icon

Peniaze vo vzťahu, aký bol vývoj toho kto čo platí a koľko?

jakub111
15. feb 2019

Zdravim, po prvy krat som sa dostal do vztahu, kde to obaja myslime fakt vazne. Chceme to isté.. často je u mna doma a spejeme k niečomu viac.
Ako to robíte/robili vy s financiami?Zatial to máme tak,ze ja pozvem,,ona pozve,ona kupi,ja..,auto zaistujem ja... dovolenka to isté,každý svoje a takto.

Len ma zaujma, aký bol váš finančný vývoj vo vzťahu ako išiel postupne. Nechem sa dostať zbytočne k hádke , lebo peniaze su častá pričina a chcem tomu zabrániť,nechem aby to stálo v ceste.

majkeel
16. feb 2019

@maminuska dedo skoro zomrel a babka vychovala tych 14 deti sama, starsie sa starali o mladsie. V 50 rokoch na dedine, nie dnes. O 400 kravy dojit, na pole ,.. Deti sa nerozvazali autom na kruzky. Mama bola taka ista. Preto mam asi obraz o schopnych zenach trosku iny, som doma, zivia ma, sedim na konari a je mi dobre.
Iba som komentoval nezmyselnost Izidorinho vyroku: Ved ona ma 5 deti, co sa to opovazujes. 🙂 To nebolo nic ohladom teba.

0izidora0
16. feb 2019

@majkeel ty si to stále nepochopil ešte raz si prečítaj môj príspevok,lebo takto ako si to napísal ty som to nenapísala . Maminuska ti to vysvetlila a ty stále svoje ideš

0izidora0
16. feb 2019

@majkeel ale za seba nebola som nikdy na úrade práce evidovaná. Ešte aj teraz som v pracovnom pomere,mám odrobené viac ako dosť. A ešte ma čaká :D do dôchodku ďaleko 🙂 takže zlatokopka vyzerá ozaj inak . Maminuska to tu pekne popísala a ja súhlasím. Je nás takých viac. Kľudne si buď vo vzťahu 50/50 mne by toto nevyhovovalo. Každého vec ako žije. Ale urážky typu dojna krava a podobné fakt scestné. Taktiež končím s touto témou. Krásnu sobotu

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
laska201
16. feb 2019

@ptmt1011 zavist je svina.takto funguju proste uplne normalne fungujuce rodiny.A ked to druha strana nedokaze pochopit lebo zena je babo chlap a dokazuje mu ako ho nepotrebuje lebo je nezavisla.nuz tazko vysvetlovat mozno pochpi ked neznu zenu bude chranit ako sa na chlapa patri ale ona to nebude.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
laska201
16. feb 2019

@ptmt1011 asi ju vyhnal po pol roku do prace z md.preto sa navaza do matiek co sa staraju o deti a muz robi.ja mam ofpracovane tak 2 roky z bozu pomocu no zo skoly uz pomaly 14rokov.a s muzom spm tiez v novembri 14ty rok a aj ma zivil a peniaze mi uz vtedy daval do ruky.

laska201
16. feb 2019

@ptmt1011 este dost casto sa pytaju co ked.....ale to iste sa moze stat aj mne co ked.. .a muz sam.raz ked je samozivitel ci zivitelka a su tam deti musi aj chlap zrazu zmenit pracu lebo ved co s detmi.

vendulka80
16. feb 2019

@ptmt1011 ono chlapi uz niektorí nie su chlapi. To je veru pravda. Ked sme niekedy s muzom na káve a pozorujem tych chlapcov, zjav, správanie, tak dakujem Bohu za toho mojho. Vyrastá nam tu nieco zoženstené, ubité životom už v 20-tke, bez iskry. Aj v tom vzťahu je to niekedy ako kto z koho. Aby nedajboh jeden neminul na toho druhého viac a jemu neostane. A potom aj tu su bolestivé témy ako zena zrazu na rodicaku hľadá pomoc a radu lebo ten jej este neprepol z režimu 50/50...
Zena ma byt hyckana. Ano, pokial je to nejaka ludra, ktorá 10 rok študuje politologiu a nikde nenašla prácu hodnu jej schopnosti, a jediná jej starosť je mat doliate nechty tak ano, pri takej by mal chlap spozornieť a nerobiť sponzora.

ptmt1011
Odpoveď bola odstránená
laska201
16. feb 2019

@ptmt1011 preto take zeny zostanu same a potom sa pytaju preco.chlapi zas narazaju len na babochlapov takze aj ti zostanu sami.alebo ked muz najde tu krehku zenya doma ma babochlapa tak proste ujde abyal pocit opet chlapa.chlap ma robit zenu stasynou a zena mu tu to ma umoznit.potom je cela rodina stastna

