Osobný bankrot ako riešenie enormnej zadĺženosti
Ahojte,
popíšem svoju situáciu . Mám 26 rokov , 2 roboty a dlhy vo výške cca 30-35 tisíc. Ocitol som sa v tejto situácii lebo som upadol do gamblerstva (noe kasíno, tam som nikdy nebol, daytrading a stávkovanie) . To ale tu nechcem rozoberať a bol by som rád ak by to nikto neriešil (viem som hlúpy atď atď) viem, moja rodina o tom vie aj všetko. Problém je že mi banky dali také úvery ktoré na môj plat presahuju výšku akú by som normalne mal dostať. Moje dlhy sú vo výške 1100€ mesačne nasledujúcich 7 rokov (áno, matematicky to nevychádza, najskorší úver skončí tento rok, posledný za 7 rokov, tá hodnota sa pomaly začne znižovať, za cca 4 roky to bude už len cca 600€). Tie úvery však majú enormné úroky.
Moja situácia je nasledovná (2 práce , v jednej zarobím v čistom 1500€ , niekedy aj 1750€ , záleži koľko prace je a a ako sa darí. V druhej mám cca 800€. Dajme tomu teda že mám 1550+800 € . Teda zarábam 2350€ v čistom. Dlhy teda mam vo výške 1100€ plus podnajom + mobil jedlo a chápete kam s tým smerujem.
Ak by som mal v jednej robote plat 2350€ , asi by som nič neriešil a nejako to prežil a doplatil. Ale pracovať 40hodín+20 hodín každý týžden je enormne veľa. Aj keď to zvládam , nie je to niečo čo si viem predstaviť nasledujúcich 5-6 rokov.
Som v tejto situácii lebo som urobil chyby , a pretože banky mi dali úvery vo výškach aké som nemal dostať (v čase sch álenia úverov som zarábal 1250€).
Už takto fungujem pol roka ale už nevládzem. Každý deň myslieť na to čo budr tento mesiac, či sa vôbec budem vedieť najesť.
Veľmi som začal rozmýšlať nad osobným bankrotom. Avšak vôbec neviem či to je dobrý nápad. Moja hlavná robota ma strašne baví, nechcem o ňu prísť, ale ak by som sa vydal touto cestou asi by som o ňu musel prísť.
Vie mi niekto poradiť, čo robiť v tejto situácii. Odísť z práce , ísť bývať k rodičom domov , počkať na to kým mi nabehnú exekúciu, prejde rok a požiadať o bankrot mi pride ako lepšie riešenie ako každý deň stresovať a báť sa čo bude. Rozmýšlam zle? Alebo je nejaka možnost ako sa tomuto vyhnúť? Ak by som vedel splácať miesto 1100€ djame tomu 500 ale dlhšiu dobu tak by mi to stálo za to pokračovať v tomto, ale keďže mám omeškania v registroch tak refinancovanie asi nie je možnosť.
Je tu prosím niekto kto by mi vedel poradiť v tejto veľmi zložitej situácii... už si neviem rady a nechcem práve skončiť jeden deň pod vlakom.... ďakujem.
PS: viem urobil som hlúposť, uvedomuuem si to. Aj napriek tejto veci, som veľmi inteligentný človek. To však neznamená že som neurobil veľkú chybu. Môžete ma súdiť, ale už som to riešil doteraz, tá najťažsia časť je za mnou, povedat to , vyliečiť sa z toho. Teraz chcem zistiť ako pokračovať v normálnom živote aby som si ho aj trocha užil.
Ďakujem.
Bratranec napr chodi do zahranicia, staval lesenia. Teraz uz sam dohadzuje chlapov na take fusky. Netreba Ti k tomu absolutne nijake specificke skills. Keby si tam siel na rok, v cistom si schopny zarobit si (realne info z prvej ruky) 20-25tisic (uz po odpocte stravy, ubytko tam mas).
4 tyzdne tam, 2 doma. Hm? Napriklad.
Za mna - nevymyslaj s bankrotom. Ano je to hlupy napad. Ak chces normalnu buducnost, urobis si viac skody ako uzitku. Chybu si uznat a sypat popol na hlavu - to uz robis, ved ok, je to na mieste. Lenze teraz mas znasat aj nasledky. A to budes Ial robit skrz tu pracu. Si mlady zdravy chlap, prepac ale 60h tyzdenne kvoli vyrovnaniu dlhov z blbosti nie je nic take, ze by si mal nevladat a umierat. Viem ake to je. Je kopa ludi co robi aj cez 200h mesacne. ANO je to masaker ale kym zatial musis, tak musis. Docasne. Ved nemusi to tak byt 6 rokov. Popri tom si v BA hladaj lepsie platenu pracu priebezne a nebudes musiet mat dve. Nic ale nevieme o Tvojej kvalifikacii, skole, praxi...
