Osobný bankrot ako riešenie enormnej zadĺženosti
Ahojte,
popíšem svoju situáciu . Mám 26 rokov , 2 roboty a dlhy vo výške cca 30-35 tisíc. Ocitol som sa v tejto situácii lebo som upadol do gamblerstva (noe kasíno, tam som nikdy nebol, daytrading a stávkovanie) . To ale tu nechcem rozoberať a bol by som rád ak by to nikto neriešil (viem som hlúpy atď atď) viem, moja rodina o tom vie aj všetko. Problém je že mi banky dali také úvery ktoré na môj plat presahuju výšku akú by som normalne mal dostať. Moje dlhy sú vo výške 1100€ mesačne nasledujúcich 7 rokov (áno, matematicky to nevychádza, najskorší úver skončí tento rok, posledný za 7 rokov, tá hodnota sa pomaly začne znižovať, za cca 4 roky to bude už len cca 600€). Tie úvery však majú enormné úroky.
Moja situácia je nasledovná (2 práce , v jednej zarobím v čistom 1500€ , niekedy aj 1750€ , záleži koľko prace je a a ako sa darí. V druhej mám cca 800€. Dajme tomu teda že mám 1550+800 € . Teda zarábam 2350€ v čistom. Dlhy teda mam vo výške 1100€ plus podnajom + mobil jedlo a chápete kam s tým smerujem.
Ak by som mal v jednej robote plat 2350€ , asi by som nič neriešil a nejako to prežil a doplatil. Ale pracovať 40hodín+20 hodín každý týžden je enormne veľa. Aj keď to zvládam , nie je to niečo čo si viem predstaviť nasledujúcich 5-6 rokov.
Som v tejto situácii lebo som urobil chyby , a pretože banky mi dali úvery vo výškach aké som nemal dostať (v čase sch álenia úverov som zarábal 1250€).
Už takto fungujem pol roka ale už nevládzem. Každý deň myslieť na to čo budr tento mesiac, či sa vôbec budem vedieť najesť.
Veľmi som začal rozmýšlať nad osobným bankrotom. Avšak vôbec neviem či to je dobrý nápad. Moja hlavná robota ma strašne baví, nechcem o ňu prísť, ale ak by som sa vydal touto cestou asi by som o ňu musel prísť.
Vie mi niekto poradiť, čo robiť v tejto situácii. Odísť z práce , ísť bývať k rodičom domov , počkať na to kým mi nabehnú exekúciu, prejde rok a požiadať o bankrot mi pride ako lepšie riešenie ako každý deň stresovať a báť sa čo bude. Rozmýšlam zle? Alebo je nejaka možnost ako sa tomuto vyhnúť? Ak by som vedel splácať miesto 1100€ djame tomu 500 ale dlhšiu dobu tak by mi to stálo za to pokračovať v tomto, ale keďže mám omeškania v registroch tak refinancovanie asi nie je možnosť.
Je tu prosím niekto kto by mi vedel poradiť v tejto veľmi zložitej situácii... už si neviem rady a nechcem práve skončiť jeden deň pod vlakom.... ďakujem.
PS: viem urobil som hlúposť, uvedomuuem si to. Aj napriek tejto veci, som veľmi inteligentný človek. To však neznamená že som neurobil veľkú chybu. Môžete ma súdiť, ale už som to riešil doteraz, tá najťažsia časť je za mnou, povedat to , vyliečiť sa z toho. Teraz chcem zistiť ako pokračovať v normálnom živote aby som si ho aj trocha užil.
Ďakujem.
Osobne bankroty by som hned zrusila.Poznam vela ludi co si uzivalo,poprepisovali majetok a dalej zneuzivaju.
@anonym_75d423 ved skumaju osobný bankrot 3roky nazad a neuznajú to potom.
@anonym_75d423 ved skumaju osobný bankrot 3roky nazad a neuznajú to potom.
@anonym_ca1d91 ľudia sú tak prešpekulovaní...by si sa čudovala ako to niektorí majú premyslené.
