sa nedostali na rad napr. dvaja veritelia, ktorym by som rada vratila, co treba.

dankagirl
29. sep 2017

@vespos dobrý deň to nebolo trochu emotívne ale drzo ...ja som typ človeka ktorý keď do niečoho ide ták si to preverí a naštuduje a už má to stalo kopec času a nervov na úkor mojej rodiny a a som to dala právnikovi ktorý sa takými vecami zaoberá dlhodobo nespravila som hádam nič zle a @marusia12 intelektovo som úplne v poriadku inak by som neovladala niekoľko svetových jazykov

vespos
29. sep 2017

@dankagirl ako na jednej strane vám rozumiem , chápem , že sú to dôležité veci a pre tých pár peňazí v porovnaní s tým , aké problémy to môže vyriešiť sa možno aj oplatí dať všetko na istotu a zaplatiť si právnika a byť v suchu , ale je otázka , ktorú si položte aj vy sama , či sa ten váš právnik môže danou problematikou zaoberať dlhodobo , ked sme tu prešli novelizáciou a praktický všetky zákony , ktoré platili sa zmenili , a po novom je to úplne inak a podmienky sú tiež iné .... Ja vám nevyčítam , či ste urobili správne či nie , len vám chcem otvoriť trošku oči ako budete hľadieť na toho vášho externého právnika ... pekný deň

mawka
29. sep 2017

@vespos ano ano... ved pravnici vobec nemusia mat ajnu, ako to po novelizacii bezi prakticky. lebo teoria je jedna vec, ale prax druha a sami tu vidime podla diskusie, ze veci sa maju uplne inak ako si vsetci myslime alebo sme si mysleli.
ja by som osobne na pravnika v tejto veci peniaze neminala. vyplnit papiere je otazka par minut ako spominala @marusia12 a zoznam veritelov, tak sadnut si na pol hodiny k zmluvam, exekuciam, papierom nie je taka strata casu. robila som to kamoske a aj s prehrabanim sa v papieroch a vypisanim mi to zabralo necelu hodinku. lebo tam nie je o com proste. staci vediet ci konkurz, ci splatkovy a podla toho sa riadit. a tato diskusia je tak rozsiahla, ze tu clovek najde kopec dobrych rad a aj ked papulnatych ludi, ale ochotnych vzdy pomoct 🙂

mawka
29. sep 2017

dnes mi prisiel list od holcika, ze exe zastavena. teda presnejsie, prislo to zase na meno mojho syna. jezisi, toto je nejaky debil exekutor.

este sa chcem spytat, ako to je, veritelia sa maju do 45 dni prihlasit, spravca ma 60 dni na konkurz vseobecne a potom po 6 mesiacoch ma predlozit sudu spravu podrobnu o priebehu konkurzu.
lenze ked mi zrusia konkurz pre nedostatok majetku, tak co? nechapem tomuto.
@marusia12

majorosovalucia
29. sep 2017

@mawka dobry vecer,vy ste uz oddlzena hned vydanim uznesenia,dtuha cast je konkurz.Kedy sa veritelia prihlasuju,v pripade ze po preskumani nemate ziaden majetok nic sa nedeje,konkurz sa uzavrie,novelizacia zakona umoznuje podat OB aj nemajetnym.

mawka
30. sep 2017

@majorosovalucia mna zaujala ta lehota po 6 mesiacoch ma spravca podat suhrnnu spravu sudu. toto mi neni jasne.

lucccccccia
30. sep 2017

neviete mi prosím poradiť ako to je pri SZCO? a OB ?

majorosovalucia
30. sep 2017

@mawka je to štandardný postup či už pred novelizáciou zákona a po správca musi podávať správy o konkurze.

majorosovalucia
30. sep 2017

@lucccccccia čo konkrétne máte na myslí,?

emer1
30. sep 2017

Čítala som tu v tejto diskusii otázky ohľadom živnosti, či ju môžte prevádzkovať aj po vyhlásení bankrotu, píše sa tu väčšinou, že nemôžete podnikať, ale ja mám nové info od právnika, že podnikať kľudne môžte aj po vyhlásení bankrotu, ale že vraj už nemám čakať, že niekedy dostanem úver, čo ma až tak netrápi, pretože ja už ani úver nikdy nechcem.

majorosovalucia
1. okt 2017

@emer1 môžte podnikať ďalej, podľa mojich informácii, iba živnostenský úrad by Vám mohol odobrať živnostenské oprávnenie, a aj keby Vám vzali oprávnenie, vy môžte si otvoriť inú živnosť príp. sro., je to forma príjmu a nikto vám nemože zakázať resp. odňať túto možnosť.

draik
1. okt 2017

@majorosovalucia
@emer1
Viď §8 zákona č. 455/1991 Zb. o živnostenskom podnikaní, vybraná citácia
(1) Živnosť nemôže prevádzkovať fyzická osoba ani právnická osoba, na ktorej majetok bol ukončený konkurz, po dobu troch rokov po ukončení konkurzu alebo po opätovnom potvrdení núteného vyrovnania, nie však skôr ako po jednom roku od vyporiadania jej záväzkov, ktoré sa viažu ku konkurzu podľa právoplatného rozvrhového uznesenia súdu.

emer1
1. okt 2017

@draik s.r.o. si môžte založiť aj po konkurze, to mi povedali v CPP

emer1
1. okt 2017

Ešte by ma zaujímalo či je tu niekto kto podával žiadosť o osobný bankrot začiatkom augusta? Myslíte, že už by to mohlo byť na súde keď mi z CPP prišiel papier o tom, že ma budú zastupovať 4.9. ? Ďakujem za odpoveď.

