icon

Peniaze vo vzťahu, aký bol vývoj toho kto čo platí a koľko?

jakub111
15. feb 2019

Zdravim, po prvy krat som sa dostal do vztahu, kde to obaja myslime fakt vazne. Chceme to isté.. často je u mna doma a spejeme k niečomu viac.
Ako to robíte/robili vy s financiami?Zatial to máme tak,ze ja pozvem,,ona pozve,ona kupi,ja..,auto zaistujem ja... dovolenka to isté,každý svoje a takto.

Len ma zaujma, aký bol váš finančný vývoj vo vzťahu ako išiel postupne. Nechem sa dostať zbytočne k hádke , lebo peniaze su častá pričina a chcem tomu zabrániť,nechem aby to stálo v ceste.

maminuska
17. feb 2019

@mircalla netreba sa dať kúpiť , to som sa nikdy nedala a ani nedám. Zo dňa na deň môžem odísť a moj muž to vie , ak sa nebude správať ako normalny človek.

mircalla
17. feb 2019

@maminuska jasne

meredith83
17. feb 2019

Ach boze zeny niektore tie odpovede az to boli citat. Su nutne taketo nadavky?? Kazda na svoj zivotny styl a predstavu ako to ma fungovat. Ako som uz povedala pre mna ked sa dvaja zosobasia tak by mali ist financie dokopy. Kedze vsetko je dokopy. Ono to 50/50 je dobre len vtedy ked sa obaja spravaju uplne ferovo. Ale co sa stava je ze jeden z partnerov s toho vychadza lepsie. Ja osobne by som nemala nervy pocitat co som ja zaplatila a co muz aby to bolo rovnake. Ale su take vztahy kde to vychadza a nemam s tym problem. Taktiez nemam problem ked zena zostane s detmi doma. Je to riskantenjsie kedze keby nahodou vztah nevysiel tak je to pre zenu narocne. Ale chapem ze niektore zeny chcu zostat doma a starat sa o deti hlavne ked ich je viac a su male. Takze neexistuje zazracna formulka na to co sa ma a co nie.

Co sa tyka @jakub111 treba sa opytat danej slecny. Ako si predstavuje spolocny zivot financie. Kedze zivot nie je len o tom kedy ideme na kavicku alebo do kina. Ono je to komplikovanejsie a stane sa ze bude jeden alebo druhy z partnerov sa musi postarat o chod domacnosti o toho druheho. Treba aj s tym pocitat ked je ten vztah taky vazny. Ved ako sa hovori v chudobe aj v bohatstve..

belllinka
17. feb 2019

@ptmt1011 ved nech si zelaaaa, ale preco ostatnych muzov povazuje za BLBYCH NESCHOPAKOV?

cina1
17. feb 2019

Normalne je sa porozpravat a dohodnut si pravidla. To je vsetko. Kazdemu paru moze vyhovovat nieco ine, dolezite je, aby s tym obaja boli OK. To je vsetko.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
belllinka
17. feb 2019

@ptmt1011 ale to tak nefunguje. Obycajne je to tak, ze raz zaplatí on, druhý krát ja. a zdá sa mi to byť úplne normálne

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
belllinka
17. feb 2019

@ptmt1011 ok, ale ak by to tak nebolo, povazovala by si ho za neschopska? Ze to nie je ani MUZ? O to tu totiz stale ide...

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
maminuska
17. feb 2019

@ptmt1011 predovšetkým neschopný chlap je taký ktorý si dá zaplatiť čo len jednu večeru, obed , drink kávu alebo dovolenku , alebo vypýta pol na pol . Alebo pripustí aby to bolo pol na pol. Ja sa bavím o neschopnom chlapovi , ktorý ani v čase randenia nie je schopný toto zatiahnuť. Pre môjho muža je to buran , primitív čo sa nemá čo reprodukovať keď nie je schopný zaplatiť ani toto...prípadné sťažnosti smerujte na neho .
Pre mňa je neschopný chlap taký ktorý nie je schopný utiahnuť sám bežné prevádzkové náklady domácnosti a pýta od manželky polovičku na všetko a to aj v čase . Polovičku na elektriku , polovičku na nájom , alebo očakáva tú polovičku od ženy a nijak situáciu nerieši. Skôr očakáva že ona pohne kostrou a ich zabezpečí . Bavíme sa o zdravom chlapovi .

maminuska
17. feb 2019

doplním a to aj v čase materskej , RD , choroby , invalidného.....

