Peniaze vo vzťahu, aký bol vývoj toho kto čo platí a koľko?
Zdravim, po prvy krat som sa dostal do vztahu, kde to obaja myslime fakt vazne. Chceme to isté.. často je u mna doma a spejeme k niečomu viac.
Ako to robíte/robili vy s financiami?Zatial to máme tak,ze ja pozvem,,ona pozve,ona kupi,ja..,auto zaistujem ja... dovolenka to isté,každý svoje a takto.
Len ma zaujma, aký bol váš finančný vývoj vo vzťahu ako išiel postupne. Nechem sa dostať zbytočne k hádke , lebo peniaze su častá pričina a chcem tomu zabrániť,nechem aby to stálo v ceste.
@xxxkatka nebola ale moja mama napr. Bola🙂 18tka bez peňazí, podpory rodičov, bez vzdelania... Do práce po 6tich mesiacoch ako robotnícka, do jaslí sa brat nedostal - akurát sme sa o tom prednedávnom bavili - brat bol u tety co bola na materskej - zo dňa na deň sa o neho nechcela už starať... Mama si nasla v meste nejaku pani co jej odporučila kolegyňa v práci že sa stará o deti - takže do 3och rokov bol môj brat u takejto tety co mala asi 6 deti...
Jasne, opatrovateľka je drahá, ale iná mamina co si chce privyrobiť už byť nemusí - práve slobodne mamy co majú tie možnosti naozaj obmedzené často tu cestu nájdu lebo musia...
V každom prípade o tomto není téma - ja som len reagovala na príspevok kde to bolo uvedené ako jeden z 3och bodov... Toto je na dlhú debatu a je mi jasné že na životné situácie majú ľudia podľa svojich predispozícii ako aj charakteru a temperamentu iný pohľad...
@tenerifka tak burani to hadam nie... ja sama taketo plytby nerealizujem bezne.... no ale karta aj v spanielsku hlavne v rek.oblastiach je bezny jav...
a co s atyka zabnutia penazenky, tak dovolit by si to nemal nikto.....stat s ato moze to som pisala... ale aby to bolo privilegiom uniektorych ,hoci aj pratelov. tak v tomto myslenie ludi v de aj moje ,je inde....aj priatel,ak by vlastnil restavraciu apovedal,ved das potom,tak nie.... ak nie mobil,tak navrat domov a hned platba hoci aj na ucet cez intebanking okamzite ..
ono je to ziv.nahladom aj... je mi jaasne,ze v spain su troschu ine ´moresy ´aj myslenie ludi ... to som sa presvedcila pri beznych situaciach rokmi tam casto....😉
@f333 presne tak, tu ludia neriesia chobotiny, to co je v DE smrtelne dolezite, tu je kravina, nad ktorou sa mavne rukou, sice nie vzdy mi to vyhovuje(hlavne nedochvilnost u ludi), ale zijem tu dobrovolne a nevymenila by som to za nic, ani do Spanielska na pevninu by som nikdy neodisla zit, Kanarske ostrovy su moja druha domovina a som tu stastna
@tenerifka to je v poriadku....moj prspevok nebol mysleny ako utook na spanielsko... ja tam mam tiez nehnutelnost,sme tam radi na isty cas...ale mohe to,co v d eplatia tam nie,by nam chabalovbeznom zivite ,ak by sme tam mali zit natrvalo.... vies.ale to,co ty nazyvas ´chobotina ´ pre mna znamena poriadok,disciplina a isty zivotny nahlad..... hodnoty....
takze napriklad manana je pre na neprijatelny zivotny styl..
kazdy vidi stastie v niecom inom a niekde inde...
@jakub111 spolu sme byvali a fungovali az ako manzelia,teda vsetko spolocne uz.bolo.
No a pocas chodenia,raz jeden,raz druhy.....
Kým sme spolu chodili platili sme 50/50. Mnohokrát boli "trenice", lebo môj teraz už manžel bol z domu vedený tak, že musí utiahnuť všetko, čo ja neuznávam.
