Osobný bankrot ako riešenie enormnej zadĺženosti
Ahojte,
popíšem svoju situáciu . Mám 26 rokov , 2 roboty a dlhy vo výške cca 30-35 tisíc. Ocitol som sa v tejto situácii lebo som upadol do gamblerstva (noe kasíno, tam som nikdy nebol, daytrading a stávkovanie) . To ale tu nechcem rozoberať a bol by som rád ak by to nikto neriešil (viem som hlúpy atď atď) viem, moja rodina o tom vie aj všetko. Problém je že mi banky dali také úvery ktoré na môj plat presahuju výšku akú by som normalne mal dostať. Moje dlhy sú vo výške 1100€ mesačne nasledujúcich 7 rokov (áno, matematicky to nevychádza, najskorší úver skončí tento rok, posledný za 7 rokov, tá hodnota sa pomaly začne znižovať, za cca 4 roky to bude už len cca 600€). Tie úvery však majú enormné úroky.
Moja situácia je nasledovná (2 práce , v jednej zarobím v čistom 1500€ , niekedy aj 1750€ , záleži koľko prace je a a ako sa darí. V druhej mám cca 800€. Dajme tomu teda že mám 1550+800 € . Teda zarábam 2350€ v čistom. Dlhy teda mam vo výške 1100€ plus podnajom + mobil jedlo a chápete kam s tým smerujem.
Ak by som mal v jednej robote plat 2350€ , asi by som nič neriešil a nejako to prežil a doplatil. Ale pracovať 40hodín+20 hodín každý týžden je enormne veľa. Aj keď to zvládam , nie je to niečo čo si viem predstaviť nasledujúcich 5-6 rokov.
Som v tejto situácii lebo som urobil chyby , a pretože banky mi dali úvery vo výškach aké som nemal dostať (v čase sch álenia úverov som zarábal 1250€).
Už takto fungujem pol roka ale už nevládzem. Každý deň myslieť na to čo budr tento mesiac, či sa vôbec budem vedieť najesť.
Veľmi som začal rozmýšlať nad osobným bankrotom. Avšak vôbec neviem či to je dobrý nápad. Moja hlavná robota ma strašne baví, nechcem o ňu prísť, ale ak by som sa vydal touto cestou asi by som o ňu musel prísť.
Vie mi niekto poradiť, čo robiť v tejto situácii. Odísť z práce , ísť bývať k rodičom domov , počkať na to kým mi nabehnú exekúciu, prejde rok a požiadať o bankrot mi pride ako lepšie riešenie ako každý deň stresovať a báť sa čo bude. Rozmýšlam zle? Alebo je nejaka možnost ako sa tomuto vyhnúť? Ak by som vedel splácať miesto 1100€ djame tomu 500 ale dlhšiu dobu tak by mi to stálo za to pokračovať v tomto, ale keďže mám omeškania v registroch tak refinancovanie asi nie je možnosť.
Je tu prosím niekto kto by mi vedel poradiť v tejto veľmi zložitej situácii... už si neviem rady a nechcem práve skončiť jeden deň pod vlakom.... ďakujem.
PS: viem urobil som hlúposť, uvedomuuem si to. Aj napriek tejto veci, som veľmi inteligentný človek. To však neznamená že som neurobil veľkú chybu. Môžete ma súdiť, ale už som to riešil doteraz, tá najťažsia časť je za mnou, povedat to , vyliečiť sa z toho. Teraz chcem zistiť ako pokračovať v normálnom živote aby som si ho aj trocha užil.
Ďakujem.
@martin1387
Nakoľko musíš ten rok počkať na exekúciu ,a chcela ostať doma skús sa zamestnať na živnosť až je to možné tam ti nesiahnu na plat, najlepšie je mať cudzí účet pre istotu...ináč len zahraničie...
@martin1387 podla toho co pises tak do zahranicia by si isol ale aby si robil to co robis na slovensku ale tak za 5000🤣dobra predstava🤣🤣🤣a co tak ist makat do zahranicia manualne???ale tam sa musis obracat a nie klepkat prstami po klavesnici-takych ludi tam oni maju dost,nie je problem tam zarobit 6000 za dva tyzdne-(osobna skusenost v norsku) ale praca na montazi....
@martin1387 žiadna banka ti nedá ani nedala také úvery, ktoré presahovali tvoj príjem. Na to je zákon
@sasa1310 ale dá neboj sa.
