Ovplyvňuje darovanie 2% z daní môj dôchodok?
Ahoj mamky chcem sa opytat ako to je s tými 2% kto sa v tom rozumie. Zevraj co ja dam tie 2% z daní tak o tie 2% som ukratena ako keby do budúcna v dôchodku a toľko budem dostávať menej lebo štátu chyba za každý mesiac tie 2 % . Mam dobre informacie?????? Dakujem Vam
@anonym_autor prosím ešte nraz a rozumyteľne. Lebo mám dojem že si pletieš minimálne dve rôzne veci
@anonym_autor 2% mozes momentalne
1, venovat "neziskovke" - nema to vplyv na tvoj dochodok, lebo to ide z tvojich zaplatenych dani (taky prietokovy ohrievac)... akurat stat bude mat menej na rozkradanie
2, venovat dalsie 2% + 2% (dokopy 6%) svojim rodicom "rodicovsky dochodok"... to taktiez je presmerovane z tvojich dani, a nema to nic s dochodkom...
Takze odpoved je, ze nie, neukracujes sa...
Ked bol pred tym rodicovsky dochodok to co spravil Krajniak (neviem, ci to fungovalo rok alebo dva)... tak to sice nebolo z konkretneho uctu (tvojho, ze by si ty konkrente prisla o peniaze), ale islo to zo spolocnej "socialnej poistovne", takze vlastne sa okradali vsetci buduci dochodcovia...
Vacsina ludi plati dane. Z dani z prijmov je moznost darovat 2% - organizaciam, rodicom.
2% sa pocitaju z DANE, presnejsie zo ZAPLATENEJ dane. Cize ty zaplatis dan podla isteho vypoctu. Tu zaplatis tak ci tak, ci sa rozhodnes darovat 2%, alebo sa nerozhodnes. Tym, ze "darujes" 2% v podstate len rozkazes statu, ze cast vyzbieranej dane ma poslat konkretnej institucii ci cloveku (rodicom). Proste stat nemoze sam urcit, ze vsetku dan da kam uzna za vhodne. Da sa povedat, ze sa podielas na prerozdeleni financii.
@anonym_autor Štátu chýba oveľa viacej než 2% :D A v budúcnosti nič ako je dôchodok v terajšom ponímaní existovať nebude lebo to nebude mať kto platiť. Tak to pusti z hlavy.
Dôchodky sú sociálny konštrukt ktorý vznikol v 19. storočí. Väčšinu času ľudstvo existovalo bez neho a bude existovať aj po tom, ako tato štátna pyramídová hra krachne.
Dôchodky sú sociálny konštrukt ktorý vznikol v 19. storočí. Väčšinu času ľudstvo existovalo bez neho a bude existovať aj po tom, ako tato štátna pyramídová hra krachne.
@esmey a aj v tom 19. storoci to bol taky odrb (ehm, genialny tah)... kedze "vek odchodu do dochodku" bol 70 a priemerny vek dozitia (pri narodeni) okolo 40...
Takze ak raz niekto z nasej verchusky zabrdne do historie a inspiruje sa, tak dochodkovy vek sa zdvihne tak na 110 rokov 🙂
Ale bude prudko udrzatelny 🙂
@anonym_autor Nie, darovanie 2% z tvojich daní nijako neovplyvní tvoj budúci dôchodok.
že mamky, akurat si urazila pol konika 🙂
my nie sme žiadne mamky
Tak ľudia vedia povymyslat pekný bullshit na nete. Odvedené/datované 2% z dane nemajú nič spoločné s budúcim dôchodkom. Dane sú jedna vec a dôchodok úplne iná. Dôchodok sa počíta výlučne z odvodov, teda peňazí, ktoré prispejes do systému (teda soc. Poisťovňa). S daňami nemá spoločne nič. A keď už píšeš , že štátu niečo chýba. Áno chýbajú mu peniaze na minimálne dva dôchodku rocne. Pretože soc poisťovňa má peniaze na 10 dôchodkov a na zvyšné dva si požičiava a na 13. detto. Ale to s 2% nijako nesúvisí.

pletieš dve rôzne veci - ak daruješ svoje 2 percentá zo zaplatenej dane napr. neziskovej organizácii to nijako neovplyvní tvoj dôchodok
tu ide o druhý pilier dôchodkového poistenia, ak ho máš a prispievaš si doňho tak áno, budeš mať nižší dôchodok z prvého, lebo dostaneš aj príspevok z druhého