Peniaze vo vzťahu, aký bol vývoj toho kto čo platí a koľko?
Zdravim, po prvy krat som sa dostal do vztahu, kde to obaja myslime fakt vazne. Chceme to isté.. často je u mna doma a spejeme k niečomu viac.
Ako to robíte/robili vy s financiami?Zatial to máme tak,ze ja pozvem,,ona pozve,ona kupi,ja..,auto zaistujem ja... dovolenka to isté,každý svoje a takto.
Len ma zaujma, aký bol váš finančný vývoj vo vzťahu ako išiel postupne. Nechem sa dostať zbytočne k hádke , lebo peniaze su častá pričina a chcem tomu zabrániť,nechem aby to stálo v ceste.
Pocas chodenia, kym sme boli obaja studenti, tak cca na striedacku, potom on zacal pracovat, tak jedlo platil takmer stale uz iba on a inak kazdy svoje. Po svadbe sme presli na spolocne peniaze, zavali sme si spolu znacit vsetky prijny aj vydaje a cca do roka sme presli aj na spolocny ucet a neriesili kto co zarobil, minul.... teraz som uz 3r na RD, ale viem ako sme na tom financne, co si mozem dovolit, kupim co povazujem za potrebne aj co chcem o vacsich vydavkoch sa rozpravane a vyberame spolu
@mircalla Noo ,,moja,, až po tebe... Ty sa hlavne nauč, o čom je život... Zjavne to máš v hlavičke dosť pomýlené ... 😀
Ked sme sa s muzom spoznali, zarabala som o dost viac nez on. Aj tak som kazde rande nechala platit jeho, a on ani okom nemrkol. Teraz som na RD, a vsetko zase plati on, plus ja mam rozhodovacie pravo a este ma musi pochvalit aka som skvela gazdinka :D co sa tyka financii, plne si rozumieme, problemy mame v 100 inych veciach :D
Inac dost sa tu spomina syn @maminuska - ze chudak, zlatokopka si ho najde. Myslim si pravy opak, chlapec bude veelmi dobre vyberat tu vyvolenu, ktoru bude zivit. Urcite nebude zivit kazdu lompu co vytiahne penazenku v kine :D
@postavicka1212 Rozdiel bude ten, ze i ked som mala partnerov (nie vsetkych), co chceli silou mocou vsetko platit, nikdy som im to nedovolila, aby platili uplne vsetko. Ano, samozrejme je fajn, ked je chlap ten typ, co to platit chce. Ty s tym problem nemas, to bude asi ten zakladny rozdiel. Mne to pride trapne, nazvi si to pomylene v hlavicke. Nazor zien tvojej kategorie ma nastastie nezaujima.
@mircalla No poviem ti iba toľko. Blbá si bola a možno aj preto, ti všetky vzťahy skrachovali. Týmto končím svoju debatu s tebou. Maj sa pekne ...
@postavicka1212 Maj sa aj ty a douc sa rodny jazyk. Napisat tvrde y (opakovane) po pridavnom mene v mnoznom cisle dokaze len poloanalfabet.
u nas sa manzel stara o financne zabezpecenie rodiny a zena o pohodlie rodiny . Manzel mi pomaha aj v domacnosti ... nie preto , ze musi ,ale preto, ze chce 🙂 Nikdy sme neriesili otazku penazi " kto co bude platit resp. kto co kupil ... proste je to nase , kupili sme , chceme , mame 🙂
Ale baby nehadajte sa.
No keď sú prachy tak není problém. Ono sa vidí charakter kto je aký keď prachy dôjdu.
inak este dodam , pokial sme neboli manzelia tak kazdy si platil sam 🙂 Po svadbe uz bolo vsetko spolocne ... nie moje , nie tvoje ale nase 🙂 neriesili sme
@mircalla no my napríklad máme spoločné financie, ale keď treba platiť napr. v pube, v reštaurácii, tak ja odmietam platiť. Síce aj keď mám hotovosť ja, podsuniem ju manželovi, nech tú cash transakciu vykoná on. Možno zastaralé vnímanie, možno čudné, ale táto "činnosť" podľa mňa patrí chlapovi. Môjmu mužovi by to iste nevadilo, keby som platila ja, ale chcem si asi podvedome zachovať akýsi ženský pocit.