@anonym_ffa1b3 ale mu stále dala na základe príjmu. Na to narážam. Nemohla mu dať viac, aby mesačná splátka bola vyššia ako príjem, ktorý mu tam chodil
@sasa1310 nie kazda banka a nie vzdy overuje prijem. Predschvalene ponuky funguju na zaklade kreditneho obratu.
@martin1387 enormná zadĺženosť - určite nie. Veľmi inteligentný človek - určite nie. Vychcanec - určite áno.
Tak si to zhrňme - máš príjem 2350e, z toho splátka 1100e a nájom 300e. Píšeš, že o rok splatíš jeden úver, takže splátka sa ti zníži. O 4 roky sa dostaneš na splátku 600e. Ten rozdiel môžeš odkladať a urobiť minimálnu splátku, aby si sa dlhu zbavil skôr ako o tie 4 roky. Píšeš, že môžeš kariérne, resp. platovo rásť, čiže opäť ti vznikne priestor na ušetrenia, alebo postupné vypustenie druhej práce. Píšeš, že robíš 60 hodín týždenne - to robia aj mnohí iní v jednej práci a často bez nároku na preplatenie nadčasov. Vysoké úroky - asi nie tak vysoké, ibaže uvažujeme o úrokoch z omeškania, keďže píšeš, že máš záznam (ak sa nič nezmenilo, tak nieže nemáš nárok na refinanc, ale ani reštrukturalizáciu, keďže si v omeškaní).
Ty nie si psychicky labilný, ty si vychcanec, ktorý nechce splatiť svoje záväzky, lebo účelovo by si bol ochotný prísť o svoju prácu, z ktorej vieš dlhy splácať. Schop sa, aby tu 26-ročný vyplakával, že nezvláda odrobiť 60 hodín týždenne, aby splatil svoje dlhy… To už je extrém. Čo budeš robiť, keď si budeš chcieť založiť rodinu a zabezpečiť bývanie? Tam budú tie výdavky podstatne vyššie a budeš musieť pracovať s časom úplne inak, ako za slobodna. Takým ako ty by som osobný bankrot zakázala.
@martin1387 no tak to je ale. Jednoznačne refinancovať úver. Žiadne exekúcie a somariny. Naveky ostaneš nebonitny klient. Zabudni na hypotéku. Banky za to nemôžu, že si sprostý (pardón, nechcela som to tak povedať, že si spravil chyby). Keď si šikovný choď robiť do zahraničia, tam zarobis viac, podľa profesie. Napríklad elektrikár. Netahaj do toho rodinu. Ona to nezavinila. Bankrot nie je cesta fakt. Si mladý, zvládneš to. Pohladaj si niekde na nete, kde pomáhajú ľuďom oddlzit sa. Poraď sa s niekým, kto tomu rozumie. Hlavu hore a nevzdávaj sa.
@martin1387 enormná zadĺženosť - určite nie. Veľmi inteligentný človek - určite nie. Vychcanec - určite áno.
Tak si to zhrňme - máš príjem 2350e, z toho splátka 1100e a nájom 300e. Píšeš, že o rok splatíš jeden úver, takže splátka sa ti zníži. O 4 roky sa dostaneš na splátku 600e. Ten rozdiel môžeš odkladať a urobiť minimálnu splátku, aby si sa dlhu zbavil skôr ako o tie 4 roky. Píšeš, že môžeš kariérne, resp. platovo rásť, čiže opäť ti vznikne priestor na ušetrenia, alebo postupné vypustenie druhej práce. Píšeš, že robíš 60 hodín týždenne - to robia aj mnohí iní v jednej práci a často bez nároku na preplatenie nadčasov. Vysoké úroky - asi nie tak vysoké, ibaže uvažujeme o úrokoch z omeškania, keďže píšeš, že máš záznam (ak sa nič nezmenilo, tak nieže nemáš nárok na refinanc, ale ani reštrukturalizáciu, keďže si v omeškaní).
Ty nie si psychicky labilný, ty si vychcanec, ktorý nechce splatiť svoje záväzky, lebo účelovo by si bol ochotný prísť o svoju prácu, z ktorej vieš dlhy splácať. Schop sa, aby tu 26-ročný vyplakával, že nezvláda odrobiť 60 hodín týždenne, aby splatil svoje dlhy… To už je extrém. Čo budeš robiť, keď si budeš chcieť založiť rodinu a zabezpečiť bývanie? Tam budú tie výdavky podstatne vyššie a budeš musieť pracovať s časom úplne inak, ako za slobodna. Takým ako ty by som osobný bankrot zakázala.
