Plánovanie bábätka - finančná stránka
Ahojte mamičky a nemamičky. Ja by som sa Vás chcela spýtať, ako to bolo, keď ste boli tehotné, na materskej a rodičovskej dovolenke po finančnej stránke. Na koľko ste sa mohli spoliehať na partnera, priateľa či už na manžela. Nakoľko si platím úver na dom, tak sa toho bojím.......ako by som to zvládala, keby som nanešťastie zostala sama s bábätkom. Po bábätku na jednej strane už veľmi túžim, ale tu je to ALE. Človek nikdy nevie. Vopred ďakujem za odpovede a pripomienky 🙂
Dieta mame spolocne ale aj financie a prijmi su spolocne 😉 inak si to v manzelstve neviem predstavit...
@katica2011 ja som na materskej uz 5 rokov s dvoma detmi a vsetko je na manzelovi, aj uver, aj bezne výdavky aj strava. Ja s RD kupujem len male nakupy a platim si mobil. Keby som sa na neho nemohla spolahnut tak s nim nie som a ani deti neplanujem. Mame spolocny ucet, tak chodia vsetky nase peniaze, k uctu mame dve karty a kazdy si vybera ako potrebuje lebo si verime, ma to tak aj moja mamina s ocinom a uz 40 rokov im to funguje. Keby som niekomu neverila, tak si ho predsa nevezmem, teda aspon moj nazor. A pokial nezarabas nejake velke peniaze tak sa ti neoplati ani ist do prace skor, lebo tym padom musi dietatko do sukromnej skolky a to mas hned okolo 400 eur mesacny a tym padom vacsina platu ide do skolky a plus výdavky na teba, dopravu, stravu, osatenie, a to ta uz skor lacnejsie vyjde ked si doma, takze v konecnom dosledku si nijako neprilepsite a radsej pockat na statnu skolku.
@katica2011 ak by som sa nemohla spolahnut, tak by som do toho nesla. Deti su spolocnou zalezitostou celej rodiny, starostlivost o ne a statost o obzivu sa deli medzi manzelov podla toho ako im to vyhovuje a ako sa dohodnu. Mne osobne vyhovuje dlhodobo osvedceny model a je to aj prakticke pokial chce matka mat nieco na sposob attachment parenting, dlho kojit, nosit v satke a pod., ale viem si predstavit ze v inych rodinach si to vedia s laskou rozdelit aj inak. Ale ratat s tym, ze po tych 6m budes mat zasa full prijem mi pride neiste, lebo nikdy nevies ako to bude s babatkom ... mozno ak mas prijem ktory vysoko prevysuje naklady na opatrovatelku to dava zmysel. Lebo v kolektivnom zariadeni ti moze byt tak chore ze nezarobis ani na tie plienky. Alebo porodis dvojicky a plany sa tiez trosku zmenia, pripadne babatko co potrebuje specialnu starostlivost, cvicenia, vysetrenia (aj ked v podstate zdrave no napr. predcasne narodene) ... nikdy nevies presne co cloveka moze cakat.
Ale ak si nie si ista partnerom uz na zaciatku, o babatku by som este dobre porozmyslala.
@katica2011 tak ja by som z rodicovskej nevyzila...len hypoteka je ovela vyssia... Do dietata by som nesla keby som mala rozmyslat ze co ak ma opusti a ani tak nie ak by som s nim nemohla byt 3 roky doma
On na moj ucet este posiela peniaze aby sme zaplatili hypo a vsetko ostatne plati on....uz 5ty rok lebo s druhym tehu som bola pn... Teda pn a materska je vyssia a tak aj kupujem aj jedlo a tak ale na rodicaku bude platit a platil vsetko on...
@katica2011 samozrejme ze na 100% som sa mohla spolahnut, ale kedze sme mali a mame uver, hypoteku a chcela som a chcem byt doma co najdlhsie tak sme si vytvorili dostatocnu financnu rezervu aby sme to zvladli bez stresov + odporucam rezervu na obdobie pripadnej PN, lebo nikdy nevies ci budes mat bezproblemove tehu, treba byt zodpovedny
@katica2011
nam sa narodi dieta po 7 rocnom manzelstve, dovtedy sme si budovali zazemie a vsetko okolo...., bola som si velmi dobre vedoma co stoji dieta a vsetko okolo, tak som sa zabezpecila na plne tri roky materskej a manzel s tym rata, ze ostavam doma a budem s malym..., povedal ze necha plne na mna, ze ked budem chciet ist skor do prace tak pojdem, je to len na mne, kedze ja hospodarim s nasimi financiami, ktore mame od svadby spolocne..., takze u nas to je momentalne o tom, ze ja som na manzelovi uplne zavisla, lebo z materskej by som nezaplatila ani hypo, ale moj manzel to berie ako situaciu, ktora nastala a bude nejaky cas...., ani by ma nenapadlo zamyslat sa nad tym, ze si musim nieco platit sama a podobne, ale u nas je to o tom, ze vsetko sme nadobudli az v manzelstve, takze vsetko je spolocne....
