Peniaze vo vzťahu, aký bol vývoj toho kto čo platí a koľko?
Zdravim, po prvy krat som sa dostal do vztahu, kde to obaja myslime fakt vazne. Chceme to isté.. často je u mna doma a spejeme k niečomu viac.
Ako to robíte/robili vy s financiami?Zatial to máme tak,ze ja pozvem,,ona pozve,ona kupi,ja..,auto zaistujem ja... dovolenka to isté,každý svoje a takto.
Len ma zaujma, aký bol váš finančný vývoj vo vzťahu ako išiel postupne. Nechem sa dostať zbytočne k hádke , lebo peniaze su častá pričina a chcem tomu zabrániť,nechem aby to stálo v ceste.
@salfusco tak u nás zas diskusia bola o argumentácii - priniesť co najviac argumentov na obhajenie svojho názoru.
Ja verím tomu ze podobne ako ja aj ostatné ženy sa pri čítaní dobre odargumentovanych opozicnych názorov zamysleli a možno svoj názor aj trosku vnútorne pozmenili... Jasne ze takto verejne to možno nepriznaju🙂 a zakladateľovi témy sme predostreli širokú paletu názorov ako by to fungovať mohlo a ako možno nemalo - je na ňom aby svoju partnerku a seba zaradil do skupiny názorov kde sa najviac nájde...
@majkeel ty si vobec nepochopil o com tu @maminuska pise. Napisala ze povahove vlastnosti(napr aj lakomstvo) sa daju odpozorovat este pocas randenia. To ako sa clovek zachova v extremnej situacii ako napr narodenie chorého dietata clovek zisti az v tej konkretnej situacii. Ja nechapem co tu mate proti tomu ako ona s manzelom zije, kolko maju deti atd. Je to ich vec, a kedze predpokladam ze jej partnerovi nikto pri hlave pistol nedrzal, ked jej pocas randenia vsetko platil, tak asi to takto vyhovovalo aj jemu nie? Zhodli sa na financiach, IM to takto takto vyhovuje, naco to tu riesite? Ja poznam v dnesej dobe chlapov, ktorí sa nechaju aj zenou vydrziat, a ano mne to pride prinajmensom zvlastne, ale ak to tej konkretnej dvojici tak vyhovuje tak co? Zena ma mat v muzovi oporu, ano aj vo financiach, hlavne na rd... dnes sa muzskost vytraca vo vsetkych smeroch
Ahojte. Celú diskusiu som nečítala, ale pokiaľ som sa dostala, všade sa písalo len o financiách. Kto, s čím, z čoho prispieva. No vo vzťahu sa má tárať so všetkým, nie len s financiami. Tak môj názor je taký, že asi preto má dokazovať muž na začiatkoch vzťahu, že vie a je ochodtný finančne zabezpečiť večere a vílety, lebo neskôr aj tak príde obdobie, keď bude musieť skoro sám ťahať tie financie. Berme príklad, keď žena ostane na rodičovskej dovolenke,lebo ako rodina, chcú dieťaťu dať čo najviac, a k tomu patrí aj to, že do troch rokov je doma a nie v jasliach a mama v práci. Tak že to pozívanie na večeru zo strany muža je vlastne príprava na toto obdobie. (Viem, že veľa mám pracuje v období rodičovskej, nechcem im krivdiť, sama by som si radšej vybrala prácu, ako rodičovskú dovolenku, no pre dieťa je lepšie byť s rodičmy ako v jasliach).
Čo sa týka spolužitia, ešte bez detí a sobášneho listu, tak prosím, ak 50 na 50, tak nie len čo sa týka financií, ale aj upratovania, varenia, prania. Zadávateľovi odporúčam rozdelovať si výdavky, ale tak nech po bratsky si delia aj to, kto kedy drhne záchod...