Za mna chod do bankrotu nemas nad čím premýšľať, tieto odborne rady 40+ účastníkov ako si to máš odmakať odtrpiet lebo inak sa nepoucis a splácať ako taky blb do nevidím sú z čias komunizmu kde sa pre peniaze muselo tvrdo makať inak sisi ich nezaslúžil 🤦🏼♀️ naštastie myslenie sa posunulo (aspoň v niektorých krajoch a u niektorých ľudí) a konečne vieme ze patriť medzi ovce v košiari a riadiť sa systémom ktorý tu je na to aby nás zotročil nieje v poriadku, vystúpiť z radu aj ked na teba zadubenci budu ukazovať prstom je odvaha….ale o to po tom to len na okraj motivačne… po roku ti prejde bankrot a život ti začne nie konci, áno bude svietiť v registri a hypo ani pôžičku nedostaneš, ale pri založení rodiny a postaraní sa o ňu nevidím problém stále môžeš podnikať 🤷🏼♀️ pripadne chodiť na týždňovky ci na nejakú inú dobu von kde je všetkým u prdele ci si mal bankrot, využiť a okabatit systém ktorý okráda poctivých podnikateľov, systém nastavený bankami ktoré sú tu na to aby na nás zarobili a nie nám pomohli-inak by ti pani na pobočke povedala ze to nieje dobrý nápad a prehovorila do duše- ale každému je to jedno ma len svoje čísla ktoré si musí splniť tak prečo by to teraz nemalo byt jedno tebe? Áno spravil si chybu aj to vieš ja poznám človeka co mal na spotrebakoch bez ručiteľa 60tis bez založenia majetku .. nieje nad čím premýšľať nebude to ľahké ale určite budeš mat chuť sa obracať oveľa viac ked tie peniaze co zarobíš pôjdu tebe a nie bankám ktorým na úrok preplatis hádam aj raz toľko
Za mna chod do bankrotu nemas nad čím premýšľať, tieto odborne rady 40+ účastníkov ako si to máš odmakať odtrpiet lebo inak sa nepoucis a splácať ako taky blb do nevidím sú z čias komunizmu kde sa pre peniaze muselo tvrdo makať inak sisi ich nezaslúžil 🤦🏼♀️ naštastie myslenie sa posunulo (aspoň v niektorých krajoch a u niektorých ľudí) a konečne vieme ze patriť medzi ovce v košiari a riadiť sa systémom ktorý tu je na to aby nás zotročil nieje v poriadku, vystúpiť z radu aj ked na teba zadubenci budu ukazovať prstom je odvaha….ale o to po tom to len na okraj motivačne… po roku ti prejde bankrot a život ti začne nie konci, áno bude svietiť v registri a hypo ani pôžičku nedostaneš, ale pri založení rodiny a postaraní sa o ňu nevidím problém stále môžeš podnikať 🤷🏼♀️ pripadne chodiť na týždňovky ci na nejakú inú dobu von kde je všetkým u prdele ci si mal bankrot, využiť a okabatit systém ktorý okráda poctivých podnikateľov, systém nastavený bankami ktoré sú tu na to aby na nás zarobili a nie nám pomohli-inak by ti pani na pobočke povedala ze to nieje dobrý nápad a prehovorila do duše- ale každému je to jedno ma len svoje čísla ktoré si musí splniť tak prečo by to teraz nemalo byt jedno tebe? Áno spravil si chybu aj to vieš ja poznám človeka co mal na spotrebakoch bez ručiteľa 60tis bez založenia majetku .. nieje nad čím premýšľať nebude to ľahké ale určite budeš mat chuť sa obracať oveľa viac ked tie peniaze co zarobíš pôjdu tebe a nie bankám ktorým na úrok preplatis hádam aj raz toľko
@anonym_dea54a otázka taktiež som sa dostal do prúseru ale nie svojim zavinením .Nezobral som si žiaden uver ani podvod skôr na mne sa niekto priživil a teraz po mne bude vymáhať peniaze. Otázka znie ak vlastním majetok ak by som sa ho zbavil prešlo to niekomu alebo naopak neuznali OB.
@anonym_dea54a otázka taktiež som sa dostal do prúseru ale nie svojim zavinením .Nezobral som si žiaden uver ani podvod skôr na mne sa niekto priživil a teraz po mne bude vymáhať peniaze. Otázka znie ak vlastním majetok ak by som sa ho zbavil prešlo to niekomu alebo naopak neuznali OB.
@anonym_ca1d91 záleží ako veľmi sa v tom bude vŕtať exekútor, môže sa stať ze to bude skúmať dajú ta predvolať ale jedine co po právnej stránke môžu je ze ti to takto znepríjemnia jedine, záleží zase aj na sudcovi ale vačšinou ich to nebaví prestuduju fakty a odklepnú … fakticky žiadny majetok= žiadny konkurz co urýchli uzavretie bankrotu. V prípade ze vlastníš nehnuteľnosť auto a podob by som to riešila darovacou zmluvou rodičom co je ľahko obhájiteľné aj v prípade ze sa budu veľa vyzvedat- jednoducho si sa im chcel odvďačiť (hoci mam pocit ze si spomínal ze nič nevlastniš čo podstatne veci okolo OB zjednodušuje)
Tak myslím ak by sa im to z časovej línie nepozdávalo ze si prepísal majetok a mesiac na to išiel do bankrokrotu-zase si to nepredstavuj zo dňa na deň, pokial dlzis len bankám mesiac dva od kedy prestanes platiť budu posielat výzvy, až ptm pristúpia k vymáhaniu, zase záleží od banky aj od toho ci si k úverovým zmluvám podpisoval aj dohodu o zrážkach zo mzdy- ak to máš podpísané bude to problém pre OB, v takom prípade ti budu strhávať zo mzdy splátky a v prípade ze by si bol nezamestnaný zoberú ti dávku a nechajú ti len nutne životne minimum co je teraz cca 270€ ale k OB to nepríde nakoľko OB sa zakladá na exekuciach nie na zrážkach
@anonym_dea54a tak toto je rada a postoj nadovšetko. Tak berme úvery, zadlžujme sa, však vyhlásime si potom OB a ideme ďalej životom. Na čo vrátiť požičané. Nech to zaplatia tí, ktorí si svoje záväzky plnia. Lebo niekto to zaplatiť musí.
@anonym_ca1d91 OB ti prejde ak splníš zákonné podmieky, avšak je dosť možné, že na teba veritelia podajú žalobu, na základe ktorej sudca bude podrobne skúmať tvoje správanie pred a počas OB, keby spravíš toto čo píšeš, prepíšeš majetok a potom pôjdeš do OB, tak na 99 percent ti OB sudca zruší. Veritelia, najmä banky často tieto žaloby podávajú takže sa moc neoplatí to takto pokúšať.