icon

Peniaze vo vzťahu, aký bol vývoj toho kto čo platí a koľko?

jakub111
15. feb 2019

Zdravim, po prvy krat som sa dostal do vztahu, kde to obaja myslime fakt vazne. Chceme to isté.. často je u mna doma a spejeme k niečomu viac.
Ako to robíte/robili vy s financiami?Zatial to máme tak,ze ja pozvem,,ona pozve,ona kupi,ja..,auto zaistujem ja... dovolenka to isté,každý svoje a takto.

Len ma zaujma, aký bol váš finančný vývoj vo vzťahu ako išiel postupne. Nechem sa dostať zbytočne k hádke , lebo peniaze su častá pričina a chcem tomu zabrániť,nechem aby to stálo v ceste.

saslavka73
19. feb 2019

@lubkavargova1 To by ti neprešlo.

stella333
19. feb 2019

@lubkavargova1 Zvlastne, lebo ja mam presne opacny pocit z tejto diskusie, ze zeny to maju tazke.

lanczi
19. feb 2019

No mne ste teraz pripomenuli s touto diskosiou priatela ked som chcela raz zaplatit večeru lebo mi to prišlo blbé že platil stále on,no dodnes si pamatám ten jeho pohlad,rozhorčenie absolútne zhnusenie že jemu žiadna žena platit neplatila a ani nebude,že by sa už ani necítil byt mužom,ale to bolo dobre pred 30r.a ano,muži sa zmenili.

iguaza
19. feb 2019

@maminuska Cely cas si totiz tvrdila, ze chlap ma platit vsetko...Naopak ti ti davali priklady, ze ich muzi platia zakladny standard a stale to nebolo dost...

Citujem: Sú muži ktorí zabezpečia iba základ, muži ktorí zabezpečia širší základ a muži ktorí hravo utiahnu celú domácnosť.

Cize pre teba je jedine moznost cislo 3 podla toho co pises. Neviem, co sa tu tu snazis momentalne

majkeel
19. feb 2019

@0silvia0 Silvia.
Co je zle na tejto diskusii je, ze sa vsetko toci o peniazoch, aky mate brutalny materialny filter na ociach. ze sa muzi zmenili? Co ALE ak sa iba zmenil zensky pohlad na muzov.
Moj nazor je, ze 2-3 krat ma plati muz, raz zena, (alebo vyssie sumy muz, mensie zena), ale este som sa k tomu nedopracoval. 😉 zatial je to tak 20:1.
Bezny chlap nema v 18 nic, ak nie je z bohatej rodiny. Vsetko si musi budovat od nuly. To si naozaj myslite, ze v 18tich mu poviete, nemas peniaze, sorry, nezaujem. Ked ich uz ma, zaplat za mna Ty cu.ak, ze ten chlap bude s vami do smrti. Snivajte s nami. 😉 Chcte princa? My cakame damu, nie lakomu Borku.
Spolahni sa na ineho, ze Ta bude zivit, nesnaz sa, nechaj to na ineho, nadavaj mu do lakomych debilov, po 40tke, ked chlapi stracaju zaujem o zeny, uz budes odkazana uz iba sama na seba ... Nikomu nebude trhat zily, ci mas co do hrnca.
Z jednej citanky: Co povies zime, ked sa ta opyta, co si robil na jar. No sedela som, cakala, kto ma bude zivit a plula na vsetkych okoloiducich. 😉

saslavka73
19. feb 2019

Vy zachádzate do takých extrémov.......

belllinka
19. feb 2019

@lanczi muži sa zmenili, ale napríklad aj v tom, že už veľa z nich robí aj domáce práce (myslím tie, čo sa nazývajú "ženské práce"). A dovolím si tvrdiť, že drvivá väčšina mužov, čo si nenechajú zaplatiť v reštike, ani doma nič "ženské" nerobí lebo veď sú chlapi. Oni platiaa žena má doma robiť slúžku.
A neuznávam názor, že chlapi robia doma "mužskú robotu", čo je blbosť lebo "mužské práce" netreba robiť denne.

0izidora0
19. feb 2019

Ja som si z tejto témy vzala čisté kocurkovo. Na jednej strane je zlé,ak sa žena riadi aj rozumom ,na druhej strane jej je to hneď vytknute,ach žena kde si mala rozum? Ak si vybrala zle . Co povieš najlepšej kamarátke, kamarátovi? Kamo ,kde si mal rozum?Takže za mňa čisté kocurkovo.

