Peniaze v ponožke verzus v banke
Ahojte v poslednej dobe rozmýšľam či nieje lepšie vybrať peniaze z účtu ako nemáme zase tak vela, mozno 15 tisic, ale ak by sa niečo stalo tak nemusim mat stres. Lebo v konečnom dôsledku je to je jedno. Ako to mate vy?
Najlepšie je nemať žiadne peniaze, nemáš starosť (áno, robím si srandu pre rýpalky). Ja ich mám na účte.
ja keby som mala doma 15 tisíc, tak by som mala oveľa väčší stres, že ma vykradnú.
Nezabudni na alobal 😄
Kyo by ma okradol
Vklady v bankach su chranene, nacitaj si nieco a budes vediet.
Tak ich rozdelim na polovicu 🤣
Popri sexualnej vychove by mali v skolach vyucovat aj financnu gramotnost. Pre dospalych, ktoryi toto neabsolvovali, by tieto pasaze mali povinne zakomponovat do skolenia BOZP u zamestnavatela. A tam by mali zakomponovat aj pasaze z pracovneho prava.
Nadejam sa, ze to by celkom pomohlo a MK by nemusel edukovat v zakladnych veciach
Ja mám peniaze v banke.
@kittykat22 nie zastita... kazda banka musi splnat pravidla, predtym ako ich pustia na trh,ano na to dozrie nbska (rovnako tak kazda banka na svete pokial viem, je kontrolovana narodnou bankou). Vklady su "poistene", je na to fond ochrany vkladov, do 100tis v jednej banke garantovane. V kazdej banke, ktora je u nas na trhu, ci je slovenska alebo je to pobocka zahranicnej banky.
Treba si uvedomt, ze banky realne, vseky aj tie obrovske, nemaju tolko hotovosti aby vyplatili vsetky vklady, cize panika a vybreanie penazi, a vedie.. presne tam kam nechceme.
@viestta To si nechaj pre tie čo tu furt vyplakavaju že nemajú z čoho žiť. Čo ma moja otazka s finančnou gramotnostou? Čo som mala peniaze všetky som investovala do kupy pozemku. Keď si taka finančne gramotna do čoho si investovala Ty?
myslela tym to, ze ku gramotnosti mozno patri aj znalost bank trosku. Tiez myslim, ze vacsie riziko je mat 15t doma v ponozke. Minimalne sa to rychlejsie minie :D
@simca06022011 Prečo by som to mala minúť? Ja mám odložené všetky peniaze čo deti od narodenia podostavali, že im kupim niečo väčšie čo budu chcieť , potrebovať...
Keby mám toľko peňazí doma tak sa bojím okradnutia, požiaru alebo aj návštev. Daj to do banky alebo za to niečo kúp. To ti nijak nezmizne.
boze nechytaj tu za slovicka cloveka, to som dala ako jednu moznost... nepozeras spravy? doma ta okradnu raz dva a ani nevies ako... toho ze nevies, ze vklady v bankach su chranene, si sa tak rychlo nechytila ako takejto hluposti. Mna nezaujima z kade mas peniaze.
Mat na bežnom účte v dnešnej dobe 15tis, je úplne v poriadku. Pokiaľ máš 3 až 5 tis mesačnú réžiu.
Ideálne pre pokoj duši a zároveň zachovanie zdravého chodu ekonomiky je fajn si to rozložiť. Nechať si doma hotovosť vo výške 1 mesačnej réžie celej rodiny. Zvyšné 2 mesačne réžie nechať na účte pre obeh peňazí.
Ak máš réžiu nižšiu, určite by som prehodnotila držanie takej sumy len tak a vystavovala ju inflácii.
V dnešnej dobe radšej za to niečo kúpiť, čo má hodnotu, napríklad ( poviem, co sa týka nás konkrétne na dome, čo sme postavili) kúpili sme drevo na kúrenie , keď sa nám ponúkalo za dobru cenu na dva roky dopredu, postaviť studňu, lepšie zateplit dom, či kúpiť kvalitnejší kotol na kúrenie, dat fotovoltiku..... To uvádzam len príklady.
Alebo časť peňazí presunúť na investovanie.
Ale len tak nechať 15 tis. Ak máš mesačnú réžiu celej rodiny povedzme 2,500 eur, je podľa môjho názoru zbytocne znehodnocovanie hodnoty peňazí. A je to dost drahý špas, resp. Dosť draho platíš za pocit, že máš peniaze rýchlo k dispozícii
My to mame nakombinovane. Doma nejaka hotovost, na beznom ucte tiez peniaze tak na 4 mesiace kazdy a zvysok investovane vo fondoch plus teda sporenia pre deti.
Ano existuje fond na ochranu vkladov pre fyzicke osoby, ale keby sa naozaj nieco hranicne dialo, tak nechcem vediet ako by to v bankach vyzeralo plus zrejme prazdne bankomaty, kebyze zrazu vsetci chcu vyberat. A ano ako bolo vyssie spomenute, tak banka realne nema peniaze aby v extremnom pripade vsetkym ludom vyplatila vsetky ich vklady (kapitalova primeranost).
15k nie je nejaka obrovska suma, tak ja by som to rozdelila na polovicu a jednu cast investovala a druhu si nechala pol na pol doma a bezny ucet v banke, nech v pripade nejakej nepredvidatelnej situacie mas hned peniaze k disp.