janka456janka
1. okt 2017

@emer1 mne prislo 20.07.2017 z CPP Trencin ze ma budu zastupovat a do dnesneho dna to este nebolo podane na sud . dlllho to trva

draik
1. okt 2017

@emer1
To nikto nespochybňuje.

emer1
1. okt 2017

@janka456janka Preboha... hlavne, že mi povedali v Žiline, že max. do 3 mesiacov a bude po všetkom... to sa teda načakám ... to už je na nevydržanie

emer1
1. okt 2017

Ja viem, že tu všetci čakajú, že nie som jediná, ale to už je na nevydržanie, každý deň volajú do práce, poštárka chodí ku mne ako na hodiny klavíra s výhražnou poštou, o výhražných sms ani nehovorím... zrážky zo mzdy samozrejme atď... A človek nevie ani na čom je...

vespos
2. okt 2017

Chcem sa opýtať , aké máte , informácie ohľadom procesu ,po zverejnení vo vestníku , že konkurz sa končí, nakoľko konkurzná podstata nepokryje náklady konkurzu ... zrážky sa mi pozastavili , účty sú v poriadku , len vlastne , ešte musí zrejme súd schváliť oddlženie či ako to je ? už prešlo 6 mesiacov môjho procesu a vlastne dostal som sa do tohto bodu , že to zrušenie konkurzu bolo zverejnené ..

ivka0412
2. okt 2017

Bol u niekoho správca doma? Lebo čo tu čítam tak sa nikde nespomenulo. Ak je majetok iba osobne auto (ktoré nemá veľkú hodnotu)aký je postup ďalší? Treba aj originál zmluvy o pôžičkách? Vďaka

wapman
2. okt 2017

@ivka0412 správca nebol umňa auto ti ohodnotí a speňaží. Originál zmluvy nepýtal.

marusia12
2. okt 2017

@emer1 ak ti prišiel papier okolo 4.9 o zastupovaní, tak CPP zhruba do mesiaca podáva na súd.
Mne prišiel papier 23.8. a na súd podávali cca 26.9.
Dnes som pozerala podrobne rozhodnutia vo Vestníku a sú tam DNES zverejnené rozhodnutia vydané súdom ku konkurzom zo dňa 19.9. To je cca 14 dní, ako je to podľa zákona.
Takže z toho mi vychádza, že ak podávalo CPP na súd moju žalobu cca 26.9, prídem na radu o dva týždne, to je budúci utorok by to malo byť zverejnené vo Vestníku.
Podľa tohto si to viete orientačne vypočítať.

marusia12
2. okt 2017

@mawka To znamená, že každých 6 mesiacov o tebe podáva správca súdu akési oznámenie, či si nededila, či si nevyhrala a pod.... aspoň tak mi to bolo povedané v CPP.

ivka0412
2. okt 2017

@wapman Ďakujem.

marusia12
2. okt 2017

@mawka v tých lehotách čo uvádzaš správca zisťuje, či niečo nemáš... napr. auto a na to má lehotu ho speňažiť, predať a peniaze rozdeliť. Ak ti majetok nezistí, konkurz sa ruší a si oddĺžená bez predaja vecí. V tej lehote sa prihlasujú tiež veritelia... aspoň tak mi to vysvetlili opäť v CPP... už ich tam zo mňa asi pot oblieva 😀

marusia12
2. okt 2017

@ivka0412 čo sa týka návštev doma, tak nechodia. Všetok tvoj majetok zistia z registov a teda načo by chodili domov? Taktiež ti nemôže predať práčku a pod...to sú veci, ktoré sú oslobodené.

marusia12
2. okt 2017

@dankagirl intelekt nemá nič spoločné so znalosťou svetového jazyka... 😀

marusia12
2. okt 2017

@mawka zisťovala som ešte tak "polosúkromne" ako to vlastne je s tým bankrotom. Súdy nejak "automaticky" po podaní CPP schvália bankrot, predpokladajú, že CPP už dlžníka preverilo a podáva to správne. Následne súd vydá rozhodnutie a je na VERITEĽOCH, aby ti dokázali nejaký podvod alebo úmysel sa vyhnúť splácaniu. Takže čo sa týka poctivých občanov, tam sa niet čoho báť. Skôr je to lehota pre špekulantov, ktorých jednoducho nejak aj tak nachytajú za tých 6 rokov. Neviem, či sú veľké spoločnosti schopné a majú chuť naháňať a pátrať po malom dlžníkovi. Ono ten bankrot nakoniec aj tak nie je pre všetkých, ako by si kdekto myslel. Je to komplikovaný proces minimálne pre tých, kto má majetok a chce si ho uchovať. Napr. veľa dlžníkov má hypotéky, to tiež nie je sranda prísť takto o všetko a nie všetci sa na to dajú. Skôr ten dlžník hľadá možnosť, ako tú hypo ťahať a neprísť o nehnuteľnosť. Čiže aj ja osobne by som hľadala, ako sa z toho vymotať, ak by som platila za dom napr. 10 rokov a mala by som o neho prísť kvôli dlhom. Ale aj tu v diskusií vidíme, že sa to stáva. Rovnako tak sme tu už čítali aj X špekulantov, takže sa konkurzom inšpiruje kdekto. Ako hovorím už roky z vlastnej skúsenosti 😀 karma to vždy nejak sama zariadi.