plne suhlasim so @sue ze vydavky este len budu, to co bolo pred narodenim babatka bolo nic si myslim, zacne to skolkou, skolou, nam sa kazdy cuduje, ze sme povedali, ze chceme len jedno dieta, no ja sa na viac necitim, hlavne financne a svojmu dietatu chcem dat vsetko, aby mu nic nechybalo....
@sam2 ďakujem za pochopenie mojej diskusie🙂 Momentálne nemám obavy a problémy s partnerom, ja som len myslela, že čo KEĎ. A som rada, že sa podelíte o vaše skúsenosti........samozrejme u každého je to individuálne. Iné je to , ked je človek v manželstve....veľa príspevkov bolo, že v manželstve...ale keď človek nie je, to je na jednej strane iné.........a ešte podotýkam, že úver, ktorý si platím, nie je spoločný, myslím na náš spoločný dom, ale ten dom mám po rodičoch a ešte bývam s otcom........a on chce bývať potom určite zvlášť, kebyže máme dieťa. Takže je to už zložitejšie. Tak musím myslieť na všetko. Ale pravda je, že keby som sa toho bála, čo bude, tak by som asi dieťa nikdy nemala. Mám 29 rokov, takže dlho to odkladať nemôžem..... Uvidím , čo prinesie budúcnosť..môže sa to ešte celé zvrtnúť.
@sam2 ved jasne,preto som jej napisala,ako to zvladame my..no niekedy je slhy odklad na skodu. Segra chodila 9r.so svojim ex,dieta odkladali,lebo stale setrili,ked s arozhodli,ze uz su pripraveni,tak sa im nedarilo a uz su rozvedeni...ona ma noveho priatela,35ku na krku a dieta zatial nikde. No verim,ze s ttmto novym uz dlho odkladat nebudu a ze sa nakoniec babatka docka...
a aj moja sefka mala smolu..tiez dieta kvoli financiam odkladala,az uz ho lat nemohla.a ro nebola stara,len prosto zdravie...takze neviem,ci je dobre to len kvoli peniazom odkladat.
@katica2011 ak ti ide len o to ze ste len rok spolu tak my sme sa po roku brali a uz je to 8 rokov a vsetko ok
Okolnosti okolo dietata sa mozu natoko zrtnut, ze planovat je sice dobre ale spolahnut sa na to temer vobec neda. Napriek tomu sa spolahnut treba - paradox. Ja som setrila 10r. aby som potom mohla zostat po sebe tych 2 MD/RD a mali sme poriadne rezervy v pripade neocakavanych udalosti a aj tak nas s muzom zivot vyobracal tak, ze sme klesli skoro na same dno. A keby ma muz nepodrzal na 200perc. neviem ako by sme dopadli. Od zaciatku sme mali vsetky majetky napoly, nehladiac na to kolko kto do zaciatku investoval, a co si to vztahu priniesol, a aj dalej sa tym riadime. Vsetko sa moze zmenit a zvrtnut ale keby som o nom mala akekolvek pochybnosti nesla by som do toho.
Napr. na dom prispel viac on, ja by som nan nemala, ale keby to bral tak ze on s nim vstupuje do vztahu, a ja mam byt len podnajomnicka, nechcela by som asi, bol by to pre mna minimalne signal nedovery, aj ked dnes uz "moderny" a casty - ale nic pre mna. Pre muza to musi byt este horsie, byt podnajomnikom u svojej zeny. Dnes sa vela ludia poistuju, co keby, ale nakoniec to nie je o nic lahsie, prilis volne vztahy krachuju min. rovnako ak nie viac ako tie previazane. Ked by som premyslala uz pred detmi co ked, urvavala si nejake "svoje" majetky, nemala uplnu istotu (aj tak moze krachnut ale aspon bola, tak kde nie je od zaciatku...je to tazsie IMHO), istotu ze aj ja chcem toho muza az do konca zivota, aj on mna, nesla by som do deti.