0silvia0
16. feb 2019

@kinats píšem na margo tvojho príspevku, citujem ťa: Ja som zastanca samostatnych uctov, uz z pohladu napr. darceka, aky je to darcek pre manzelku ked jej sms oznamuje, ze som platil xy,- € za klenoty napr.
A toto má byť akože nejaká bariéra a problém? Ono sa to dá vyriešiť aj tak, že vyberieš hotovosť a zaplatíš hotovosťou. Pípne jej len sms o výbere z bankomatu. Zas darčeky počítam že nekupuješ každý deň, tak toto ako argument a výhoda samostatných účtov je dosť na smiech...

0silvia0
16. feb 2019

@ptmt1011 ono táto doba priniesla partnerstvá rôzneho druhu. Partneri, frajeri, priatelia, druhovia a čo ja viem ešte čo. Ak by som nebola vydatá a žila s chlapom, možno by som aj ja rozmýšľala v rovinách 50:50. Ale keďže žijem zatiaľ v manželstve už takmer 18 rokov, a manžela mám starú školu, tak tiež fungujeme s jedným účtom, na ktorý nám obom chodí výplata. Sú to automaticky naše spoločné peniaze, hoci manžel zarába 2x toľko ako ja. K účtu máme obaja platobnú kartu, kto potrebuje, tak kupuje. Ja nechápem tomu rozratávaniu na polovicu a rôzne vreckové pre jedného, to čo je prosím? Veď ja dám do rozpočtu celú výplatu, muž celú výplatu, keď si chcem niečo kúpiť, tak si kúpim normálne zo spoločných peňazí tak isto aj on. Ja keby som mala robiť tieto výpočty a kalkulácie každý mesiac, asi by ma porazilo.

8_sarah
16. feb 2019

Ja nerozumiem tejto dobe a potrebe riešiť osobné problémy verejne a v diskusných fórach. Je to váš vzťah, vaše príjmy, vaša budúcnosť..ak sa neviete racionálne a otvorene porozprávať, riešila by som toto ako samé prvé a nie "o nás, bez nás" finančné delenie.

sashabb
16. feb 2019

Mňa by zaujímalo, či je potom 50/50 aj domácnosť a deti. Neviem si to totižto dosť dobre predstaviť 🙄

muz123456
Autor odpoveď zmazal
wena
16. feb 2019

Niektoré názory sú tu ako z 15.storočia :-O V roku 2019 je hádam normálne, že keď žena pracuje, tak sa spolupodieľa aj finančne na chode spoločnej domácnosti. Nehovorím keď je na MD/RD, ale pracovať a míňať len partnerove peniaze (pokiaľ nezarába 10x viac) a svoje si šetriť do ponožky mi príde fakt choré.

sisaka
16. feb 2019

Nechápem, ako táto diskusia môže mat nejaký význam pre zakladateľa témy. Je jasné, že čo funguje u jedného nefunguje u druhého a zbytočne sa tu háda, čo je lepšie, ktorý manžel je skutočný gentleman a ktorá žena je/nie je zlatopkopka.
Čo je pre iných normálne je pre druhých neprijateľné a naopak. Základ je, aby si partneri vyjasnili očakávania a dohodli sa.
Ja to mám nastavené ako @dai mame oddelene účty, platíme ako platíme, nikdy sme nejaké dohody o platení neuzatvárali, nejak to plynule vždy vyplynie, koli platbám sa nikdy nehadame, môj muž toho platí viac ako ja, lebo viac zarába, ale ja ho neotravujem s drobnosťami ako nákupy, dovolenky, campy pre dieťa a podobne veci. Neviem si predstaviť mat spoločný účet , my nemáme ani spoločný účet na kreditku, ani dokonca rovnaké banky. Ja potrebujem mat pocit nezávislosti a súkromia, môj muž nemusí vedieť o každej mojej platbe, ani ja nesledujem jeho platby...
V reštauráciách zväčša platí muž, ale keď pozývam ja, tak platím ja, alebo keď si nechá peňaženku v aute a pod. nerobíme z toho scény, ani muž sa necíti ako chudák, ktorému platí žena večeru.
U nás zväčša čašnici donesú účet a položia ho do neutrálnej zóny a nechávajú na zákazníkovi, kto po ňom siahne a zaplatí

meredith83
16. feb 2019

Vsetko spolocne. Hned po sobasi spolocny ucet obe vyplaty idu na ten ucet. Vsetky ucty sa spolu platia. Mozno ked zacinate zit a nie ste zosobaseny tak mozete skusit pol na pol ale v spolocnom vztahu s detmi je to nezmysel. Som pocula o takych paroch a nechapem. Je obdobie ako materska kde zena dostava omnoho menej tak neviem ako to potom tak funguje.