@gab1sol ďakujem za názor , veľa som si z toho zobral 🙃 možno nereagujem len na vás ale aj na pár jedinocov tu. Opýtal som sa na rady (dostal som niektoré super aj do SS). Ale keď potrebujete urážať ľudí na internete , prečo si radšej "nezakusnúť do jazyka" a ísť radšej na ďalšie fórum ?
A no pomaly dve desaťročia na SK si občania volia Fica a jebo kumpánov , myslel by som si že "vychcanci" sú v tejto krajine obľúbení, keď ich stále volíme ako národ 🙂
@gab1sol ďakujem za názor , veľa som si z toho zobral 🙃 možno nereagujem len na vás ale aj na pár jedinocov tu. Opýtal som sa na rady (dostal som niektoré super aj do SS). Ale keď potrebujete urážať ľudí na internete , prečo si radšej "nezakusnúť do jazyka" a ísť radšej na ďalšie fórum ?
A no pomaly dve desaťročia na SK si občania volia Fica a jebo kumpánov , myslel by som si že "vychcanci" sú v tejto krajine obľúbení, keď ich stále volíme ako národ 🙂
@martin1387 Ziadne spekulovanie....Pekne pracuj dalej a splacaj ine vychodisko nemas
@doriiis a áno chce ... ak by sa mi nechcelo , asi by som to takto neťahal 7 mesiacov. Prepáčte mi , ale tu vôbec nejde o to čo sa mi chce čo sa mi nechce. Tu ide o to ktoré z rozhodnutí bude mať najlepší vplyv na moju budúcnosť. Ak by bol bankrot lepšie riešenie , pardon áno či sa mi chce nechce uvažoval by som o tom. Ak nie je , nemám čo riešiť a idem ďalej... ale vidím že vy ste nepochopili o čo tu ide. Vy ste si ma opísali ako človeka ktorému sa "nechce" a idete si za svojím...
@martin1387
Lepšie, pre tvoju budúcnosť bude, ak sa vzdaš myšlienky na bankrot. To s tým výkazom po 10 rokoch je síce super, teda, znie to super, ale realita je iná. Mám vo veľmi úzkom rodinnom kruhu takeho chlapa. Nie tak celkom vlastnou vinou, ale veľkou doverou v matku sa dostal do likvidačných dlhov. Zobral hypo na dom, žil tam on, manželka, deti a matka. Peniaze na hypo posielal matke, tej jedného dňa jeblo a prestala platiť. Keď sa vrátil, zistil, že už má exekúcie. Vyhlásil bankrot. Predal sa dom, splatili dlhý, musel popredat manželke všetok majetok. Dnes 12 rokov po bankrote. S príjmom 2200€ brutto a dvomi deťmi mu neschválili hypo. Nepomohlo ani znova zlúčenie BSM.
O vymaz z registra požiadal.
Na tvojom mieste skúsim finančného poradcu a zlúčenie pôžičiek do jednej, refinancovanie, pokiaľ máš úrok nižší ako je dnešný štandard, tak by som refinanc neriešila.
Nikde nepíšeš akú máš druhu prácu. Či ide o fyzicky náročnú.
Chápem, že psychike dávaš riadne zabrať. Na druhej strane, určite si raz budeš chcieť založiť a zabezpečiť rodinu.
Skús si nasadiť magnerot a večer si dávať Persen. To ti psychicky pomôže. Ako, je už otázne.
@martin1387 ako môžeš mať pri dlhu 35000 eur tak vysokú splátku?to by malo byť cca do 500 eur na 8 rokov pri 5-6 % úrokovej sadzbe, čo dávajú momentálne banky.Akú máš úrokovú sadzbu?
Za mna - nevymyslaj s bankrotom. Ano je to hlupy napad. Ak chces normalnu buducnost, urobis si viac skody ako uzitku. Chybu si uznat a sypat popol na hlavu - to uz robis, ved ok, je to na mieste. Lenze teraz mas znasat aj nasledky. A to budes Ial robit skrz tu pracu. Si mlady zdravy chlap, prepac ale 60h tyzdenne kvoli vyrovnaniu dlhov z blbosti nie je nic take, ze by si mal nevladat a umierat. Viem ake to je. Je kopa ludi co robi aj cez 200h mesacne. ANO je to masaker ale kym zatial musis, tak musis. Docasne. Ved nemusi to tak byt 6 rokov. Popri tom si v BA hladaj lepsie platenu pracu priebezne a nebudes musiet mat dve. Nic ale nevieme o Tvojej kvalifikacii, skole, praxi...
