icon

Osobný bankrot ako riešenie enormnej zadĺženosti

martin1387
Včera o 11:32

Ahojte,

popíšem svoju situáciu . Mám 26 rokov , 2 roboty a dlhy vo výške cca 30-35 tisíc. Ocitol som sa v tejto situácii lebo som upadol do gamblerstva (noe kasíno, tam som nikdy nebol, daytrading a stávkovanie) . To ale tu nechcem rozoberať a bol by som rád ak by to nikto neriešil (viem som hlúpy atď atď) viem, moja rodina o tom vie aj všetko. Problém je že mi banky dali také úvery ktoré na môj plat presahuju výšku akú by som normalne mal dostať. Moje dlhy sú vo výške 1100€ mesačne nasledujúcich 7 rokov (áno, matematicky to nevychádza, najskorší úver skončí tento rok, posledný za 7 rokov, tá hodnota sa pomaly začne znižovať, za cca 4 roky to bude už len cca 600€). Tie úvery však majú enormné úroky.

Moja situácia je nasledovná (2 práce , v jednej zarobím v čistom 1500€ , niekedy aj 1750€ , záleži koľko prace je a a ako sa darí. V druhej mám cca 800€. Dajme tomu teda že mám 1550+800 € . Teda zarábam 2350€ v čistom. Dlhy teda mam vo výške 1100€ plus podnajom + mobil jedlo a chápete kam s tým smerujem.

Ak by som mal v jednej robote plat 2350€ , asi by som nič neriešil a nejako to prežil a doplatil. Ale pracovať 40hodín+20 hodín každý týžden je enormne veľa. Aj keď to zvládam , nie je to niečo čo si viem predstaviť nasledujúcich 5-6 rokov.
Som v tejto situácii lebo som urobil chyby , a pretože banky mi dali úvery vo výškach aké som nemal dostať (v čase sch álenia úverov som zarábal 1250€).

Už takto fungujem pol roka ale už nevládzem. Každý deň myslieť na to čo budr tento mesiac, či sa vôbec budem vedieť najesť.

Veľmi som začal rozmýšlať nad osobným bankrotom. Avšak vôbec neviem či to je dobrý nápad. Moja hlavná robota ma strašne baví, nechcem o ňu prísť, ale ak by som sa vydal touto cestou asi by som o ňu musel prísť.

Vie mi niekto poradiť, čo robiť v tejto situácii. Odísť z práce , ísť bývať k rodičom domov , počkať na to kým mi nabehnú exekúciu, prejde rok a požiadať o bankrot mi pride ako lepšie riešenie ako každý deň stresovať a báť sa čo bude. Rozmýšlam zle? Alebo je nejaka možnost ako sa tomuto vyhnúť? Ak by som vedel splácať miesto 1100€ djame tomu 500 ale dlhšiu dobu tak by mi to stálo za to pokračovať v tomto, ale keďže mám omeškania v registroch tak refinancovanie asi nie je možnosť.

Je tu prosím niekto kto by mi vedel poradiť v tejto veľmi zložitej situácii... už si neviem rady a nechcem práve skončiť jeden deň pod vlakom.... ďakujem.

PS: viem urobil som hlúposť, uvedomuuem si to. Aj napriek tejto veci, som veľmi inteligentný človek. To však neznamená že som neurobil veľkú chybu. Môžete ma súdiť, ale už som to riešil doteraz, tá najťažsia časť je za mnou, povedat to , vyliečiť sa z toho. Teraz chcem zistiť ako pokračovať v normálnom živote aby som si ho aj trocha užil.

Ďakujem.