Teraz sme manželia, ja som na MD, ale neviem si predstaviť, že by on financoval všetko. Syna už určite nebudem viesť k tomu, aby on ťahal všetko.
@maminuska Zrelá hruška.🍐
@simsalabim ďakujem za zhodnotenie , stav u môjho manžela je univerzálny a stály. Môj model funguje a podľa tohto modela vediem aj svojho syna a budem viesť aj druhého , aby mal nejakú zodpovednosť za rodinu . Aby bol chlapom aj na rande a aj v partnerstve a nie nejakou srajdou ktorá si nechá platiť od frajerky kávu alebo rezeň v reštike ( fuj ). Čo sa týka partnerstva/ manželstva ako si nastaví tak bude mať, ale z domu ide s tým že je a bude živiteľ , manželka bude prispievateľka . Neviem čo ťa to tak pohoršujem nejde o tvojho syna , však nech tvoj syn požaduje po žene daj polku, alebo nech žene vyčlení vreckové a je . To už je vaša vec resp. jeho ako si to nastaví .
A čo sa týka tvojho kolegu , keď sa niekto rozhodne žiť polygamne a nemá na to ...no tak je debil , nič viac k tomu sa nedá povedať.
@maminuska súhlasím
@maminuska nepohorsujes ma, zle si to pochopila. Spolocnost je dnes nastavena na 2 prijmy, zivitel rodiny nie je iba jeden, ako to bolo kedysi. A ze povazujes za fuj, aby synovi zena platila v restike rezen - hm no my dve sa na to vazne pozerame inak. Ja v restike kludne zaplatim - kartou k nasmu spolocnemu uctu, z nasich spolocnych penazi. V manzelstve su to nase peniaze. Nie len jeho ani len moje... A syna nemam 😉 Len usilovneho synovca a srdce by mi puklo, keby som videla, ako sa od neho nejaka princezna necha vydrziavat. Moje dcery pojdu z domu ako sebavedome, o seba sa schopne postarat zeny, pripravene byt rovnocennou partnerkou.
@simsalabim ja som išla z domu ako sebavedomá a aj som taká zostala. Len dnes je považované za neskutočnú nehoráznosť prijať dar, dať sa pozvať na dovolenku ..., kde to ten partner doborovoľne a rád zaplatí . Teraz som prišla s mužom s večere, kde som zistila že to s tými našimi mladými mužmi nie je vôbec až také zlé , normálne sa zdvihli a išli zaplatiť, partnerkám pomohli do kabátov.
Mne by puklo srdce ak by som videla že frajerka môjho syna mu platí obed, že som nevychovala natoľko schopného chlapa že nie je schopný v čase randenia zaplatiť ani toto . Že nie je schopný ju nikam zobrať ani na predlžený víkend bez toho aby ona niečo platila. Osobne by som to považovala za moje zlyhanie. Teraz je môj syn v Miláne aj s frajerkou , zarobil si , zaplatil a išiel .
@belllinka a ty si zas človek čo nevie čítať diskusiu od začiatku . Prečítaj a prestaň žasnúť.
z večere opravujem.
Ktosi tu trefne napísal, že závisí od typu vzťahu, ktorý máte, či chcete mať. Lebo v podstate sa na tú otázku ani nedá odpovedať, lebo trebárs ja ani celkom nerozumiem, čo sa pýtaš. Chceš s nou bývať a pýtaš sa, ako to finančne ukocirovat? Lebo ja som bola aj vo vzťahu, kde sme bývali v podnájme a platili sme komplet všetko pol na pol, a bola som aj vo vzťahu, kde som sa nasťahovala k mužovi, ktorý mal svoj vlastný byt bez hypotéky, a ja som nebola nejaký podnajomnik, aby som mu platila. Sama som navrhla dávať mu mesačne stovku tuším nech nebývam zadarmo, už si ani nespomínam. Ale ak to nenavrhnem, myslím, že by si nepýtal. Inde zas často funguje, že muž platí bývanie a žena stravu. Nehovoríme ale ešte o manželstve ci deťoch. A tak, ako sa vyvíja vzťah spontánne, tak aj tie finančné záležitosti zvyknú veľakrát spontánne vyplynut sami. Súhlasím, že muž má byť trošku gentleman, a ak ma príjem, zvyčajne asi financne investuje trochu viac, no a žena zas investuje do vytvárania tepla domova, varenia, zutulnovania, starania sa o domacnost. Ak sú to ale trebárs obaja študenti v podnájme, tak je to samozrejme zas celkom iná situácia. 🙂
@belllinka no tak sa hanbi , ja s tým problém nemám a nemá s tým problém ani môj manžel . Ty sa kľudne za svoju dcéru môžeš hanbiť. ja budem rada ak si takého schopného muža najde.
