icon

Peniaze vo vzťahu, aký bol vývoj toho kto čo platí a koľko?

jakub111
15. feb 2019

Zdravim, po prvy krat som sa dostal do vztahu, kde to obaja myslime fakt vazne. Chceme to isté.. často je u mna doma a spejeme k niečomu viac.
Ako to robíte/robili vy s financiami?Zatial to máme tak,ze ja pozvem,,ona pozve,ona kupi,ja..,auto zaistujem ja... dovolenka to isté,každý svoje a takto.

Len ma zaujma, aký bol váš finančný vývoj vo vzťahu ako išiel postupne. Nechem sa dostať zbytočne k hádke , lebo peniaze su častá pričina a chcem tomu zabrániť,nechem aby to stálo v ceste.

saslavka73
17. feb 2019

@vroni Hej robí prácu, ktorú nik nevidí, je to samozrejmosťou. Škoda že si to takto neuvedomujú viacerí.

belllinka
17. feb 2019

@xxxkatka ved to je ok, ale keby taky plat nemal a nezvladal by to tahat sam, tak by si ho povazovala za total neschopaka co sa ani nevie postarat o rodinu? Ze to ani chlap nie je? Tak to tu prezentuje maminuska...

0silvia0
17. feb 2019

@wieruska1 citala som nejaku diskusiu na inom portali. Chlapi tam pisu, ze zeny im tym platenim napoli pri pozvani na veceru beru endorfiny a oberaju ich o pocit muzstva.

0silvia0
17. feb 2019

@0silvia0 oprava: napoly

xxxkatka
17. feb 2019

@belllinka urcite to tu tak maminuska neprezentuje. Ona opisala svoje manzelstvo, ako to u nich funguje. Dokonca pisala, ze ak by mal muz nejaky problem, tahala by to ona, kedze okrem toho, ze sa stara o deti aj pracuje. A co sa tyka mna, nejdem hodnotit inych muzov, ale pre mna bolo pri vybere dolezite, ci sa muz vie financne postarat o rodinu. Samozrejme, nebolo to jedine kriterium, aby si ma zle nepochopila. Je aj dolezite kde par zije. Niekde je 800 € slusny zarobok lebo nemaju hypoteku, maju male hospodarstvo alebo rodicia a 80% potravin si vedia dopestovat (ovocie, zelenina, vajcia, mäso...). V BA to mas na hypoteku a najomne. A k tym nechopnym muzom. Moj ex zarabal 500 € a aj to väcsinu pregembloval alebo platil skody co sposobil (firme, zle parkovanie atd.) Ano, takehoto chlapa povazujem za neschopneho. Za nechopneho povazujem aj muza, ktory zarobi 500€ a nema zaujem to zmenit, lebo on sa namahat nebude, jemu to staci a ked zene nie, nech si k robote zoberie aj upratovanie (poznam jednu taku, co po nociach chodila upratovat na pumpu). A za neschopneho povazujem aj muza, ktory sice zarobi slusne alebo aspon priemerne, ale nevie hospodarit a robi neuvazene rozhodnutia. Tak za mna asi tak.

mircalla
17. feb 2019

@xxxkatka Ja netvrdim, ze muz nema byt hlavny zivitel. Ano, ma. Ale nechat muza platit VSETKO, ze ja si svoje odkladam, s tym sa nestotoznujem. Zlatokopka nie je spravny vyraz, tej ide o daco ine. Skor by som to nazvala vyzirka. Neplatit nic a odkladat si vsetky peniaze bokom je na mna silna kava. Ono je super, ze sa dusuje, ze by potom potiahla - asi z tych nasetrenych penazi, co si odkladala roky, ked neplatila nic, mile...

0izidora0
17. feb 2019

@mircalla ale ona to odkladá,so súhlasom manžela. Pochybujem ,že by za tie peniaze išla na dovolenku sama bez rodiny,alebo by išla na nejaku plastiku pŕs,alebo kupovať kabelky do Paríža? Odkladajú to po dohode s manželom,pre deti a kritické situácie. Lebo manžel dobre zarobí a ten plat majú proste na vyše? Nič poza chrbát .Aspoň ja som tomu tak porozumela.Ja vážne nevidím v tom nejaký obrovský problém.

mircalla
17. feb 2019

@0izidora0 Vec nazoru a pohladu, pre mna je to skratka ako som opisala vyssie. Ono v konecnom dosledku tie kriticke situacie ci deti bude aj tak riesit zase najma on. Pisala, ze si peniaze odklada aj pre seba. Zena, ktora je na to proste zvyknuta...

