Osobný bankrot 2017 - skúsenosti
Prosim Vas mate uz niekto skusenost s tym novym bankrotom? V pripade konkurzu je aky postup splacania ak nemame majetok a mame nizky prijem? Nikde to nie je napisane. Dakujem pekne.
@marusia12
Ja všetkým ostatným, na rozdiel od Vás, odporúčam nezabudnúť na žiadneho veriteľa-fyzickú osobu. To stačí na to, aby celá záležitosť okolo konkurzu, teda aj exekúcií, bola úspešne vybavená. Týmto si opäť raz dovolím ukončiť s Vami debatu, keďže mojím cieľom bolo opraviť Vami uvedené chybné informácie a nepolemizovať o veciach nesúvisiacoch s touto témou. Koniec koncov správne to vysvetlila aj @maxidiki.
@marusia12 to je neskutocne,co tu predvadzate.Vase ponizovanie ostatnych diskutujucich hranici s psychickou poruchou.Stretnut vas v realnom zivote,oblukom sa vam vyhnem.Neviete argumentovat,na normalne prispevky reagujete aktivnym napadanim a kazdy argument smerujuci ku konstruktivnej oprave vasich informacii beriete paranoidne ako utok a hryziete ako besny pes.Kto vam dal pravo na tomto fore zavadzat pravidla,posielat ostatnych na pivo,nazyvat ich ovcami,hovorit o nich,ze nevedia o com rocia atd.atd?Uz len napisanie tejto reakcie na vase agresivne vypady ma unavilo,ale musel som a to je posledne co k vasej osobe napisem.Pretoze ked klesbem na casu uriven,v ktorej ste majster,na tejto urovni ma znicite.Kazdopadne tesim sa ako ma pislete do prdele.Vam to urcite neda a budete reagovat.
@maiodee myslim, ze lepsie by to tu asi nikto nenapisal. Palec hore, neklesnime na jej uroven 😉
@monikapetrzalka presne 👏👏
no konecne...😀
Mama Foresta Gumpa to hovorila jasne: pre hlupaka je kazdy hlupy
ahojte, idem opäť po radu. Zaujímavý prípad, že som jej teda nevedela poradiť. Je to trošku ustráchané žieňa, ale skôr som jej odporučila nech si zavolá do CPP. Má dosť exekúcií, zarába minimálnu mzdu aj jej strhávajú a pomaly platí, ale pri týchto sumách, by jej raz taká dĺžka života nestačila na splatenie. Vlastní polovicu domu aj s pozemkom, teda záhradou a druhú polovicu domu vlastní jej sestra. Zdedili po rodičoch. Ona by chcela ísť do bankrotu, ale sa bojí, že jej budú chcieť predať dom. Na tú jej časť je už ťarcha od exekútora. Nie som znalec, ale podľa stavu domu a lokalite jej podiel môže mať hodnotu max 10 tisíc alebo menej.
Čo ju asi tak čaká keď chce ísť konkurzom? môže správca predať dom aj keď je len polovičnou vlastníčkou? ona by ten dom chcela nechať, je po rodičoch. Či skôr potom splátkový kalendár?
...a tak my ostatní, budeme do dôchodku splácať pekne hypo a čušať...robiť jak blázni na seba a na svoje záväzky...
toto je krásny štát, kde za smrada sa považuje exekútor a veriteľ...a neplatič je to chúďa, ktorého každý džube :D nie je ten smrad náhodou neplatič??? halooo???
teda česť výnimkám...poznám výnimky
@luna303 Ak si dlžník vyberie alternatívu splátkový kalendár, musí spĺňať všeobecné podmienky uvedené v bode II, mal by mať pravidelný príjem, jeho dlhy neprevyšujú hodnotu majetku a musí byť schopný zaplatiť cca 700 Eur na „osobný bankrot“ (táto suma predstavuje 500 Eur ako preddavok pre správcu a cca 200 Eur trovy advokáta, ktorého určí centrum). Presná výška trov konania advokáta bude určená vyhláškou Ministerstva spravodlivosti Slovenskej republiky č. 665/2005 Z. z..