Mna skor zaujima, s cim mas problem z platu 2350 vyjst akoze? 2350 - 1100 (splatka) - 300 (izba) = 950!! eur na zivot. Z toho jedna osoba aj v Bratislave vyzije tak, ze este par stovak odlozis a mozes prihodit k splatkam. Tomuto nerozumiem, prepac.
@anonym_78546e moje práce sú 2000€ +1100€ v hrubom. Moja hlavná práca ma bavi , pracujem ako vedúci nákupu a zákazníckeho centra. Nemám síce vysokú školu (odišiel som) , ale myslím si že som veľmi kvalifikovaný (mám C1 ANG FR a RU, viem programovať , práca s PC excel a veci okolo toho pravdaže na top úrovni. Avšak mi príde že 2000€ + odmeny nie je zlý plat na BA. Ťažko by som asi niečo iné našiel. Alebo sa mýlim ? A hlavne moja robota je pre mňa strašne ľahká a zábavná. Ja doslova s radosťou chodim do práce. Čo sa jedná mojej situacie a že to nedáva zmysel. Áno vychádza to fajn, s dvoma prácami a jednoduchým podnájmom, ale psychicky je to už na nezvládnutie. Ja fyzicky vládzem úplne vpohode, psychicky je to už cez moju hlavu. Fakt že budem mať cez 30 kým všetko splatím a nič nebudem mať, kým iní ľudia budú mať peniaze rodiny priateľky. (Áno možem si za to sám, len konštatujem ) Ono mme kvôli tomuto skončil 10 ročný vzťah (aj keď z veľkej časti kvôli nemu som sa dostal do tejto situácie keďze mám veľmi krehkú psychiku) Toto všetko dokopy je to čo to pre mňa robí už ťažke. Psychická stránka
Bratranec napr chodi do zahranicia, staval lesenia. Teraz uz sam dohadzuje chlapov na take fusky. Netreba Ti k tomu absolutne nijake specificke skills. Keby si tam siel na rok, v cistom si schopny zarobit si (realne info z prvej ruky) 20-25tisic (uz po odpocte stravy, ubytko tam mas).
4 tyzdne tam, 2 doma. Hm? Napriklad.
@anonym_78546e
ahoj mozes mi prosim ta napisat ki takt na tvojho bratrenca? Kludne aj do spravy 🙂 dakujem.
@martin1387 preco byvas v najme, ked mas take dlhy?
@domkakvet a kde má bývať? Pod mostom? Veď 300 eur je ešte fajn cena.
Pocuj a je moznost refinancovat tie uvery a predlzit splatky? Teda platil by si menej mesacne ale dlhsie? No a pokial by si nieco mimo Sk nasiel, bolo by to tiez fajn. Ja som robievala 55 hodin tyzdenne a dalo sa ale 7 rokov si tak predstavit neviem.
@martin1387 min. nie si inteligentný, ale že ani za nechet! A na strednom Slovensku u rodičov by si nemal taký príjem? Podľa toho kde, pretože aj robotnik v KII po pár rokoch zarobí 1700e!
@martin1387 min. nie si inteligentný, ale že ani za nechet! A na strednom Slovensku u rodičov by si nemal taký príjem? Podľa toho kde, pretože aj robotnik v KII po pár rokoch zarobí 1700e!
@anonym_536a1e ďakujem za názor, verím že toto je len ragebait. Ale ak vieš o práci kde na Strednom/Východnom Slovensku zarobím cez 2000€ v hrubom, tak mi prosím daj vedieť. Viem že tu majú ľudia veľmi skreslené predstavy o platoch ale zase myslel som si že aj to má limity.