0izidora0
17. feb 2019

@mircalla jasné,že aj pre seba ,ale i tak si myslím,že hlavné pre rodinu.Písala,že manžel peniaze našetrené má. Ty si myslíš,uvediem príklad. Keď žena napríklad náhle ovdovie tak nabehne do banky na manželov sporiaci účet a povie ,prišla som si vybrať? Za čo ho pochova? Musi prebehnúť riadne dedičské konanie.Alebo opačne,ak by sa udialo? Takto sú isteni pri strate druhého. Fungujú aspoň na krátky čas. To som uviedla iba jeden príklad,je ich viacej.

mircalla
17. feb 2019

@0izidora0 ked si odkladam cely plat x rokov, myslim, ze to pokryje viac ako pise vyssie. Ak zarobim len 1000 v cistom, co nie je nic moc, za tie roky je to slusna suma.
Je to ich vec....ale nedivim sa, ze mnoho ludi ju vnima ako sa tu pisalo vyssie

0izidora0
17. feb 2019

@mircalla ono ak si to rozratas 5 deti , každému mesačne na účet a potom na účet na takéto ? Plus teraz sa im možno darí lepšie finančné. Neviedia ako to bude ďalšie roky a ako dlho odkladajú. Rok,dva?Treba dopriať na SK sa to málokomu podarí. Živiť 7 clennu rodinu nie je sranda .

laska201
17. feb 2019

Ty das 250 ja dam 250 ty das 300 ja dam 300.ty si kupil za menej nez ja.ja mam menej ty prispej viac a ostatne su moje a tvoje.a aj tak by z manzelstva sli rovnako a zena mozno aj viac ak su aj deti a pri nej.takze za manzelstva su vsetky prachy spolocne spolocne spolocne.aj ked sa muz roztrhne ze ma viac nasetrene alebo opacne zase zena.

0silvia0
17. feb 2019

@mircalla prečo ťa tak model fungovania @maminuska tak vytáča? Píše, že jej manžel si to tak želá. Ak on zarobí dosť pre celú rodinu, že pokryje všetky položky, jej príjem je podľa neho bonus. Manžel jej navrhol, že s jej príjmom môže robiť čo chce, tak robí najlepšie ako vie. Šetrí pre deti, šetrí pre seba. Možno bude môcť každému dieťaťu pomôcť kúpou bytu, so štartom do života atď. Veď každý máme doma inú situáciu, myslím, že väčšina z nás takúto dilemu riešiť nemusí, lebo nemáme až takto nadštandardne zarábajúcich mužov.
A dnes sa takíto muži už asi nevyskutujú, súdiac podľa diskusií a názorov chlapov, ktorí majú problém "živiť" matku svojich detí počas rodičovskej dovolenky a posielajú ju od bábätiek pracovať. Preto sa takýto veľkorysý chlap javí ako prírodný úkaz, ktorý vlastne ani nemôže existovať a ak už existuje, tak jeho žena, ktorá sa rozhodne prijať jeho model rodiny, je považovaná pomaly za zneužívačku, zlatokopku, vyžírku.

maminuska
17. feb 2019

@0silvia0 vytáča ju to preto že otec jej deti je lakomec ktorý jej neprispieva na deti hoc by to chcela, že počas RD musela chodiť upratova domy aby prežila ..,, toto všetko si pamätám ja z diskusii typu žijem s lakomcom. Bolo mi jej úprimne ľúto. Teraz po tejto diskusii nie je.

dkethe
17. feb 2019

@maminuska presne tak.. Pricom je to inak mila a inteligentna zena.. Aspon vidno, ako zly chlap aj z dobrej zeny spravi zavistlivu, zatrpknutu a neprajnu :(

0izidora0
17. feb 2019

@mircalla tie deti budú mať sakramensky dobrý vzor od oboch rodičov, obracajú sa ako môžu. Takéto rodiny by sa mali vyzdvihovať. Podľa môjho názoru.