Môj názor je taký, že ak dvaja sa rozhodnú žiť spolu s cieľom mať deti, či už bez alebo so sobášnym papierom, mali by si deliť všetko. Nie len financie, ale aj povinnosti, čo sa týka chodu domácnosti. Muži často zabúdajú, že ak žena je doma s dieťaťom, to je aj pre nich výhodné, nakoľko veľa toho, čo by museli oni robiť, urobí žena. A doma majú full servis (pravda existujú tmavé výnimky, ale ja píšem o bežnom živote). Na druhej strane, aj ženy sú schopné zabudnúť, že mať možnosť ostať doma s dieťaťom, netrhať sa na kúsky chodením na smeny do práce a mať čas užiť si to dieťa, mať čas na svojho manžela je tiež výhoda a luxus, ktorý zase zabezpečuje muž.
Ja som momentálne žienka domáca a priznám sa, nikdy som nesnívala o tom, že ním budem. Viac ma baví práca v zamestnaní, ktorá je oceňovaná, ako "drhnutie záchoda doma", čo sa berie ako samozrejmosť, hoci tak isto žerie čas. Okúsila som si aj prácu popri materských a "manželských" povinnostiach a poviem vám, neverím, že žena, ktorá chodí na 9-10 hodín do práce, je schopná tak venovať sa svôjmu dieťaťu a manželovi, ako treba. Jednoducho tých 24 hodín na to nestačí. Ja som na samú seba nedbala, žiadne koníčky, hobby som nepestovala, a predsa, popri domácich povinnostiach po práci som nemala už čas vychovávať svojho vlastného syna.
Tak že odporúčam začať si vážiť a rátať všetko, čo sa robí pre vzťah a rodinu. Niekto prinesie viac peňazí domov, niekto ledva prežije pôrod, niekto nevidí prvé krôčiky, a nepočuje prvé slovo svojho dieťaťa, lebo akurát je v práci, niekto dlhodobo neprespí noci. Niekto vstáva každú pol hodinyu v noci ku dieťaťu s horúčkou. Niekto vymení prácu snov za prácu, pri ktorej môže dieťa nosiť na krúžky. Niekto sa presťahuje ďaleko od rodiny, aby si budoval vlastnú so svojou láskou. Niekto vonku stavia plot a niekto presne v tom čase varí v kuchyni obed. Niekto robí nadčasi a niekto sa učí doma s dieťaťom. Niekto vymení žiarovku a niekto uvarí čaj a domáci vývar pre chorého...
@majkeel ale no taaak, teraz si to trochu prekrutil nie? Maminuska napisala, akych muzov by si vybrala ona a akych povazuje za neschopnych, napisala to velmi konkretne npr. muz, ktory pozve zenu na rande a necha si zaplatit kavu, veceru...respektive odratava ucet pol na pol atd. Jej zivot, jej pravidla vyberu. Uprimne, ja by som tiez z podobnym luzrom mala jen jedno rande - prve a zaroven posledne. Nikde nepisala, ze keby sa jej muzovi nieco stalo bude ho povazovat za neschopneho. A k jej prvemu muzovi, ak si pozorne cital, on zabezpecit rodinu vedel po financnej stranke tiez, akurat nezvladol postihnute dieta psychicky. Prepac, ale toto je vec, ktoru odhadnes az vtedy ked sa stane. Toto clovek nevie odhadnut ani sam na sebe, nieto na druhom. To mas ako s neverou. Poznam xy zien a muzov co sa dusovali, ze neveru nikdy neodpustia, ze okamzite polovicku poslu do certa. Ale clovek mieni, realita meni... Cudzia nevera, rozvod, vychova deti, cudzi zivot a sa tak krasne vedia riesit teoreticky, ale az preplieskanie realitou ti ukaze, co je clovek zac.