V takomto prípade súd od doručenia návrhu, za splnenia zákonom stanovených podmienok, do 15 dní uznesením poskytne dlžníkovi ochranu pred veriteľmi, ustanoví správcu a uloží dlžníkovi povinnosť, aby zložil na účet správcu paušálnu náhradu.
Správca do 45 dní od zloženia odmeny preskúma pomery dlžníka a podľa toho zostaví návrh splátkového kalendára (prihliada najmä na pomer dlhov a majetku, dôvody platobnej neschopnosti, plnenie nedotknutých pohľadávok, úsilie, ktoré dlžník vynaložil v minulosti na uspokojenie veriteľov, príjmové možnosti dlžníka, zdravotné, rodinné a sociálne pomery, vek a vzdelanie).
Návrh na splátkový kalendár bude určený tak, aby dlžník uspokojil minimálne 30% nezabezpečených dlhov (koľko percent bude dlžník povinný splatiť počas 5 rokov určí súd v rozpätí od 30% do 100%).
Všetky iné konania na súde, v ktorých sa uplatňuje pohľadávka proti dlžníkovi, súd po určení splátkového kalendára zastaví. Súd tiež zastaví všetky exekučné konania vedené proti dlžníkovi. Konania o nedotknutých pohľadávkach naďalej prebiehajú.
V prípade dobrovoľnej dražby na návrh dlžníka, dražobník upustí od konania dražby.
Táto alternatíva je vhodná najmä pre dlžníkov, ktorých hodnota majetku prevyšuje hodnotu dlhov, chcú si zachovať svoj majetok a majú príjem, z ktorého môžu splácať svoje dlhy po dobu 5 rokov
@luna303 a) Konkurz
Ak si dlžník vyberie alternatívu konkurz, nemusí spĺňať žiadne špeciálne požiadavky okrem tých, ktoré sú uvedené v bode II. Nie je povinnosť mať príjem a majetok. To znamená, že dlžník, ktorý nemá príjem a ani majetok, tiež môže požiadať o oddlženie formou konkurzu. Ak má dlžník majetok, musí počítať s tým, že sa tento majetok speňaží na úhradu jeho dlhov, pričom sa predpokladá, že jeho dlhy prevyšujú hodnotu jeho majetku. V konaní o oddlžení konkurzom zastupuje dlžníka centrum, v odôvodnených prípadoch advokát určený centrom. Centrum v konaní o oddlžení formou konkurzu poskytne dlžníkovi pôžičku vo výške 500 Eur ako preddavok na úhradu paušálnej odmeny správcu, ktorú je dlžník v nasledujúcich 3 rokoch povinný centru splatiť v splátkach, ktoré budú určené centrom. Súd následne do 15 dní od doručenia návrhu zamietne alebo vyhlási konkurz, ustanoví správcu a vyzve veriteľov, aby prihlásili svoje pohľadávky. V uznesení o vyhlásení konkurzu súd zároveň rozhodne aj o oddlžení tak, že dlžníka zbavuje všetkých dlhov. Všetky iné konania na súde, v ktorých sa uplatňuje pohľadávka proti dlžníkovi, súd zastaví. Súd tiež zastaví všetky exekučné konania vedené proti dlžníkovi. Konania o nedotknutých pohľadávkach naďalej prebiehajú. Vyhlásením konkurzu zaniká aj bezpodielové spoluvlastníctvo manželov. V prípade dobrovoľnej dražby prebiehajúcej na návrh dlžníka dražobník upustí od konania dražby. Po vyhlásení konkurzu Vám ostane celá mzda (ak ste zamestnaný) a nič sa z nej nezráža. Táto alternatíva je vhodná najmä pre dlžníkov, ktorí majú veľa dlhov, ich majetok nepostačuje na ich splatenie a súhlasia s jeho speňažením. Je vhodná aj pre dlžníkov, ktorí nemajú žiadny majetok a ani žiadny príjem.
@decembrovka77 hypoteku musia splacat aj ludia co prejdu oddlzenim.Su to zabezpecene pohladavky,na ktore sa konkurz nevztahuje
@marusia12 môžem sa opýtať, čo povedala tvoja správkyňa, dá sa ukončiť konkurz, alebo nie, pri prebiehajcom súdnom konaní...
