icon

Peniaze vo vzťahu, aký bol vývoj toho kto čo platí a koľko?

jakub111
15. feb 2019

Zdravim, po prvy krat som sa dostal do vztahu, kde to obaja myslime fakt vazne. Chceme to isté.. často je u mna doma a spejeme k niečomu viac.
Ako to robíte/robili vy s financiami?Zatial to máme tak,ze ja pozvem,,ona pozve,ona kupi,ja..,auto zaistujem ja... dovolenka to isté,každý svoje a takto.

Len ma zaujma, aký bol váš finančný vývoj vo vzťahu ako išiel postupne. Nechem sa dostať zbytočne k hádke , lebo peniaze su častá pričina a chcem tomu zabrániť,nechem aby to stálo v ceste.

0izidora0
18. feb 2019

@muz123456 Ja som si vždy myslela ,že takéto správanie majú iba podnikatelia . Kde dávajú žene pocítiť,čo sú zač. Tak takí sa vyvážajú na drahých autách áno ,nosia obleky áno,ale doma jedia vifonky a žena žije z 200 e. Kedysi si tento model videl . Dnes ho prevzalo veľa mužov a zbohom rodina.

0silvia0
18. feb 2019

@robin_claire a ty chces co povedat kopirovanim prispevkov? Ze su zeny, ktore nechodia roky do prace? No evidentne su, ved ich nezivi tvoj muz, zivi ich ten ich chlap, vyhovuje im to, tak co potrebujes riesit a analyzovat?

majkeel
18. feb 2019

@0izidora0 Kto chce, ten pochopi, co myslel. On nemyslel staranie sa o zenu na materskej. Ale to ako dnes casto cakaju niektore zeny pocas CELEHO vztahu - od chodenia, svadbu, zivot bez deti, s detmi, malymi, potom velkymi, este aj po rozvode, ze on ma zacvakat vsetko.
Napadla ma kamoska, ktora je takto chuda na materskej s 2 detmi. Muz zaraba, stara sa o deti, kamoska chodi do fitka s trenerom, porozpravala mi, ako jej nedavno nevysiel nejaky bocak - chalan nechcel, lebo je vydata. Sadli sme do restiky, dala si stejk za 15 eur, ja pivo. Nastastie necakala, ze jej obed zaplatim ja. na jednej strane sme iba dlhorocni kamosi, na druhej som primitiv, .
Na kavu, radlera, caj, pizzu ju kludne pozvem, ale kedze s nou nespavam a nechce sa jej varit doma, tak nech si to zaplati z rodinneho rozpoctu. 😉

0silvia0
18. feb 2019

@majkeel a tato stejkova pipina ma byt akoze prototyp dnesnych zien? To platenie/neplatenie kamoske si tam vsunul akoze naco? Nejako som nepochopila co si tym prispevkom chcel povedat.

majkeel
18. feb 2019

@0silvia0 Ze tu padaju slova chuda zena na materskej a dat si jedlo za 15 eur, fitko s trenerom na materskej asi nebolo platene z rodicaku. Kedysi daaavno sme spolu nieco mali, tak som si vtedy pomyslel, no dievca, Ty bud rada, ze si vydata za tvojho, aj ked sa stazuje, ze nic moc doma, toto by Ti u mna nepreslo. 😉

robin_claire
18. feb 2019

@0silvia0 Asi tak 3 tety tu tvrdil, ze take neexsituju, ked som ich odkazala na diskusii a konkretnu stranu, stale tvrdili, ze take neexistuju...Takze uz nebola ina moznost, nakolko by stale tvrdili, ze neexistuju zeny v domacnosti....a oni nic nenasli

0izidora0
18. feb 2019

@majkeel Ja mám jedného jediného kamaráta,kde vždy vytiahnem peňaženku ja. Vieš preco ? :D je to biznis MAN stále sa cíti nedocenený,že ho okolie zneužíva akoby. Pri ňom to neriešim ,je to fajn chlap sme dlh.kamarati a viem ,vidím to šťastie v jeho očiach,ze konecne žena, kamarátka kt. nič nežiada odomna. Potom ide taký spokojný a mňa baví sa na neho pozerať,že je aspoň na chvíľu šťastný. Ale to je jediný chlap v mojom živote,kde som niečo zaplatila. Jediný . Lebo viem ,že ho to urobilo nachvíľu šťastným . A to nekecam jediný a bodka .

