Peniaze zo svadby - využitie
Kratko a strucne - na co ste minuli peniaze zo svadobnych darov?
Totiz som v miernom soku, ze moj uz manzel ich odmieta vyuzit napr na dovolenku, pripadne na kupu niecoho do domacnosti. Napr dnes som kupila hrnce za 150 eur. Tak bohuzial. Peniaze odlozil na horsie casy, keby nam odislo nieco zo spotrebicov ako chladnicka a tak.
Viem, te takto to nie je spravne. On ma dost chory vztah k peniazom a neviem co s tym.
Prosim poradte. Ak sa da, tak bez utokov. Ja to chcem riesit.
Byt je jeho, nadobudnuty 7r pred manzelstvom. Ja som tam kupila nabytok za cca 2000 eur PRED uzavretim manzelstva zo svojich penazi. On dal na prerabku asi 10 000.
Ano..cloveka spoznas az pri spolocnombyvani🙄
Prosim normalne rady, nakolko obaja sme po 35ke, takze rady "utekaj ked sa ti nepaci" nechcem. Chcem normalne zit. A mozno ho zmenit v zmyslani.
Spolocny ucet nemame nakolko gro jeho prijmov ide na cash, nie na ucet. A tie si odklada doma.
my sme tiež peniaze odložili a plánujeme ich využiť, keď budeme riešiť nové bývanie 🙂
My sme ich dali dieťaťu na účet
@mamula20 ano, dokazeme aj spolu fungovat. Deti zatial nemame. Uvidim ako to bude dalej. Vadi mi, ze ani on sam nevie kolko mesacne zarobi mimo klasickej vyplaty. Je to smiesne, ale on to fakt netusi. Ja byt sice na hypo zobrat mozem, ale nemam gule vyhadzat sa zo vsetkych uspor tych 20 000 co mam nasetrenych. Proste zije sa tazko, na toto nemam odvahu. Preto ja som uplne kludna, ak by to nevyslo alebo proste neslo, tak si poradim bez problemov.
@mamula20 snazim sa mu to vysvetlit a ukazat ako sa uziva zivot. Pomaly, postupne. On ako neni zly. Vravi, ze z jeho uspor budeme zit ked budem na MD a RD. Len nevie pustit peniaze lebo ako deti zili v nedostatku.
My sme šli na svadobnú cestu, kúpili sme si auto a zvyšok sme si odložili a mame ich odložené doteraz (3r po svadbe).
Treba sa s partnerom v kľude a otvorene porozprávať, žiadne hádky a nič "za behu" ale večer si spolu sadnúť, požiadať ho, nech ta najskôr bez skákania do reči vypočuje. Píšeš, že máte po 35 (sme s mužom o rok mladší, čiže cca rovnako) a tiež nie sme v otázke peňazí úplne zladení, no vždy nájdeme kompromis. Ono šetrenie a "mat rezervu" nie je vôbec zlé, no netreba zabúdať žiť aj v prítomnosti.
Tak si finančný dar rozdeľte na polovicu a každý si so svojou polovičkou urobí čo chce..to jediné by asi bolo v tomto prípade fér... No pochybujem, že uspeješ s takýmto návrhom.
Mohli by ste polovicu peňazí odložiť a druhú polovicu použiť na kúpu niečoho do domácnosti. Prípadne ísť spolu na dovolenku, alebo víkend do
wellness.
Joooj ženy... Ešte si sa iba vydala a už máte problémy. To fakt si neviete s partnermi takéto dôležité veci vydiskutovať pred svadbou? Čo ste sa poznali 2 týždne a jediné, čo ste videli bol okraj postele spod duchien? Otázka peňazí a spoločného hospodárenia s peniazmi a podobným náhľadom na ekonomiku domácnosti je jedna z hlavných priorít fungujúceho vzťahu a nech sa nikto netvári, že nie. Tak ale ty si si zobrala človeka s chorým vzťahom k peniazom. Nie, nezmenis ho, neviem, čo si to podaktoré myslíte. Človek sa je schopný zmeniť počas svojho života, ale len svojim vlastným rozhodnutím a kvôli vlastnému presvedčeniu, žiadna žena ešte žiadneho chlapa na svoj obraz nepretvorila. Myslím, že sa môžeš tešiť na život s utahovanym opaskom a večným zgrlosenim a pchanim peňazí do matraca (keby aspoň do investícií, ale bohužiaľ, ľudia s "chorým" prístupom k oeniazom neveria investičným spoločnostiam a ich portfóliam, peniaze potrebujú mať pod vankúšom. Čo tam po tom, že každým mesiacom rapídne strácajú na hodnote. A keď porodíš, tak to ešte len prídeš plakať, že máš iba rodičák a muž ti povedal, že iné ženy z toho vyziju. Bude zgrlosit a odkladať "na horšie" časy a po pár rokoch sa rozvediete, lebo ťa nebude baviť iba odkladať a nič si nedopriať, ani deťom nič nedopriať. Podľa môžeš rovno zabudnúť na nejaké finančne náročnejšie krúžky, súkromnú škôlku či školu.. všetko ti ofrfle, že to veľa stojí a treba šetriť. Žiadne rodinné výlety, wellnessy, romantické večere. Dovolenka len autom s nabalenymi pastikami do Chorvátska... Joooj, keby si vedela, koľko takých poznám. Hromadu. A nie nadarmo sú buď sami alebo rozvedení. Toto mala byť tvoja hlavná kontrolka. Nič ti neostáva, len si zarábať vlastné peniaze, do domácnosti dávať iba časť a zvyšok si nechávať u seba, aby si raz mala z čoho platiť mlieko pre deti ;) možno mi teraz všetci vynadaju, že som prorok rak a že myslím na katastrofické scenáre.... Ale identickými problémami a scenármi sa to tu len tak hemží. Každá druhá sa tu sťažuje na peniaze. A čo sa týka darov - my sme si vypýtali konkrétne dary a ľudia nám na ne dali konkrétne sumy a čo nám ostalo, z toho bola dovča 🙂
My sme z darovanych penazi zaplatili v pondelok vsetky sumy, kde sme mali iba zalohu. Salu, hostinu, fotografa. Kedze boli v hotovosti, bolo to akurat prakticke 🙂
Muza s takymto pristupom k spolocnym peniazom a spolocnemu vztahu by som si nebrala. To je hlboko v nom, dobrotu to robit nikdy nebude :(
Všetky peniaze sme investovali do bývania. Môj muž je setrny a drzgros, ale v tom zmysle, že odkladá na to, aby sme sa mali dobre a mohli si kúpiť, čo potrebujeme, t.j. auto, moderné spotrebiče a ďalšie veci pre komfortný život. Máme nejaké ciele a tie si postupne plníme. Na horšie časy máme zriadené investičné sporenie, ktoré ako tak chráni naše peniaze pred infláciou.