@saintlaurent Maruška trucuje, nebude sa už s nami baviť...😢😅
@pinkdream dúfam že neeeeeeeee🙏 🙂))
@draik no ja by som povedala, ze jej to dá úplnú odpoved, kedze napísala ze má také dlhy ze by jej raz taká dlzka zivota nestačila 😀 na splatenie dlhov, z čoho jasne vyplýva, ze dlhy sú vačšia ako hodnota obydlia, ...z toho mi vychádza ze sa jej neooplatí íst do bankrotu splátkovým kalendárom..😀 preto som to sem dala, nech si sama zvázi pre a proti..
@draik mne tá odpoveď dala dosť informácií a myslím že po 70 stranách sa hodí aj takýto výťah zo zákona....opakovanie nie je nikdy na škodu a tým že je ten príspevok dlhý, ľahšie sa dohľadá spätne....
podľa mňa urobila dobre @kikatka1 že dala takto odpovede, lebo ak pýtajúca sa je dostatočne chápavá, tak dokáže na základe toho urobiť rozhodnutie akým smerom ísť....

Tu som kuriatka, tu som.... 😀 Len dva dni pauza na dovolenku.
Správkyňa mega super a zas kopec nových informácií.
Takže.... dediť a vyhrať nemôžete lebo počas riešenia bankrotu t.j. od vyhlásenia bankrotu a zverejnení vo Vestníku a následne tých 60 dní, kým je to ukončené. Tak sa to chápe v zákone s výkladom Ministerstva. Mala som obavu, že budem mať nôž pod krkom 6 rokov kvôli tomu a nie.
Rovnako tak padla informácia, že Žitňanská chystá novelu, preto je toto extra jednoduchá forma bankrotu a ako som tu už písala, nezvládajú ju isté intelktovo zdatné osoby. Konkurz bude pritvrdený. Nás, čo prechádzame teraz sa tá zmena čo bude už týkať nebude. Rovnako tak dokazovanie nepoctivosti na súde nie je v našom prípade jednoduché, lebo je tam kopec právnych slučiek, čiže táto vlnka bankrotov je viac menej 100% bez možnosti následného zásahu za nepoctivý zámer. Odmietnúť dedičstvo nemôžeš v čase konania bankrotu t.j. od vyhlásenia vo Vestníku plus tých 60 dní. Bežne sa však prihliada na nejaký ten mesiac pred podaním návrhu. Moja sa spýtala na bankovú účty a knižky 5 rokov dozadu, je to podľa novelizácie zákona. Rovnako tak jej kataster nevie dať dlhší výpis z katastria za viac ako mesiac, vraj maju bordel v systéme a nejde im to. Absolútne sa nepýtala čo vlastním. Spomenula som jej, ze som dala na súd Provident a pýtala som sa jej, či polovicu z výhry mám prihlísiť a ona povedala že iba v prípade, ak to vyhrám počas týchto 60 dní, potom už nie a prakticky sa s ňou po zrušení konkurzu už nikdy neuvidím. Rovnako tak neriešila čo mám doma, či pracujem a nebolo ani nutné končiť živnosť. Bola som jej 4 klient, traja predomnou viac žiadne intelektuálne skvosty, poplakali si tam, pokričali na nu, absolútne vedeli do čoho išli. Vraj bol bankrot stavaný pre takých ale ukazuje sa, že to jednoducho nevedia. Zmeny podmienok prídu čoskoro.
Taktiež sme mali debatu o pracovníkoch v CPP, kde ja som uviedla dve strany veriteľov a oni z CPP jej poslali len 8, z toho fyzické tam vôbec nenapísali. Skrátka bordel.
Nie je mojou povinnosťou žiadať súd o zastavenie exekúcie, ako ten feľák v CPP namotáva.... uznesenie o bankrote je právny stav a jednoducho niet o čom. Ak však mám sama snahu, môžem o to na súdoch požiadať, lebo veľa exekútorom vraj nechce akceptovať tieto bankroty. DOkonca sa vraj tá moja stretla so správcami, ktorý sťahoval za tých 60 dní ešte peniaze z výplaty, čo je protiprávne. Nakoniec sme sa zhodli na tom, že táto prvá vlna bankrotom je najlepšia, lebo v tom majú právny bordel akopec kľučiek, čo teraz vychytajú a ďalšie bankroty už budú prísnejšie.