Musíš ju riadne poznať.u mna je to tak že káva niekde v reštike bola chlapcova záležitosť.ja som nemala taký príjem.nemohla som si dovoliť.ak je sebestačná a chce zaplatiť nech platí.ale keď to bude už o spoločnom to sa musíte dohodnúť,možno sa o a bude báť o svoje financie a možno ty a to je dôvod na rozmyslenie či má význam spolu začať vážne žiť.ja si to neviem predstaviť.my e dali všetko čo je moje to je tvoje . akurát nadobudnuty majetok neprepisuj tonerob,ak má aj ona niečo za slobodna nech to tiež nerobí.spolu nadobudnuté či kúpila o a či ty to už bude v budúcnosti fakt jedno.ale to som zašla až do manželstva.
Tieg si myslim,ze bez ohladu na to,kolko chlap zaraba, nie je jeho povinnostou platit zene vsetko...je ine,ak.ju TY niekam.pozves a zaplatis,ale ked uz spolu zacnete fungovat v jednej domacnosti,je ferove si vydavky nejako rozdelit tak,aby sa ani jeden necitil "vyuzivany"...a to ako si to rozdelite je uz na vas...hlavne,aby ste s tym boli obidvaja.stotozneni...presny vzorec na to neexistuje
@jakub111 keď sme sa spoznali tak sme platili všetko na polovicu. Aj sme začali bývať spolu tak sme platili všetko na polovicu až keď sme sa rozhodli že sa zoberieme tak sme si dali peniaze spolu ...a nikdy sme si peniaze nevykrikovali...podľa mňa to je normálne keď sa rozhodnete zobrať dať si peniaze spolu ..ale poznám aj takých čo majú peniaze oddelené a hádajú sa o každý cent a sú manželia
Ako tu niekto spravne spomenul, kym peniaze su, problem nie je. Problem je, ked nie su. Manzel strati pracu, odide od rodiny ci z nejakeho dovodu nemoze pracovat.
Ja dost pochybujem, ze tie zeny, co cely zivot len natahovali ruku su vtedy schopne zabrat a pre zmenu zivit rodinu ony....Vo vacsine pripadov nie
@robin_claire Ale sú také.
@robin_claire jedna vec je nebyt schopna sa realne o seba postarat a druha mat svoju hrdost a jasne si uvedomovat kde je moje miesto a kde muzove. S mojim sme 14 rokov a rok 2018, bol prvy rok kedy moj muz realne v rocnom sumare zarobil viac ako ja. Aj tak som v zivote v restauracii neplatila a nikdy si odomna nevypytal polku na cokolvek. Takze ano urcita mala cast zien su “zlatokopky” tie sa vsak malokedy stanu manzelkami a matkami. Ta druha vacsia cast sa len nehra na hrdost a hra podla starych pravidiel.
@belllinka samozrejme ze pohne prstom. Ma na starosti zahradu, ktora nie je mala..... auta, grilovanie, servis bicyklov, lyzi, malovanie, opravu kohutikov a tisic inych veci ktore treba robit okolo domu. Preco by sa nemal starat o deti? To je akoze “po starom” ze sa otcovia nestaraju? Moj otec sa staral, moj dedko sa staral a kedze dedkov otec umrel velmi mlady, staral sa jeho brat ich stryko..... mame to zmapovane celkom jasne. Takze asi som nepochopila tvoju narazku. Nie nekupi detom nove topanky a ani vacsiu zimnu bundu, ale da im najest, nauci ich bicyklovat, postavi in hrad z lega alebo piesku. Odvezie starsiu kazdu sobotu skoro rano do vikendovej skoly a potom sa odide bicyklovat s mladsim niekde v okomi, aby o 3 hodiny bezal znovu po starsiu. Nie nechcem od muza aby doma vysaval aj ked teda obcas ked namrvi som ho s nim uz videla, neumyva kupelnu a ani podlahy. Ja vsak tiez nekosim, nevapkujem fasadu ani sa nestaram ci mam prezute zimne alebo letne pneumatiky.
