icon

Overili ste si už nárok na energopomoc?

8. dec 2025

Ahojte, uz je spustena moznost kontroly, ci Vam bola priznana energopomoc. Ja sa priznam, ze som bola trosku rozhodena, ked sa hovorilo o trvalom bydlisku. Kedze TP mam od narodenia v rodicovskom byte ale byvam v mojom vlastnom dome, myslela som, ze pomoc nedostanem. Ale pri overovani aj plynu aj elektriny mi napisalo, ze tymto odbernym miestam bola pomoc priznana. Ste tu niekto taky, co ma rovnaku situaciu a tiez bola priznana pomoc? Ano, aj vyska prijmu sa zohladnuje, ale teda prosim o odpoved tych, ktori zarabaju "normalne" a su v hraniciach prijmu a naroku na energopomoc ak by mali TP tam kde aj realne byvaju.

Prosim, neriesme politiku, ani spravodlivost / nespravodlivost, sposoby pomoci a podobne. Na to si zalozte samostatnu diskusiu. Zaujima ma len tato konkretna situacia. Dakujem.

https://www.energopomoc.sk/overenie-energopomoci

alantroj
8. dec 2025

No ako sme sa zhodli nastane velky papierovy presun obyvatelstva. Prijem sa berie od jula 2024 do juna 2025. Z toho sa vypocita priemerny mesacny plat. A mal by sa zapocitat tak kde mas trvaly pobyt.

loyda
8. dec 2025
@anonym_autor

@loyda a je rozhodujuca aj velkost odberneho miesta? Lebo TP na byte mame tri dospele osoby. Nas prijem je pod maximom, to problem nie je, este ked sa k tomu pripocita aj dieta pod 14. Ale ja som na dome dostala dotaciu aj na plyn aj na elektrinu, ale mama na byte dostala len na elektrinu, na plyn nie. Tym vsak len vari co je mala polozka. Ja na dome kurim, zohrievam vodu a varim plynom. Elektrinu len na beznu spotrebu elektriny.

@anonym_autor áno, velkost OM sa zohľadňuje do bonity, zatiaľ však nevieme akým spôsobom 🤷🏻‍♀️ celé na kolene, hlavne že od dnes už máme informovať ľudí, ale nás nikto neinformoval (resp.mali sme školenie, ktoré bolo o úplne iných podmienkach).

Ja by som tomu dala ešte tento týždeň, budú sa dávať námietky, bude sa to pripomienkovať...a od januára má každý možnosť požiadať o kvalifikovanú informáciu na okresnom úrade ohľadne tejto pomoci.

loyda
8. dec 2025
@alantroj

No ako sme sa zhodli nastane velky papierovy presun obyvatelstva. Prijem sa berie od jula 2024 do juna 2025. Z toho sa vypocita priemerny mesacny plat. A mal by sa zapocitat tak kde mas trvaly pobyt.

@alantroj počíta sa nielen tam, kde máš TP ale aj tam, kde si odberateľom.

anonym_75265b
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_75265b prosim, plynom asi len varis, ci?

@anonym_autor varim aj kurim, takze je to velka polozka (vlastne "teplo" nemam, pardon) TP ja a manzel a jedno dieta pod 14.

alantroj
8. dec 2025
@loyda

@alantroj počíta sa nielen tam, kde máš TP ale aj tam, kde si odberateľom.

@loyda prosim ta ty kde pracujes? lebo pokial viem podla TP nie kde si odberatel

anonym_16861a
8. dec 2025

Odkial tahali udaje o prijmoch?

mandzula
8. dec 2025
@alantroj

@loyda prosim ta ty kde pracujes? lebo pokial viem podla TP nie kde si odberatel

@alantroj
Z Mihálovej stránky:

Ak na adrese odberného miesta nie je evidovaná žiadna adresa trvalého pobytu fyzickej osoby, odberné miesto sa priradí k tej energetickej domácnosti, ktorej člen je evidovaný ako odberateľ elektriny na danom odbernom mieste (to je prípad investičných bytov, chát, chalúp, garáží, záhrad a podobne, v ktorých majiteľ nemá trvalý pobyt, ale je tam odberné miesto a majiteľ nehnuteľnosti je na ňom evidovaný ako odberateľ elektriny).