0silvia0
19. feb 2019

@majkeel jéj, to je fakt zlaté... píšeš mne osobne a zovšeobecňuješ tu nejaké pravdy o materiálne založených ženách. Ale natrafil si na zlý exemplár. Ja som na prachy nikdy nebola, môj muž tiež na prachy nie je, asi sme sa vzájomne pritiahli. Ja osobne som si nikdy chlapa nevyberala podľa obnosu peňazí, ale môj muž je aj bol stará škola, takže pri randení platil on, bolo mu trápne aby som platila ja.
Je naozaj zaujímavé, ako si na mňa vylial tvoje osobné frustrácie z dnešných žien, je mi to ľúto, ale nespadám do tejto kategórie, takže vyvŕšil si sa na nesprávnej osobe. Mňa neživí nikto, ja normálne chodím do práce už 25 rokov a vždy som sa spolupodieľala na spolufinancovaní našej spoločnej domácnosti. A ako žijú dnešné manželstvá mi je jedno, ja nikomu do hrncov nevidím😉

majkeel
19. feb 2019

@0silvia0 Iba s tebou diskutujem a davam protinazor. 🙂 Kludne s dalsim Tvojim (rozumnym) nazorom budem suhlasit.

sintra
19. feb 2019

20 stran uplne zbytocneho natahovania sa
o niecom, co by si mal kazdy zariadit tak, AKO JEMU VO VZTAHU VYHOVUJE. A dolezite - vzajomnou dohodou. Ziadne univerzalne zlate pravidlo predsa neexistuje...

0silvia0
19. feb 2019

@majkeel ja nepotrebujem aby som mnou niekto súhlasil. Niekde som tu napísala v úvode diskusie ako fungujeme doma my. Ja som ani v jednom príspevku nehádzala ani mužov ani ženy do jedneho vreca. Je na každej rodine ako si nastaví podmienky a ako to vyhovuje tým konkrétnym dvom osobám.

dai
19. feb 2019

@belllinka súhlasím s tebou🙂 sranda ako majú ženy problém s tým ze muži už nie sú ako bývali ale zároveň nechcú aby boli ako bývali...
Keď tak dcére stále hovorím ako jej prapradedo živil celú rodinu ale deti poslušne čakali pokiaľ pan domu doje, až potom bol rad na nich... A nech by praprababka skúsila mat v niečom verejné nazor🙂

Ono to majú v tejto dobe niekde ťažké obe pohlavia... Podľa mňa sú extrémy vždy zle - je fajn keď sa nájde pár ktorý zdieľa hodnoty - potom manželstvo funguje - je jedno ci su to dvaja nezávislí ale sa milujúci ľudia (tam aj keď idú na polku tak napr. V čase rd muž ťahá finančne a žena nemá problém umožniť chlapovi tiež zostať na rodičovskej ak má záujem... A ona vie potiahnuť finančné) alebo úplne starosvetski kde muž ani rukou nepohne mimo prace zato všetko financuje... Vlastne každý máme doma to svoje a verím a dúfam ze každému to s tým jeho modelom klape🙂

belllinka
19. feb 2019

@dai uplný súhlas 🙂

mircalla
19. feb 2019

@belllinka Vies,niektore zeny by chceli aby muzi vsetko platili a zivili ich, to chcu z minulosti, to im vyhovuje, Ale zaroven chcu, aby sa hrali s detmi, boli co najviac doma, robili domace prace 50-50 atd, to im vyhovuje tiez. Cize ked pride z prace, sup mame tu dalsie ulohy.....vratanie vstavania k dietatu k detom v noci a podobne. Taketo naroky su bezne....

Takze v podstate chlapovi ma ostat funkcia zivitela plus na to sa nabaluju dalsie funkcie. Ony sa tvaria, ze vsak maju strasne tazku ulohu byt na RD a starat sa o 1-2 deti, co sa podla mna sa zvladnut lavou zadnou + domacnost, pre mnohe aj praca....Lebo dnes je MD strasne tazka makacka, kedysi pri 6 a viac detoch to zeny zvladali ovela lepsie

maminuska
19. feb 2019

@saslavka73 to je v pohode, je to pre mňa v podstate pracovný nácvik . Tam sa stretávam s ďaleko tvrdšími situáciami , kedy z každého podnikateľa štátna správa robí zlodeja a kratiča daní . Tam o niečo ide , tu nejde o nič .

