icon

Osobný bankrot - Konkurz 2018

liliar
21. aug 2018

Ahojte, je tu niekto, kto v tomto roku riešil osobný bankrot - konkurz? Jedná sa o rodičov. Nemajú majetok, preto by chceli skúsiť konkurz. Problém je v tom, že exekúcie vedia, kde a koľko majú, ale ako sa dopátrať k vymáhačským spoločnostiam? Alebo súd si vie všetko nájsť sám?

nellydick
6. apr 2019

@lslv nedá, ak sa zbavíte majetku a pritom máte veriteľov ktorým neplatíte, tak môžu napadnúť zmluvu o prevode (kúpnu, darovaciu..) v lehote 3 rokov ako odporovatelny právny úkon. Okrem toho môžu veritelia podať trestné oznámenie pre trestný čin pre obchádzanie veriteľa, a takisto môžu dať zrušiť bankrot pre nepoctivý zámer. Správca do toho vŕtať nemôže ale veritelia áno.

lslv
6. apr 2019

@nellydick ale v case ked som dom darovala som vsetko este riadne platila,nedlzila som nikomu nic (okrem maminy) Preto sa mi zda nelogicke ze niekto moze povedat ze som mala nepoctivy zamer.. ?

marusia12
6. apr 2019

@luba28 osoby ako si ty by mali trestne stíhať za šírenie klamstva a debilizovanie spoluobčanov. Pozdrav toho právnika u ktorého si bola pre radu. To bude tiež taký právnik ako podvodníčka Ulmanová.

Pred rokom dvomi som Vám tu písala, kto je Ulmanová... ale nie... No tak by sa teraz dalo povedať... KARMA.

draik
7. apr 2019

@lslv
Darovanie je bezodplatný právny úkon, preto nemožno argumentovať, že týmto spôsobom došlo k započítaniu dlhu. Darovanie majetku v prospech blízkej osoby dlžníkom je pre neho to najhoršie, čo možno urobiť.

veronikicka
8. apr 2019

@nellydick aj na mna chcú dat a pritom ja som nic neurobila :(

lslv
8. apr 2019

@draik a predaj za symbolicku cenu by bol ok?

draik
8. apr 2019

@lslv
Nie

alfreddd12
22. máj 2019

Dobrý deň. Chcel by som Vás požiadať o radu. Ako je to so zrušením BSM po vyhlásením bankrotu súdom? Bol som oddlzeny a som v procese konkurzu. Počas manželstva sme s manželkou nenadobudli žiadny spoločný majetok . Je to tak že vyhlásením bankrotu súdom sa ruší bezpodielove spoluvlastnictvo manzelov? Alebo sa ruší až po ukončení osobného bankrotu. Môžu siahnut na majetok mojej manželky ktorý by nadobudla po vyhlásení bankrotu? Ďakujem za radu.

saslavka73
22. máj 2019

@alfreddd12 No toto by aj mňa zaujímalo. Tiež by ma zaujímalo nemôžu dlhy ktoré sme mali za trvania bsm od neho t.j manžela, manželky vymáhať.

draik
22. máj 2019

@alfreddd12
Ruší sa vyhlásením konkurzu.
Nie.

sandrasofia
5. jún 2019

Mna by zaujimalo ako to je s bankrotom ak dlznik vlastnil 1/4 rodinneho domu,ale rozsudkom sudu bola cela nehnutelnost pridelena druhemu vlastnikovi. Aj takyto ukon mozno napadnut? @draik

draik
5. jún 2019
sandrasofia
15. júl 2019

@draik este by ma zaujimalo v pripade ze dlznik mal na svojej 1/4 domu zalozne pravo,dom rozsudkom sudu dostal druhy spoluvlastnik,ci moze exekutor napadnut tuto nehnutelnost,nakolko zalozne pravo tam ostalo,exekucia zatial nebola vyplatena.

draik
15. júl 2019

@sandrasofia
Záložné právo na daný podiel zostáva, teda veriteľ sa môže uspokojenia svojej pohľadávky napriek zmene vlastníka.

nicram
24. sep 2019

Zdravím potrebujem poradiť. Som v osobnom bankrote teraz sa majú moji veritelia prihlásiť u mojeho správcu. Mám mobilný paušál , ktorí nestíham platiť. Môžem ho dať tiež do bankrotu ?

draik
24. sep 2019

@nicram
Vzťahuje sa len dlhy do vyhlásenia konkurzu.

simsim
1. okt 2019

@nicram ahoj mozem sa spytat, to prihlasenie veritelov u spravcu ako prebieha? On kontaktuje veritelov, aby sa prihlasili, alebo sa musia sami? a ako dlho sa caka na to, aby sa niekto prihlasil? niekde na internete som citala, ze na to maju narok 45 dni od vyhlasenia konkurzu vo vestniku .. a potom sa este chcem spytat, samotny predaj majetku prebieha ako? hned po vyhlasení konkurzu alebo az ked ubehne ta lehota na prihlasenie? a akym sposobom sa to deje? spravca pride k vam domov a zoberie si veci? a ako to je, ak byvam v prenajatom byte, ktory je plne zariadený, cize nic z toho zariadenia neptri mne? iba moje osobné veci.. oblecenie, kozmetika, atd.. to sa ako potom riesi?

