Pád SVB a reakcia FEDu
Snazim sa v tom zorientovat. Cela tato situacia s bankovym sektorom v USA a s poklesom akcii atd. Moze mat za nasledok ze FED sa konecne unormalni so zvysovanim urokovych sadzieb? Moze sa stat ze sa zlakne ECB a nebude viest podobne prisnu menovu politiku ako FED?
To je len začiatok. Zachvíľu kolaps.
@bobo777 “ Dokonca by digitálne platby boli pre Slovenko prospešné, kedže by značne zamedzovali skorumpovanému biznisu, praniu špinavých peňazí, resp. peňazí ktoré sa ukradnú zo štátu resp. z dotácii skrz nejaké "vybavovačné"....kedze je ťažšie takéto peniaze vratiť do obehu...” Tomu som nejak nepochopil, ako sa peru peniaze, ktore sa vraj ukradnu zo statu resp. z dotacii? To si myslis, ze stat vykesuje niekomu napr. 2 mega€ v igelitke a on ich musi preprat? Ved to sa len presuvaju peniaze z jedneho uctu na druhy, ciste ako lalia. Ze je niekto uplatny kkt, ktory dohodi zakazku na nieco v trojnasobnej vyske je uz o inom ale s pranim penazi to nema absolutne nic spolocne.🤷🏻♂️
pri digitanych platbach vacsinu penazi postupne dostanu do ruk banky, na poplatkoch,transakciach.. tak len snivajte o tom, ake je ot prospesne :D pre nikoho to nie je prospesne, to ze je to pre mnohych pohodlne to je ina vec.
@adam7122023 O tom ako sú kryté, resp. nekryté peniaze sa učí na strednej škole ekonomického zamerania, a asi tak od vtedy to musi byť každemu absolventovi jasné. A aj mne, ešte predtým než nejaké euro existovalo. Aj s historiou, ak to nevieš tak si doštuduj Bretton-Wood a Jamajku. A ze bankovky, niekde štátovky su nekrytým platidlom len z titulu zákona ti povie každy takýto študent vo veku cca 16 rokov...ale ty ked si na to prišiel neskôr tak si si myslel ze si objavil Ameriku a sprisahanie.....preco tento menovy system je tak nastaveny ma svoje pre a proti....rovnako by mal svoje pre a proti menovy systém krytý zlatom.
Keby si bol pred 15-20 rokmi na tom ako ja teraz, tak teraz sedíš na úplne inej stoličke a nie na tej z ktorej vypisuješ tieto zakonšpirované správy o najmocnejšej organizácii ktorej názov sa nesmie ani napísať lebo asi ťa potom zoberú do lietajúceho taniera a budú ti štekliť nohy až kým nezomrieš.....
Ak máš fakty, napíš fakty, či ťa trápi WEF alebo Bilderberg, alebo nejaká iná najmocnejšia organizácia a čo robia aby sme to teda vedeli, prípadne sa tomu mohli brániť. Lebo inak tvoje príspevky vyzerajú ako od stihomama, ktorý fičí na konšpiračných weboch...a potrebuje pilulky od ľudí, ktorí chodia v bielych plášťoch...
@duunlo platby, ktoré idú cez bankovy systém su dohľadateľné - výšky, zúčastnené strany a prípade vyšetrovania sa k tomu orgány ktoré na to v zmysle zákona majú právo, tak sa k tomu vedia dostať, ale potrebuješ aj funkčný štát s jeho funkčnými vyšetrovacími zložkami a nie takýto bananistan ako je tu.....jasné ze sumu v mio eur nikto nepovlečie kufríku (možno náš "najlepší minister vnútra" by tak robil, ako sa kedysi vyjadril) ale stale vieš vyťahovať peniaze z firiem kešovo a "odmeniť" ľudí u ktorých potrebuješ aby nejako rozhodli a tí ich potrebuju z kešu vrátiť do obehu....ak je to veľká suma je to problém, lebo aj banka sa ťa bude pýtať odkial ich máš.....ak by a to robilo nekešovo tak to zanecháva stopy a aj keby sa to tvárilo oficiálne (poradenstvo a pod), tak to môže byť podozrivé a vyvolávať otázky, kt. potom vo funkčnom štáte by príslušné orgány mali riešiť...