@katica2011 ahoj, úplne chápem tvoje uvažovanie. Osobne verím že svet patrí pripraveným, a myslieť na všetky alternatívy nie je hriech, ani nedostatok dôvery či lásky k partnerovi... len je dobré predvídať aj krajné možnosti a vidieť veci s otvorenými očami a nie s klapkami na očiach.. Takže bábo áno, ale keď máš pocit že ste spolu ešte príliš krátko tak ešte rok počkaj .. Neviem či spolu s partnerom bývate, ak nie, určite to skús - aspoň zistíš ako sa správa a reaguje v bežných problémoch ale aj vo finančných veciach... Dieťa maj určite s mužom, ktorého miluješ a vieš sa na neho spoľahnúť... Ak máš vlastné záväzky, sprav si rezervu, aby si mala istotu že ak niečo tak aspoň na pol roka - rok máš vystarané. Držím palčeky a ešte raz kvitujem tvoj racionálny prístup 🙂
@zabka88 ďakujem 🙂
@zuzkat1 nejde o to, koľko sme spolu, to som len spomenula 🙂
@katica2011 pozri, ak citis ze si pripravena, je to znak toho ze to zvladnes. Ja si myslim ze priroda to zariadila tak, ze ked zena dostane impulz do mozgu, ze TERAZ,tak to zvladne. Ze je pripravena (cest vynimkam, samozrejme). Nehovorim, ze to po financnej stranke bude lahke. Ale pri troche dovtipu sa to da elegantne zvladnut 😉 Ja osobne to robim tak, ze ked mi syn zacal stvornozkovat a teplaciky dral ako na beziacom pase, nekupila som mu drahsie ako za 3e....z coho vyrastol, skusam predat dalej a za tie peniazky mu kupim nieco co potrebuje...to je len par tipov ako sa to da..... 😀 Drzim palceky 🙂
@katica2011
tak ja mozem povedat, ze babtko bolo planovane, boli sme zobraty od roku 2006 (po 6 rokoch chodenia) a planovat babtko sme zacali v juni 2008. Do manzelstva som vstupovala s tym, ze manzela lubim a ze s nim chcem mat rodinu a nikdy som nemyslela na to,ze co "keby,ale" a pod. Takisto po financnej stranke, hned od zaciatku mame spolocne peniazky, na jednom ucte a vsetko platime z jedneho rozpoctu...Manzel nechodi po krcmach, neflaka sa, ak niekam chce ist, ide,ale to je tak raz za uhorsky rok. O vsetkych financnych pohyboch vieme jeden o druhom, nemame si co tajit a aj tak vacsinou je vsetko na mojich pleciach co sa tyka financii,kedze treba vsetko a vsade platit....
Ako sa myl narodil, kupili sme vacsi byt a brali hypoteku....Uz to bolo tazsie a preto som sa po pol roku vratila spat do prace na 1/2 uvazok a s muzom sme sa pri malom striedali (manzel robil na smeny a takisto som sa ja striedala v robote-jeden tyzden tak,druhy tak). Na manzela som sa mohla na 100% spolahnut-postaral sa vyborne,dokonca aj varil, ked bolo nahodou treba,ze sa mne nedalo....ked mal maly 1,5 roka, nastupila som na plny uvazok a o maleho sa starala svokra az do skoro 3 rokov,kym nesiel do skolky....
Poviem,ze to bolo narocne,hlavne odchadzat kazdy den od takeho maleho chrobacika-strasne mi to bolo luto,ale zial...museli sme,ked sme chceli platit hypoteku....Dnes uvazujeme nad druhym a nech pocitame ako pocitame, stale nam to nevychadza,ked ostanem na rodicovskej..... 😒 cize opat otazka penazi...:(
Tod moja skusenost 🙂
ked ste sa rozhodli obaja, ze chcete mat dieta, a ty mas este aj ine vydavky, treba sa radsej spolahnut na partnera, v mojom pripade to fungovalo, ale za tych podmienok, ze sme partneri v dobrom i zlom, dokonca ked prisli tazsie chvile, partner mi povedal, ze keby sme sa mali rozist, da mi svoj overeny suhlas, ze polovicu jeho prijmu dostaneme ja a dieta....ale sme stale spolu, to boli len take reci v najhorsom. aj ked uz to ze zostal pri nas mi dalo urcitu istotu, ze sa postara. Ale inac nic nie je nastopercent, ani v inych veciach, no niekedy z toho vychadza, ze je lahsie sa spolahnut ako si vymyslat preco by sa to nemalo podarit.. treba sa naucit mysliet pozitivne, a tiez muzi vseobecne, ak maju z coho, a ak ich partnerka oceni, radi prispievaju.... /moja skusenost/ 😎

@siska53 samozrejme ze dojcenie je zaklad...no ja som to stastie nemala ☹ A nastastie nutrilom malemu nesadol vobec 😀 Samozrejme ze niekedy kupim aj drahsiu vec, ale nemyslim si znacka=kvalita...preto hovorim ze sa v pohode da zvladnut 😉