Mna skor zaujima, s cim mas problem z platu 2350 vyjst akoze? 2350 - 1100 (splatka) - 300 (izba) = 950!! eur na zivot. Z toho jedna osoba aj v Bratislave vyzije tak, ze este par stovak odlozis a mozes prihodit k splatkam. Tomuto nerozumiem, prepac.
@anonym_78546e z 950€ žije aj 4 členná rodina, nie 1 človek!!! Keď viem, ake mam dlhý, tak šetrím maximum kde sa dá. Minimálne 500 ešte ušetrím. To je 6000€ rocne. Za 5 rokov splatene
Mas slusny prijem na papieri a legalne, s tym sa da pracovat. Nasiel by si niekoho z rodiny, kto by bol ochotny zarucit svoju nehnutelnost? (Ja by som to neurobila, ani keby si bol moj syn, takze tazko niekoho takeho najdes, ale mozno mas nejaku milujucu 90-rocnu babicku, ktora sa tomu nerozumie a je jej to aj tak jedno...) . Vezmi hypoteku na 160 000, za 120 000 si kup garsonku v nejakom satelite a schovaj do zvysku svoju dlzobu. Budes splacat mesacne menej nez 800 hypo, zo 2 stovky energie a ostane Ti 500 stovak na zivot. Sakra malo, ale na stravu a cestovne pre jedneho chlapa staci a budes byvat vo svojom a utiahnes to z jedneho platu. (ale ak budes chciet pozvat frajerku do kina, uz budes potrebovat brigadu...)
@martin1387 áno, za svojimi slovami si stojím. Pretože sa prezentuješ ako veľmi inteligentný a pracovitý človek, ale na druhej strane účelovo hľadáš cesty ako sa zbaviť svojich nie enormne vysokých záväzkov. A aj nastaviť ti zrkadlo je rada/cesta. A k záveru sa asi vyjadrovať budem len toľko, že ja som ich nevolila a aj napriek tomu, čo tu máme snažím sa a chcem žiť zodpovedne.
@martin1387 chod sa poradit do centra pravnej pomoci, vid link
@martin1387 prepac, ja pre toto nemam pochopenie, zo zivotnych skusenosti ....... osobny bankrot nepovazujem za smer a dobre mienenu vec....
Urobil si obrovskú chybu,čo si aj priznal. kto ju v živote neurobí,nech hodí kameňom . Dôležité je sa z nej poučiť a ísť ďalej.Pretože múdry sa poučí aj z chýb druhých,hlúpy ani zo svojich.Na exekúciu už netreba čakať rok,ale neviem,či pri tvojich zárobkoch je bankrot vôbec možný. Myslím že len vtedy keď nemáš z čoho splácať.
Rozhodnutie je na tebe ....
V zahraničí najnižší plat začína na 17-19€ hodina . Vieš sa dostať na 4000+ čo určite tu nemáš
V zahraničí najnižší plat začína na 17-19€ hodina . Vieš sa dostať na 4000+ čo určite tu nemáš
@anonym_6b6dca neni problem najst robotu z vyssim zarobkom ale autor ma problem stym ze to platit nechce a potrebuje stym vydrbat,jemu staci to co zaraba ale keby mu vsetko zostalo a mohol si ist niekde zagemblovat.Teraz su navine banky ze mu dali uver,to pises akoze vazne?A uplne ma dorazil komentar ze uz 20 rokov si ludia volia Fica🤣🤣🤣🤣(neni som jeho nejaky zastanca) ale skor by si sa mal zamyslit nad sebu a nie sa vyhovarat na banky a fica.Prachy si predrbal a teraz len rozmyslat ako sa stoho bez problemov dostat si dobre vystany ako diera do snehu.
Ohľadom toho splácania úverov: toto by mala byť tvoja absolútna životná priorita, splatiť to čo najrýchlejšie, inak ťa tie úroky zožerú zaživa. Nepísal si štruktúru dlhov, úrokova miera a podobne, existujú rôzne prístupy k ničeniu dlhu (debt avalanche alebo debt snowball), načítaj si. Každé voľné euro použi na extra splátky, ak ti dá mamka 20€ na meniny, pošli to rovno veriteľovi, zruš si poistky paušály tretí pilier, všetko. Žiadna dovolenka, žiadne reštaurácie. Cez týždeň máš po práci voľno, to by som tiež niečo robil, doslova zbieral plechovky, jazdil na bicykli rozvážal jedlo. Tebe ide o celú budúcnosť, čiže o veľa 🙂
Držím palce
Prvá vec je to, že ak zarobíš 2350 € mesačne, tak prečo nevieš splácať 1100 € splátku? Netvrdím, že zo zvyšných 1250 € budeš žiť ako kráľ, ale z takých peňazí vyžiješ aj v Bratislave.