no moja zlatá, neskoro si začala nad tým uvažovať a ukazovať mu ako sa užíva život. to toto sa robí až po svadbe? Takéto veci si mala riešiť pred svadbou. To čo ste koľko spolu chodili - 2 mesiace? Veď si musela vidieť aký je. Zobralal si si ho a zrazu vidíš a riešiť problémy? Jeho už nezmeníš. Kto je držgroš, taký aj zostane. No , veľa šťastia ti želám. A pevné nervy. A zjeho úspor budete žiť ked budeš na MD? Tak sa priprav na prideľovanie peňazí a ako ti bude vyčítať, koľko toho míňaš.
@kvetinka75 nedajbože, keby muselo mat dieťa UM a nejaké extra potreby hygienické…
Autorka, nechcem ťa tu navádzať na klamstvo, ale počkala by som s plodenim deti (aj keď máte vyšší vek).
Popripade, ak si s ním inak šťastná, možno by som sa rozhodla pre bezdetné manželstvo - teraz je Ok, obaja máte príjem. Zrazu ty budeš bez príjmu, on bude viac míňať, čiže menej odkladať, znervóznie a na míňanie úspor zabudni už teraz ;)
Som dosť taký držgroš, nie extrémne, ale nerada míňam, nakoľko som mala aj obdobie (keď som sa osamostatnila od rodičov), kedy som naozaj musela odkladať pomaly každý cent. ALE! napriek tomu, čo sa týka peňazí zo svadby:
Časť sme použili na zaplatenie svadby, čo bolo mimo záloh.
A zvyšok sme si mohli odložiť, alebo za to kúpiť nové už bezpečnostné dvere do bytu a zvyšok odložiť, ale my sme išli na parádnu svadobnú cestu, a kým žijem, to nebudem ľutovať, lebo to bolo pred viac ako troma rokmi a doteraz na ňu spomíname, lebo to bol zážitok na celý život a tak skoro to nezopakujeme.
my sme kúpili auto
Ani my spolocny uct nemame...nwm preco sme to nejako pred svadbou mali kazdy zvlast a aj po svadbe....ale ak cos mi chyba alebo do domacnosti....alebo jemu a ja mam...vzdy si povieme a posleme si kto ako je natom...mame nejaku rezervu spolocnu bokom...ale poviem ti na rovinu vyzbierali sme na svadbe krasne euro a vsetko sme dali do prvej akontacie za nove auto pred 7 rokmi a vobec nelutujeme ...tento rok kupil manzel jazdenku chodi na nej do prace a ja mam plne to auto z pred 7 rokoch pre seba a deti...😉 Vsetko to je vzdy o komunikaci a nejakej spolocnej vizii...😉🙂 Fakt komunikujte...a aj ked kupis hrnce a tak...tak mu to znas sa ozno nie hned ale casom rozumne vysvtlit, ze si neuraila za umel nechty ci mihalnice ale za Vase buduce plne bruska..😉
Kúpili sme televízor (cca 500e) a boli sme na svadobnej ceste (cca 1100e), niečo sme odložili na výdavky v domácnosti a už si nepamätám, na čo padli.
Z toho co sme vyzbierali sme zaplatili hostinu a zvysok sme dali na spolocny ucet.
Autorka, ak sa co najskôr nedohodneme na spoločnom rodinnom účte, tak na 99% sa "vyhadzes" z tých svojich 20tis behom rodičaku, keď budeš čerpať z rezervy.
Ak už sa nedá alebo nechcete riešiť tento svadobný dar, porieste aspoň spoločný rodinný účet, kde budete prispievať na spoločnú domácnosť - dokiaľ zarábate, tak pol na pol (mimo jeho hypotéky, ak nejakú má sám). Neskôr keď budeš na rodičaku, nech tam všetko platí on, ty z rodičaku budeš kupovať jedine tak plienky a oblečenie pre dieťa a nejaké iné detské veci. Dohodnite si to čím skôr.

Nie som vydata. No svokrovci dali mojmu peniaze cca 5000€, ked sa narodilo druhe diera. Najprv sme ich odkladali na "horsie casy" no uz sa jednoducho nedalo. Musela som minut znacnu cast na rehabilitacie a lekarov pre dieta. Zvysok si nechavam tiez na tieto ucely.
Na dovolenku nam z nasich prijmov nevychadza, takze smola. Vylety s detmi a 2x pobyt za lacno na SK cez kulturne poukazy. Ja by som si ich tiez odlozila.