Ďakujem vám všetkym za odpovede , ale upresním. Moje ubytko je 300€ . Ísť bývať k rodičom na Stredné Slovensko k HU hraniciam , tak prídem na plate o oveľa viac ako 300€. Z ekonomického hľadiska by to bolo to najhoršie rozhodnutie. Nehovoriac o tom že mám veľmi dobru pozíciu s dobrým výhľadom do budúcnosti , nie skladníka( bez urážky, tiež som to robil)
Píšeš,že práca ťa baví,napĺňa,je to zábava,niekto vyššie to rozpísal tak,že ti ostáva okolo900e. Mladý ,fyzicky zdravý chlap....nie je to až také zlé pre niekoho,kto nemá záväzky a je sám za seba zodpovedný. Ako si ty predstavuješ osobný bankrot? Vynulujú sa dlhy, nič nebudeš meniť a za rok ideš len odtiaľ, odkiaľ ty chceš? Podľa mňa,si na tom,v rámci možností,ešte dobre.
Za mna - nevymyslaj s bankrotom. Ano je to hlupy napad. Ak chces normalnu buducnost, urobis si viac skody ako uzitku. Chybu si uznat a sypat popol na hlavu - to uz robis, ved ok, je to na mieste. Lenze teraz mas znasat aj nasledky. A to budes Ial robit skrz tu pracu. Si mlady zdravy chlap, prepac ale 60h tyzdenne kvoli vyrovnaniu dlhov z blbosti nie je nic take, ze by si mal nevladat a umierat. Viem ake to je. Je kopa ludi co robi aj cez 200h mesacne. ANO je to masaker ale kym zatial musis, tak musis. Docasne. Ved nemusi to tak byt 6 rokov. Popri tom si v BA hladaj lepsie platenu pracu priebezne a nebudes musiet mat dve. Nic ale nevieme o Tvojej kvalifikacii, skole, praxi...
Mna skor zaujima, s cim mas problem z platu 2350 vyjst akoze? 2350 - 1100 (splatka) - 300 (izba) = 950!! eur na zivot. Z toho jedna osoba aj v Bratislave vyzije tak, ze este par stovak odlozis a mozes prihodit k splatkam. Tomuto nerozumiem, prepac.
@anonym_78546e nevieme kde pracuje.Ked robi napr.na stavbe, slnko,dazd,zima atd. den co den je to ine ako ked ma zena dve prace(ta ich asi nema pod holym nebom)
Prepáč ale ty si fakt magor. Aj po splatení splátok ti ostáva krásna suma na život.
Prepáč ale ty si fakt magor. Aj po splatení splátok ti ostáva krásna suma na život.
@doriiis on nepise ze mu neostane pekna suma ale pise o tom ze nevladze, psychicky.Citat s porozumenim a tak nadavat niekomu ze je magor.
@doriiis on nepise ze mu neostane pekna suma ale pise o tom ze nevladze, psychicky.Citat s porozumenim a tak nadavat niekomu ze je magor.
@anonym_2df628 ... Nuž, dopláca na svoje nezodpovedne správanie v minulosti. Slobodný, bezdetný človek nezvláda dve práce? Ako je možné, že mnohé ženy s dvoma, troma deťmi to zvládajú a človek, čo má všetok čas sveta to nedáva?
@marsmykkok poradia mu splácať nič viac. Nemá ženu decka, môže makat. Mladý zdravý chlap.
Jemu sa bankrot neoplati. Jednak musí mat minimálne rok exekucie a bol by pre bankrot na čiernej listine pre banky. Raz možno bude chcieť hypo aby mal bývanie pre seba a rodinku
@pribinak Tak ja napríklad poznám situáciu kedy sa tiež nezmyselné dlhy kde hrozila exekúcia už na byt riešili tým, že sa prepísal pozemok na jedného člena rodiny na ktorý by mal nárok raz aj dlžník a ten čo pozemok dostal vyplatil dlh a vyrovnalo sa to. Teda možnosti je veľa a majú s tým skúsenosti, aj tomuto by sa tam vedeli povenovať a zistiť či by nebola nejaká možnosť aj takýmto spôsobom nejakým... Alebo aj iným ktorý nás nenapadne... Zase 30 000 eur v dnešnej dobe je skoro nič, nie je to nejaká enormná suma. Lebo ja sa obávam len toho, aby autorovi diskusie pri tomto tempe pracovnom nevypovedalo zdravie a potom bude mať sakra problém s tými dlhmi na krku...
@pribinak Tak ja napríklad poznám situáciu kedy sa tiež nezmyselné dlhy kde hrozila exekúcia už na byt riešili tým, že sa prepísal pozemok na jedného člena rodiny na ktorý by mal nárok raz aj dlžník a ten čo pozemok dostal vyplatil dlh a vyrovnalo sa to. Teda možnosti je veľa a majú s tým skúsenosti, aj tomuto by sa tam vedeli povenovať a zistiť či by nebola nejaká možnosť aj takýmto spôsobom nejakým... Alebo aj iným ktorý nás nenapadne... Zase 30 000 eur v dnešnej dobe je skoro nič, nie je to nejaká enormná suma. Lebo ja sa obávam len toho, aby autorovi diskusie pri tomto tempe pracovnom nevypovedalo zdravie a potom bude mať sakra problém s tými dlhmi na krku...