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
majkeel
17. feb 2019

@maminuska Silne slova. Doteraz, co si povedala, beriem. Si zena, co ma 5 detmi, nemas vlastne ani inu moznost ako robit to co robis. Takto ste si to nastavili, vasa vec. Nikto vam do toho nema co kecat. Tvoj muz zdedil 2 deti, prirobil dalsie tri, vedel do coho ide, nikto ho nenutil, nech sa stara, ked ich vedel spravit. Ale prepac, buchat sa tu do prs a davat vas model ako jediny spravny, je na smiech.
Zhrniem to. Dvojica, co asi nevie, ako funguje prerusovana, ma 5 deti. Jedno z nich postihnute, mamicka stiha popri starosti o 5 deti sediet pol dna na konikovi, zivi ju manzel, svoj plat odklada sebe a detom, ide nadavat ostatnym do primitivov, ze sa nemaju rozmnozovat. LOL.
Muzovi kludne povedz, nech nieco podobne povie niekomu v krcme, ze sa nemaju rozmnozovat a tam ho s chutou nakopu.
Aby si sa necudovala, poznam par svatuskarov, co chodili do kostola, podobne sa buchali do prs, potom si nasli mladsiu a z extra super manzela bol zrazu extra super debil, zo vzoroveho manzelstva bol vzorovy krach. Najviac sa hanbila manzelka, co vsetkym narozpravala, ake to maju doma super.

saslavka73
17. feb 2019

No ja som si prečítala ešte raz pôvodný príspevok teda tému diskusie a v podstate má podľa mňa
@maminuska pravdu. Riešiť na začiatku vzťahu peniaze síce vraví že sa chce posunúť, že tam baba sem tam prespí, večera, kino a vcul chlapec rieši že asi ako začať túto tému no neviem či je to o láske alebo nejakom biznise. Neviem či ho tá baba tak veľa stojí že toto musí riešiť.
@jakub111 Asi teda toto chcela tým povedať to ako funguju treba brať ohľad na to, že je to dlhoročný vzťah a teda asi to majú poriesene. Kdežto túto chalan rieši či si ma vypýtať polku na pizzu na ktorú babu pozve asi. Aj keď fajn že sa nad tým zamysla, však peniaze jaj blbá téma ale podstatná. Len teraz takto na úvod na zamyslenie že kde je tam láska, šteklenie v bruchu, zamilovanosť. Trochu zvláštne.

saslavka73
17. feb 2019

Ja som si napríklad vzala študenta. Zarábala som nadpriemerne neriešila som ani pizzu, ani vodu, kino, bývanie, štúdium, dokonca mal ako študent auto. A vzala som si ho bez rozhovoru o tak zásadnej veci ako peniaze. Chyba. Neľutujem to ale akonáhle sme sa bavili o svadbe mali sme sa aj o peniazoch. Teraz v tomto prípade je to skutočne predčasné.

maminuska
17. feb 2019

@majkeel môj muž do krčmy nechodí , názor nezmení , pre neho sú to burani a bodka. Dve deti vyženil , dve boli plánované a jedno sa ups pritrafilo . Takže až také zlé to s tou prerušovanou súložou nebude. Za to tvoj dedo mal s tým značný problém keď nasekal babke 14 detí , asi nevedel čo to je , ja viem iná doba .ale stále ho neskoro vytiahol ak teda nechcel tých 14 detí plánovane. Ale aj tak tvoja babka klobúk dole ,sama vychovať toľko detí .
K mojej práci ..vyštudovala som to , pracne získala licencie , bola menovaná ministrom a teraz ako čo ? Mám ísť robiť do bane alebo za pás? A že teraz nerobím , no nerobím , mám voľno ..začínam zajtra ( Bratislava, Žilina ,Bytča.... ) .
Napísala som jasne čo je pre mňa neschopný chlap a svoj názor nezmením . Pokiaľ chlap nevie zabezpečiť bežnú prevádzku rodiny nech si tu rodinu ani nezakladá .

robin_claire
17. feb 2019

@0izidora0 Kedze si leniva, tak ti to skopirujem

no toto je klasicky vzor fungovania rodin, nic nezvycajne. Moj dedko si tiez nezelal, aby jeho zena, moja babka chodila do prace a spoluzivila rodinu. Napriek tomu nebola vyzirka a okrem starostlivosti o deti, domacnost a zahradu si privyrabala sitim.
Moja sestra odkedy sa vydala tiez nepracuje a to je uz 17 rokov doma. Jej muz zarobi nadstandardne a uzivi celu rodinu. Ona sa stara o domacnost, riesi deti a ich aktivity a stale ma co robit. Dohodli sa tak, vyhovuje im to tak, ich vec.