0silvia0
18. feb 2019

@robin_claire aha 😶 ze tety 😂

0izidora0
18. feb 2019

@majkeel nie je žiadna vyzirka ,len mu dobijam energiu. Poznáme sa dlhé roky. On vie prečo to robím a zároveň aj ja ;) proste úprimne kamarátstvo

kikina84
18. feb 2019

@belllinka zelat si moze..ale ked sa nedaj boh nieco stane a bude musiet ona zabezpecovat rodinu aby neskoncila v modrom z neba..🙄

0izidora0
18. feb 2019

@robin_claire ale ty vieš prečo to takto majú? Prečo ťa to tak irituje? Pokiaľ som citala jednej si tu pekne nepovedala ,matke na RD s 2 ročným dieťaťom a nazvala si ju ....

kinats
18. feb 2019

@0silvia0 Je to len jeden z argumentov co mi prave napadol, ale niekomu kto je zasadne a zanovite proti samostatnym uctom mozes napisat aj tisic argumentov a nebudu dostatocne. My samostatne ucty mame, vyhovuje nam to, ale nikomu ich vnucovat nebudem. Dal som svoj nazor do diskusie nie direktivu.

robin_claire
18. feb 2019

@0izidora0 Na toto som uz odpovedala. Zeny, co su sikovne a maju slubnu karieru sa vratia do prace. Zeny, co predtym bude nepracovali pripadne mali zle platenu pracu vacsinou ostatnu ako zeny v domacnosti. Ved naco by sa hrabali do prace? Ci chces povedat, ze lekarka ci manazerka sa stara o domacnost, a zena, co predtym robila predavacku sa vrati do prace? Vo vacsine pripadov to tak funguje, Takze preto. Je to proste fakt. Mna to neirituje, konstatujem.....

xxxkatka
18. feb 2019

@robin_claire moja kozna sa prave o 3 rokoch materskej vratila do prace 😀 Tak nic nespada do tvojej statistiky. Ja s rozbehnutou karierou som zostala 6 rokoch doma, aj ked teda ja som pracovala aj pocas tych 6 rokov, ale len tolko kolko som uvazila za vhodne a kolkomne a dietatu vyhovovalo. Upss zas mimo statistiky. Kamoska sekretarka v statnej sprave isla do prace po roku a pol lebo by financne nevychadzali a dieta varovala babka, ktora isla prave do dochodku. Zas mimo statistiky 😀 Známa so zakladným vzdelanim, ktorú som tu uz spominala, nepracovala 20 rokov a potom si otvorila vlastnu firmu. Uprimne nepoznam predavacku, ktora si moze dovolit zostat doma v domacnosti lebo muz nadstandardne zaraba. Zvycajne si ludia beru/ziju s partnerom na rovnakej alebo podobnej vzdelanostnej urovni a casto tomu zodpoveda aj plat. Cize predavacka si zvycajne zoberie sofera, elektrikara, pracovnika v strojarstve, na poste atd. v lepsom pripade klienstkeho pracovnika v banke a podobne stredoskolske profesie. Nestretavam sa v mojom okoli, zeby mala predavacka muza lekara, podnikatela, stredny a vyssi manazment a pod. (netvrdim, ze taki nie su, ale teda je to skor velka vynimka). Co som tym chcela povedat? Ze ak ma predavacka muza s priemernym a casto podpriemernym zarobkom velmi nemoze uvazovat o tom zostat doma, lebo hold ucty platit treba. Predavacka bohuzial nema ani moznost pracovat z domu, takze sa casto do tej prace vratit musi, kedze jej muz nedokaze plne zafinancovat celu domacnost.

vroni
18. feb 2019

@robin_claire, jaaaj. A ta inteligentná a vzdelaná žena so sľubnou kariérou si vzala uboziaka smrdiaceho grosom (nie, nemám na mysli sumu peňazí, ktorú je schopný zarobiť)? Máš tam niekde chybu v matrixe. Obvykle sa inteligentná žena obzerá po rovnako inteligentnim partnerovi a neberie čokoľvek, čo sa o ňu obtrelo pohľadom. Iste, môže naraziť na sociopata, riziko tam je, ale nepôjde do partnerstva, kde bude (co aj krátkodobo) v role prosebnika a zobraka. Ak je inteligentná.