Odporúčam teda každej, ktorá sa rozhoduje, aby kopla do vrtule a podala to čím skôr poštou.
Mám otázku - považuje sa pri bankrote družstevný byt za majetok??? Teda mohli by vydražiť môj členský podiel v družstve??
Viete niekto o takejto situácii?
@kicilanka Presne tak... ja som tiež bola vystrašená, že 6 rokov nemôžem dedit ale tá 6 ročná lehota je len ak by napadol niekto tvoj špekulatívny spôsob bankrotu. V tom zákone ja jasne napísané, že po bankrote sú všetky pohľadávky akokoľvek nevymožiteľné. Čiže v bankrote si len tých 60 mesiacov, kým ho správkyňa zruší a už môžeš nakupovať, predávať, vyhrávať.... skrátka už je po a nikto ti nič nemôže.
Toto je tiež jedna z vecí, ktorú budú meniť.
@kicilanka po dedičskom by sa ti žiadne dlhy neobnostili... len by si musela minimálne polovicu priznať správcovi a ten by tie peniaze rozdelil medzi tých, čo si uplatniti v lehote 45 dní pohľadávku.
Správca ťa nijak počas 6 rokov nesleduje. Jeho posledný kontakt s tebou je ten, že po 60 dňoch vyhlási koniec konkurzu a fajka zhasla. Ten zápis po polroku o tebe na súd sa píše v prípade, ak sa predáva nejaký majetok a nestihne sa to v tej 60 dňovej lehote, teda že sa to predáva dlhšie, tak vtedy podáva po polroku správu, v akom je to stave. Čiže správna reálne o tebe nebude nikdy nič zisťovať, on je tu na tie dva mesiace a čau. Tých 6 rokov je na to, aby sa veritelia mohli prihlásiť ak budú mať pocit, že si pred bankrotom predala dom a správca to napr. nezistil, alebo niečo také. Je to proste lehota, keby vyskočil nejaký kostlivec zo skrine. S tým ale správkyňa nič nemá, to sa uplatňuje už na súde po uhradení súdneho poplatku.
pišem ako hotentot, snad to precitate, sorry, mam nádchu a zle vidim
@kicilanka áno, ja som sa tu točila spolu s vami, lebo aj ja som to tak pochopila po prečítaní zákona. Až dnes som pochopila, že reálne slovo KONKURZ platí pre tie dva mesiace... od vyhlásenia po zastavenie, zvyšok sa nevolá konkurz a teda s tým nemá nič. Dnes mi to teda takto bolo vysvetlené a keď sme tie vety čítali postupne tak mi to aj samej potom docvaklo. Teším sa, lebo mi tiež hrozí dedičské a už som bola z toho na prášky teraz. A zas udržiavať umelo kohosi pri živote ešte rok dva aby vydržal lehotu 6 rokov mi príde fakt surové 😀 Mammiiii, snaž sa ešte žiť, neumieraj teraz, hoci by si už chcela, potrebujem ťa tu ešte dva roky, tak sa posnaž... no fakt príšerné čo len pomyslieť. išla som teda od správkyňe uplne happy, bozský správna duša, som happy.
@marusia12 blahoželám...ono je to nie o tom, že čakáme kým niekto umrie, ale náhoda je blbec a už len na cestách jazdí dosť blbcov, aj vetriská dujú silnejšie a strechy padajú...takže 6 rokov fakt dlhá doba.....alebo ako sa hovorí, na po@ratého aj hajzel spadne tesne pred koncom......
a vlastne som si našla už aj odpoveď po vyhľadaní dokladov čo sa predkladaj CPP...družstevný byt nemám zapísaný na LV, takže nie je majetkom (na rozdiel od exekúčneho konania, kde je členský podiel považovaný za majetok na speňaženie.....)

niekto by si tu mal zmeniť nick na vasilisa premudrela 😉