@majkeel Ja viem ,že si položil otázku jej ,ale ona to tu už niekoľko krát napísala,kto je v jej vnímaní búran. Zdravý chlap, ktorý má svoje vlastné deti,financie, možnosti i napriek tomu ho nezaujíma situacia rodina. A ich existencia. Stále spomínala zdravého muža,nie imobilneho. Ktory má a i napriek tomu, neda.Teraz si poloz otázku, položil som takúto otázku žene, ktorá má imobilne dieťa a napriek tomu ho neodlozila do ústavu? Ach ....mne to príde už moc tvrdé na jednu ženu. Aspoň z môjho hľadiska.
@majkeel Prepac, ale ak niekto dopredu vie, ze nema alebo nechce zivit rodinu a deti, tak ich nema mat. Ak chlap vyratava kazde euro co dal zene, detom, to je ako by zena pocitala kazdu minutu prace a starostlivosti o deti. Neviem si pri takom pristupe predstavit fungujucu a stastnu rodinu. My v nasej rodine fungujeme nezistne, nehodnotime, kto co urobil, zarobil a ci nahodou jeden nespravil, nezarobil viac, len aby to bolo na polovicu. Asi je to v tom, ze sa mame naozaj radi a doverujeme si.
@majkeel myslela som muzskost celkovo. Zo vsetkych mojich kamosiek poznam len jednu co ide vyslovene po peniazoch. Ano su aj take, ved kazdy mame ine naroky na partnera, nie? Ja som svojho manzela spoznala ked bol chudobny chalan a vobec ma to neodradilo, lebo mal pre mna ine plusy, a kym sme sa stali manzelia obidvaja sme pracovali na nasej spolocnej finančnej budúcnosti
@majkeel Podľa teba je teda správne nedať rodine aj keď máš? Svojej rodine? Toto zasa celkom nie je pravda. Dávajú sa aj deti do ústavu. Ale tam je zasa milión iných faktorov. Peniaze,zdravotný stav s ktorým si sam človek už neporadí,iba zdravotník,alebo....Ja som iba vyjadrila svoje vnímanie,že mi to prišlo trošku tvrdé na jednu ženu. Si dospelý človek,svojpravny,so svojím právom vyjadriť svoj názor.
@majkeel ľudia sú rôzni. Ľudia sa v partnerstvách/manželstvách správajú rôzne. Niekto je veľkorysý, štedrý, dopraje sebe aj svojej rodine. Niekto je lakomý skupáň, nedopraje ani sebe, ani rodine, kontroluje každý cent, nedôveruje ani vlastnej žene, ani deťom a myslí na zadné vrátka. Na SVOJE zadné vrátka. Tak radšej zhŕňa pre seba a robí tým dusno vo svojej vlastnej rodine, ktorú si dobrovoľne založil, s partnerom/partnerkou, ktorú si dobrovoľne vybral/vybrala. Všetci dobre vieme, ako končia niektoré partnerstvá, že tí, čo sa kedysi najviac milovali sa často najviac nenávidia. Ľudia vo vzťahoch aj zlyhávajú, aj rastú, záleží od konkrétneho jedinca. Dvaja vo vzťahu si môžu vybudovať raj na zemi, alebo aj peklo na zemi. Opäť záleží na týchto konkrétnych dvoch jedincoch.
Ak si predvedčený o svojom férovom prístupe k financiám voči sebe a voči svojej rodine, názor akejkoľvek osoby v tejto anonymnej diskusii by ťa nemal rozhádzať. Ak ťa rozhádzal a vyslovene ti vadí, tak máš ty sám problém s niečím, čo ťa trápi, lebo daná osoba nevedomky zasiahla tvoje citlivé miesto.
@maminuska Preco by som sa mal bit, ze ma taky nazor. 🙂 Mne je to jedno. reci sa hovoria a chlieb sa je.
Ides na diskoteku, vidis tam hlavohrude, tak si kludne mysli, ze su to vypatlane opice. Druha vec je, ked to cloveka hrozne svrbi a nutka ist vykricat svoj cteny nazor, ze su burani a podobne. Tak treba ratat, ze raz skonci s rozbitou hubou. Staci ak natrafi na rovnako horucu hlavu a otvori si hubu v zlom case na zlom mieste ...