Moj muz je tiez z tych co radi zenu maju doma.No zaroven ma nikdy neobmedzoval ked som nieco chcela alebo som sa rozhodla tak ma podporil.no proste ked som robila a mala nocne ani spat nemohol zvyknuty ze sa na neho nacapim moj vankus a tak zaspavame.teraz je rad ze ma ma opet doma no snad uz nie dlho.no zaroven ma sam ukludnuje ze neboj robotu si najdes.

maminuska
17. feb 2019

@majkeel a na to že moje manželstvo môže krachnúť , môže ..ako ďalších 1000 . Do kostola nechodíme , nie som včerajšia a to že sme teraz spolu a za 10-15 rokov možno nebudeme, tak tým sa ja trápiť nebudem . Ak to nastane , ja z mosta neskočím a ani si hlavu nebudem niekde tu biť. A nezostanem ani s tým 200 eurovým dôchodkom .

majkeel
17. feb 2019

@maminuska Vies, ked rozdavas nevyziadane rady, obcas sama nejaku dostanes. Moj dedo a babka mali rozum a nikomu neradili, ze sa nemaju rozmnozovat. ;) Nemali cas na dobre mienene rady inym. Starali sa sami o seba. S prepacenim, spravili ste si tolko deti, kolko ste si spravili, tak sa nestarajte, kolko deti maju mat ini.
Este raz, je tragikomicke, "caro" nechceneho, ked niekto s postihnutym dietatom (prepac) sa bez rozmyslania hra na mudreho, "utne" sa a radi druhym, nech sa nerozmnozuju. Koledujes si o podobne mrzku odpoved, co ta zaboli, aj ked sa navonok budes tvarit, ze tazka pohoda.

petra7481
17. feb 2019

@jakub111 keď sme boli sami teraz už máme dieťa male..ked sme šli niekam na večeru platil on potom ja..Aj keď mal námietky..Tak isto aj.led sme bolí na víkend preč som zaplatila ubytko on ostatné..

maminuska
17. feb 2019

@majkeel ja tvoju odpoveď nepovažujem za mrzkú , je taká ako si ju napísal . Ale na môj názor to nemá vplyv. Jednoducho takto to pre nás je a hotovo . Ja som tu svoje postihnuté dieta neprezentovala ani som sa s ním neoháňala , a ani som to nemala v pláne. Jednoducho ho mám a žijem s ním . A mne je úplne jedno koľko majú deti iný , ale mám svoj názor na financovanie rodiny a na predmanželský / predfrajerský vzťah . A ten je nemenný. Ten kto sa nedokáže o rodinu postarať nech ju nemá . No a ten kto si ju spraví nech sa potom nečuduje aj následkom .

0izidora0
17. feb 2019

@robin_claire ako sa môžem vyjadriť k niečomu,kde nepoznám pozadie, situáciu rodiny ,prečo to takto je? Čo tak sa opýtať autorky?

sisaka
17. feb 2019

Tak moj muž nás uživí s prepáčením s prstom v nose, aj napriek tomu chodím do roboty a podielam sa na platení niektorých výdavkov. Teraz som si neni istá, či muž ten buran je, alebo nie je, keďže uživí, ale stále dovolí svojej žene niečo zaplatiť. Asi ním bude, no čo už, nie každá ma pána dokonalého, nemyslím si, že robí niečo hrozné, čo by stalo za poznámky typu - zákaz rozmnožovať

Poznám kopec skvelých chlapov, ktorí zarábajú priemerne, takze aj manželka musí prispieť a rozhodne nepatria k buranom, ktorí by sa nemali rozmnožovať. Robia prvé aj posledné pre svoju rodinu, pre svoje deti...Nie každé profesie vynášajú milióny, ak títo muži si zarábajú poctivo a starajú sa o svoje rodiny nevidím jeden dôvod urážať ich.