robin_claire
18. feb 2019

@maminuska podla tvojej definicie je teda kazdy chlap, ktoremu zena co len raz zaplatila drink ci kavu neschopak. Kazdy chlap, ktory neuzivi rodinu tak, ze jeho partnerka ci moze odlozit uplne cely svoj prijem bokom je tiez neschopak. Potom ma 99% zien muzov neschopakov

xxxkatka
18. feb 2019

@vroni my dve si vidime do pocitaca? 😀 😀 😀

robin_claire
18. feb 2019

@xxxkatka Ja pisem o zenach trvalo doma, opat niekto necita, ze? ked sa vratila po 3 rokoch do prace, tak bola na RD a vratila sa do prace - inymi slovami vratila sa. Byt doma 3 roky je standard, nie? Chcela som tym povedat, co som povedala. ze zena s malo kvalifikovou pracou a nizkym zarobkom ma ovela mensiu motivaciu sa vratit do prace, ako zena, co ma lepsi zarobok a pracu. Ktorej casti tejto vety nechapes? Pretoze si to zrata, ze sa 500 eur v cistom moze byt radsej doma a hrat sa na zenu v domacnosti....Vo vacsine pripadoch to tak je

robin_claire
18. feb 2019

@vroni Inteligentna zena ide po case do tej prace, lebo to tak chce. Ma nejake aj ine ambicie okrem toho, aby bola doma. Nejde o prijem manzela, ze nemusi ist do prace. Ambiozna zena sa neuspokoji s rolou domacej putky na x rokov. Uz chapeme? Rovnica nie je - manzel ma uzivi, tak nepracujem, ved naco. Akoze ja fakt nechapem niektorym malomestiackym nazorom....Uplne mimo

saslavka73
18. feb 2019

Ja nechápem čo to furt riešite. Však zakladateľ sa pýta ako s peniazmi v zacinajucom vzťahu. No ako hádam na kávu, večeru a sem tam u neho sprchu si dievča môže dať. Bez toho aby to nebolo blbé. Či som ja idiot?

0izidora0
18. feb 2019

@robin_claire ty si nazvla ženu zlatokopeckou ligou ktorá je doma s 2r dieťaťom na RD prečo? Alebo som tomu zle porozumela? Vidíš tu nejakú mamičku , osočovať nejakú manažérku,ktorá išla skôr do práce? Ja absolutne teraz neviem o čo ide prepáč?

xxxkatka
18. feb 2019

@robin_claire tak este raz, reagovala somna toto co si napisala: "Zeny, co predtym bude nepracovali pripadne mali zle platenu pracu vacsinou ostatnu ako zeny v domacnosti. Ved naco by sa hrabali do prace?" V mojom komentari som to dost jasne vysvetlila. Ale pre teba este raz. Zena so zle platenou pracou casto nema muza vo vysokom manazmente, aby ju uzivil. Takze si urcite nepovie, ze za 500 € sa mi neoplati, lebo je to o 500 € viac do rodinneho rozpoctu, ktory je casto biedny. Preto si nemoze dovolit zostat doma. Zena s vyssou vzdelanostnou urovnou a lepsou pracou moze byt a) ambiciozna a ta sa bude chciet vratit do prace b) s prioritou rodiny (nenazyvam to schvalne neambiciozna, lebo jej ambicie mozu byt v rodine alebo moze ich nacas odsunut), ktora sa chce urcity cas venovat rodine. A ked si to mozu financne dovolit, zostane doma. A poznam aj zenu, ktora isla do prace na full time od 6 tyzdnoveho dietata. Dve vysoke skoly, praca v top manazmente velkej spolocnosti. Nie, nesla kvoli ambiciam od novorodenca. Opustil ju partner a mala vysoku hypo. Nemala na vyber. Dieta slo do jasiel, aj ked riaditelka mala velke vyhrady, ale nakoniec ustupila.

0silvia0
18. feb 2019

@robin_claire nemusí mať každá žena ambície v pracovnej oblasti. Nemusí byť každá žena, ktorá je doma, hneď označená za neinteligentnú. Nemusí byť každá žena, ktorá je doma, hneď využívačka a pijavica. Každý má doma iné podmienky a každého osobná vec či pracuje alebo sa motá v domácnosti. Neviem prečo je nutné riešiť fungovanie domácnosti iných ľudí, keď nepoznáme pozadie, okolnosti. Veď nemusí každý fungovať podľa nejakej šablóny, ktorú časť populácie považuje za ideálnu.