0izidora0
19. feb 2019

Spomínanú zlatokopku ťažko odhalis. Ale jedno je isté, ta bude pritakavat do istého momentu,kľudne ti bude tlapkat po pleci,budeš sa cítiť ako kráľ. Je to jej taktika.A potom príde šelma .waaaa

0izidora0
Autor odpoveď zmazal
0izidora0
19. feb 2019

Taká sa bude najviac bit do hrude ako jej o peniaze nejde . Môj názor.

iguaza
19. feb 2019

@majkeel Dnes uz je to o tom, ze v prvom rade kreditka, potom vsetko ostatne. Vela zien ti narovinu povie, ze najprv sa spyta chlapa, kde byva a ake ma auto a podla toho riesi dalej vsetko ostatne. Ak by bol len obycajny standard, uz by nemala zaujem. Chlap moze byt uplne fasa, ale ak zaraba len priemer, nie je zaujimavy. Zmyslanie velkeho mnozstva dnesnych zien - su tak vychovavane pripadne ovplyvnene dobou. Vsak si precitaj len diskusiu, sami to nepriamo priznaju. Mali holu rit a potom sa biju do hrude, ze u nas nie je nic moje ci tvoje, vsetko je nase. Paradoxne toto najcastejsie pocut od zien, co maju prave tu holu rit. Istoze, jasneze im to vyhovuje. Od zien, co sa vedia o seba postarat a zarobit si to nepocujes skoro vobec.

felicitab
19. feb 2019

Nečítala som celú diskusiu, ale z niektorých názorov som poriadne prekvapená. Brať ako samozrejmosť, že chlap všetko platí, veď je živiteľom rodiny? A potom sa čudujme, že spoločnosť stále berie ženy len ako gazdiné, ktoré nemusia dostávať rovnakú mzdu ako chlapi a dostávať sa na rovnaké pozície ako chlapi, veď ich príjem nie je potrebný, slúži len ako niečo navyše. A ešte si nechať preplácať dovolenky, autá a podobne.

@jakub111 Je super, že plánuješ dopredu. My sme spolu začali, ešte keď sme boli študenti. Neskôr už priateľ pracoval, ja som len brigádovala, a preto on platil viac ako ja, ale vždy som sa snažila mať tam nejaký podiel. Teraz už roky obaja pracujeme a spolu žijeme, náklady na domácnosť máme rozdelené úmerne tomu, že ja zarábam o niečo menej. Nikdy by som nechcela, aby všetko finančne ťahal partner, on mi tiež pomáha v domácnosti. Nechcem, aby sa cítil len ako zdroj peňazí a ja sa nechcem cítiť ako vydržiavaná spoločníčka/gazdiná. Sme predsa partneri, máme všetko spolu zdieľať a spolupracovať. Veci pre radosť (pizza, kino, koncert) si tiež rozdelíme alebo sa navzájom pozveme 🙂

iguaza
19. feb 2019

@felicitab Presne......Ako gazdine ich spolocnost berie najma u nas, oni totiz gazdine aj su

