Osobný bankrot - Konkurz 2018
Ahojte, je tu niekto, kto v tomto roku riešil osobný bankrot - konkurz? Jedná sa o rodičov. Nemajú majetok, preto by chceli skúsiť konkurz. Problém je v tom, že exekúcie vedia, kde a koľko majú, ale ako sa dopátrať k vymáhačským spoločnostiam? Alebo súd si vie všetko nájsť sám?
@liliar osobny bankrot sa vyhlasuje v pripade ze je niekto zadlzeny a nevie sa dostat z kruhu dlhov..nie je to vsak take jednoduche, musi ho schvalit sud. Ten aj stanovy podmienky za akych bude prebiehat konkurz..za podanie konkurzu sa tiez plati nie maly peniaz..A sudy ,taktiez exekutori a spravcovia, ti si vedia zistit uplne vsetko co sa tyka majetku..takze nic nezamlcia tvoji rodicia..navyse nemozu pocas konkurzu nadobudnut ziadny majetok ani vyssie prijmy.
@kikina84 preto mi to nejde do hlavy preco sud ked uz mala poziadane preco sud to dedicke neukoncil s tym ze vsetko podlieha statu preco to nezistili ze je tam vedena a prebieha dedicke konanie na sude.tu si myslim ze zlyhali kompletne vsetky jednak institucie a aj mama a aj novy majitel.a mame pribudol dalsi dlh.takto by sa to robit nemalo.
@liliar
Predstavte si, že aj hnuteľný majetok, podľa Vás "nenapísaný na seba" podlieha konkurzu (napr. cennosti, obrazy, aj hodnotnejšia TV vo vlastníctve dlžníka by mohla). S Vašimi informáciami ste dosť mimo a zavádzate ľudí. Btw. úverový register zaznamenáva 5 rokov a nie 6.
Inak exekúcie sú vedené v exekučnom reistri.
@beba89 zalezi za co ta pokuta je..s pravidla ak je exe v inom state tak moc exekutori nezmozu spravit v ramci vymahania,.ale ak sa jedna o nieco v trestnej veci tak na to paky su..Mala som znameho ktory sa pobil na diskoteke v inom state a sud mu ulozil pokutu za nahradu skody..dotycnemu prisla na svk vyzva z toho sudu ze musi dany dlh uhradit do 15 dni a ak neuhradi pojde sediet..
@laska201 ale ak prebieha dedicske konanie tak ona tam musela byt pritomna..a ak uznala dedicstvo,tak uznala vsetky aktiva aj pasiva..do dedicskeho konania spada vsetko po nebohom,ale tam su tiez terminy do ktorych si mozu veritelia pohladavku prihlasit..ak tak neurobia a prihlasia pohladavku uz po skonceni dedic.konania tak to sa da napadnut,uz sa to do dedicstva nerata
@kikina84 no to neviem ci veritelia boli prihlaseny sice ten majetok bol pod blombou ale oni jej peniaze dali sekom takze exekutor jej na to nesiahol.a samozrejme zabudli na to ze manzel kupil potom zvlast tie pozemky co sa delili zas inak.druha strana dom predala ked ju vyplatili a ten pan prisiel za nou aby sa dohodli kedze na sude sa nedohodli na dedickom.cele zle vsetko zle.
Vysvetlite mi prosím ako to je. Chcela by som podať žiadosť o bankrot, mám dlhy, ktoré sú na moje meno. A čo manžel? Máme BSM. Plus býva s nami dospelá zarábajúca dcéra. V podnájme, vlastné bývanie nemáme.
@saslavka73 Nemáš ešte ani jednu exekúciu a vysvetlila som ti, že bez exekúcie sa nepohneš.
@marusia12 pýtam sa ako je to s bsm? Ak vieš odpovedať odpovedz.
@saslavka73
BSM zaniká a vyporiadava sa.
@draik takže môj dlh zanikne? Neprejde na muža?
@saslavka73
Ak nie je spoludlžníkom, tak neprejde.
@draik Tak som aj myslela. Ďakujem.
@saslavka73 @draik
My sme 5 rokov manzelia,nemame spolocne uvery a musela sa ziadost podat obom zvlast...zvlast pre mna a zvlast pre manzela,lebo by jeho dlhy nahanali odomna a opacne.
@vivi78 Ja už teda nechápem ako to je. Jeden povie tak a druhý tak.
@vivi78 Ďík.
@liliar my sme to riešili na konci minulého roka, nachystala som všetky papiere ktoré som našla od exekútorov a bála som sa že čo ak niečo máme aj inde o čom nevieme, ale prišli sme do právneho centra a nič od nás nežiadali, oni už mali pozisťované veci lebo sme čakali 4 mesiace kým nám dali termín. Poslali nás jedine na súd vyžiadať si zoznam kde dlžíme ale to až keď sme išili z prvej konzultácie a dali nám veľa tlačív čo bolo treba vypísať a poslať poštou. Jediný náš majetok bolo auto ale v nízkej hodnote a toho sme boli ochotní sa vzdať. Za pár mesiacov nám prišlo rozhodnutie zo súdu že nás teda oddlžujú, priradili nás k nejdnej pani ktorá nás má momentálne na starosť, auto sa pofotilo a dalo do dražby a keďže oň ani po troch kolách dražby nik neprejavil záujem ostalo nám. Teraz mesačne splácame 15euro, to je odmena právnemu centru, celkovo to musí byť 500e ale dá sa splácať 3 roky - dokonca neviem či nie 5 rokov. Počas toho procesu sa nás ešte snažili kontaktovať kadejaký exekútori že ak zaplatíme odpustia nám trovy a kadečo lebo vedeli že po oddlžení už nedostanú nič ale nereagovali sme a teraz sme čistí. Jedine muž ešte svieti na zozname dlžníkov sociálnej poisťovne ale pýtali sme sa správkyňe a tá povedala že to nevadí, že v sociálnej im to len dlhšie trvá. V prípade nejakých otázok mi kľudne môžte napísať
@luckajanko
V SP zostane v zozname dlžníkov, keďže konkurzom sa dlhú nemažú iba sa stávajú nevymáhateľnými.
Ináč zaujimalo by ma kde “v systéme” tie dlhy reálne ostanú. Lebo do vzduchu sa asi nevyparia. Asi je fakt dôležité vzdelávať už deti vo finančnej gramotnosti aby sa takéto veci nestavali príliš často.
@namornicka Pozri sa je kopu firiem, ktoré krachli aj 3 krát a skončili v dlhoch. Konatelia sa vozia v drahých autách, drahých domoch bývajú. A tie dlhy sú kde? Tak isto môže aj fyzická osoba nie?

@liliar
Opakujem, že Vaša informácia je chybná. Ak by bola pravdivá, tak by daná osoba nemohla ísť ani na nákup do obchodu. Konkurzu nepodlieha majetok nadobudnutý po ňom.