11mirka22
1. okt 2019

@simsim ak nevlastnis žiadny majetok, tak si to predsa uvádzala aj do žiadosti o osobný bankrot. Teda aký majetok by ti predávali? Ak si nemajetna, konkurz bude ukončený z dôvodu nemajetnosti. Ako dlho to bude trvať, záleží aj od správcu.

simsim
1. okt 2019

@11mirka22 tak nejaký majetok mám, mne na CPP povedali ze tam do vypisu majetku treba dat aj take veci ako cierna a biela technika, sperky, auto, nie len nehnutelnosti ... atd.. nehnutelnosti ziadne nevlastnim ale tak mam nejaku bielu aj ciernu techniku (pocitac, mobil, kuchynske spotrebice) a tiez nejake strieborne sperky a auto. tak som to tam dala. akoze nema to ziadnu velku hodnotu par stovak eur dokopy.. ale auto moze mat hodnotu cca 15000 eur .. tazko povedat.. v bazaroch by mi zan nedali ani 1000 e podla mna.. ale to ja neviem odhadnut.. takze toto som tam do toho vypisu dala a teda ocakavam ze toto mi zoberu ci nie?

simsim
1. okt 2019

@11mirka22 pardon to auto ma tak hodnotu 1500 eur

11mirka22
1. okt 2019

@simsim môj osobný názor je, že z toho čo si tu vymenovala, nie je nič, čo by sa správca namahal predávať, možno to auto. Ale to záleží na správcovi, ako bude postupovať. Môže vyhlásiť dražbu, potom vyhlási ukončenie konkurzu pre nemajetnost. Čakaj, kým ťa správca bude kontaktovať.

iceman858
2. okt 2019

dobry chcem sa spitat som konkurze OB byt nam zobrala banka lebo ho budu dražit zvlašt mimo konkurzu spravca nema naneho pravo a teraz sa čaka pravde podobne na dražbu ale ja hladam dom do ktoreho by sme išly byvat a chceme ho aj kupit.ale asi banky nam hypoteku nedaju ale keby sme vedeli dom kupit a budeme ho vlastnit nemozu nam ho už zobrat už to je mimo konkurzu že?vie niekto poradit?

nellydick
2. okt 2019

@iceman858 a za čo si chcete kúpiť dom? Pôžičku nedostanete, ak máte peniaze na účte alebo v hotovosti- musíte ich priznať správcovi, a ak ch dostanete darom- polovicu musíte dať svojim veriteľom.

iceman858
2. okt 2019

@nellydick ja v banke normalne nedostanem peniaze ale mam možnost si požitat z roboty bezuročne na 20 rokov a tam nepozeraju žiadny register ale niečo ale neviem keď si ho zoberem či mi dom nezoberu keď bude namojom mene

11mirka22
2. okt 2019

@iceman858
@iceman858 do 6 rokov od vyhlásenia konkurzu môžu vaši veritelia nápadnut konkurz pre nepoctivy zámer.. Táto situácia co opisujete môže byť nepoctivym zámerom (na nadobudnutie nehnuteľnosti si požičať viete, na splatenie dlhov nie?). Môže vám byť zrušený bankrot. Nehnuteľnosť vám nevezmu, ale ak vám bankrot zrušia, tak opäť nastúpia exekútori a nakoniec môžte o tú nehnuteľnosť prísť. {ibaže by ste zvládli splácať úver za dom a zároveň dokázali vyplatiť dlhy z minulosti. Nemáte možnosť napísať dom na dieťa?

iceman858
3. okt 2019

@11mirka22 jedine čo možem spravit je že na vlastnickom liste bude figurovať moje dieta ktora ešte neni plnoleta ale ja musim tiež byt nanom lebo inač nam nedaju peniaze a spravca nam hovoril že kludne možem si vybavovať a kupiť si čo chcem sice spravca velmy nekomunikuje so mnou taky je zvlaštny a byvat musime niekde a podnajum neni moc dobre riešenie prenu bohužial

11mirka22
3. okt 2019

@iceman858 takže budeš tým domom vlastne ručiť. To ti veriteľ nebude súhlasiť, aby si dom napísal na dieťa. Urob ako myslíš, či ti to riziko bude stáť za prípadné zrušenie bankrotu pre nepoctivy zámer.

nellydick
3. okt 2019

@iceman858 ak budete kupovať dom z pôžičky, správca vám ho nemôže zobrať

iceman858
3. okt 2019

@11mirka22 ale veritelia odkial by sa to dozvedeli že som si kupoval dom alebo niečo taketo?a hlavni veritel mnam zobral podstate byt tak že neni ani v konkurze a bude ho dražit tak že tie male čo tam ostaly neviem nechame sa prkvapit. a požička aj tak nebude v databaze lebo to pojde mimo toho preto je može ho zobrat

pipinka0509
3. okt 2019

Nechápem ako niekto.si žije na vysokej nohe narobí.dlhy,ktoré nespláca.Potom vyhlásil bankrot a chce si žiť spokojný zivot.
Strašná nezodpovednosť.Kam tento svet speje.Podme to.robit všetci.