@marsmykkok píše že žiadny majetok nemá
Prečo neprogramuješ, keď "vieš programovať"? Tak by si si možno zarobil viac
Zaplat si terapie, ktore pomozu tvojej psychike. Hlavnu pracu nemas narocnu, ak je to nejaky korporat, dobolim si tvrdit, ze nepracujes tych 40 hodin, ale mozno tristvrtinu, ostatok kavicky obediky fejsbucik. Da sa to zvladnut, ak ta zradza posychika, susted sa na nu. Ak pojdes fo babkrotu, rovnako nebudes mat v 20 nic, ani tu frajerku
Vrat sa k rodicom,na ss ty dobre vies,kde sa mas zamestnat,urobis par nadcasov a 2000eur mas.Usetris 300eur za izbu a splacas a zijes.
Ďakujem vám všetkym za odpovede , ale upresním. Moje ubytko je 300€ . Ísť bývať k rodičom na Stredné Slovensko k HU hraniciam , tak prídem na plate o oveľa viac ako 300€. Z ekonomického hľadiska by to bolo to najhoršie rozhodnutie. Nehovoriac o tom že mám veľmi dobru pozíciu s dobrým výhľadom do budúcnosti , nie skladníka( bez urážky, tiež som to robil)
@martin1387 tak napr.kedze zijes niekde pri hraniciach s madarmi,tak sa da aj ubytovanie za 100eur,a uz len makas,a pri nadcasoch by si tych 2000eur v cistom mal.
@anonym_2df628 ... Nuž, dopláca na svoje nezodpovedne správanie v minulosti. Slobodný, bezdetný človek nezvláda dve práce? Ako je možné, že mnohé ženy s dvoma, troma deťmi to zvládajú a človek, čo má všetok čas sveta to nedáva?
@doriiis ja som trocha teraz v úžase, nemyslím to v zlom , ale ak by ste niekedy pracovali dve práce (5x8 + 2x10) tak by ste toto ani zo srandy nenapísali. Áno zvládam to, ba ma to až baví, lebo som workoholik. Ale ja to potrebujem vydržat aspoň 5 rokov , nie pol roka na privyrobenie keď nemam peniaze. 5 rokov v kuse , 365 dní (- 30 dní dovolenky ) 335 dní v roku v kuse v práci. Ja viem že si za to môžem sám a neviem čo, ak psychicky nevyhorím, tak ma toto doženie keď budem mať 40 50 rokov.
Vrat sa k rodicom,na ss ty dobre vies,kde sa mas zamestnat,urobis par nadcasov a 2000eur mas.Usetris 300eur za izbu a splacas a zijes.
@anonym_ffa1b3 na strednom slovensku 2000€ (pripomínam , HU hranice, nie Bystrica ale pochybujem že aj tam toľko ľudia zarobia) nezarobím ani za 200 hodín nadčasov. U nás sú ľudia radi že majú robotu , už tú je ťažke zohnať. Ale 2000€ nezarobí na strednom ani Manažér pomaly...
Zaplat si terapie, ktore pomozu tvojej psychike. Hlavnu pracu nemas narocnu, ak je to nejaky korporat, dobolim si tvrdit, ze nepracujes tych 40 hodin, ale mozno tristvrtinu, ostatok kavicky obediky fejsbucik. Da sa to zvladnut, ak ta zradza posychika, susted sa na nu. Ak pojdes fo babkrotu, rovnako nebudes mat v 20 nic, ani tu frajerku
@majlo1234 áno korporát. Áno sú dni kedy z 8 hodín 6 hodin pozerám Youtube, ale zase aú dni kedy sa za 8 hodín 11 hodín nezastavím lebo toĺko je roboty. Ale áno práca je nenáročná (pre mňa, mám veľkú zodpovednosť ale viem robiť dobre čo robím a rýchlo/efektívne).