xxxkatka
19. feb 2019

@mircalla kedysi isli zeny do prace po pol roku, lebo bola len materska a dieta slo do jasli alebo k babke alebo do tyzdenych skolok kde si malinke dieta v pondelok odviezla a v piatok si ho isla zobrat. Strasne. To sa bavime o 60, 70 a 80-tych rokoch. Este skor neboli ani skolky, ani jasle a o deti sa starali starsi surodenci (casto malo 5,6,7 rocne dieta na starosti mimino). Mama zatial pracovala na poli, vo vinohrade, na zahrade, v hospodarstve. Opät za mna strasne ci z bezpecnostneho hladiska ci z vychovneho. Vyhodou oboch obdobi bolo, ze si si vedela dopestovat, dochovat, bola praca, cize nemohlo sa ti stat, ze zo dna na den zostanes bez prace a penazi, bol aky taky socialny system, byty, zena mohla byt a casto aj bola v domacnosti (do cca 50-tych rokov) atd. Teraz neobhajujem socializmus ani casy normalizacie, aby sa to tu zle nepochopilo. Dnes je na zeny a aj muzov vyvijany obrovsky psychicky tlak - hypoteka, nestalost zamestnania, rodicovsky prispevok nepokryvajuci ani zakladne potreby jedneho cloveka, takmer ziadne statne jasle, preplnene skolky a nemoznost dostat tam dieta ani ked skonci RD (o skorsom nastupe nehovoriac) atd. A aby som nezabudla, dnes ma vela deti PAS, NKS, ADHD, zdravotne problemy, je vela narocnejsich deti (ano, aj kedysi boli, ale v mensej miere a takmer nikto to neriesil, ked sa maly Jozo nevedel vpratat do koze dostal vyprask od tatka, od mamy, od ucitela, od farara... a "problem vyrieseny". Dnes uz hadam nie sme taki barbari a riesime to inak). Toto vsetko je velky psychicky aj financny tlak na oboch rodicov. Takze ano, maju to mamy na MD/RD narocnejsie, ale inak ako nase mamy a babky.

Stale sa tu v tejto teme ide do extremu, bude zena plati 50/50 alebo je zlatokopka. Lenze svet nie je ciernobiely. Ja ked som randila dost mi o potencionalnom frajerovi napovedalo jeho spravanie, sposob zivota atd. Ak by si odomna vypytal polovicu za kavu, skoncili by sme skor ako by sme zacali, pretoze to vo mne vyvolavalo pocit, ze takto si budeme delit aj plienky, sunar, ci vylet v skole. Rovnako by som nechcela hulvata, chlapa s blbymi recami na zeny a ani takeho co v 30-ke byval v mamahoteli. Ale samozrejme, niekomu moze aj hulvat vyhovovat. Zena, ktora ma sama expresivny slovnik asi nebude mat takuto poziadavku na muza. A o tom to je. Nech si kazdy vyberie a zije s tym, kto mu vyhovuje. A druhi nemaju pravo hodnotit jeho (ich) rozhodnutia.

mircalla
19. feb 2019

@xxxkatka Ja nic narocne nevidim na tom byt doma 3 roky s jednym dietatom, urobit si druhe, byt doma s druhym. Muz pride domov, da mi celu vyplatu. Nechat sa 6 rokov zivit a potom sa mozno zamestnat. Viem porovnat s tym, ze mas deti a chodis aj do prace....Viac to asi nepotrebuje komentar. Muzi v dnesnej dome pomahaju ovela viac, napriek tomu, ze su zeny ovela dhlsie doma ako za sociku. Polovica chorob je sposobena zlou imunitou, prehanou staroslivostou a sterilizaciou, malo pobyhu na cerstvom vzduchu. Jasne - kazde dieta ma dnes daku diagnozu. Moje deti boli v kolektivoch, zaujimave, chore minimalne. Takze nie, nie je to narocne byt na RD.

xxxkatka
19. feb 2019

@mircalla tak to bud rada... viac sa k tebe ani nebudem vyjadrovat, kedze ty si odbornik na psychologiu, pedagogiku, medicinu aj financie.

saslavka73
19. feb 2019

@mircalla Ja ľutujem že som nemohla byť viac doma s deťmi a dávam vinu za to mužovi. Na druhej strane som rada v práci, takže žene ako ja nevyhovieš. 😀

maminuska
19. feb 2019

@saslavka73 ono je super keď môžeš byt doma lebo chceš a manžel ti to umožní , ale dobre je keď aj do práce chceš ale nemusíš kvôli prežitiu. Najhoršie je keď do práce od malého dieťaťa musíš aby si prežila , ty a dieťa. To śu naozaj smutne prípady. je keď máš choré dieťa, ,

maminuska
19. feb 2019

Nedokončila som .... úplne zlá je kombinácia chorého dieťaťa a dlhodobo sa nemožnost zamestnať.

saslavka73
19. feb 2019

@maminuska Tak v mojom prípade to nebolo celkom o prežiti. Chceli sme kúpiť byt tak som šla, lebo mužov príjem by nestačil. Aj som chcela sama nechcela som sa nechať vydrziavat. 😉 Máš pravdu s tou najhoršou kombinaciou, mala by som si to častejšie uvedomiť.

kikina84
19. feb 2019

@ptmt1011 podla mna ty si ten muz 😀