Ale nepíš tu bludy o mojej závislosti a čo budem robit ak sa rozídeme, lebo si evidentne ani diskusiu nečítala.
@0izidora0 nechaj tak , dnes je snom každej modernej matky aby si jej dcéra našla neschopáka ktorý pôjde presne pol na pol a za každých okolností , nechá si platiť večere v reštike, zaplatiť polovičku dovolenky ale samozrejme bude vyžadovať ful servis doma a starostlivost o deti .
Ja som totálne zaostalá matka čo budem rada ak moje vzdelané a sebestačné dcéry si najdu manžela, ktorý im umožní v pokoji vychovávať deti , venovať sa im a pracovať vtedy keď chcú a keď je to pre nej aj žiadúce. Budú spokojné , udržiavané a nestrhané.
Nuž ale každá pre svoje dcéry chceme zrejme to najlepšie ale každá inak.
@0izidora0 ja si zas myslim, ze mat v dnesnej dobe 5 deti a pohodlne zit iba z manzelovho platu nie je model beznej rodiny, hoci vyhovuje rodine
@maminuska . Ocakavat, ze v sucasnosti chlap vsetko zacvaka nie je z mojho pohladu spravne, lebo sa svet zmenil. Naozaj pochybujem, ze taky robotnik v Kia by to dokazal. Ale koncim uz s touto diskusiou,
@jakub111 uz ma velke mnozstvo odpovedi a nazorov, ako by to malo/nemalo fungovat. V konecnom dosledku musi zvoleny pristup vyhovovat obom, inak bude vo vztahu zdrojom hadok.
@simsalabim Pokiaľ viem písala,že tie peniaze šetrí deťom. Do práce chodí. Sú to ich peniaze,zarobili si ich.Nikto im ich nedal. Pokiaľ manžel s tým súhlasí ( očividne mu záleží na budúcnosti deťoch,ja by som si takého strážila) nevidím žiadny problém. Dnes dokázať našetriť deťom,alebo v prípade inej udalosti,je zázrak. Hlavne pri 7 clennej rodiny. Za mňa palec hore a majú môj obdiv.
@belllinka ty nechapes pisane slovo? Existuju rodiny, kde manzel, manzelka a ich deti su jeden celok, ziadny partner a partnerka ci snubenec a podobne smiesne vymezenosti doby, opakujem-manzel a manzelka, tam sa to nedeli na zivim ja, zivis ty, ale zivime my. No a z tychto rodin su rodiny, kde jeden z manzelom zaraba tolko, ze by kludne mohla z toho platu zit dalsia rodina, a teda dalsi standardny slovensky prijem za odmakanych 8-10 hodin je uplne nepodstatny, su to drobne v porovnani s tym prvym zarobkom. Ale ak maju deti, ten prvy vysoky zarobok by neexistoval, ak by ten druhy z manzelov bol mimo domu takisto tych 8-10 hodin, lebo o deti by nebolo postarane(kvalitne jedlo, kruzky, ulohy, volny cas,pozornost, vychova). Preto treba umoznit tomu, ktory ma moznost riadne zarobit a postarat sa o rodinu, aby mal na svoju pracu cas a ten druhy sa naplno venovat rodine a popri tom aj pracovat napr.na skrateny uvazok, aby sa nedostal do izolacie, bol v styku s ludmi a takisto, aby nevysiel z cviku, lebo nikdy nevies, co ti zivot prinesie.

@saslavka73 šibe ti ? Aká stará , ma neštvi . Si zrelá .