Nárok na adresnú energopomoc nemá energetická domácnosť na odbernom mieste, na ktorom objem elektriny spotrebovanej na adrese odberného miesta v roku 2024 presiahol 30 megawatthodín alebo objem plynu spotrebovaného na adrese odberného miesta prekročil 100 megawatthodín.

*

autor
8. dec 2025
@mandzula

@alantroj
Z Mihálovej stránky:

Ak na adrese odberného miesta nie je evidovaná žiadna adresa trvalého pobytu fyzickej osoby, odberné miesto sa priradí k tej energetickej domácnosti, ktorej člen je evidovaný ako odberateľ elektriny na danom odbernom mieste (to je prípad investičných bytov, chát, chalúp, garáží, záhrad a podobne, v ktorých majiteľ nemá trvalý pobyt, ale je tam odberné miesto a majiteľ nehnuteľnosti je na ňom evidovaný ako odberateľ elektriny).

Nárok na adresnú energopomoc nemá energetická domácnosť na odbernom mieste, na ktorom objem elektriny spotrebovanej na adrese odberného miesta v roku 2024 presiahol 30 megawatthodín alebo objem plynu spotrebovaného na adrese odberného miesta prekročil 100 megawatthodín.

*

@mandzula neviem ako som na tom za rok 2024, ale 2024-2025 som 6 kwh na elektrine a 16 kwh na plyne. Takze mam rezervu 😀 😀 😀

autor
8. dec 2025
@anonym_16861a

Odkial tahali udaje o prijmoch?

@anonym_16861a predpokladam ze ZP, SP a danovy urad. Rocne zuctovania, danove priznania, davky.

loyda
8. dec 2025
@alantroj

@alantroj na OU ;) a áno, je to môj pripad

hugigugin
8. dec 2025
@anonym_autor

@hugigugin tak toto je sila. Ani ako domacnosti neprekracujete stanoveny prijem?

@anonym_autor ja som samodomacnosť

tilly
8. dec 2025

Vie mi niekto vysvetliť, prečo mám nárok na elektrinu, ale na plyn nie??? Keby to bolo opačne, chápem, mám ftve, takže elektriny míňam málo, ale plyn???

gregik66
8. dec 2025

Ako sa tam zohladnuju bytovky? Na elektrinu aj plyn narok mam, na teplo mi pise ze nie, aj ked som si najprv myslela ze ano. Ved rovnake udaje tam zada 12 bytov z celeho vchodu…

loyda
8. dec 2025
@gregik66

Ako sa tam zohladnuju bytovky? Na elektrinu aj plyn narok mam, na teplo mi pise ze nie, aj ked som si najprv myslela ze ano. Ved rovnake udaje tam zada 12 bytov z celeho vchodu…

@gregik66 ste napojení na centrálnu kotolňu alebo máte svoju kotolňu vo vchode? Ak centrálnu, mali by ste dostať pomoc (zohľadňuje sa tam cena za dodávku), vchodové kotolne ešte nemajú doriešené.......

gregik66
8. dec 2025
@loyda

@gregik66 ste napojení na centrálnu kotolňu alebo máte svoju kotolňu vo vchode? Ak centrálnu, mali by ste dostať pomoc (zohľadňuje sa tam cena za dodávku), vchodové kotolne ešte nemajú doriešené.......

@loyda ano, sme napojeni

anonym_c53553
8. dec 2025

Pre vsetkych, ktori riesia teplo: CENY TEPLA NIE SU ESTE NA BUDUCI ROK URCENE, PRETO SYSTEM UKAZUJE, ZE NIKTO NEMA NAROK.

anonym_15c435
8. dec 2025
@anonym_c53553

Pre vsetkych, ktori riesia teplo: CENY TEPLA NIE SU ESTE NA BUDUCI ROK URCENE, PRETO SYSTEM UKAZUJE, ZE NIKTO NEMA NAROK.

@anonym_c53553 čítala si si čo sa tu smie a čo nie? Skús to. Písanie veľkými písmenami je zakázané.

anonym_c53553
8. dec 2025
@anonym_15c435

@anonym_c53553 čítala si si čo sa tu smie a čo nie? Skús to. Písanie veľkými písmenami je zakázané.