Strana
z4
anonym_1a734f
Včera o 11:35

Chod do zahraničia, napr na sezónu do Álp, kde budeš mať zadarmo ubytko a stravu a plat samozrejme vyšší

martin1387
autor
Včera o 11:37

Ešte doplním dôležitú vec , čo ke však asi jasné, nič cenné nevlastnim. Môj majetok mimo oblečenia a bežných vecí ako telefón atď je 0€

pribinak
Včera o 11:38

Pri takýchto dlhoch je tvoj príjem nízky. Odchod na 5 rokov makat niekam do zahraničia a splatit všetko bez vymýšľania

martin1387
autor
Včera o 11:41
@pribinak

Pri takýchto dlhoch je tvoj príjem nízky. Odchod na 5 rokov makat niekam do zahraničia a splatit všetko bez vymýšľania

@pribinak áno , nad pracou v zahraniči som rozmýšlal. Aj som hladal. Ale tu zarobím 2350€ , v zahraniči nezarobím o toĺko viac aby sa mi to oplatilo vycestovať. Nehovoriac o životných nakladoch ktoré su mimo možno potravín vyššie v zahraniči ako u nás. Nikde som nenašiel že by človek zarobil 3000+ €. Aj keď mám dve roboty ale či zarobím na SK 2350€ s dvoma jobmi alebo 2500€ v zahraniči s jednou, radšej by som ostal na SK

marsmykkok
Včera o 11:42

@martin1387 Príjem 1500 eur v čistom je dosť málo na to aby si platil aj podnájom si. Hľadala by som si prácu v blízkosti rodičov nejakú, nech neplatíš zbytočne nájom.

sasa1310
Včera o 11:45

@martin1387 žiadna banka ti nedá ani nedala také úvery, ktoré presahovali tvoj príjem. Na to je zákon

la_dolce_vita
Včera o 11:48
@sasa1310

@martin1387 žiadna banka ti nedá ani nedala také úvery, ktoré presahovali tvoj príjem. Na to je zákon

@sasa1310 u predschvalenych uverov sa prijem neriesi. Urcite toto hojne vyuzival a teraz je banka zla...

sasa1310
Včera o 11:49
@la_dolce_vita

@sasa1310 u predschvalenych uverov sa prijem neriesi. Urcite toto hojne vyuzival a teraz je banka zla...

@la_dolce_vita preschválený ešte neznamená schválený a že dostane peniaze. Pri schválenom rieši banka príjem

anonym_ffa1b3
Včera o 11:52
@sasa1310

@la_dolce_vita preschválený ešte neznamená schválený a že dostane peniaze. Pri schválenom rieši banka príjem

@sasa1310 nic neriesi,staci ze mu tam chodi plat,a tak schvalia aj do 35tisic bez overovania.A takto sa ludia zadlzia,lebo banka da.

anonym_01cf0a
Včera o 11:53

Mas 26 rokov, kym prebehne bankrot mozes mat 28. do 38 si pre banky odpisany, co sa tyka hypo atd … predpokladam, ze ako normalny muz sa chces postavit na vlastne nohy, pripadne mat rodinu atd … ako „skrachovany“ sa dost odpises a je dost uzka skupina, co na teba nebude pozerat cez prsty a budes sa tocit v blusnom kruhu. Bol si mlady a sprosty … teraz si to musis odmakat. Pokial by si makal 60 hodin v zahranici mas to splatene skor a stale sa mozes vratit do normalneho kolobehu zivota… za hlupost sa plati, platis vysoku cenu, ale vies za co…

zuzanita1609

Nerozumiem,čím si ručil,keď ti banka schválila 2 úvery a píšeš,že nemáš žiadny majetok. Je mi ľúto,do akej situácie si sa dostal,ale ak to poviem nemilo, musíš vydržať ,ináč by to nebolo ponaučenie. Rozpíš si svoje výdavky a ak nevedia tvoji rodičia o tvojich problémoch, najskôr im všetko ozrejmi aby vedeli všetko a pravdivo,čo je vo veci (keď sa rozmýšľaš vrátiť domov).

martin1387
autor
@sasa1310

@sasa1310 mám 1100€ úvery v bankách (SLSP+365). Nevymýšlam si , prečo by som to robil.

martin1387
autor
Včera o 11:55
@zuzanita1609

Nerozumiem,čím si ručil,keď ti banka schválila 2 úvery a píšeš,že nemáš žiadny majetok. Je mi ľúto,do akej situácie si sa dostal,ale ak to poviem nemilo, musíš vydržať ,ináč by to nebolo ponaučenie. Rozpíš si svoje výdavky a ak nevedia tvoji rodičia o tvojich problémoch, najskôr im všetko ozrejmi aby vedeli všetko a pravdivo,čo je vo veci (keď sa rozmýšľaš vrátiť domov).