Mam svoj chrup rad, nechodim a nevykrikujem po meste na kazdeho, ze je buran. 😉 Kazdy mame nejakeho konicka.
@columbine nedavam ich na učty na chod domacnosti, na ostatne veci ktore pišeš ich miňam normalne. ja len proste neplatim inkaso a a velke nakupy typu chladnička, pračka...
@majkeel Vykasli sa na to, je agresivna aj bude, nema to zmysel nieco riesit...Takto to ma a hotovo, neries. Nie je tam ziadna pokora, to uz je maximalna nafuknutost tie je prispevky, ja som sa na to vykaslala. Pycha predchadza pad...Zbytocne si nicis klavesnicu. Nepochopi, lebo pochopit nechce a je presvedcena, ze ako to robi je jedine spravne. Stracas cas....
@mircalla A tak podľa Teba čo zlé povedala? Že na rande má chlap platiť a podľa toho spoznáš do života muža. A my samostatné osoby, však zaplatíme aj chlapovi, však prirodzene očakávame, že nabudúce aj on zaplatí a nevšimneme si od samej lásky, že on skoro vôbec neplatí....... V podstate nehovorí zle.......
@saslavka73 Neprekrucaj to, prosim ta. A nevytvaraj scenare. Ja nadutych ludi nemusim - to je moja hlavna pointa - nadutost, povysenost, neprijemne spravanie, sposob prezentacie...
Skoda sa dalej hrabat v tejto nekonencej diskusii.
@mircalla Netreba to brať tak čiernobielo. Myslím,že to tak nemyslela.
@mircalla Ale tu ide o tú kávu....... Však o tom bol začiatok.
@belllinka A ako máme čo?
@mircalla presne tak, hádzanie hrachu o stenu. Pani kritizuje model ja tama tama, ona ho vymenila za model ja nič, ja chudiatko čo sa týka platenia. Prezentuje to ako jediný správny model. Mne je to jedno. Ako som napísala v minulom príspevku trochu pokory by to chcelo. Mám dcéru aj syna, tak ma to prinútilo zamyslieť akým smerom ich vychovávať. No nič, asi skočím do témy kojenie, odhodim na chvíľu pokoru a tie čo nekojili minimálne dva roky ako ja obe deti nazvem macochy a neschopacky. To len na odľahčenie 🙂
@saslavka73 nebudem sa uz vyjadrovat....ak mas potrebu ju donekonecne obhajovat, smelo do toho. Je tu par zien @sisaka ci @junova co to vystihli najlepsien 1-2 prispevkami
@mircalla Nie veď ja to chápem, aj tvoj postoj. Aj jej. Myslím, že to nemyslela tak extrémisticky ja som to tam nevidela. Ale s tou kávou na rande čosi bude. Ok už som ticho.
@salfusco ja som ziskala nazor z tejto diskusie ze byt chlapom je neskutocne tazke... a uprimne, ja byt chlapom, tak si to platenie pol na pol poistim nepriestrelnou zmluvou. Nieco ako predmanzelska zmluva. To este len vtedy by sa ukazalo kto je zlatokopka a kto nie 🙂 🙂
@saslavka73 praveze nie
@belllinka No veď.

@jakub111 ked sme boli u mna, tak som platila ja, ked sme boli u teraz uz manzela, tak platil on. On kupil nakup do svojej chladnicky, ja do svojej 😉. Dovolenku sme si kazdy platili svoju cast a ostatne vydavky sme tiez nejako spolu hradili. Ked sme sa vzali, urobili sme si spolu ucet a odtial platime vsetko. Mame aj dalsi ucet na sporenie samozrejme, ale tam davame spolu z toho prveho uctu.