@jakub111 ked sme sa spoznali, zarabali sme rovnako, pozyvali sme sa raz jeden a raz druhy. Ked sme spolu zacali byvat, bol to moj byt, prispieval mi 1/2 na najom, velke nakupy sme robili na striedacku. Teraz on plati hypoteku, ja platim reziu bytu a nakupy do hodnoty hypoteky. Vsetko nad platime na polku. Kedze manzel zaraba o dost viac, dovolenky plati on, ja mu max prispejem nejakou sumou, ak mam usetrene. Mame oddelene ucty, ani jeden z nas nie je zastancom spolocneho uctu - nemusime vysvetlovat jeden druhemu neplanovane vydavky 🙂
@jakub111 neviem, ci ma este zmysel pisat sem, vidim, ze sa to to zvrtlo vseliako 😀 u nas to bolo tak, ze na uplnom zaciatku, ked sme sa este spoznavali som vacsinou (nie vzdy) nechavala platit muza. Postupne, ako sme zacali planovat spolu buducnost sa to vyrovnalo a platil kto mohol a mal zrovna financie, tak ale aby sme boli stale viac menej s vydavkami na rovnako. Ked sme sa zobrali, uz to bolo jedno, dohodli sme si ako co budeme platit aby sme to zvladli s dostupnymi financiami (nakupy, oprava domu, sporenie atd.) Mame stale oddelene ucty (za ucty neplatime, takze to je jedno) , hlavne kvoli mne, pretoze chcem vidiet ake vydavky realne mam a kolko minam aby som dokazala aj nieco usetrit. Keby mame jeden spolocny malo by to na mna psychologicky efekt, ze mozem viac minat 😀 inak ak je momentalne niekto z nas bez penazi, tak druhy mu posle na ucet. Nejak to neriesime. Ked sa dostaneme do situacie, kde mozme mat problem platit ucty, znovu sa porozpravame co by bolo najlepsie spravit a podla toho koname.
@belllinka to, ze tvoj muz nezaraba tak, aby si nemusela davat polovicu na vsetko neznamena, ze si lepsia matka, manzelka, spolubyvajuca... To, ze zena nemusi prispievat neznamena, ze je zlatokopka a cely zivot si lakuje nechty a chodi po dovolenkach. Nie, iba si nasla schopneho muza, ktory dokaze uzivit rodinu aj bez jej prijmu. Ona potom moze pokojne pracovat na skrateny uväzok, podnikat v tom co ju bavi a v case, ktory vyhovuje jej a detom a podobne. Ja pracujem na skrateny uväzok, dohodli sme sa tak s muzom lebo vzhladom na jeho pracu by nemal kto vyberat dieta zo skoly a vozit ho do ZUŠ. A preto on financuje domacnost. Ci mam z polovicneho platu sa skladat fifty fifty? Ano, mohla by som chciet robit 8,5 hodiny, ale dieta by som videla o pol siedmej vecer, musela by som platit opatrovatelku, ktora ho bude vyberat zo skoly (druzinu mame do 16.30 co sa s plnym uväzkom neotocim ani keby sa viem teleportovat) a vozit na kruzok. Alebo by muz by musel zmenit dobru pracu za inu, s inym casom, co by sa samozrejme radikalne odzrkadlilo na plate. A co je najpodstatnejsie odnieslo by si to dieta najmä po výchovnej a emocionalnej oblasti (mama by mala malo casu, mozno by bola nervoznejsia, ustvanejsia...) Preco by som toto svojmu dietatu robila ked nemusim? Ja netvrdim, ze nekupim ani vatove tycinky, ale kupujem najmä oblecenie a obuv dietatu, kedze toto je mimo schopnosti mojho muza (velkostne aj esteticky 😀 ).
@maximkoalex
"prosím Ta môžeš definovat vyraz zlatokopka? Uz si videla, aby si samica v prírode vyberala chromého chorého samca alebo si vyberá toho najsilnejšieho? Prírodu neoklameš. Proste muž je živiteľ rodiny a musí vedieť svoju ženu a deti zabezpečiť, bez ohľadu na to, ci to dokáže jeho žena. Toto bola, je a bude mužova robota."
Zaujimavy argument. 🙂 Takze ked sa to hodi, tak sa spravajme ako zvieratka, nasledujme prirodne pudy, hladajme si alfasamca s peniazmi, se.me na beznych muzov. Ked si potom podla rovnakych "prirodnych" pudov alfasamec najde mladsiu, alebo ju mlati, chodi ako spravny cavo napity domov, tak zasr.ta priroda a kde su ti normalni muzi ...
LOL. Ked si niekto z prirody vybera len to, co sa mu hodi, tak by mal ratat aj s moznymi "prirodnymi" negativami. 🙂 Toto nie je dzungla, ze silnejsia opica zvitazi, svet sa stava globalnym. Chlap z bohatsej rodiny bude v zivote sam o sebe neschopny, frustraciu si bude prejavovat doma a chlap v mladosti bez penazi bude casom schopny, bohaty a vzdelany. A potom, ja krava, stacilo mi mi zalepit oci, ze mi prve roky vsetko platil.

@postavicka1212
Preboha, nauc sa aspon po slovensky....