mircalla
17. feb 2019

@maminuska cakala som, kedy to vytiahnes....predstav si, ze som zazila aj nelakomcov, napriek tomu som si nikdy nenechala vsetko platit ako ty....ako vidim, si pre mnohe vzor

0izidora0
17. feb 2019

@mircalla Ty zrejme nechápeš pojem rodina, preto tomu celému nerozumieš. Pokúsim sa ti to vysvetliť. To nie sú dvaja cudzí ľudia v podnájme/ daj mi polovicu/ a 5 deti sa pritrafilo. Ale otec, mama a 5 detí o ktoré sa treba postarať aj finančne.

mircalla
17. feb 2019

@0izidora0 ty asi necitas. Pisala, ze si nechala vzdy vsetko platit davno pred rodinou...cize rodinu do toho netahajme. To je sposob fungovania

maminuska
17. feb 2019

@mircalla a čo to má s tým spoločne ? Nedala si si platiť a čo ? Aj tak si si vybrala úplne že zle. Snažíš sa naprojektovať svojho partnera do mna . Len tu je zásadný rozdiel ty si to takto nechcela , lenže môj manžel to chcel presne takto.

0izidora0
17. feb 2019

@maminuska tiež si myslím,možno sa mýlim ,že takto dajako to je. Partner silou mocou presvedčí partnerku,že je to takto správne a one im uveria .

mircalla
17. feb 2019

@maminuska Ved ja nikde netvrdim, ze zeny, co sa rady nechali kazdym vydrziavat sa nemaju najlepsie...nie kazdy ma tie vlohy. Necakam, ze to pochopis, ked som si precitala prve 2 strany ako si fungovala

maminuska
17. feb 2019

@mircalla presne tak . Nie každý má vlohy nájsť si solídneho partnera, niekto sa výživa v masochizmu a hľadá to najhoršie čo sa dá.

lubkavargova1
17. feb 2019

dievcata kluuuuud.....aj tak o par mesiacov/rok tu budeme mat vyjadrenie druhej strany a vtedy sa dozvieme celu pravdu. Ze ako dopadlo to delenie 🙂

0silvia0
17. feb 2019

@mircalla no toto je klasicky vzor fungovania rodin, nic nezvycajne. Moj dedko si tiez nezelal, aby jeho zena, moja babka chodila do prace a spoluzivila rodinu. Napriek tomu nebola vyzirka a okrem starostlivosti o deti, domacnost a zahradu si privyrabala sitim.
Moja sestra odkedy sa vydala tiez nepracuje a to je uz 17 rokov doma. Jej muz zarobi nadstandardne a uzivi celu rodinu. Ona sa stara o domacnost, riesi deti a ich aktivity a stale ma co robit. Dohodli sa tak, vyhovuje im to tak, ich vec.
Moj muz zarobi obycajne, ja zarobim podpriemerne, tak robime obaja a fungujeme s financiami spolu, nebudem chciet aby muz financoval vsetko, kedze by to sam nedal. Ak by zarabal nadstandardne a navrhol by mi, aby som nepracovala alebo aby som setrila svoj plat pre deti, nemala by som s tym najmensi problem.

maminuska
17. feb 2019

@mircalla takže ak si má cielene chcela ponížiť nepodarilo sa. Toto na na nezaberá,

mircalla
17. feb 2019

@maminuska aj ked mas solidneho partnera, je fajn aspon obcas prispiet, stale to nechapes

maminuska
17. feb 2019

@mircalla ja chápem veľmi dobre. Pracujem starám sa o deti , domácnosť, šetrím deťom..... kde som to neprispela?

maminuska
17. feb 2019

@mircalla ja skutočne nie som zodpovedná za to čo si si našla a ako funguješ. Možno keby si sú dala zaplatiť tu kávu dovolenku takýmto problémom by si sa vyhla.

saslavka73
17. feb 2019

Bože baby nehadajte sa. Proste niekto to vie a nájde správneho chlapa a niekto nie.
@maminuska ver tomu že môj muž by ti žiadne prachy sám od seba nedal a keby si si pytala tak by určite nepočul. 😁 A ja som taká, vždy som mala a vedela si zarobiť, tak nepotrebujem si pýtať a je to pre mňa nepríjemné. Tak mi treba.