@doriiis ja som trocha teraz v úžase, nemyslím to v zlom , ale ak by ste niekedy pracovali dve práce (5x8 + 2x10) tak by ste toto ani zo srandy nenapísali. Áno zvládam to, ba ma to až baví, lebo som workoholik. Ale ja to potrebujem vydržat aspoň 5 rokov , nie pol roka na privyrobenie keď nemam peniaze. 5 rokov v kuse , 365 dní (- 30 dní dovolenky ) 335 dní v roku v kuse v práci. Ja viem že si za to môžem sám a neviem čo, ak psychicky nevyhorím, tak ma toto doženie keď budem mať 40 50 rokov.
@martin1387 manžel mi tak pracoval v dvoch prácach, keď mal voľno staral sa o deti alebo varil lebo ja som bola v práci. Pracoval tak 5 rokov. V klasickej práci robil 12h a potom podľa potreby v druhej práci, koľkokrát aj po 12h šichte išiel do druhej práce.
Či čo čakáš aké odpovede? Dlhy si si narobil, tak si ich plať. Osobný bankrot nedostaneš, tak ti neostáva nič len makať ako mnohí ostatní, aby vyžili a nie aby platili dlhy
Tak vidis, proste sa neopustaj, musis sa vzchopit, man up, jak sa vravi. A priskrt sa vo vydavkoch, poplat rxtra splatky, a za tri roky mozes byt volny
@martin1387 manžel mi tak pracoval v dvoch prácach, keď mal voľno staral sa o deti alebo varil lebo ja som bola v práci. Pracoval tak 5 rokov. V klasickej práci robil 12h a potom podľa potreby v druhej práci, koľkokrát aj po 12h šichte išiel do druhej práce.
Či čo čakáš aké odpovede? Dlhy si si narobil, tak si ich plať. Osobný bankrot nedostaneš, tak ti neostáva nič len makať ako mnohí ostatní, aby vyžili a nie aby platili dlhy
@sasa1310 vy ale nechápe o čo mne ide. To že to niekto urobí/robí ešte neznamena že to je "jednoduché" , "bezproblémov" ani nič podobné. Vy to hovoríte ako keby to bola maličkosť : "Môj manžel to robil, aj ty to zvládneš"... toto ale nemení nič na tom že to je ultra ťažké, že to je niečo s čím by ste aj vy mali mať problém, lebo neviem koľko máte rokov či váš pán manžel , ale ak ešte z toho nepociťuje následky, tak tie prídu na staré kolená. Preboha ľudia majú zničené kĺby, ruky, chrbtice, kolená atď atď v neskorej 50-tke , dovolím si povedať že 70% ľudí a to 99% pracovalo v jednej práci... áno môžem si za to sám ako to tu už bolo xy krát napísané, ale prosím ak šírite po svete myšlienku že mať dve práce je úplne nič lebo váš manžel to zvládol tak by som to moc nerobil.
@sasa1310 vy ale nechápe o čo mne ide. To že to niekto urobí/robí ešte neznamena že to je "jednoduché" , "bezproblémov" ani nič podobné. Vy to hovoríte ako keby to bola maličkosť : "Môj manžel to robil, aj ty to zvládneš"... toto ale nemení nič na tom že to je ultra ťažké, že to je niečo s čím by ste aj vy mali mať problém, lebo neviem koľko máte rokov či váš pán manžel , ale ak ešte z toho nepociťuje následky, tak tie prídu na staré kolená. Preboha ľudia majú zničené kĺby, ruky, chrbtice, kolená atď atď v neskorej 50-tke , dovolím si povedať že 70% ľudí a to 99% pracovalo v jednej práci... áno môžem si za to sám ako to tu už bolo xy krát napísané, ale prosím ak šírite po svete myšlienku že mať dve práce je úplne nič lebo váš manžel to zvládol tak by som to moc nerobil.
@martin1387 má o 20 rokov viac ako ty. Bežne ľudia tak fungujú lebo musia. Namiesto fňukania na internete. A ja to nešírim, neboj sa. To len ty si nepochopil, že tebe iné neostáva len makať

@anonym_54d82d 26ročný bezdetný, slobodný chlap nevládze 2 práce, keď musí? To majú niektoré matky aby vôbec prežili a doma sa starajú o domácnosť a k tomu dieťa. AJ môj muž mal 2 práce, keď bolo treba a ešte doma mal domácnosť a deti.
Pokiaľ má 2 práce, treba dávať mimoriadne splátky a nie vymýšľať osobný bankrot
@sasa1310 ja som mál dve práce a skolaboval a dnes mám zdravotné následky ako som roky odrobil aj 230 hodín mesačne. Takže by som to nebral ako maličkosť