icon

Čo treba spĺňať ako osobný asistent?

stelly652
Dnes o 18:31

Ahojte ľudia idem sa vás spýtať tyká sa to pre osobných asistentov,ktorý sa v tom vyznajú a vedia viac informácii o tom,aké dane kritéria treba spĺňať a čo všetko sa k tomu zahrňuje,aké podmienky brat mi vybavuje tak,že sa stanem osobným asistentom pre daného príslušníka a zato budem dostavať od štátu každý mesiac po 20 eur ja sa tomu nerozumiem,brat ma bude zato školiť lebo vie s týmto narábať a robí aj finančného poradcu a vie aké tlačiva treba vyplniť a podpisovať...robí niekto z vás niečo podobne??....čo vlastne budem musieť robiť??....budem musieť chodiť po úradoch???.....či ako to je??...🙄 vie niekto vysvetliť?...

anonym_1a6983
Dnes o 18:37

Po pravde ty si tak strateny v zivote, ze brat by mal vybavovat asistenta tebe, nie to aby si ty robil asistenta svojej babicke

stelly652
autor
Dnes o 18:39
@anonym_1a6983

Po pravde ty si tak strateny v zivote, ze brat by mal vybavovat asistenta tebe, nie to aby si ty robil asistenta svojej babicke

@anonym_1a6983 tak bolo povedané doma,že budem osobným asistentom či som ho zle rozumel???...

anonym_1a6983
Dnes o 18:52
@stelly652

@anonym_1a6983 tak bolo povedané doma,že budem osobným asistentom či som ho zle rozumel???...

@stelly652 rozumel si dobre. Ako chces sprevadzat babku po uradoch, doktoroch, ked sa sam stracas vo vsetkych tych papierovackach? Verim, ze babku by si aspon do kupelne odprevadil a pomohol jej s hygienou. Uvari vam mama.
Bracho nasiel sposob ako vytrieskat peniaze, aj ked babka z teba bude mat tolko uzitku ako mrtvy z periny, ale to vam vsetkym asi vobec nevadi
Citaj:
https://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialn...

evkatk
Dnes o 19:16

Čo sú to za bludy? Osobnú asistenciu vybavuje osoba, ktorá asistenta potrebuje. Ak tá osoba nie je spôsobilá právnych úkonov, potom jeho opatrovník. Peniaze nedostáva asistent, ale ten, kto asistenta potrebuje a z toho vypláca asistentov. Asistentov môže mať za tú sumu viacerých, ale jeden je garantom, ktorý dáva mesačné potvrdenia o vykonaní asistencie. Suma na jednu osobu sa pohybuje okolo 1 700 Eur, z toho asi 60% môže dať osoba odkázaná na asistenciu rodinným príslušníkom, zvyšok cudziemu, s ktorým uzavrie zmluvu. Uzavrieť zmluvu a odvádzať odvody, vypisovať mesačne špeciálne výkazy je komplikované, preto je lepšie sa uskromniť so sumou pre príbuzných. U mňa to činí 780 Eur mesačne bez ohľadu na výšku dôchodku a iného príjmu. Ten sa do výpočtu neráta. Výšku asistenčného vypočítajú podľa lekárskych správ a potreby odkázanej osoby. Papierovačky vôbec nie sú. Stačí mesačne podpísať už hotové tlačivo, ktoré dajú na sociálke. Podpisom na vypísané tlačivo odkázaná osoba iba potvrdzuje, že asobná asistencia bola asistentmi vykonaná. Taký istý papier už vypísaný podpíše aj garant z asistentov. Dôležité je za daný mesiac odovzdať to na úrad práce do 1. v nasledujúcom mesiaci. No peniaze dostane iba postihnutá osoba všetky a ona rozdá v rodine podľa toho, kto jej najviac pomáha (vozenie k lekárom, nákupy, domáce práce, osobná hygiena,....) Tieto peniaze prichádzajú poštou do vlastných rúk, nemôžu na účet. Osobne si ich tá osoba musí prevziať doma od poštára alebo na pošte tiež iba osobne. Pre inú osobu, teda ani asistenta neplatí ani generálna moc na prevzatie pošty, ktorou môže preberať všetku poštu aj do vlastných rúk. Tieto peniaze vydajú iba tej postihnutej osobe, nikomu inému. Ona potom rozhodne, komu koľko dá tým, ktorí jej pomáhali.
To, čo si opisovala ako ponuku brata je nejaký podvod. Osobná asistencia tak nefunguje a odmeny sú v stovkách Eur, nie 20 Eur.

anonym_f1fa9d
Dnes o 19:23

Ak si nevies najst a zistit lahko dostupne podmienky na vybranu profesiu ako chces niekomu inemu robit osobneho asistenta? S cim akoze mu pomozes?

stelly652
autor
Dnes o 19:27
@anonym_f1fa9d

Ak si nevies najst a zistit lahko dostupne podmienky na vybranu profesiu ako chces niekomu inemu robit osobneho asistenta? S cim akoze mu pomozes?

@anonym_f1fa9d možno rátal tak,že budem sa starať o svojich rodičov neviem ale ešte ma bude kontaktovať