@dreamss na svete žije 8 miliard ludí na akýkoľvek problém/udalosť/očakávanie budeš mať aj reakcie ktoré to odhadnú/posúdia správne alebo ktoré sú nesprávne......tak si ja pamatam ze boli ludia ktorí tvrdili ze Grecko skrachuje a eurozona sa rozpadne...alebo boli ľudia čo verili že bude koniec sveta najprv. v r. 1999 a potom v roku 2012....alebo sú ľudia čo veria že človek na mesiaci nebol, alebo že 11. september - to si američania zhodili sami, alebo že zem je plochá........
Ja z nejakej digitalnej meny obavy nemam, dokonca si myslím, že ani ten cash sa úplne nezruší....z čoho mám obavy, je to v akom režime budem žiť, lebo v takej Číne ti život môžu zničiť už teraz ak nebudeš dostatočne režimu poslušný...a toho sa treba báť, koho volíte, či ľudí ktorí rešpektuju pravdu, reálne fakty a pluralitu názorov...alebo autoritátorov/diktátorov, ktorí na to aby sa dostali k moci klamú, konšpirujú a šíria nenávisť....
@dreamss...tomu s tym sovietskym zvazom neverím, to je tiez taka light konšpirácia...keby komunisti mohli tak by to držali stále...a naplanovať to nevieš, to su take rozsiahle zmeny, že nikto nemôže vedieť ako to nakoniec celé dopadne....a či revolúcia nakonec "nezožerie" svoje deti....vid. francúzska revolúcia v 18. storočí...
A obyčajní smrteľníci nie sme, o tom ako tu bude vyzerať rozhoduješ vo voľbách...a podobne aj v Amerike, kde teda riadne záleží či bude pri moci Trump alebo Biden či niekto iný....a o tom rozhodnu ľudia vo voľbách...
@bobo777 “a toho sa treba báť, koho volíte, či ľudí ktorí rešpektuju pravdu, reálne fakty a pluralitu názorov...alebo autoritátorov/diktátorov..” Poprosim ta uved mi, ze koho sa da dnes volit, kto respektuje “pravdu” a hlavne co je pravda? Velmi ma to zaujima s akymi menami prides…
Nuž páni, viem že vybrať si nebýva vždy ľahké, ale myslite na to že to môže byť aj horšie ako to čo tu doteraz bolo.....preto si treba vybrať aspon z toho lepšieho čoho sa dá.....a nevyberať z tých čo zasviňujú verejný priestor okydávaním, xenofóbiou a nenávisťou, nevyberať z tých ktorých klamstvo a dezinformácie vydávajú za alternatívnu pravdu a ani z tých ktorý sa už ukázali ako úplne neschopní......stále su tu subjekty, ktoré sú tie lepšie aj ked nie dokonalé....tak verím, ze budete vyberať dobre.
@bobo777
Tvoja reakcia na môj príspevok ma prinútila uvedomiť si niečo dôležité.
Keď vidím, že namiesto neškodnej hádanky a snahy obmedziť count pri tagovaní stránky crawlermi, vidíš toto (citát z tvojho príspevku):
"...názov sa nesmie ani napísať lebo asi ťa potom zoberú do lietajúceho taniera a budú ti štekliť nohy až kým nezomrieš....."
Ako sa dá na toto "hyperinteligentné pochopenie" mojich slov reagovať?
Vzdávam sa, na úroveň takto vysokej "inteligencie" jednoducho nemám.
Veľmi ti za otvorenie očí ďakujem. Tvoje príspevky sú plné samých faktov, ohromnej múdrosti a, opakovane, predovšetkým jasného porozumenia jednoduchému textu. Vôbec si do nich nepremietaš svoje predsudky, bludy a dogmy, vypestované masívnou propagandou.
To, že nič z toho nedokážem vidieť, je určite kvôli tomu, že je chyba vo mne.
A, keď už si mi poradil tie pilulky, aj za to ďakujem. Pouvažujem nad tým a skúsim zistiť, kde sa dajú zohnať - možno mi pomôžu naladiť sa na tú správnu realitu.
Tak ešte raz vďaka.
------------------
Ešte som dlžný odpoveď na hádanku: WEF
Kto o ňom potrebuje nájsť info, nájde si ho ľahko cez vyhľadávače.