dai
18. feb 2019

Tak ženy akurát som vstala, pohral sa s malým, idem si robiť raňajky na ktoré mam cas🙂 tak idem byť teraz za skaredu ale teda ja si túto materskú tak užívam že mám až myšlienky zostať doma celkovo ci odísť z manažmentu a robiť niečo omnoho časovo menej náročnejšie... Ja by som vklude aj na 2 roky na cestu okolo sveta išla keby sa teda tu doma nemusím starať a mam nato 🙂 fakt priznávam že mi aktuálne zamestnanie vôbec nechýba a plne si užívam pocit matky doma o ktorú sa stará chlap🙂 ale teda uvidíme za nejaký rok ako zase bude🙂

robin_claire
18. feb 2019

@xxxkatka Dobre, vysvetlim. Podla pribehov tu, paradoxne prave zeny, co ich muz v pohode uzivi idu do prace (pokial su to teda zeny s urcitou inteligenciou a vzdelanim)...ako si spravne pisala, rovny rovneho si hlada (nie vzdy). Co citam, tak zeny s nizkym prijmom a casto nie bohviakym prijemom manzela radsej ostanu doma aj za cenu zivorenia z vyplaty do vyplaty - nechavaju to vsetko na muza. Tot vsjo.

vroni
18. feb 2019

@xxxkatka, aj tebe sa zdá?
@robin_claire, chápem tvojmu vetovi (vedieť skloňovať je fajn, treba sa doučiť na materskej).
Poznám ambiciózne a vydokovzdelane ženy, ktoré sa s deťmi a mužom odsťahovali na lazy a venujú sa hospodárstvu. Tie patria kam? Obula si sa tu aj do matky dvojročného dieťaťa, takže zrazu tvrdiť, ako si ženy na RD vôbec nemala na mysli je alibisticke. Áno, je pravdepodobnejšie, že sa vráti do prace právnicka ako robotnícka za pásom, ale to súvisí s financiami bez ohľadu na partnerský vzťah.

robin_claire
18. feb 2019

@vroni Tak som rada, ze uznavas, ze je to pravdepodobnejsie. Su samozrejme individualne pripady (vysokopostavena zena, co sa odstahovala na lazy - nepoznam, ale netvrdim, ze neexistuje). Pisem o vseobecnych trendoch, ako tu funguje. Vynimky samozrejme existuju vzdy a vsade. Riziko zeny v domacnosti je podla mna velke. Manzelovi sa nieco stane, rozvedie sa ci pride o pracu, zena sa nevie uzivit, pokial teda nemaju neviemake uspory. Spoliehat sa len na manzela zivitela, no neviem. Podla mna to nie je spravna cesta

mircalla
18. feb 2019

@sisaka suhlasim uplne a najma s tou poslednou vetou, vyborne napisane
Tiez som doteraz mala prispevku @mamimuska rada a povazovala som ich za mudre, preto som z tejto diskusie a toho povysovania mierne v soku
@dai Momentalne mi to tiez v praci ide na nervy, mam radsej dnes dofcu, ideme prave von. Zatial ma to ale stale este dost bavi, ale uz mam ponorku obcas. Ale ty mas male dieta, to je ine. Ja uz mam vacsie, takze by som potrebovala nejaku alternativu miesto prace a to zatial nemam. Okrem toho zarabat musim. A aj chcem

vroni
18. feb 2019

@robin_claire, isteže je. Ale téma bola ako deliť financie. Ozvali sa tu ženy, ktoré pracujú, mnohé aj na materskej. Ale majú manžela, ktorý má príjem viac než postačujúci na pokrytie všetkých potrieb domácnosti, takže ten ich je už len bonus navyše (a ten bonus môže byť tiež slušne vysoký) Niektoré (aj ja) si ho odkladajú "pre strýcka príhodu", iné deťom, ďalšie do pančuchy. Ale nie na spoločnú domácnosť, lebo muž je hrdý na fakt, že finančne ťahá on. Tí neznamená, že keby muž ťahať nemohol, skončia v modrom z neba. Ani ze doma lietajú s prachovkou a slúžia pánovi a vladcovi. Ale len ze nechajú byť muža mužom a NAPRIEK tomu sú vzdelanie, nezávisle a sebavedome ženy. Aj keď nezaplatila polku za elektrinu.

dai
18. feb 2019

@mircalla ja si to tiež dlhodobo neviem predstaviť byť doma... Aktuálne mam ale toho toľko okolo deti a hlavne sa teda musím aj starať o maminu že vlastne ani nemám čas na prácu... Som fakt taka žienka domáca - ale som veľmi spokojná takže chápem ze sú ženy ktoré si to užívajú... Ja tiež rozmýšľam nad alternatívami - tiež zarábať chcem ale si uvedomujem ze sa da zarábať omnoho viac za omnoho menej času... Ja som tej mojej poslednej pozícii obetovala nenormálne veľa času - a aj keď ma práca bavila tak som nestíhala doma toľko koľko by som si predstavovala a bol to nenormálne strech co som robila - pyšná na seba že som to všetko zvládla na jednej strane, na druhej unavená veľakrát...
Uži si dovolenku, dnes to vyzerá na krásny den🙂