@zuzanita1609 rodičia o všetkom vedia, dlhy čo som urobil a všetko.

anonym_ffa1b3
@sasa1310

@sasa1310 tam ide o obraty,nie o plat.Ty si na ucet mozes aj 2krat vlozit peniaze,vyberes,vlozis a hned banka vidi obrat 2000,3000eur a potom schvalia uver,jemu potom staci len ist do banky a ma to vybavene do 2min.aj s peniazmi na ucte.

sasa1310
@martin1387

@sasa1310 mám 1100€ úvery v bankách (SLSP+365). Nevymýšlam si , prečo by som to robil.

@martin1387 má 1100 eur mesačnú splátku a nevieš ju splácať z 2350 eur platu?

martin1387
autor
Včera o 11:56
@marsmykkok

@martin1387 Príjem 1500 eur v čistom je dosť málo na to aby si platil aj podnájom si. Hľadala by som si prácu v blízkosti rodičov nejakú, nech neplatíš zbytočne nájom.

@marsmykkok problém je že som v BA. Môj podnájom za izbu je 300€. Pochádzam zo stredneho slovenska. Tam prácu ledva nájdem a nie to ešte za 1250€ v čistom.

sasa1310
Včera o 11:56
@anonym_ffa1b3

@sasa1310 nic neriesi,staci ze mu tam chodi plat,a tak schvalia aj do 35tisic bez overovania.A takto sa ludia zadlzia,lebo banka da.

@anonym_ffa1b3 ale mu stále dala na základe príjmu. Na to narážam. Nemohla mu dať viac, aby mesačná splátka bola vyššia ako príjem, ktorý mu tam chodil

zuzanita1609
Včera o 12:00
@martin1387

@zuzanita1609 rodičia o všetkom vedia, dlhy čo som urobil a všetko.

@martin1387 a ešte otázka. Koľko si bol závislý a koľko si sa liečil? Liečil si sa odborníkom,či si si povedal zo dňa na deň "a dosť!" ? Aká je šanca,keď sa tvoja situácia stabilizuje, nedostaneš sa do toho znova?

sasa1310
Včera o 12:04
@martin1387

@marsmykkok problém je že som v BA. Môj podnájom za izbu je 300€. Pochádzam zo stredneho slovenska. Tam prácu ledva nájdem a nie to ešte za 1250€ v čistom.

splátku máš splátku 1100 eur z platu 2350 eur, 300 eur nájom. Ostane ti cca 900 eur. To vôbec nie je málo na 1 osobu. Môžeš kľudne platiť aj mimoriadnu splátku.

anonym_0daa20
Včera o 12:07

@martin1387
Ja si nemyslil MK je vhodne forum tu je to take jedna pani povedala.
Ty potrebujes profika insolvency bankrupcy, presiel som cez to ked velky developer vonku, ktoremu sme dodavali isiel belly up,

anonym_54d82d
Včera o 12:07
@sasa1310

splátku máš splátku 1100 eur z platu 2350 eur, 300 eur nájom. Ostane ti cca 900 eur. To vôbec nie je málo na 1 osobu. Môžeš kľudne platiť aj mimoriadnu splátku.

@sasa1310 ale tu ide o to, ze ma 2 prace a uz nevladze.. keby mal 1, tak by mal plat 1500 a z toho by tazko platil

sasa1310
Včera o 12:09
@anonym_54d82d

@sasa1310 ale tu ide o to, ze ma 2 prace a uz nevladze.. keby mal 1, tak by mal plat 1500 a z toho by tazko platil