@adam7122023. WEF alebo po slovensky Svetové ekonomické forum je konferencia kde mocní a vplyvní ľudia sa stretávajú aby sa zaoberali problémami tohto sveta a na poslednom stretnutí riešili hlavne klímu....Ti ľudia sú mocní z titulu funkcií kam boli zvolení, alebo dosadení tými ktorí boli zvolení, alebo dokonca prešli vyberovymi konaniami...a potom tam máš ľudí ktorí sú vzdelaní a majú k téme čo povedať...a ešte tam máš vplyvných podnikateľov lebo rozhoduju o alokovaní zdrojov....Ale WEF nie je žiadna najmocnejšia organizacia to si veľmi mimo....a vôbec nemá právo niečo rozhodnúť a prikázať....to už OSN je omnoho mocnejsia organizácia, i keď ma prestarlu skostnatelu štruktúru.....Možno ti postačí len toľko necitat a neveriť "alternatívnym" médiám....tie dosť pokrivujú videnie sveta..
@bobo777 do tejto diskusie sa velmi nechcem montovat, nakolko je to take pre mna na hrane. ALe nie WEF nerozhoduje a nema pravomoci, ale ked si pozries cleno a ludi ktori nim presli, a kedy, proste kazdemu musi byt jasne, ze to nie je len koferencia kde sa porozpravaju ako sa maju ;) Ta kombinacia ludi, ktore opisujes, na jednom mieste, v jednom case, to je take nevinne...
Hlavne ked si niekto mysli, ze zakulisne dohody a plany sa nedeju, diplomacia a vyjednavacky a vydieranie je len vo filmoch a nie vo svete 🙂 Vazby su velmi uzke medzi naozaj par vplyvnymi ludmi a ti naozaj nepotrebuju aby sa o nich hovorilo (nie kvoli mimozemstanom, ale kvoli tomu ze proste nepotrebuju byt zviditelnovani, prave vyhoda je to, ze nie su), a za vsetkym vaznym co sa na svete deje, stoja prave tieto zakulisne "udalosti" , nie to co vidis v telke.
A teda hlavnou temou 2023 nebola "klima".
@simca06022011 treba si ujasnit čo je to moc, kto má moc a kto nakoniec má tu moc rozhodnúť.....a čo je len platforma, kde sa stretávajú mocní ľudia....tak isto sa stretávaju na Bilderberg, tak isto sa stretávajú na iných konferenciách po svete, kde sa deje to píšeš dohody, plány, vyjednávačky.....dokonca môže byť konferencia online cez Teams alebo Skype alebo inú platformu.....Budeš potom tvrdiť, že Skype je najmocnejšia organizácia na svete?....ok, klíma bola jednou z hlavných tém...
@bobo777 tak teraz uz naozaj prekrucas, a si uplne mimo. Takze, nebudem o tom dalej diskutovat :DDD spinkaj dalej.
@simca06022011 vážne prekrúcam, a v čom?...vy tvrdíte že WEF je najmocnejšia organizacia na svete....ja tvrdím, že nie je....u uvádzam prečo to nie je pravda....ale vy neuvadzate prečo to je pravda....vy si len pletiete čo je moc a čo je platforma stretnutia...
Dake krachy bank? Nijako ma to nevzrusuje. Zakladali sa, krachovali a tak dookola. Nic sa nedeje. Obycajni ludia tam maju ochranu na $250 tisic. Ako sa peniaze "tlacia" tak sa pocas krachov a padov zase stracaju.
@bobo777 ja som nikde nic take nepisala, cize ano prekrucas, mam pochybnosti o tom, ze vobec pisanemu textu porozumies. Takze chapem, ze nevies nic o tom fore, kto tam chodi, co sa tam riesi a preco vznikaju o tom rozne "nazory" z roznych pohladov, od roznych ludi. Ale nazaciatku som pisala, ze sa do tychto zabo-mysich vojen nebudem zapajat a nepotrebujem teda vysvetlovat, cize ani nehadz na mna take ze neuvadzam nieco. Ty NEUVADZAS nic, proste si si dal do porovnania skype, forum a este krcma ti tam chyba, aj tam sa zvykne diskutovat a vplyvat na suseda :D mimozemstanov si zabudol...