K tomu vykradnutiu, ved netreba nikomu vesat na nos, ze doma je nejaka hotovost 🤷🏼♀️
A čo tak rozdeliť to? My máme peniaze štvormo: 1. bežný účet, ktorý máme spoločný s manželom na bežné výdavky, 2. sporiaci účet, kde pravidelne posielame peniaze, nijak nevynáša, ale z neho idú nečakané vysoké výdavky, dovolenky a pod. a zároveň vieme, že ak by sme pol roka zostali bez roboty, môžeme siahnuť na tieto peniaze, zároveň ak presiahneme práve tú polročnú sumu potrebnú na našu réžiu, preposielame to na fondy, 3. fondy, na ktoré nesiahame, šetríme tam na budúcnosť našich detí a náš dôchodok, 4. hotovosť doma, keby sa stalo čosi nečakané. Tá hotovosť nie je brutálne vysoká, aby sme sa nemuseli báť, že nás okradnú alebo ja neviem, vyhoríme, tak neprídeme o veľké množstvo, zároveň je to taká upokojujúca barlička, že máme peniaz po ruke, aj keby sa čo stalo.
Inak teda aj ja mam doma nejaku hotovost, ale nie pre to, ze by banka skrachovala :D
Je o tom relácia na Ta3 investujeme. Odporúčam ti pozrieť si. Pravidelne tam hovoria, že na bežnom účte tie peniaze strácajú na hodnote. Práve pre tú infláciu. Mať ich doma v ponožke vraj tiež nie je dobré. Neviem ako sa má v tom človek vyznať. Dobré je ale mať finančnú rezervu. To o čom hovoria je investovanie.
Pozor, ani bankám netreba slepo dôverovať. Vo všetkom je určité riziko. Počuli ste už o BAIL-IN ?
Kúpiť niečo malé a tak to zhodnotiť? Garáž? Zarobis na prenájme. Keď budeš potrebovať peniaze, predas.
@bloger no ja tu ta3 tiez sledujem, len to investovanie je taka dost osemetna zalezitost, lebo aj tam mozes prerobit riadne. Teraz si vezmi ze klesaju trhy niektore ale ty napriek tomu potrebujes surne hotovost na nieco, tak predas.. a si v strate. Ja vzdy hladim na svoje potreby, realne, ak mam prijem taky, ze ked kazdy mesiac poslem nieco na investovanie, a viem ze mam dost rezervy, a teda nebudem z toho tahat (partner ma, doma mam...) tak nerieism, keby som tam vsetky svoje peniaze volne mala dat, tak to nie. To co rozpravaju odbornici, je casto hlavne ovplyvnene tym, cim sa zivia. samozrejme ze im je dobre, ked ludia investuju, najlepsie cez nic a ich spolocnosti a hned :DDD
Treba mat vsetko prisposobene sebe. Realne ak investujem ako radia novodobo 20EUR mesacne, tak ako, pre mne osobne je to skor strata casu ako investovanie... moj prvy nakup do fondov bol v par tisicoch a vklady mesacne 200-300EUR. A nie 20EUR... to si radsje dam do tej ponozky, lebo budem musiet ist k zubarovi a ked mam na investovanie az 20EUR, takna zubara mat nebude a budem to predavat... ved ludia uz v zufalstve maju snahu dochodkove sporenia rusit atd.
Tvoja otazkla s financnou gramotnostou ma len tolko, ze by si vedele, do akej vysky su v bankach vklady chranene a ako
Tak držať 15 000 doma je blbosť, taktiež na účte,trochu lepšie len tiež inflácia ti to postupne zožerie,čo je dnes 15000 o 20 rokov bude nič. Preto treba investovať, do pozemkov ako si ty urobila alebo do fondov alebo ine. Ja som toho názoru,že načo si budem šetriť peniaze (áno našetrené máme,tri mesačne rezervy) ale zvyšok si užívame, predávame,neriešime. Akurt teraz trochu šetrime,lebo chceme robiť väčšiu investíciu do domu.
Ano investovať viem...zrovna som chcela pomoct švagrinej lebo chce byť finančná poradkyna takze som 3 hodiny počúvala všetko ohladom financii ...lenže buduci rok tie peniaze potrebujem na stavbu, momentalne šetrím ako divá, peniaze co sme mohli sme minuli ale teraz za to nemame čo kúpiť...Len som chcela vedieť ako to maju ostatni možno sa nejak inšpirovať...neviem...
@simca06022011 Tak ja viem, že je to riziko. Chápem a beriem, že máš takýto názor. Ja s tebou úplne súhlasím. Nič nie je bez rizika. Každý si musí zvážiť pre a proti. Ešte som tam videl napríklad 5peňazí reláciu. Strašne mám rád takéto edukačné relácie. V mnohom to vie človeku pomôcť. Dakujem ti za tvoju reakciu.
* ak by sa niečo stalo tak nemusim mat stres *
príklad, bývaš na Mukačevská 7 Prešov, si v práci, prídeš domov a už sa k svojim peniazom nikdy nedostaneš
bývaš v rodinnom dome v Dobšinej, pred domom zastane traktor, začne horieť, chytí sa dom, úspory ti zhoria aj keď boli v trezore
alebo ťa navštívi zlodej
https://www.cas.sk/clanok/2771711/zostali-im-oc...
https://www.topky.sk/cl/11/1338549/Vykradaci-by...
Samozrejme nejakú hotovosť treba mať, ale určite nie takú veľkú a dobré je mať aj zásoby trvanlivých potravín. Ak sa niečo stane, budú protesty v uliciach a rabovačky v obchodoch. Vtedy ti peniaze nepomôžu.

niečo sa môže stať aj doma, to by si nemala stres ?