lenuliatko84
16. feb 2019

My sme mali po 2 rokoch vzťahu spolocny účet. Teraz sme manzelia a stale mame jeden ucet.nehadame sa o peniazoch. Podla mna je to takto najlepsie

meredith83
16. feb 2019

Inak co sa tyka toho kdo plati na zaciatku vztahu.. Mal by muz ked idu von a pozve, to je moj nazor. Nie je to o zlatokopectve. Moj muz sa vzdy snazil platit ked sme isli von. On mal omnoho menej penazi ale aj tak sa snazil zaplatit ked mohol. Ked nie tak sa svet nezrutil a zaplatila som ja. Ono tu hovorime o gendrovej rovnopravnosti a inych hlupostiach,,, Prosim vas aka gendrova rovnopravnost. Co sme v Svedsku?? Vo vacsine krajinach su zeny platene omnoho menej za rovnake pozicie ako muzi. Gendrova rovnopravnost len vo snoch. Mozeme byt radi ze mame pravo volby. Este viac tych muzov budeme rozmaznavat.

anulllka
16. feb 2019

@wena uplne s tebou suhlasim.

sense
16. feb 2019

@sashabb a preco nemohla by aj starostlivost o detina domacnost fifty fifty ,ved domacnost je spolocna aj deti su spolocne....

Nie vsade je domacnostva starostlivist o deti na zene

kubkovamama
16. feb 2019

@vendulka80 u nás podobne. Aj pre to už nie sme spolu😀 zaujímavé,že samej s deťmi v podnájme mi ostane oveľa viac ako keď "sa staral" chlap

belllinka
16. feb 2019

@ptmt1011 ved to je ok, s tym suhlasim, nech kazdy vlozi do tej domacnosti a na chod rodiny, kolko vie, ty momentalne menej, kedze si na materskej. A aj ked budes pracovat a zarobis menej ako muz, tak je jasne, nejdete pol na pol, ale tolko co zarobis. Aj u nas to tak funguje.
Maminuska ale povazuje za spravne, ak muz plati VSETKO a ona si svoju vyplatu odklada do ponozky. To je akoze ok?

mogaa
16. feb 2019

@jakub111 neviem čo konkrétne chceš vedieť.....pre mňa je normálne že ak niekam ideme s frajerom platí on, ale občas ho prekvapím ja a či už ho pozvem na večeru alebo kúpim lístky do kina...ale gro platí on...dovolenka a spoločné výdavky pri bývaní pokiaľ nie ste zobratí by mali ísť 50:50, ale netýka sa to hypotéky - tú si platí ten koho je byt....to je pokiaľ nie ste zobratí, pokiaľ ste už zobratí peniaze sa berú ako spoločné a je na vás dvoch ako s nimi naložíte, či budete spoločne hospodáriť alebo každý bude niečo platiť zo svojho príjmu alebo jeden bude mať kasu a druhý bude dostávať "vreckové"..to už je na vás....

marlene
16. feb 2019

my mame kazdy vlastny ucet doteraz. moj manzel,vtedy este priatel sa nastahoval ku mne a sam od seba mi hned prevadzal mesacne polovicu najmu ,stravu sme si delili. teraz on plati vsteko okolo domu a vlastne prevaznevsetky vydavky (poistky ,dovolenky ). ja platim len stravu a ak treba nieco detom. teda napr. snyovo studium platim ja. ale v podstate sa vzdy dohodneme ,ak je nico drahsie ,kolko kto prispeje. mne sa celkom paci system jedneho spolocneho konta kam obaja davaju urcite % zo svojho prij,u a ztoho sa potom plati cela domacnost a naklady.

demonka5
16. feb 2019

@jakub111 ahoj sme spolu 11rokov,z toho 5rokov pomaly manzelia od zaciatku pritodzene fungujeme na plateni pol napol, pocas chodenia,restiky raz zaplatil on,raz ja,tento model je aj manzelstve ja platim splatky,veci pre babo,potraviny a hypo podla mna ej toto fajn,obom nam to vyhovuje,prijem mame rovnaky,iste obdobie som zarabala viacej,momentalne idem na Rpa je jasne,ze bude musiet viac platit manzel zaklad je sa dohodnut na spolocnych financiach-riesila by som to ked zalozite spolocnu domacnost na margo diskusie asi by mi bolo trapne aby vsetko platil muz,aj keby zarabal luxusne,citila by som sa menejcenna a neschopna,muz ma byt primarne partner ,nie bankomat