Ďalej by bolo by dobré vedieť, či tých 35 tisíc je iba istina jednotlivých pôžičiek, alebo celková výška, keď všetko vyplatíš? Ak je samotná istina tvojich všetkých dlhov 35.000 € a pri vysokých úrokoch teraz platíš 1100 €, tak v prípade refinancovania pôžičky napríklad v SLSP pri úroku 5,99 % p. a. to vychádza tak, že by si splácal počas 3 rokov 1065 €, alebo počas 5 rokov po 676 € alebo počas 7 rokov 507 € mesačne. Počítal som najhoršiu možnosť, istinu 35 tisíc ale bez ďalších prípadných poplatkov. Ak si preveríš v bankách, že aká je presne aktuálne nesplatená istina jednotlivých úverov, je možné, že budeš na tom ešte lepšie, nehovoriac o tom, že pravdepodobne nájdeš aj lepšiu ponuku na refinancovanie.
Na rovinu, si mladý, na slovenské pomery máš nadštandardný príjem a predpokladám, že do budúcna bude aj trochu rásť, tak ak zatneš zuby a budeš mať vo svojich financiách disciplínu a zredukuješ svoje výdavky, toto splatíš rýchlejšie ako si myslíš.
Uvedom si, že na Slovensku sú rodiny, ktoré žijú a splácajú pôžičky z menšieho celkového príjmu než aký máš ty sám. 😉
@e1h keby si si prečítala komentáre, nemusela si písať tento zbytočný komentár.
1. problém nie je zostatok € po splátke a 2. to či to je iba istina alebo aj úroky tiež písal...
@martin1387 manžel mi tak pracoval v dvoch prácach, keď mal voľno staral sa o deti alebo varil lebo ja som bola v práci. Pracoval tak 5 rokov. V klasickej práci robil 12h a potom podľa potreby v druhej práci, koľkokrát aj po 12h šichte išiel do druhej práce.
Či čo čakáš aké odpovede? Dlhy si si narobil, tak si ich plať. Osobný bankrot nedostaneš, tak ti neostáva nič len makať ako mnohí ostatní, aby vyžili a nie aby platili dlhy
@sasa1310 preco by nedostal OB-osobný bankrot?
@sasa1310 preco by nedostal OB-osobný bankrot?
@montecristo z toho čo som pochytila tu na MK. Svoje dlhy zvláda platiť, príjem má veľmi dobrý, nemá exekúciu minimálne rok. To je len tak zhruba, ešte je za tým toho viac, osobný bankrot nie je taký jednoduchý..
@montecristo z toho čo som pochytila tu na MK. Svoje dlhy zvláda platiť, príjem má veľmi dobrý, nemá exekúciu minimálne rok. To je len tak zhruba, ešte je za tým toho viac, osobný bankrot nie je taký jednoduchý..
ak sa môžem spýtať kto je vlastne Veriteľ? Ten komu sa dlží patričná suma aj súkromná osoba ?Daukujem
@martin1387 moj nazor? Ty si sa vlastne nepoucil,aj ked si sypes popol na hlavu stale ides v tych kseftikoch. Aky je rozdiel medzi stavkovani,tradingom a snahou vyuzit institut osobneho bankrotu? Ziaden. Snazis sa bez prace ziskat rychlo peniaze/splatit dlhy. Spekulujes,spekulujes a nahovaras si aky si inteligent,ze si asi len nemal stastie. Ja nechcem byt zlym prorokom,ale toto zmyslanie ta raz moze pekne dobehnut. To,ze si urobil hovadinu nezatajujes,ale s tym bankrotom ti zienky dobre radia,len si tym zatvoris vsetky vratka ma lepsiu buducnost.
Osobne bankroty by som hned zrusila.Poznam vela ludi co si uzivalo,poprepisovali majetok a dalej zneuzivaju.

@martin1387 ty tie všetky dlhy reálne teraz splácaš ak nemáš exekúciu?