@anonym_15c435 hlboko sa ospravedlnujem. Nabuduce, ked budem vediet podstatnu informaciu, napisem ju normalne, nech sa tu strati medzi dohadmi a nepresnostami

anonym_ef277d
8. dec 2025
@anonym_c53553

@anonym_c53553 Mne ukazuje ze mam narok,tak si najskor over informacie.
Elektrina,plyn -Ano.

anonym_c53553
8. dec 2025
@anonym_ef277d

@anonym_c53553 Mne ukazuje ze mam narok,tak si najskor over informacie.
Elektrina,plyn -Ano.

@anonym_ef277d nehovorim o elektrine a plyne, ale o teple, informacie mam overene

anonym_ef277d
8. dec 2025
@anonym_c53553

@anonym_ef277d nehovorim o elektrine a plyne, ale o teple, informacie mam overene

@anonym_c53553

ekira1
8. dec 2025
@anonym_c53553

@anonym_c53553 ešte ti tam chýba desať výkričníkov.. kto číta, prečíta si to..

natalka13
8. dec 2025
@mandzula

Ja to tak mam, priznali pomoc obom domacnostiam. Ak sa este niekto bude pytat, preco mam TP u rodicov, tuto osobu vyssie to evidentne trapi, tak len tolko, ze nikoho to naozaj trapit nemusi.

@mandzula mna napr. Trapia okolo mna ludia co dane platia v inom okrese a vkuse nadavaju ako tu svetlo nesvieti je neodhrnuty sneh.....neopraveny vymol na ceste...

mandzula
8. dec 2025
@natalka13

@mandzula mna napr. Trapia okolo mna ludia co dane platia v inom okrese a vkuse nadavaju ako tu svetlo nesvieti je neodhrnuty sneh.....neopraveny vymol na ceste...

@natalka13 A co ja s tym mam?

autor
8. dec 2025
@tilly

Vie mi niekto vysvetliť, prečo mám nárok na elektrinu, ale na plyn nie??? Keby to bolo opačne, chápem, mám ftve, takže elektriny míňam málo, ale plyn???

@tilly neviem to vysvetlit, ale ja a mama sme posudzovane spolocne, kedze mame spolocny TP. Ja mam narok aj aj, ona elektrinu ano, na plyn nie. Tiez tomu nerozumiem. Ale to asi nevie vysvetlit ani ten co toto cele vymyslel.

alantroj
8. dec 2025
@loyda

@alantroj na OU ;) a áno, je to môj pripad

@loyda prijem sa zohladnuje iba tam kde mas TP. Tam kde si odberatel a ma niekto iny trvaly pobyt berie sa prijem tej osoby. Ak si odberatel tam kde nie je nikto s TP tak sa prevezme ANO/NIE podla toho kde tp mas, kde je tvoja energodomacnost a podla toho co prave v tejto domacnosti vyslo (ANO/NIE).

alantroj
8. dec 2025
@anonym_autor

@tilly neviem to vysvetlit, ale ja a mama sme posudzovane spolocne, kedze mame spolocny TP. Ja mam narok aj aj, ona elektrinu ano, na plyn nie. Tiez tomu nerozumiem. Ale to asi nevie vysvetlit ani ten co toto cele vymyslel.

@anonym_autor ako mozes mat aj ty aj ona? Ved odberne miesto (elektromer, plynomer) mate asi len jeden nie? Ci mate v jednej nehnutelnosti kazda svoje hodiny?

autor
8. dec 2025
@alantroj

@anonym_autor ako mozes mat aj ty aj ona? Ved odberne miesto (elektromer, plynomer) mate asi len jeden nie? Ci mate v jednej nehnutelnosti kazda svoje hodiny?

@alantroj aj citas nieco? Napriklad samotny prispevok?

alenamihal
8. dec 2025

Takze ak manzel ma trvaly pobyt inde kvoli firme ,ja a decka mame trvaly na odbernom mieste ,tak nesplname podmienky,len kvoli trvalemu pobytu ??? Manzelove meno je ako odberatel??? Preco tato neschopna vlada take kraviny tyzden ,co tyzden brrrrrrrr

tilly
8. dec 2025
@anonym_autor

@anonym_autor nechápem, prečo sa to neposudzuje spoločne.