@simca06022011 jasne som vysvetlil, prečo je WEF len konferencia, kde áno sú mocní ľudia a debatujú tak ako debatujú aj na iných fórach...a použil som porovnanie aby to bolo jasne zrozumitelne...keď to bohužiaľ neviete pochopiť (to porovnanie myslím) tak s tým nič nenarobím.....
@bobo777 samozrejme uplne typicke, pre tieto debaty, robit z ludi hlupakov. Len nechapem, kde som pisala, ze neviem co je to WEF (nie je to konferencia), ze je to najmocnejsia organizacia a podobne bludy.
@simca06022011 ale ved tuná jeden panko to celý čas tvrdí, a ty si priskocila do debaty a ja len vysvetľujem aby ste rozlišovanie moc a platformu stretnutia.....lebo ten panko sa čuduje že verím na to že vrchole spolocenskej hierarchie sú štaty a vlády....a nie nejaký WEF...
@bobo777 ja nie som panko, ja som napisala jasnu vec, dokonca panka som ani neoznacila ani teba. CIze na mna s pankom nechod. A tomu co veris je fajn, ale o WEF nemas ani sajnu, cize ani o tom, ake su vlastne tie spolocenske hierarchie nemusis mat ziadne hlbsie vedomosti, takze sa netreba vysmievat z nazorov inych, ked ty informacie mas obmedzene v limitoch nasich napr. medii, alebo vseobecne znamych "faktov".
@simca06022011 no dobre že ty to vieš aj zo že sa tam deju zákulisné dohody a vydierania....žeby si k tomu dala prednášku...ale to asi nie lebo k tomu nemáš čo viac povedať...akurát sa zapojila do debaty kde sa potom chytaš za slovícka, čo sú nepodstatné a hlavná línia debaty ti uniká...keď nemas čo k téme povedať, alebo píšeš od veci, tak sa radšej nezapajaj...
@bobo777 Uff, pytal som sa ta na mena koho sa da volit, kto respektuje tu tebou zmienovanu pravdu, fakty, atd. a dostal som taku vseobecnu odpoved ako aj predtym. Cize som sa nedozvedel nic nove. Prosim ta menuj tie lepsie subjekty, inak je to pre mna len o mlateni prazdnej slamy…A v dnesnej dobe hovorit o dezinformaciach, konspiraciach, atd. je dost na hrane. Co bolo vcera hoax, dnes moze byt pravda. Uz len hned oznacit inych ludi dezolatmi a vybavene, to je dnes dost moderne 😂

@bobo777
Jaštery, anarchia a kryptonepriatelia. Stále o nich píšeš, hoci som o tom vo svojich postoch nič nespomenul. Možno chodíš na fóra, kde zvádzaš súboje s ľuďmi na tieto témy. Ale načo to ťaháš sem?
Všetko, čo som napísal, sa dá jednoducho overiť. Nie je na tom nič nadprirodzené, nič tajomné, nič ukryté. Všetko je v súlade s logikou a medzinárodnými zmluvami, ktoré nastavujú vzťahy a vzájomnú hierarchiu medzi spomenutými inštitúciami/organizáciami a štátmi.
Ak si dobre pamätám, o tohtoročnom stretnutí "mocných", v sídle onej organizácie, informovala aj RTVS, len pár týždňov dozadu. Tiež nič tajomné a skryté.
To, že ty máš svoje zjednodušené predstavy o svete a o tom, že na vrchole spoločenskej hierarchie sú štáty a ich vládni predstavitelia, to je mi ľúto. Pripomínaš mi mňa samého, možno 15-20 rokov dozadu.
Len si spomeň, ako si ešte pre pár rokmi veril tomu, že eurá sú (čimkoľvek) kryté.
Aj vtedy si musel prelomiť v sebe propagandou nastavený naratív a dnes už vieš, že sú to len čísla, nekryté ničím, ani dlhom nie (ako sa niektorí mylne domnievajú). Náš menový systém stojí len na udržovaní ľudí vo viere, že systém je stabilný a funguje.
Prestaň, prosím, šíriť dezinformácie a propagandu a začni uvažovať vlastnou hlavou.
Vyber si červenú pilulku, Neo...😂😀🔑