@anonym_54d82d 26ročný bezdetný, slobodný chlap nevládze 2 práce, keď musí? To majú niektoré matky aby vôbec prežili a doma sa starajú o domácnosť a k tomu dieťa. AJ môj muž mal 2 práce, keď bolo treba a ešte doma mal domácnosť a deti.
Pokiaľ má 2 práce, treba dávať mimoriadne splátky a nie vymýšľať osobný bankrot

trema
Včera o 12:09

naozaj by som zvazila to zahranicie, ak by si si tam zarobil 2500 (a mozno aj viac) za 40h, stale lepsie ako 2300 za 60h tu na slovensko, este by si mal cas aj na oddych

sasa1310
Včera o 12:11
@anonym_54d82d

@anonym_54d82d pri dlhu 35 000 eur to má pri 2 prácach tak na 3 roky a má svätý pokoj. Nič hrozné pre slobodného 26ročného chlapa zdravého

marsmykkok
Včera o 12:13

@martin1387 pri úradoch práce je aj bezplatné dlhové poradenstvo... Možno skús tam ísť po sviatkoch, poradia ti a ty sa rozhodneš či tak urobíš alebo nie. Napríklad aj ohľadom toho osobného bankrotu alebo aj Možno prídete spolu na inú možnosť. Takto riešiť to na diaľku cez fórum sa to nedá.

pribinak
Včera o 12:26
@marsmykkok

@martin1387 pri úradoch práce je aj bezplatné dlhové poradenstvo... Možno skús tam ísť po sviatkoch, poradia ti a ty sa rozhodneš či tak urobíš alebo nie. Napríklad aj ohľadom toho osobného bankrotu alebo aj Možno prídete spolu na inú možnosť. Takto riešiť to na diaľku cez fórum sa to nedá.

@marsmykkok poradia mu splácať nič viac. Nemá ženu decka, môže makat. Mladý zdravý chlap.
Jemu sa bankrot neoplati. Jednak musí mat minimálne rok exekucie a bol by pre bankrot na čiernej listine pre banky. Raz možno bude chcieť hypo aby mal bývanie pre seba a rodinku

anonym_8dc759
Včera o 12:26

Ahoj. Bez debaty ist do zahranicia. Ist do hotela pracovat alebo niekam na stavbu. A uvery mas splatene do 3-4rokov. Si este mlady , kopec energie a sil. Ja som makala v AT, a potom vsetko som investovala do ponikania, ktore ma teraz zivi. Takze hlavu hore , ak si sikovny v 30tke si bez dlhov a s peknym prijmom.
Este ma napadlo, ake mas uroky na tych uveroch? Neda sa tam.znizit urok? Mne teraz znizili na hypo o 1percento,pocas fixacie.

domkakvet
Včera o 12:42

@martin1387 preco byvas v najme, ked mas take dlhy?

anonym_78546e
Včera o 12:45
@domkakvet

@martin1387 preco byvas v najme, ked mas take dlhy?

@domkakvet ved citaj. Byva v BA. Rodicov ma na strednom sk, nenajde tam tak dobre platene prace aby mohol doma byvat. Aspon si plati len izbu, nie hlupo cely byt.

anonym_78546e
Včera o 12:49

Za mna - nevymyslaj s bankrotom. Ano je to hlupy napad. Ak chces normalnu buducnost, urobis si viac skody ako uzitku. Chybu si uznat a sypat popol na hlavu - to uz robis, ved ok, je to na mieste. Lenze teraz mas znasat aj nasledky. A to budes Ial robit skrz tu pracu. Si mlady zdravy chlap, prepac ale 60h tyzdenne kvoli vyrovnaniu dlhov z blbosti nie je nic take, ze by si mal nevladat a umierat. Viem ake to je. Je kopa ludi co robi aj cez 200h mesacne. ANO je to masaker ale kym zatial musis, tak musis. Docasne. Ved nemusi to tak byt 6 rokov. Popri tom si v BA hladaj lepsie platenu pracu priebezne a nebudes musiet mat dve. Nic ale nevieme o Tvojej kvalifikacii, skole, praxi...

Mna skor zaujima, s cim mas problem z platu 2350 vyjst akoze? 2350 - 1100 (splatka) - 300 (izba) = 950!! eur na zivot. Z toho jedna osoba aj v Bratislave vyzije tak, ze este par stovak odlozis a mozes prihodit k splatkam. Tomuto nerozumiem, prepac.

Strana
z4