@maminuska pýcha je pád, naco je dobre takéto povyšovanie sa a urážanie mužov, ktory nie sú práve “milionári” ? som prekvapená že sa takto vyjadruješ, tvoje príspevky su zväčša veľmi múdre

maminuska
17. feb 2019

@sisaka ja sa na nikoho nepovyšujem . Jasne som niekoľkokrát napísala kto je pre mňa neschopný chlap ..ten kto nie je schopný svojej frajerke zaplatiť ani kávu alebo drink alebo večeru , pozvať j na dovolenku a to ani v čase randenia. Pre mňa nie je schopný chlap ten kto neutiahne bežnú prevádzku rodiny , bežnú ....základnú žiadny nadštandard.

maminuska
17. feb 2019

Ja tu nebudem stále dokolečka niekomu vysvetľovať že nie je pre MŇA prijateľné aby muž pýtal polovičku od ženy za všetko , skladal sa so ženou na polovičku ... ako prepáčte že mám nejaké nároky na muža čo sa týka finančnej stránky a zabezpečenia rodiny , že chcem v kľude vychovať svoje deti , nechcem byť uštvaná a strhaná a nie som feministická Ja ťama , ja ťama. Že som si nevzala prvého s minimálkou a štastne vyhlasovala do sveta ako som fajn narobená , a že suplujem jeho úlohu . Tak takého chlapa ja nechcem a ani by som si nikdy nevzala.

muz123456
17. feb 2019

Co by sme si pomysleli o chlapovi, ktory by tvrdil, ze “ma nejake naroky na zenu” a on nebude upratovat, varit, starat sa o deti, lebo to je zodpovednost zeny a on “nebude suplovat jej ulohu”? Ze je to pekny c*rak. Podobne vztahy mozno fungovali pred 100 rokmi. Podla mojich osobnych skusenosti a podla toho, co vidim v okoli - princezne, ktore sa pasuju do podobnej role ako je vyssie su vacsinou absolutne neuzitocne tvory. Pisem to ako dobre zarabajuci clovek, ktory nikdy nenechal platit zenu v restauracii, za dovolenku, ani za nic podobne. Ale take, co to vyslovene beru ako moju povinnost, lebo “ved si dobre vybrali chlapa, co na to ma a aby sa nemuseli stresovat” treba popakovat co najrychlesie.

maminuska
18. feb 2019

@muz123456 super, aspoň že si za tu dovolenku zaplatil a aj že tvoja partnerka nikdy neplatila v reštaurácii ani nič podobné . To je pri dnešných mužoch už pomaly raritný stav a máš môj obdiv.
Čo sa týka nárokov na mužov ja ich mám , aj môj muž ich má a ja sa ich snažím plniť ( ochota mať deti , ochota ich vychovávať atď. ) . Zabudol si však na jednu vec že MOJ muž si to takto predstavuje.

maminuska
18. feb 2019

@muz123456 a nie ja sa skutočne nemienim stresovať či mám na to aby som dala mužovi polovičku na elektriku , polovičku na nájom , či budem mať na topánky pre dieťa , na plienky lebo práve z toho rodičáku alebo materskej mne nevyjde lebo práve dám tu polovičku na niečo chlapovi . Takže prepáč že nechcem žiť takýto život a nezoberiem si prvého čo mi príde pod ruku a nebudem mať voči nemu žiadne očakávania finančných povinností voči rodine.

0izidora0
18. feb 2019

@muz123456 Vieš, ja som pochopila celkovo z diskusie ,keďže som na RD a muž sa o nás finančne momentálne stará,že som pravdepodobne zlatokopka. Ale ak si sa staral , kedysi ty takto o svoju ženu,alebo tvoj otec kedysi o tvoju mamu a teba ,napísali by to tu,dopadli by s touto nálepkou asi rovnako. Teda aspoň ja som tomu tak porozumela z tejto diskusie. Pritom je úplne jedno, či si bol pred tým plne pracujúci človek.Len proste problém bude v tom , že muž mi nevykrikuje isté veci ako napr daj mi polovicu/ starám sa o naše spoločné dieťa/ on tento model videl doma ja tak isto ,pre nás normálna vec. Nič mimoriadne,ale ako som spomínala zo života dnes už žiaľ raritné. Dnes úplne bežné si dovolí povedať muž žene na RD požičiam ti na mlieko pre našho syna akonáhle príde rodicak ten dlh musí vrátiť. Ja takéto správanie nebudem verejné obhajovať,ani takéhoto muža. Takého by som nenazvala ani chlapom a ani otcom. Ale to som ja. Čítam od žien,že ešte sú aj normálni chlapi z tejto diskusie . Pán Boh zaplať.